Ikke så fryktelig spennende å strikke slike sokker, men dette er veldig gode brukssokker å ha!
Sålen og hælen er strikket i teknikken forsterket såle og forsterket hæl. I hælen har jeg også strikket inn forsterkningsgarn i nylon, for å gjøre sokkene ekstra holdbare. Sokkene har fått oppgradert tåfelling – nå til stjernetå.
I tillegg til sokkene kjøpte jeg to uglefigurer. Broderen er svært begeistret for ugler. Til jul fikk han uglevotter og lue. Det er mulig å lese om HER.
Jeg skal til med et nytt og spennende kofteprosjekt til meg selv. Hillesvåg Ullvarefabrikk har vært så generøse at de har sponset meg med sitt nye garn, Sølje Pelsull, mot at jeg skriver hva jeg synes om garnet og skriver om det på bloggen min. En gylden mulighet til å teste ut dette spennende garnet!
Men pelsull hva er egentlig det?
Pelsull kommer fra Norsk Pelssau, som er en menneskeskapt kryssningsrase. På midten av 60-tallet ble det valgt ut blå/grå søyer fra Gammel Norsk Spelsau som ble krysset med vær fra Godtlandsfår fra Sverige. Allerede i 1968 ble Norsk Pelssau en godkjent sauerase.
De naturlige fargene på ulla varierer fra lys grå til det helt mørk gråsvart. Noen ganger dukker det opp «sovende gener» fra Gammel Norsk Spelsau, som fører til bruntoner i ulla. Dette er gjerne i første ulla til lammene, slik at det blir brune tupper i endene på fiberen. Sølje Pelsull kommer i 31 ulike farger. Garnet er naturlige melert, siden ulla kommer i flere gråtoner før den farges. Siden ulla fra Norsk Pelssau er alltid pigmentert, finnes det faktisk ikke sauekvit Pelsull!
Pelsulla er særdeles blank, og da spesielt dekkhårene som har lange bølger. Den tettvoksende bunnulla er mykere og isolerer svært godt. Sølje Pelsullgarn består av både dekkhår og bunnull. Ulla i dette garnet er produsert i Norge og kommer fra Ullmottakene Norilia på Gol og Førde. Dette er ullmottak Hillesvåg Ullvarefabrikk sokner til. Hillesvåg Ullvarefabrikk er det eneste spinneriet som karder fiber og spinner garn fra Norsk Pelssau. Garn fra Norsk Pelssau finnes i 4 kvaliteter, Sorte Får, Blåne, Tinde og Sølje. Garnet er å finne i mange garnbutikker og ikke minst i deres nettbutikk ull.no.
Jeg syns garnet er bløtt å ta på, samtidig som det oppleves som luftig. Sølje Pelsull har fin glans, som fremheves av den fine tvinnen i garnet. Dette er faktorer som gjør at jeg fattet stor interesse for garnet.
Sølje er litt stivt å strikke med, men det plager ikke meg. Jeg trives mindre med å strikke med garn som har lite struktur som av f.eks. merinoull. Det står på magebåndet at det er velegnet til toving, så jeg er veldig spent på hvordan dette garnet oppfører seg etter vask.
Siden garnet ikke finnes i hvitt, var jeg nødt til å tenke kreativt når jeg skulle velge farger. Fargene jeg landet på er lys marine, sterk rosa og mellomblå. Dette er farger som er hyppig er å finne i min garderobe, samtidig som jeg ville ha en kofte som ikke lignet på noen av dem jeg har fra før av – en rimelig bra utfordring med andre ord.
Men siden garnet er melert ser det ut til å ha en egen evne til å passe fint med mange farger, og kan faktisk vise seg å bli mye mer allsidig enn hva jeg hadde trodd. Nå er ikke jeg sånn i utgangspunktet så glad i melert garn, men det er meget mulig at dette er prosjektet som får meg til å skifte mening om nettopp det!
Kofta har opprinnelig tradisjonelle kofteermer i primærsnitt, som jeg ikke er så begeistret for. Jeg har derfor planer om å la meg inspirere av ermene til Rengværskofta, som er å finne i samme bok. Disse ermene strikkes inn på bolen som om det skal felles til raglanermer, men siden frekvensene på fellingene er annerledes enn på raglan, ser det ut som pent isydde ermer med buet ermetopp.
Resultatet skal bli noe lignende som på Oddvars Peneste kofte, som har min absolutte favoritt ermetype, bare nå enklere å gjennomføre og mindre montering. Ideen om å kombinere disse to oppskriftene har jeg tidligere sett utført på ulike facebooksider, og er på ingen måte min egen. Men siden slik ermefelling ikke er noe jeg har kjennskap til, er jeg veldig lysten på å teste dette ut.
Jeg har planer om å strikke kofta i en rett modell og muligens blir det doble stolper, noe ala Morgendiskofta til Sidsel Høivik. Vi får se! Noen ganger har jeg veldig klare tanker og ideer om hva jeg skal gjøre, andre ganger leker jeg meg frem til en kofte underveis. Begge strategiene har heldigvis vist seg å være vellykkede!
Jeg har videre planer om å teste ut vevstrikk og litt annet pynt, i stedet for de vanlige vrangbordkantenene. Kofta består egentlig av bare to farger, men jeg liker veldig godt å jobbe med 3 farger.
Her er samme teknikk testet ut i en annen fargekombinasjon. Veldig greit med prøvelapper, fint å teste ut ulike fargekombinasjoner, teknikker samt strikkefasthet. Jeg syns bare prøvelappen blir mer og mer viktig å strikke. Les mer om det grundige innlegget mitt der jeg deler mine tanker om strkkefasthet og prøvelapper HER.
Så på denne kofta skal jeg teste ut nytt og spennende garn, nye type ermer og teknikken vevstrikk.
Helt greit at garnet kommer i hesper, for garnvinda etter mormor og nøstemaskina som samboeren har kjøpt til meg, gjør jobben mye enklere!
Dette er faktisk den siste julegaven, som nå blir publisert. Gaven er til sønnen til en veldig god venninne av meg.
Dette er en relativt ny variant av den velkjente norske kofta fra Nordland, med rundfelling. Jeg har tidligere strikket den originale nordlandskofta og fortalt historien til den spesielle kofta. Ta en titt på det HER.
Oppskriften på bukse og genser er fra Rauma Design Baby 26 Rundfelling. Jeg har valgt å strikke settet på pinner nr. 2,5 og 3. Deretter har jeg brukt maskenatallet til str. 18 måneder og centimetermålene til str. 2 år. Da får jeg den strikkefastheten jeg liker best, og størrelsen blir ca den samme. Se mine tanker om strikkefasthet HER.
Overdelen er egentlig genser, men siden jakker er mer praktisk, har jeg lagd genseren om til jakke. Dette har jeg gjort med å legge til en ekstra maske på bolen og 4 vrange ekstra klippemasker.
Kofta er lagt opp med Channel Island cast on, en favoritt til ribbestrikk med 1 rett og 1 vrang. Dette er en dekorativ oppleggskant som gir en fin taggekant.
Hullet under ermet er sydd med maskesting, etter at ermene er satt inn på bolen. Lite synlig, ingen kluper og noe elastisk metode, mange fluer i en smekk, akkurat slik jeg liker det!
Halskanten i ribb er felt av med rette masker over rette masker og vrange over vrange. Les mer om ulike fellingsmetoder til ulike mønstre HER.
Kofta har fått doble knappestolper med med taggekant, som står i stil med oppleggskanten, typen stolper jeg liker best. Knapphullene er av typen perfekte knapphull til doble stolper. Metoden byr på litt ekstra jobb, men så blir også resultatet deretter.
Knappene er sydd med hals, slik at det blir plass til en stolpe til under selve knappen. Se hvordan jeg syr i 2- og 4-hullsknapper HER.
Jeg har snodd meg unna en del trådfesting med DENNE metoden som kan brukes midt fremme på kofter. Ellers har jeg festet på ribbestrikk SLIK og på glattstrikk SLIK.
Lua har jeg kokt sammen selv med utgangspunkt i DENNE oppskrifta. Øreklaffene er hentet fra oppskrifta på Mariuslue.
Alt av mønsterstrikk er strikket med 2 tråder på venstre pekefinger, og dette har kanskje blitt min favorittstrikke-teknikk. Syns det blir så mye bedre flyt med å strikke mønster slik, i tillegg blir resultatet veldig bra. (Med litt øving så klart…)
Vottene også fra DROPS, men jeg har valgt å strikke glattstrikk i stedet for rillestrikk, slik at det passer sammen resten av klærne.
Oppskriften på sokkene er fra DROPS og er å finne HER
Sånn! Da har jeg ikke flere julegaver fra 2016 på lur!
Jeg har fått masse fint hageutstyr, påskepynt, blomster, en pen sum kontanter og flere kjekke gavekort. Et stort utvalg av søte ting til å putte i munnen, tidenes tøffeste t-skjorte, neglelakk og konsertbilletter til Halvdan Sivertsen fikk jeg også.
Så fremover blir det “haging”, kos,møbler og litt maling til hobbyrommet!