Geriljabroderi, en fin måte å si stygge ting på!

Du hører ordet “broderi”. Assosiasjonen går til noe nusseligt og trygt, kanskje en klokkestreng med “Velkommen hjem” i entreen, eller duken på kjøkkenbordet med “Gi oss i dag vårt daglige brød”. Du befinner deg i en verden av pertentlige middelaldrende damer, i et innestengt univers bestående av tørre småkaker, falma plastblomster og klamme luftfriskere. Kort sagt: broderi er ikke kult. 

Slik begynner boka om Geriljabroderier, og med nærmere ettertanke så stemmer jo denne karakteristikken med mine assosiasjoner, helt til jeg kom over denne boka og denne trenden. 

En av forfatterne forteller hvordan det hele startet og at hennes forhold til håndarbeid var i liten grad preget av begeistring, selv om dette var noe hun hadde vokst opp med. Det var i forbindelse med hennes datters skoleoppgave at Mona Pedersen oppdaget mestringsfølelsen over å komme i mål med et broderi. Likevel fikk hun seg ikke til å gå i gang med duker, bilder og puter av den klassiske typen. Det passet rett og slett ikke inn verken i hjemmet eller sjelen hennes. 


Før datterens skoleoppgave av en lilla tulipan, hadde Mona ledd seg krokbøyd av Fuldesigns ferdige broderisett. Hun hadde også kommet over ymse former for alternative broderier på internett. Etter hvert kom ideen om å lage egne broderier, med tanker og gode råd til seg selv. For det ga en slags mening. Mona holdt på med dette noen måneder. Noen broderier hengte på stueveggen og andre ble gitt bort, men utover det var dette en privat affære helt til hun bestemte seg for å lage en gruppe på Facebook


Dette er et sitat henta fra min samiske venninne fra Kautokeino. Jeg har personlig ikke noe i mot Søringer, men jeg innrømmer gjerne at vi har hatt mye gøy med denne replikken. 

Geriljabroderistens ni bud:

  1.  Du skal brodere sannheten om deg og dine venner.
  2.  Du skal overskjære broderiets hang til nusselighetens og religionens klamme røtter.
  3.  Du kan aldri brodere en sinnstilstand nedrig nok.
  4. Du skal aldri såre din neste med mindre en fem sting.
  5. Du skal elske og forakte broderitradisjonen, og hate og beundre den huslige fliden.
  6. Du skal aldri kopiere andres broderier.
  7. Unngå aldri å utbrodere skandaler.
  8. Du skal aldri angre.
  9. Du skal sorgløst kunne brenne ditt broderi, men gladelig ta vare på rammen.

Dette er vel et mesterverk som egentlig ikke trenger å utdypes. Om noen skulle være i tvil så, ja det står: Tarmgørr er skikkelig dritt 

Så i tillegg til å strikke, er dette en utmerket måte å kvitte seg med stress og livets små og store frustrasjoner…

13 kommentarer

Siste innlegg