Nøstebu grytekluter

Det har gått mye i grytekluter for tiden, men veldig kjekt å strikke små ting som en kan eksperimentere med. Og går det til skogs er det egentlig ikke så himla nøye, for da er det lite å rekke opp igjen og enkelt å begynne på nytt. Jeg kjøpte for en tid tilbake boka 42 norske kofter. Dette er en bok med mange fine mønsterdiagrammer i, selv om jeg ikke har funnet en kofte som jeg bare må strikke er ikke det ensbetydene med at jeg ikke finne mønstrene inspirerende. Jeg har dermed valgt en annen form og materiale.

Jeg har brukt pinner nr. 3. Dette fordi jeg vil ha faste og kompakte grytekluter som skåner fingrene. Jeg har brukt Mandarin Naturell fra Sandnesgarn, et bomullsgarn som er veldig godt å strikke med, i fargene hvit nr. 1001 og mørk lilla nr. 5229.

Jeg har lagt opp 112 masker, 56 på hver side, med Judy’s Magic Cast On. Dette er en veldig lite synlig oppleggsmetode, eller det vil si det ser ut som maskene oppstår fra intet. For den som ønsker å se nærmere på denne oppleggsmetoden på et tidligere stadie i prosjektet, se HER.

De første rundene er litt knotete, så da har jeg brukt en lang rundpinne for å strikke magic-loop-metoden. Jeg kan styre min begeistring for denne metoden, men har innsett at den er svært nyttig i denne sammenhengen, for å komme rundt sidene. Når jeg har strikket et stykke bytter jeg til en rundpinne på 40 cm, og da er det bare å speede avgårde!

Jeg har strikket med 2 tråder på vestre pekefinger, måten jeg foretrekker å strikke mønster med. Dette går både raskere og blir jevnere, samt at jeg mistenker at det bidrar til mindre slitasje på fingre og håndledd.

For å gjøre avslutninga så lik som mulig begynnelsen, har jeg valgt å sy sammen med maskesting slik som jeg syr skuldersømmene på kofter. Siden gryteklutene begynner og avslutter med en hel omgang lilla, har jeg bare strikket halve og latt maskestingene stå for den andre halvparten av omgangen. Slik blir begynnelse og slutt nesten helt identiske.

Jeg har festa de resterende tråden med DENNE teknikken før jeg sydde sammen gryteklutene på toppen. 

Knappeknaggene har jeg kjøpt i Sverige og det skriver jeg om her.

Jeg har kuttet garnet til 2 meter, dette holdt til å sy sammen gryteklutene + hekle 15 luftmasker og 15 fastmasker til hempe. Tråden festa jeg inni hempa, slik at den ikke er enkel å se eller finne igjen.

Gryteklutene endte opp med å måle 19 x 19 cm. Rimelig flaks! Tidligere har jeg strikket grytekluter etter sammen metode med Mariusmønster og Rygjamønster – det kan være verd en titt!

Moro å strikke grytekluter, men nå gleder jeg meg til å ta fatt på noe annet!


#nøstebu #grytekluter #strikk #42norskekofter

Lik strikkepikens facebookside og få flere strikketips kreative krumspring!

10 kommentarer
    1. Disse ble også kjempefine! Jeg strikker Rygja-grytekluter nå, og etter det tenkte jeg å strikke grytekluter med mønster fra Sandnes-kofta 😀

    2. Maria: Takk takk 🙂 Så gøy at du også strikker grytekluter! Har også tenkt på dette Sanneskofte-mønsteret, og jeg har noe garn til overs, så vi får se 😉

    3. Hei, he he. Da ser jeg at jeg har kommet rundt og fått lest meg opp hos deg, da jeg før har kommentert at disse er fine 🙂 Mye spennende om garn du har skrevet om siden sist, fine topper du har sydd. Som vanlig en glede å lese innleggene dine. Nå må du ha ei god natt. Klem

    4. fjellgeitbundingen: Hei og så hyggelig å høre fra deg igjen! 🙂 regner med du har hatt ferie 🙂

      Takk for det 🙂 her er det jevn produksjon av litt forskjellige greier.

      Ha en fin dag! Klem 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg