Fordelen med rundstrikkede plagg er at dem er enkle og strikke, til tross for mønster. Det som er minuset med denne metoden er at det blir mer monteringsarbeid. Tenkte jeg skulle vise hvordan jeg monterer rundstrikkede strikkejakker med dobbel stolpe/list midt framme. Denne kofta har rundfelling, så her er armene strikka sammen med bolen, ergo ingen ermesøm. Men jeg har også skrevet en bloggpost om hvordan sy i ermer på strikkejakker og – gensere?
I tillegg til montering med doble stolper har jeg skrevet om:
- Montering av kofte med doble sandwich-stolper med rullekant
- Montering av kofte med rillestrikkede knappestolper
- Montering av kofte med enkle stolper
- Montering av kofte med enkle horisontale stolper
Det felles knapphull på alle variantene, jeg bruker varianten forsterkede knapphull. Men en favoritt som bare kan brukes til disse doble stolpene er perfekte knapphull til doble stolper.
Sånn ser kofta ut før jeg begynner med monteringen. Midt framme er det strikket 5 vrange masker som skal brukes til å klippe i. Disse vil ikke vises når jakka er ferdig.
Før jeg kan begynne å klippe i genseren (som skal bli til jakke) må det syes med tette symaskinsting så ikke hele strikkeplagget rakner. Jeg har sydd totalt 6 sømmer, 3 opp på hverandre for sikkerhets skyld. Så klippes det mellom disse sømmene.
Å klippe i strikketøy føles aldri riktig, selv om det er sydd aldri så bra og tett på forhånd. Her har jeg lagt ei avis mellom for- og bakstykket. Da snyter jeg meg selv for mulighetne til å hekte saksa i mønstertrådene på innsiden av ryggen, og klippe mer en hva jeg skal.
Her plukker jeg opp masker langs klippekanten, med en heklekrok, for så å føre dem over på en rundpinne. Maskestopper i slutten av pinnen er lurt å huske på. Veldig kjekt med oppskrifter som det står hvor mange masker pr. cm det skal plukkes opp. I dette tilfellet er det 13-14 masker pr. 5 cm. Her har jeg merket opp 5 cm og det er da enkelt å plukke opp riktig antall masker. Slik blir stolpene/listene på begge sidene like lange, ganske samme antall masker og ikke skeive i forhold til hverandre.
En annen variant er å plukke opp 3 masker pr. 4 omganger. Dette synes jeg er en mer unøyaktig måte å plukke opp masker på. Men denne hyppigheten brukes på garn som er 170 løpemeter pr. 50 gram og til 100 løpemerter pr. 50 gram. Altså en litt mer allsidig formel.
Sånn ser det ut når jeg har har brettet stolpen dobbel og syr den fast på innsiden av jakka og gjemmer sårkanten. Viktig med knappenåler slik at alt holder seg på plass. Jeg er heldig som er blitt utstyrt med en gjevn håndsøm, og slike prosjekter er en god anledning til å vise den fram.
Her er stolpen på venstre side sydd fast og er klar til knappeplassering. Jeg måler alltid med målebånd først, slik at jeg setter knappene sånn cirka der dem skal være. Så kontrollteller jeg alltid etterpå, noterer ned masker i mellom, regner ut gjennomsnittet slik at alle knappene blir plassert like langt fra hverandre og finjusterer plasseringa helt til slutt. Dette er detaljer som er viktig å være nøye med!
Når dette er gjort kan jeg strikke høyre stolpe/list og felle til knapphull i samsvar med knappeplasseringa. Selv om masketallene stemmer og alt tilsynelatende skal gå bra, er det viktig å sjekke at stripene stemmer med hverandre og eventuelt justere knapphullene en maske til eller fra. Det er også viktig å huske på å felle knapphull på både fremsiden av stolpen/lista og på belegget.
Her har jeg gjort samme på høyre som på venstre. Knapphullene også er doble, så jeg har sydd over dem med små kastesting. Da er det viktig å passe på at knapphullene ikke blir for trange til knappene, men det er helt ok at dem er trange når kofta er ny. Dette går seg til ved bruk.
Sånn ser det ferdige resultatet ut. Stolper, knappehull og knapper er på plass.
#fana #monteringavstrikkejakke #norsktradisjon #strikking
Lik gjerne Strikkepikens facebookside og få med deg alle bloggpostene!