Julestrømper til de store

Det er en kjent sak at det nærmer seg jul. For andre år på rad skal jeg og samboeren feire jul sammen. Det vi kom fram til manglet i fjor, var julestrømper. For min del kan det egentlig være det samme, men kjæresten er en ihugga julestrømpe-fan, så da er det vel bare å brette opp armene å gå i gang.

Jeg fant tutorial her og mønster her. Et utgangspunkt er veldig kjekt å ha, selv om jeg ofte finner på kreative krumspring som fører meg langt av sted.

Nå skal det også sies at det har versert en god del lekre og en del ikke fult så lekre julestrømper på nett, og jeg har latt meg inspirere. Strømper finnes tydeligvis i merkelige fasonger, med høye hæler og snabelsko-tå. Andre varianter finnes med fine pyntebånd, lekre stoffer og proffe maskinbroderte navn av stømpens eier. Noen enkle strømper jeg likte svært godt er Stussli Fruens sine retrostrømper. Disse scorer høyt på tøyvalg og sjarm!

Ideene var mange, men alle ble forkastet siden samboeren la inn veto. Ingenting annet en klassisk jul, var av interesse! Hva gjør en ikke for å bevare juleidyllen hjemme…? 

Jeg har pønsket ut en skummel plan som jeg også kan leve med. Dessuten er prikker alltid et godt alternativ. Nemlig!

Tova ulltøfler med blomsterpynt

Selverklært frossenpinn som jeg er, så sier det seg kanskje selv at jeg er storforbruker av ullsokker og andre fotplagg i ull. Sokker slites, stoppes og lappes og etter noen runder med den runddansen er det tid for å lage noe nytt. Og det er jo det som er mest morsomt.

Jeg har tidligere hatt gode erfaringer med tova sokker, og syns dem er ekstra gode på vinteren og når det er spesielt gulvkaldt. Jeg har også en romantisk visjon om at jeg skal få slanka litt ned på garnbeholdninga mi og garn som kan toves hadde jeg fra før.

Sokkene ble strikka helt enkle, med tykke pinner (nr. 6), men i veldig stor størrelse. Metallhengeren jeg har lagt opp på tilsvarer en mellomstor damestørrelse.

Jeg valgte fargen grå siden den er nøytral og grei som tøffelfarge og at garnet, safir fra Sparkjøp, allerede var i hylla. Oppskrifta jeg fulgte finner du her

Jeg må jo innrømme at bare slike enkle sokker er i over gjennomsnittet kjedelige. En gylden mulighet til å få kvitte seg med restegarn på er å hekle pynt og sy på. Jeg kom over denne oppskrifta her og syntes den så ut til å passe bra. Etter flere runder der jeg måtte slite meg i håret, har jeg endelig forstått oppskrifta. Og siden jeg har tatt meg bryet med å prøve den ut hele 2 ganger (1 gang pr. tøffel) fant jeg ut at jeg like godt kunne høre om jeg kunne oversette oppskrifta til norsk og publisere den her. Det fikk jeg lov til, så da var jo den saken biff!


 

Blomst (x 2 stk)

Jeg hadde (ikke så veldig) små rester av lys rosa, rosa, lilla og grønt. Garntykkelsen jeg har brukt har vært 100 m = 50 g 100% ull, som egner seg til toving. Heklekroken som ble brukt var prydet med nr. 6.  

m = maske

omg = omgang

lm = luftmaske

kjm = kjedemaske

fm = fastmaske

hst = halvstav

st = stav 

dst = dobbelstav

tst = trippelstav

 

Begynn med den lyseste fargen og start med å lage en justerbar ring/magisk sirkel.

Runde 1: 1 kjm og 10 fm

pop = popcorn (4 fm i samme m, ta heklekroken ut av løkka, sett inn heklekroken i første fm også i løkka, trekk så garnet gjennom begge)

Runde 2: (1 fm, pop) x 5, kjm fram til m 1 (10 m)

Runde 3: 2 fm i hver maske (20m). Fest tråden.

Runde 4: Nå hekles det med farge nr. 2 i framløkka på fastmaskene fra sist runde. Fest det rosa garnet med 1 kjm hvor som helst på omg. (2 lm, 2 st i samme m, 2 dst i samme m, 2 st i samme m, 2 lm og 1 fm i neste m) x 5 (5 kronblader) fest garnet.

Runde 5: Nå hekles det med farge nr. 3 i den bakre løkka på fastmaskene fra runde 3. Fest det lilla garnet på samme sted som det rosa med 1 kjm. Det er viktig at rosa og lilla kronbladene begynner og slutter på samme sted, bare i den bakerste løkka. (4 lm, 2 dst i samme m, 3 tst i samme m, 2 dst i samme m, 4 lm,1 kjm. Fest tråden.

Blad (x 4 stk)

Hele bladet hekles fra retten. Hekle 15 lm. Hopp over første lm og hekle 14 fm + 1 lm. Hekle 14 fm +1 lm på motsatt side.

Fortsett med 2 kjm, 1 fm, 1 hst, 2 st, 2 dst, 2 st, 1 hst, 1 fm, 2 kjm, 1 lm. Gjenta på motsatt side. Klipp av tråden så det er nok til å sy fast bladene i blomsten. 


 

Nå er det bare å putte alle deler i vaskemaskina på 40°C og håpe på det beste!

Sommerens store prosjekt – Dåpskjole fra Viking

Dåpskjolen er ferdig, og det har den egentlig vært lenge nå. Et stort og utfordrende prosjekt som har holdt de små grå i fin form, gjennom sommeren. Det har vært så fryktelig mye annet å skrive om at dette er et prosjekt som nesten er blitt avglemt, dog i publiseringssamenheng.

Jeg har indtrodusert dette prosjektet i denne bloggposten fra i sommer. Der skriver jeg bl.a. om erfaringer med garnet jeg har brukt og hvordan jeg løser flettestrikkinga.

Oppskriften er fra Viking Design Katalog 1302 og det gikk med hele 13 nøster Viking Bjørk, 8 knapper og 1,5 meter silkebånd. Det eksakte navnet på kjolen er noe så teknisk som Viking Bjørk Dåpskjole 1301-5. Kjolen har fletter bak, foran og i sidene. 

Til den kjønnsnøytrale dåpskjolen har jeg strikket pikeluen. Denne er mer utsmykket med flere detaljer en gutteluen. Uansett er dette a piece of cake i forhold til selve kjolen, så pikelue ble det uten problem. 

Jeg har aldri strikket en slik blondekant, så det ble en ny erfaring. Litt kronglete å skjønne først, men etter som jeg strikket, ble det tydelig hvor kast og fellinger skulle plasseres. 

Selv om det er felt ringing til armenhullene og rundet til ermetoppen, har jeg brukt maskesting. Noe jeg virkelig etterstreber så er det så usynlig montering som mulig.

Rundt halsen og ned langs åpningen bak har jeg heklet en kant med fastmasker. Fastmaskeraden dannet en fast og fin kant til å sy knappene fast i. Knapphull er også heklet i denne raden, på motsatt side. 

Kjolen måler riktig nok bare 95 cm, men mens jeg strikka på øverste delen av skjøretet, følte jeg at jeg hadde hold på på metersvis. Flettemønsteret er veldig fint og litt komplisert, men likevel blir det monotomt å strikke på over slike lengder. Selv om jeg var nokså lei på slutten, er det veldig fint å kunne betrakte sitt arbeid i sin helhet når jeg kom i mål.

 

Min kjekke svigermor bestemte seg for å bidra med det hun mente var en passende kleshenger. Jeg skal på ingen måte være uenig i det, og jeg skal legge til at jeg liker sånne innspill veldig godt!

Jeg ble veldig godt fornøyd med dette store prosjekter, men det var fryktelig godt å levere det fra seg. Nå henger kjolen i garnbutikken Garn og Ide på Mo i Rana, for skuelyste.

Og ja, det er fryktelig stas å ha en slik kvinnedomsprøve hengende i utstillingen!


#stolt #dåpskjole #vikinggarn #strikkeprosjekt #småbarnsstrikk

Facebookside, mailadresse og hyggelige besøkstall

I det siste har interessen for bloggen økt ganske kraftig. Det er ikke til å sope under teppe at dette er noe som jeg syns er kjempe gøy! Det er ikke hverdagskost at 5000 + stikker hodet innom for lese hva jeg skriver og ta mine bilder i nærmere øyesyn. Og det i løpet av bare et døgn. 

Personer legger igjen kommentarer på bloggen der dem lurer på hvordan komme i kontakt med meg, så nå har jeg laget en epostadresse jeg kan nås på [email protected]


Strikkepikens facebookside er å finne her.


Jeg har blitt også kontaktet som privatperson på facebook der skjønne mennesker lurer på hvordan dem kan følge bloggen min. Jeg har nå fått det sparket bak jeg trengte, for å opprette facebookside for bloggen. Her blir jeg å legge ut alle nye innlegg fremover. Klikk gjerne liker, så blir du oppdatert!

Jeg syns det er veldig digg at så mange tar seg tid til å kontakte meg med så gode tilbakemeldinger. Sånt varmer i både surt høstvær og ellers!

Unngå å feste tråder? – Ja takk!

Noe som er uuuuuendelig kjedelig er å feste tråder, spesielt om hele dette arbeidet er spart helt til slutt… Så nå tar jeg sakene i egne hender og sniker meg unna mesteparten av dette arbeidet.
 
Første prosjektet jeg skal prøve dette på er fanaktrøya som venninna mi skal få. Jeg har tidligere vist frem armene her.

Jeg har også benyttet med av teknikken tvinnarand og teksturerte Fanaruter nederst på bolen. 
 

Youtube er fine greier!
 

Dette er en metode som bare kan på  garn som tover, altså ikke superwash-garn. Men jeg har en løsning på den problemstillinga også. Jeg har skrevet om hvordan feste tråder på glatt- og rillestrikk? og hvordan feste tråder på ribbestrkk?

Nå vil jeg understreke at jeg aldri bruker spytt i mine prosjekter, da jeg mener at hår i kjeften er noe katta får styre med, og at dette er en smule ekkelst og uhygienisk. Men litt såpe og vann gjør samme nytten!


 

#FesteTråder #Montering #strikkingg

Lik Stikkepikens facebookside og få oppdatering av nye blogginnlegg!

Mariusgenser med rundfelling

Høsten i år har vært kaotisk og travel, det har ført til at jeg har begynt på mange prosjekter uten å ferdigstille dem, så langt. Noe jeg derimot har blitt ferdig med er mariusgenseren med rundfelling jeg begynte på for ikke så lang tid tilbake. Jeg presenterte prosjektet i et blogginnlegg som er å finne her.

 

Det har egentlig vært fryktelig deilig å ha et såpass enkelt prosjekt innom alle fanatrøyene jeg har komponert selv. Da fingrene bare gjøre det fingrene kan best og hodet kan ta seg en velfortjent pause. 

Oppskrifta er fra Sandnesgarn sitt hefte Tema 15 – Voksne/klassikere.

Jeg la til 4 cm ekstra på bolen og litt ekstra på armene.

Garnet jeg har brukt har vært DROPS Merino Extra Fine, i fargene natur, mellomgrå og rosa. Et veldig mykt garn som er godt å strikke meg. Maskene blir gjevne, fine og definerte. Strikkefastheten på pinner 3,5 er litt i overkant fast etter min smak, selv om genseren er veldig god å ha på.

Under armene har jeg ikke felt av maskene, men satt dem på en sikkerhetsnål, for senere sy sammen med maskesting. Jeg har tidligere skrevet om denne teknikken her. Smart for det blir finere og mindre klumpete. Jeg syns ikke det blir noe vanskeligere å sy sammen hullene slik enn med vanlige kastesting.

 

Jeg er alltid nøye med å ta mål av den som skal ha plaggene jeg strikker. Strikkeoppskrifter er ofte standarisert og er ikke laget for å passe det frodige mangfoldet av kroppsfasonger.

Frøkna som skulle ha denne genseren passer målene til en størrelse M i overkroppen og størrelse L rundt hoftene. Heldigvis har ikke dette kjente norske mønstere annet en ensfarget glattstrikk nede på bolen. Sa det ble jo en relativt enkel affære å legge opp til en Large og felle seg inn til en Medium til overkroppen. 

 

Bak i nakken har jeg sydd på en lapp som står Hand Made på. Ikke fordi det er så himla viktig å få det fram, for det regner jeg med at et trent øye kan se, men for å skille mellom hva som er foran og bak. Det har seg nemlig slik at gensere med rundfelling er helt like foran og bak med unntak av en ting, en plass må omgangen starte og stoppe. Siden dette er noe invidde strikkere kan se, men ikke nødvendigvis alle andre, har jeg sydd i lappen for å hjelpe til. For jeg har en lei tendens til å irriterer meg grønn, når noen noen går med genseren “bakfram”…

 

Jeg i fjor på denne tiden strikket jeg en mariusgenser etter samme oppskrift, med samme garn og den ble helt annerledes en denne genseren. Fjorårsversjonen har jeg skrevet om her.

Jeg må si meg veldig førnøyd med genseren, og jeg kan slå fast at jeg likte fargekombinasjonen veldig godt!


#mariusgenser #rundfelling #merinoextrafine #strikking

Pulsvarmere i daisy-stitch – med oppskrift

Jeg liker å prøve ut nye garntyper og eksprimentere med nye teknikker. Lenge har jeg tenkt at jeg skulle prøve ut daisy-stitch og nå har jeg endelig fått gjort det, og det i form av et par knall rosa pulsvarmere. Jeg har tidligere skrevet om dette prosjektet her.

Du trenger:

5 strømpepinner nr. 3

50 g (= 150 m) Sandnes Mini Alpakka eller bruk et annet garn med tilsvarenende antall meter på 50 gram.

Jeg har tatt utgangspunkt i mine egne svært små damehender, som jeg mistenker er mer som barnehender å regne. (18 cm i omkrets på det bredeste, inkludert tommel.) For større hender, legg opp 4 eller 8 m mer og kjøp inn et ekstra nøste garn.

 

Legg opp 52 m. Strikk 1 omg rett. Strikk 1 omg vrang. 

Maskeantallet er til en hver tid det samme. Disse 4 omg utgjør teksturmønsteret og:

1. Strikk 1 omg rett

2. *Strikk 3 m sm som blir til 3 m, (1 m r, 1 kast, 1 m r) og 1 m vr*

3. 1 omg med rette masker

4. Strikk 1 m rett *1 m vr, 3 m sm som blir til 3 m, (1 m r, 1 kast, 1 m r)* Så blir det 2 m til overs. Strikk disse sammen med den 1. maska på omgangen. Før den første maska tilbake på pinnen den kom fra, slik at alle omganger starter med samme maske gjennom hele strikketøyet.

Gjenta dette mønsteret rundt og rundt i ca 12 cm, og avslutt med omg nr 4. Nå skal hullet til tommelen lages. Fra nå av strikkes arbeidet fram og tilbake, og omgang 1 og 3 strikkes alle maskene vrang. Legg opp 1 maske i begynnelsen og 1 maske i enden av omgangen. Strikk frem og tilbake i ca 3 cm. 

Begynn nå å strikke rundt igjen. Strikk så sammen den første og andre masken på omgangen, og nest siste og siste maske på omgangen. Strikk til stykket over tommelen måler ca 2 cm og avslutt på omg nr. 4. Avslutt med 1 omg rett. Strikk 1 omg vrang. Strikk 1 omg rett. Fell løst av. 

Hekle kant rundt 2 fm * 3 lm og hopp over 1 m 2 fm* avslutt med 1 kjm.

Hekle en omg med fastmasker rundt tommelen. Hekle så en kant med 2 fm * 3 lm og hopp over 1 m 2 fm* avslutt med 1 kjm.

Elastiske og tykke pulsvarmere som varmer godt. De er behagelige å ha på og piffer opp er hvert antrekk!


#gratisoppskrift #pulsvarmere #daisystitch #wristwarmers

Strikkepiken har egen facebookside!