Hvordan velge riktig garn til riktig bruk?

Oppskrifter kommer alltid med et anbefalt spesifikk garn, selv om garnet passer til oppskrifta er det ikke sikkert at garnet passer til den som skal ha plagget eller det plagget skal brukes til.

Er dette så fryktelig nøye da? Ja, mener jeg. Dette er etter min mening helt avgjørende for om plagget blir en favoritt og blir brukt til det er helt utslitt, eller om det blir gjemt lengst inne i skapet og ser aldri dagens lys igjen…

PT2 garnet jeg brukte i Stjerneruterkofta fra Kofteboken.

Superwash eller ikke? (Altså garn som er behandlet for å ikke kunne tove og garn som tover om det blir vasket feil. Jeg går grundigere til verks i den tematikken i bloggposten toving av strikketøy.) Det er som regel det første spørsmålet jeg stiller, for det er en veldig grei plass å starte for å sortere ut garnkvaliteter som ikke passer til det aktuelle prosjektet .

  • Kan vedkommende som skal ha plagget vaske ull eller ikke?
  • Søler den som skal ha klesplagget mye? (type syltetøy, is, annen mat) Dette er primært rettet mot barn, og personer med dårlig finmotorikk. 
  • Klør den personen som skal ha strikkeplagget lett?

Er svar på de tre siste spørsmålene “har begrensede kunnskaper om ullvask”, “søler mye” og “klør lett” er superwash tingen. Enkelt å vaske og tover ikke. 

Er det så enkelt? Ikke helt, det er noen flere små faktorer som spiller inn, men dette vil jeg si er hovedtrekkene. 

Oddvars peneste kofte fra Kofteboken, strikket i Ask fra Hifa.

Ubehandlet ullgarn

Ubehandlet ullgarn er det de fleste ikke-kyndige ikke-strikkere omtaler som godt gammeldags stikkegarn. Med sin bustete overflate er garnet er overlegent når det kommer til å holde på varmen. Dette kommer av at denne fibertypen ofte er spunnet som kardegarn, der fribrene ligger litt hulter til bulter, dette skaper et isolerende luftlommer. Garn med denne fibertypen kan også være spunnet som kamgarn, der fibrene er kardet til å ligge samme vei, og har et glattere uttrykk. 

Plagg i ubehandlet ull krever lite vask, det holder som regel med litt lufting innimellom, og holder seg fint i årevis. For den som svetter mye er ubehandlet ull veldig godt alternativ. Lanolinet i ulla sørger for å rense opp dette på egenhånd. Regelmessig lufting sørger for at plagg som lukter svette ikke trengs å vaskes av den grunn. Jeg skriver mer om vask og stell av ull HER.

Dette er også den type garn som de fleste vaskefadeser skjer med. Er flott og slitesterkt garn, for den som ikke klør så lett og kan å vaske ull. Dette er garn som ofte blir mykere etter vask og bruk. Det egner seg ikke til sokker, men er utover det et veldig allsidig garn. 

Eksempler på slikt garn:

Rauma: Finullgarn

Sandnesgarn: Tove, Peer Gynt 

PT Rauma: PT2

Hifa: Ask 

Blonde-leggvarmere i tynn alpakka fra DROPS.
 

Ubehandlet alpakkagarn

Alpakka er en annen type ullgarn, som ikke kommer fra sauen, men fra alpakkaen og er like fullverdig en ulltype. Denne har mange av de samme egenskapene som ubehandlet ull, men det sies at alpakka skal være opp til 8 ganger varmere enn ull, men jeg er i tvil om dette stemmer. Alpakkagarnet er ofte spunnet som kamgarn, der fibrene ligger samme vei og skaper ikke like mange luftlommer som kardegarnet, og dermed opplever jeg det ikke som like varmt. Men det er nok spinnemetoden og ikke ullfibrene sin feil.

Mange mener at dette klør mindre, men jeg mener at det klør på en annen måte enn klassisk ull, og at garnet kan dermed oppleves at det klør mindre på enkelte. Det er veldig lurt å teste garnet med å holde et nøste opp mot halsen og kjenne om det klør, før en kjøper et lass med garn til et stor prosjekt. Det finnes flere alpakkagarn som er en blanding mellom alpakka og silke. Dette er et mer eksklusivt garn som egner ser mer til fint bruk, noen mener at denne mixen med silke bidrar til at garnet blir mykere.

Dette er et allsidig garn som kan brukes til det meste, siden det er rimelig slitesterkt. 100% alpakka ambefales ikke til å strikke sokker med, men kan ellers brukes til det meste. Dette garnet egner seg ikke til mennesker som ikke kan vaske ull, i og med at garnet tover. Men i likhet med ubehandlet ull, kommer en langt med lufting av plagg i alpakka.

Eksempler på slikt garn:

Drops: Alpaca og Baby Alpaca Silk

Rauma: Inca 

Sandnesgarn: Mini Alpakka 

Du Store Alpakka: Tynn alpakka

Medaljekofte med raglanfelling fra Kofteboken, strikket i Sisu fra Sandnesgarn. 

Strømpegarn med nylonforsterkning

Strømpegarn er som regel et garn med en eller annen mix av ull og/eller alpakka + 20-30% nylon. Dette er slitesterkt garn som egner seg til sokker, strømper, votter, luer, ullbukser, gensere, kofter og det meste egentlig. Kort sagt, plagg som må tåle røff bruk – dette er en veldig god allrounder. Som regel er dette garnet superwashbehandlet og nesten hvem som helst kan vaske plagg i slikt garn. 

Eksepler på slikt garn:

Sandnesgarn: Sisu, Alpakka strømpegarn, Perfekt og Tresko.

Rauma: Pt5 og Tasseladd

Drops: Fabel og Big Fabel

Du store alpakka: Sterk 

Gjestal: Silja

Nancykofte i Tynn Merino fra Sandnesgarn.

Kabelspunnet merinogarn

Kabelspunnet garn i merinoull, er spunnet sammen av flere tynne tråder. Dette garnet er fint og glatt, og gir dermed et striglet utseende, som nesten ser ut som bomull. Dette er veldig mykt og er det garnet som regnes som nærmest kløfritt i ullverdenen, ergo ideelt til den som klør lett. Kabelspunnet merinogarn er overlegent når det kommer til å klø lite, men det er på den andre siden ikke spesielt slitesterkt fordi fibrene er så fine.

Garnet er ideelt til luer, halser, babyplagg og kroppsnære plagg. Dette er et garn som ikke egner seg til plagg som er i tøff bruk siden disse tynne trådene ofte blir dratt ut og plagget ser fort slitent ut. Kabelspunnet merinoull anbefales ikke til sokker, ullbukser og votter. Garnet vaskes enkelt i maskin på ullprogram.

Eksempler på slikt garn:

Sandnesgarn: Tynn Merino og Merinoull

Drops: Baby Merino og Merino Extra fine

Russiske votter strikket i baby ull.
 

Merinoull som kamgarn

Kamgarn i merinoull er et superwashbehandlet garn som vi kjenner som klassisk baby ull. Ideelt til små barn som klør lett og søler mye. Garnet er mykt og tåler hyppig vask, uten at du trenger å være spesielt ull-vaske-kyndig. Altså en favoritt blant småbarnsforeldre!

Dette er allsidig garn som egner seg til luer, votter, gensere, kofter, altså mye forskjellig. Det egner seg derimot ikke til sokker siden det er i 100% ull, men til små barn som ikke har så røff bruk vil det likevel fungere greit. 
 

Eksempler på slikt garn:

Sandnesgarn: Babyull Lanett

Rauma: Baby Panda

Gjestdal: Baby ull

Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om Velge et annet garn enn oppskriften anbefaler – men hvordan?, en nyttig bloggpost som har en sterk sammenheng med denne bloggposten.

Så nå vet du forhåpentligvis hvilket garn du ønsker å bruke, og hvordan du erstatter det…?


#garnvalg #velgegarn 

Lik strikkepikens facebookside og få mer bloggposter om nyttig kunnskap og kreative krumspring!

5 kommentarer
    1. Du skriver mye fint og opplyser oss om gar på en grei måte. Men en ting vil jeg si. Alpakka er ikke ull. Ull er tette fibre. Alpakka er hår på samme måte som menneskehår, de er hule, og det er det som gjør at de er så isolerende og varme. Vi kaller ikke bambus for bomull selv om det kjennes likt ut, derfor kan vi også venne oss av med å kalle alpakka for ull. Alpakka er alpakkapels eller alpakkehår. Ellers takk for fin side.

    2. Hei. Jeg har en oppskrift som det står jeg skal bruke «pickles extra fine merino», og kjøpte er alternativ til denne. «Sandnes tynn merinoull». Lurer på om det er et ok alternativ eller om jeg burde valgt sandnes merinoull?

    3. Flott med alle opplysningene😊men hva anbefaler du å strikke lester av til en som svetter mye på føttene ? Har brukt wiking superwash slik at han kan vaske de selv(ungdom🤣) men han sier han svetter i de. Vasker de på ullprogram i maskinen

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg