Hvordan felle til jevne ermetopper på formstrikka ermer til kofter?

Oddvars peneste kofte er kofta som ikke ville bli til. Jeg har støtt på flere utfordringer hele veien, og mye er selvforskyldt, mens noe er nytt teritorium. Men det jeg alltid har fokus på når jeg går på snørra er at jeg skal lære av mine feil. 

Jeg kan ikke stresse nok om hvor viktig det er å prøve plagget på og sjekke at det blir bra langs hele prosessen. Jeg var i utgangspunktet ferdig å strikke kofta og skulle til å begynne å sy i armene, og nålte dem fast og prøvde kofta på. Da oppdaget jeg at armene var alt for lange. Og siden det ikke har seg slik at jeg strikker fordi jeg er fri for klær, men fordi jeg liker det og vil ha et flott resultat, var det bare å gjøre en ting rekke opp og justere lengden.

Jeg har lært meg å dampe strikketøy i Ask fra Hifa FØR jeg skal måle det, dette vokste nemlig veldig på lengden etter en runde med strykejernet. Det som er surt når plagget er dampa er at garnet er blitt helt krunglete og dette egner seg ikke å strikke med i den tilstanden det da befant seg i. Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg behandler opprekksgarn før jeg strikker med det igjen, intet unntak denne gangen heller. 

Mens jeg surra på youtube for å finne ut hvordan jeg skulle skrå skuldrene til kofta kom jeg over en video som jeg ikke syns var så bra til problemet på skuldrene, derimot egnet seg utmerket til armene. Men da var jo de allerede ferdig strikka, så når jeg likevel måtte rekke opp og justere lengden kunne jeg like godt prøve denne teknikken. 

Her har jeg felt slik oppskriften i Kofteboken sier, og det blir en hakkete kant som jeg senere skal sy i. Da er sømmen vanskelig å få fin.

Slik ble det når jeg fulgte teknikken på videoen. Det blir en mye glattere kant, og jeg ser for meg at denne skal bli mye enklere å sy. Jeg har også skrevet en bloggpost på hvordan sy i armer på strikkejakker og -gensere?

Den til venstre er før opprekking og den til høyre er slik endelig ble.

Kanskje ikke himmelvid forskjell, men jeg er overbevist om at det er slike småting som utgjør den store forskjellen. Dette er en teknikk jeg konsekvent kommer til å bruke videre!


 

#fellearmer #finearmer #OddvarsPenesteKofte #Kofteboken

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert med flere tips og kreative sprell! 

Ny Nancykofte på pinnene

Jeg skal i gang med en ny Nancykofte. Jeg har tidligere strikket en Nancykofte i Sandnes Mini Alpakka og en Nancy-inspirert kofte i Babyull. Veldig spennende å prøve ut ulike fargekombinasjoner, garn- og knappevalg, og jeg blir ofte forbløffet over hvor mye dette har å si på resultatet. 

Knappene er gjennbruk og kommer fra en gammel kofte. Det er helt vanlig at knappene overlever koftene flere ganger, men jeg er litt overrasket over hvor sterke preferanser folk har til knapper. Jeg trodde det var jeg og noen spesielt interesserte. Det er mer enn en gang folk jeg strikker kofter har arveknapper dem ønsker å bruke og det syns jeg er rett og slett ganske så stas! 

Jeg skal bruke Tynn Merinoull fra Sandnesgarn i fargene gråmelert nr. 1042, kitt nr. 1015, lys lyng nr. 4622 og lyng nr. 4645. Dette er et nytt garn for meg, men det skal være noe tilsvarende til Drops Baby Merino som tidligere har strikket fanakofter til tvillinger i. 

Garnet kjennes litt kompakt og spenstig ut, og jeg opplever at det ikke er like elastisk som Drops Baby Merino. Dette mistenker jeg er en bra ting, for jeg tror plagget vil holde fasongen bedre. Jeg opplever at dette garnet vil dele seg litt når jeg strikker, og her er det veldig viktig å få med seg alle trådene i ei maske, både for estetikkens skyld og for ikke å lage svake punkt i strikkeplagget. Men jeg opplever at det er bedre å strikke med enn Drops Baby Merino. Resultatet blir også veldig jevnt og fint med denne ulltypen som er så nært kløfritt som mulig. 
 

Det står i garnbeskrivelsen på Sandnesgarn sine nettsider at denne merinoulla kommer fra Sør-Amerika der mulesing av sauene ikke forekommer, og leverandøren de kjøper ulla fra garantere at ulla kommer fra sauer som ikke har gjennomgått dette inngrepet. Det er jo vel og bra, og jeg har hør denne terminologien før, men jeg har ikke satt meg så veldig inn i hva dette faktisk innebærer, før nå. Derfor googlet jeg, og kom over noen riktig stygge bilder, men jeg kom også frem til Dyrevernaliansens nettsider og der fant jeg flere poster med flott informasjon. Jeg siterer:

“Merinosauen er avlet opp for å produsere maksimalt med ull. Huden ligger i folder på dyrene og foldene gir mer plass for merinoull – de blir mer produktive. Fordi ulla også vokser tett rundt baken på dyrene, fester urin og avføring seg i ulla. 

For fluelarver er den våte ulla og hudfoldene det perfekte klekkested. Fluelarvene kan spise sauen levende, et ekstremt smertefullt angrep. Måten mange australske bønder løser problemet på er å skjære bort hudfoldene på baken. Dette gjøres uten bedøvelse, og inngrepet kalles mulesing.

Animal Health Australia anbefaler at inngrepet gjøres mens lammene er mellom to og tolv uker gamle. Det er ingen tvil om at dette er et svært smertefullt inngrep som også forårsaker mye ubehag og potensielle infeksjoner i tiden etter inngrepet.”

Dyrevernalliansen har lister over garnprodusenter/garnmerker uten Mulesing og Motemerker med ull uten mulesing.  

 

 Jeg har helt klart blitt en mye mer bevisst forbruker etter dette!

 

Votter med noter – med oppskrift

Sangfuglen vi har i familien har lenge ønska seg et sett med lue og votter med noter på, noe lignende som kofta jeg strikka til kjæresten i 2012. Jeg måtte tegne mønsteret selv, siden jeg ikke fant noe som lignet en gang. Jeg har brukt pintrest flittig for å få inspirasjon til mønsterdiagrammer med noter. Mønsteret måtte både fungere på lue og votter, det samme måtte garnet. Dette ble ingen enkel oppgave, men resultatet ble godkjent!

Dette er en liten damestørrelse og vottene måler 18 cm i omkrets. Vottene kan uten problem strikkes lengre. Strikkefastheten er på 28 masker på 10 cm.

 

Strømpepinner nr. 3.

Babyull fra Sparkjøp – 175 m pr. 50 gram 100% ull. Fargene jeg har brukt er:

50 gram koksgrå nr. 827

50 gram naturhvit nr. 800

50 gram lys rosa nr. 883

Jeg har egne diagrammer for høyre og vestre vott, siden jeg har speilvendt mønsteret og det ikke er symmetrisk. Tommelen er lik på begge vottene. 

Legg opp 52 masker med Channel Island Cast On og strikk vridd vrangbord i 7 cm. Strikk diagrammet, et for hver vott.

Øk til tommel med økinger som heller til høyre og venstre. Sett de 13 maskene til tommel på en tråd/sikkerhesnål. Legg opp 6 nye masker bak tommelen, disse maskene strikkes 2 og 2 sammen på neste omgang slik at det blir 3 nye masker igjen. Dette er for å unngå at tommelhullet helt enkelt blir for stamt. 

Vottene er felt til spiss med fellinger som heller mot høyre og venstre.

Jeg har tips til både å feste tråder på vrangbord og feste tråder på glattstrikk, bare følg linkene.

Utskriftsvennlig oppskrift, med diagrammer, finnes HER.

Jeg har tidligere laget oppskrift på lue med samme mønster, den er å finne her.

I likhet med luen, falt også vottene i smak!


 

#gratisoppskrift #votter #strikking #noter #musikk

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig flere kreative innlegg!

Hvordan feste blondekanter til kofter?

Jeg har ofte tanker og ideer og ting jeg har lyst til å prøve, men noen ganger skal veien til suksess vise seg å bli humpete. Heldigvis har mine forfedre, på begge sider, utstyrt meg med gode tålmodighets-gener som jeg til stadighet gir en treningsøkt eller 7…

Koften jeg strikker på nå er Oddvars peneste kofte fra Kofteboken, med litt personlige endringer, og det er dem som skaper utfordringer nå. Jeg ønsket å ha samme blondekant som jeg har nede på bolen og armene i halsen. Men blondekanten er i begynnelsen av bolen og armene, det jeg ikke hadde regnet med var at denne kanten ville oppføre seg helt annerledes når den ble strikket i slutten av et arbeide, men det gjorde den altså.

Taggekantene ble ned mot mønsterstrikken på kofta og ikke i avfellingskanten slik jeg ville ha dem. 

Avfellingskanten ble helt rett, uten tagger. Så da var det bare å rekke opp og finne på noe annet, men jeg har ingen planer om å kapitulere til vanlig vrangbord riktig enda, slik som det opprinnelig står i oppskriften. Hårfin bom i runde 1.

Men jeg gir meg ikke av den grunn. Jeg har heldigvis lært en hel del, gjennom en rekke sure erfaringer, om strikketøyets anatomi. (les Hvordan redde en strikkegenser/jakke?) Så jeg kom frem til at jeg måtte strikke halskanten for seg selv, samme vei som på bolen, og deretter feste den til kofta.

Her har jeg plukket opp maskene rundt halsen, slik at jeg har noe å feste halskanten til. Jeg har forøvrig formet ringinga til halsen med forkorta pinner, en metode som gir en flott hals uten strammende kanter.

Av en eller annen grunn var 3-needle bind off den metoden som dukket opp først i hodet mitt og jeg bestemte meg for å prøve dette. Men jeg ble ikke fornøyd med resultatet, det blir en slags grop i på rettsiden av sammenføyningen, selv om fellingen er på baksiden. Stang ut i runde 2.

Etter litt konstruktiv diskusjon med min mor, kom vi frem til at maskesting måte være noe å prøve. Så da var det bare å plukke opp enda en gang, og gjøre klart for runde 3.

Denne varianten ble jeg veldig mye mer fornøyd med! 

Det blir en usynlig overgang mellom kofta som er strikket nedenfra og opp, og halskanten som er strikket ovenfra og ned.

Det sies at alle gode ting er 3. Slik har jeg fått blonder med taggekant og usynlig overgang, ergo pose og sekk, dog med noe ekstra arbeid….


 

#strikkeblonde #festeblonde #koftemontering

Lik strikkepiken facebookside og få flere tips jevnlig!

Lue med noter på – med oppskrift

Dette er en bursdagsgave, som jeg har utsatt litt vel lenge. Ønsket var nemlig lue med noter på ala noe lignende som kofta jeg strikke til kjæresten i 2012.

Jeg har grublet i nokså lang tid hvordan jeg skulle ta denne utfordringen fatt, hvordan jeg skulle tegne dette mønsteret selv, for jeg fant jo ikke noe som lignet en gang. Jeg har brukt pintrest flittig for å få inspirasjon til mønsterdiagrammer med noter på.

En lue er et lite plagg som ikke har plass til allverdens mønster, så det måtte jeg jo også ta hensyn til. Valget av garn falt på babyull, som er mykt og godt og kan maskinvaskes. Så har jeg sett en del etter enkle luer som bruker samme garntykkelse, brukt dem som utgangspunkt og fylt den med mønster. 

Dette er en damestørrelse og strikkefastheten er på 28 masker på 10 cm på pinnenummer 3.

 

Rundpinne nr. 3 på 40 cm, og strømpepinner nr 3. 

Babyull fra Sparkjøp – 175 m pr. 50 g. 100% ull. Og fargene jeg har brukt er:

100 gram koksgrå nr. 827

50 gram naturhvit nr 800

50 gram lys rosa nr. 883

Legg opp med channel Island opplegg 144 m. Strikk vridd vrangbord i 10 omg. Øk jevnt fordelt til 152 m. Strikk mønsterdiagrammet.

(Selv om det er tegnet innhugg i mønsterdiagrammet betyr IKKE at det skal felles. Dette er gjort for å få mønsteret til å gå opp, selv om de ulike mønsterrapportene går opp i ulike tall.)

Juster maskeantallet til 150, se merke i diagrammet rett før det begynnes med hvitt mønster for siste gang.

For å få fine overganger mellom begynnelse og slutt på omgangen med mønsterfarge bruk denne teknikken.

Strikk videre til arbeidet måler 19 cm. Begynn så å felle slik *10 rett og  2 sammen, 10 rett 3 sammen* fortsett ut omgangen.

Strikk 2 omganger uten felling. Strikk så *9 rett 2 sammen* ut omgangen.

Strikk 2 omganger uten felling. Strikk så *8 rett 2 sammen* ut omgangen.

Strikk 2 omganger uten felling. Strikk så *7 rett 2 sammen* ut omgangen.

Fortsett slik med en mindre maske mellom fellingene til det ikke er flere masker mellom fellingene. Strikk deretter 2 og 2 sammen. Og neste runde 2 og 2 sammen. Klipp tråden og dra den gjennom maskene. Fest trådene godt. Jeg har tips til både å feste tråder på vrangborder og feste tråder på glattstrikk, bare følg linkene.

Utskriftsvennlig oppskrift finnes HER.

Jeg har også strikket votter som passer til lua, den oppskrifta finner du her.

Responsen når papiret var kommet av “Helt perfekt! Gjør ingenting å vente når jeg får så fin gave!”


 

#gratisoppskrift #lue #strikk #noter #musikk

Lik strikkepikens facebookside og få tips om flere oppskrifter, teknikker og kreative sysler!

Hvordan skrå skuldre på kofter uten å felle?

Ta en titt på deg selv i speilet, og da ser du nok ganske fort at skuldrene skrår litt nedover og når sitt nederste punkt der skulder blir til arm. De fleste tradisjonelle kofter er i primærsnittfasong tar ikke hensyn til dette og har rette skuldre.

Jeg holder nå på med Oddvars peneste kofte fra Kofteboken. Her skal skuldrene skrås for å få en mer ettersittende fasong. Jeg har ikke gjort dette tidligere, men jeg har undersøkt en del for å få dette til på best mulig måte. 

Jeg har valgt å bruke teknikken forkorta pinner med kast for å få en så glatt skrå som mulig. 

Ikke så enkelt å få vist disse kastene…

Jeg fant en video som forklarer hvorfor og hvordan dette skal gjøres. 

Jeg har 28 masker til skuldre og disse skal skrås. Her har jeg delt inn alle maskene i 4 intervaller med 7 masker hver, slik som det står i oppskrifta for min størrelse.

Her skimtes det at jeg har satt av masker til hals, ved bruk av samme metode. Jeg har tidligere skrevet om Halsforming på kofte uten felling, søm og klipping – men med forkortede pinner.

Her plukker jeg opp kastene.

Her har jeg strikket den siste pinnen over alle intervallene, og plagget er nå lengre inn mot halsen kontra ut mot skulderen. 

Her har jeg tegnet et ensfarget diagram som viser hvordan dette ser ut i rutemønster. Siden jeg ikke har lov å publisere deler av mønsteret, kan jeg ikke tegne inn eksakt hvordan jeg har gjort det. Men jeg strikker mønster opp til hvert trappetrinn stoppet. Også på den siste pinnen der jeg strikket over alle de 28 maskene strikket jeg neste pinne i mønsteret over hvert trappetrinn. Dette for å få mønsteret til å stemme best mulig, men det er umulig å få det til å stemme helt. 

Men det er nok lurt å ta frem ruteark og penn og tegne inn sitt eget maskeantall, sine intervaller og ikke minst sitt mønster. Sånt kan bli vel komplisert å ta i hodet, med tanke på at mønsteret skal strikkes frem og tilbake samtidig

Ikke fell av maskene og sy med mønsterfargen sammen med maskesting. En slik kontrast bidrar til å stramme opp uttrykket når mønsteret ikke stemmer uansett. 

Dette er ikke for nybegynneren, men med tunga rett i munnen er det mulig å komme i mål!



 
#skråddeskuldre #forkortapinner #shortrows #slopedshoulders  

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig flere tips, teknikker og kreative innslag!

 

Liverpool FC-votter

Votter er veldig greie plagg å leke seg på, og nesten hvilket som helst mønster kan stort sett tilpasses. Derfor har jeg nå strikket Liverpool Football Club-votter til min fetter til jul, som er hardbarka fan. 

Jeg har tidligere skrevet om disse vottene her.

Vottene er strikket i Finullgarn fra Rauma i fargene rød nr. 418 og hvit nr. 400. Pinnene jeg har bruk var nr. 3. Oppskrifta fant jeg her. Jeg har tatt meg noen friheter og endret litt etter personlige preferanser. 

Jeg har brukt teknikken strikke med 2 tråder på venstre pekefinger. Jeg har brukt teknikken hvordan få fine økinger som heller til høyre og venstre? på tomlene. Og til spissen på vottene har jeg brukt fellinger som heller mot høyre og venstre.

Tommelen er prydet med initialene til Liverpool Football Club.

Innsiden gjorde jeg enkel med annenhver maske i ulik farge. 

Spreke votter, som blir tette og gode ved bruk!

Rød jersey – The out and about dress

Jula er vel overstått og jeg har ikke bare fått mye fint, men jeg har også gitt bort et og annet selv også. Jeg syns det er stas å gi bort gaver som er skreddersydd til mottaker.

Så til min gode venninne har jeg sydd The out and about dress fra Sew Caroline. Ideen kom fra at hun beklaget seg over at det var vanskelig å finne tak i hverdagskjoler i spreke farger, noe jeg er veldig enig i og mye av grunnen til jeg begynt å sy selv igjen i stor skala. 

Hele kjolen er sydd med elastisk søm på en vanlig symaskin. Alle oppleggskanter og stikningen er sydd med tvillingnål. Dette sørger for en elastisk halskant som ligger fint og har et profft uttrykk. 

Skjørtet er sydd med rynketråd på tradisjonelt vis. Jeg hadde egentlig planer om å sy strikk i livet, etter jeg kom over denne bloggposten, men jeg kom frem til at det strikket jeg hadde tilgjengelig ikke var elastisk nok. Men to rynketråder og elastisk søm fungerer helt fint det også!

I tillegg til kjolen kjøpte jeg et sjal til med sauer på. Det fant jeg på ebay når jeg søkte på sheep scarft. 

I fjor fikk jeg sauesmykke til henne til jul, og det kom jo etterhvert frem at hun kunne tenke seg et slikt selv.

Dette er ikke første gangen jeg syr denne kjolen, jeg har en identisk rød en og en litt annen i lilla. Kjolene mine er veldig mye bruk og veldig fine inne i kofter på vinteren med ullstrømpebukse og støvletter til.

Både fargen rødt og sauer er jo en klassiker. Og det er gøy å gi fra seg et komplett antrekk!