Linux-votter

Det var ikke bare Linux-grytekluter som fant veien under juletreet i 2013, det var også et par votter prydet av pingvinen Tux. Jeg fant disse vottene som jeg brukte som utgangspunkt til vottene jeg strikket.

Etter en del research fant jeg ut at det opprinnelige vottene manglet første nummeret i rekka. Dette fiksa jeg med å velge tynnere garn, tynnere pinner og flere masker. Så på min versjon er alle 8 sifferene med. Vottene fantes med både teksten I love you og you rock, følte jeg ikke var helt passende å ha som inni-hånden-tekst til min samboers svoger. Siden de skulle gis bort til jul, bestemte jeg meg for å gå for teksten god jul, nøytralt og hyggelig.

Vottene er strikket i Baby Ull fra Sparkjøp, på pinner nr. 2,5. Jeg har lagt ut min versjon av vottene på strikke- og heklesamfunnet Ravelry. Vil du strikke samme finner du mønsterdiagrammet her.

Selv om jeg gikk løs med binary translation, oppdaget jeg etter første vott var strikker, at teksten var blitt @god@jul@. Det var en null og et ett-tall som på magisk vis hadde byttet plass… Dette er selvsagt nå rettet opp i mønsterdiagrammet, men vottene jeg strikket fikk være slik. Det ble rett og slett ikke tid til å gjøre noe med det, før dem ble gitt bort. Siden det ikke er noen opplagt feil, lot jeg det passere.

Det er veldig fint at konkludere med at det ikke er alltid de dyreste julegavene som slår best an!


#linux #tux #geekmittens

Lik strikkepikens facebookside da vel! 

Romslig sminkepung til en tenåringsjente

 Å finne gaver til tenåringsjenter kan by på problemer, men etter litt fundering kom jeg fram til at sminkepung sikkert var en god ide. For de aller fleste jenter bruker vel en del sminke…?

Tidligere i år sydde jeg en liten sminkepung, men nå fant jeg ut at det var bedre å lage en større variant. 

Inga er en trofast og sjarmerende pelskledd venn. Hun inspiserer det meste og må prøveligge alt som er på gulvet. Jeg kan jo ikke annet enn å le!

Mønsteret har jeg laget selv, og det skal ikke by på så fryktelig store problemer å tegne av, om noen andre skulle være interessert i å lage samme type.

Rosa prikkestoffet blir til fòr. Fòrstykene klippes x 2 og quiltewatt klippes x 2.

For å få en litt spennende sminkepung skal jeg bruke to ulike stoffer på utsiden. 

Slik ser utsiden med bunn ut. Da har jeg delt mønsteret for til innsiden i to deler og lagt til 1 cm sømrom der disse bitene sys sammen. (Altså 1 cm sømrom på nedre kant på den øverste biten (sminkestoffet) og 1 cm på den øvre kanten på den nedre biten (røde prikkestoffet). 

Endestykker til glidelåsen klippes x 2.

Endestykkene brettes dobbel og 1 cm sømrom brettes inn i begge endene, på begge tøybitene.

For å pynte opp utsidene har jeg sydd en tittekant med kroklisse. Denne videoen viser hvordan det gjøres. Så har jeg sydd 2 stikninger for å feste ytterstoffet til quiltewatten.

En liten pusekatt kan skimtes bak symskina.

En ivrig pusekatt hjelper til!

Og en liten pusekatt holder nøye oppsyn med hva jeg gjør.

Glidelåsen er vransydd i, men det glemte jeg jo selvfølgelig å ta bilde av. Men her er video som viser hvordan det gjøres. 

Slik ser innsiden ut.

Vreng sminkepungen, ha glidelåsen åpen, og sy rundt kant og bunnstykker. Ha det være en 5 cm stor åpning i bunnen av foret, her skal sminkepungen vrenges gjennom etterpå.

Nål sammen endestykkene og sy. Klipp vekk overflødig sømrom, vreng og sy vrengehullet sammen for hånd.

Det er vel lite som blir mer jentete en en sminkepung…!

Kroklisse-tittekant med dobbel stikning.

Anheng til glidelsen taler for seg selv.

Sidebilde som viser en bred og god bunn. Her blir det plass masse sminke!

 En julegave som ble tatt godt i mot, og godt er det!


Lik gjerne strikkepikens facebookside, for enkelt å bli oppdatert om nye innlegg.

#sminkepung #håndsydd #hjemmelaget 

Italian tubular cast on – elastisk og usynlig opplegg for 1 r og 1 vr

Jeg er alltid på jakt etter nye teknikker for å finpusse på arbeidet mitt, slik at det får et så proft utseende som mulig, bare for å tilfredstille strikkenerden i meg. Også denne gangen er det en egen type opplegg det er snakk om. 
 
Det finnes mage videoer på youtube, men jeg har plukket ut de jeg syns var enklest å skjønne.
 
_Xa_Te5UOFM

Italian Tubular Cast On 
en metode som egner seg veldig godt til kanten av sokker, begynnelsen av ermer, samt starten på bolen på gensere og kofter. 
 

Denne måten å legge opp på gir en usynlig kant og maskene ser ut til å begynne ut fra intet. 
 Så nå er jeg i gang med et nytt strikketøy med en ny type kant. Kjekt!#italiantubularcaston #opplegg #strikking 

Lik strikkepikens facebookside og få flere tips!

 

Mariusgenser med rundfelling – nr. 3 i rekka

Mariusbølgen vil ingen ende ta. Jeg har tidligere strikket to damegensere med rund sal, så dette er den tredje. Selv om det er samme oppskrift, har de blirr svært ulike, og gøy er det!

Garnvalget denne gangen falt på Sandnes Alpakka (som er anbefalt i oppskrifta) i fargene otopisk hvit 1001 og gråmelert 1042. Ingen tredje farge her. 

Fargene er nokså duse, selv om det ikke er noen problemer med å se selve mønsteret. Spennende å prøve ut nye fargekombinasjoner, som jeg selv aldri ville valgt. Selv om dette er veldig utypisk meg, syns jeg genseren ble veldig fin!

Alpakkagarnet fra Sandnesgarn var et nytt for meg. Jeg har tidligere hørt mye negativt om dette garnet, så jeg var veldig spent på å teste det ut. Selv om det ikke slår favorittgarnet mitt som er Alpaca fra DROPS, som riktignok er en del tynnere, ble jeg positivt overrasket. Garnet blir fint og jevnt når det blir strikket og det kjennes lett og luftig. Dette blir en genser som blir behagelig å ha på, garantert!

Når jeg strikker gensere med rundfelling bruker jeg å sy i en merkelapp, for å skille mellom forran og bak. Slik at en uinnvidd strikker slipper å lete etter begynnelsen på omgangen for å ha starten bak. Det er nærmest uungåelig å en uregelmessighet her, så da er det jo best at den er på baksiden av genseren.

Genseren er så godt som helt etter oppskrifta bortsett fra at jeg har lagt på 5 cm på lengden og den tredje fargen er byttet ut til fordel for hvit.

Nå har jeg strikket så mye Mariusmønster at jeg nesten kan det utenatt. Og det er jo greit å ha slike strikketøy innimellom som en kan strikke uten å være superkonsentrert for hver maske. Når sant skal sies ønskes ensfargede armer og boler i glattstrikk, velkommen til spennende TV-programmer og lystig strikkekafe!


#mariusgenser #rundfelling #norsktradisjon #strikking

Mariuskofte med rundfelling neste!

Mot i brystet, vett i pannen, stjernerad i ermet. Flettestrikk, selburose og rødmende skuldre over mørkeblå vinternatt, maske på maske av norskættet flid. Topplue i krigstid, restegarn i nedgangstid, raggsokk i rottefelle, snekledde rader bortover pinnen og langsetter kysten, stolpe opp og linning ned, montering på vrangbord, langt opp på rundpinne, montert med kjærlighet, siden 1888. – Sandnesgarn

Dette er et sitat fra heftet Norske Ikoner tema 35 fra Sandnesgarn. Og egentlig syns det beskriver den særnorske strikkekulturen godt!

Nok en gang skal jeg gå løs på en norsk klassiker, denne i form av en tynn Mariuskofte med rundfelling. Dette er en ny variant av det populære Mariusmønsteret. Anbefalt garn i oppskriften var Sisu, men det er blitt byttet ut med Drops Alpaca i fargene marineblå 5575, natur 1101 og rød 3620. Rundpinnene nr. 2,5 og 3, i ulike lengder, er klare til bruk

 

Frøkna som skal ha denne jakka, rager over 180 cm og har en omkrets på størrelse med en supermodell. Ofte i reklamer og sånt, gis det intrykk av at dette er den idelle formen når en skal kjøpe seg klær. Selv er jeg jo vesentlig lavere og har mange flere centimetre i omkrets, så jeg har latt meg lure. Men nå skjønner jeg jo at også en slik fasong har sine utfordringer. Da er det jo fint å kunne strikke noe etter mål, som passer helt perfekt. Så det blir utfordringen i dette prosjektet.

Størrelse XS i vidde og XXL + 7 cm i lengde. Det er også ytret et ønske om at den rette jakken skal ha litt insving i livet. For å få alle målene til henge sammen, måtte jeg ta blyanten fatt og skissere litt og regne mye.

Selv om tegnekunskapene er så som så, lever heldigvis regnekunskapene i beste velgående!

Linux på kjøkkenet – grytekluter

Noen mennesker er helt enkelt ihuggete fans, og det er jo et utmerket utgangspunkt å lage spesialtilpassede julegaver. Grytekluter er jo noe alle har bruk for, og dem er jo kjempefine å putte på alle mulige motiver.

Disse gryteklutene er strikket i en farge med vrange masker for å få fram mønster. En ny og god erfaring for meg!

Jeg lliker best doble grytekluter, for dem blir tykkere og fingrene lever tryggere. Det er en finfin måte å få mønsterstrikk på begge sidene, og samtidig slippe unna med å strikke mest rette masker. Jeg la opp 108 m med midlertidig opplegg. Som jeg senere felte sammen med teknikken avfelling med 3 pinner både oppe og nede, altså i begge ender. 

Mønsterdiagrammet jeg har tatt utgangspunkt i er å finne gratis på Ravelry her. I tilegg til det la jeg til noen masker og pinner rundt selve pingvinen også la jeg til en kant med perlestrikk. Jeg liker “luft” rundt motiver.

Jeg har laget en egen oppskrift på disse gryteklutene og den er å finne her.

Gryteklutene er strikket på pinner nr. 3 i garnet Mandarin Naturell i fargen 3161. Det holdt med et nødskrik med 100 gram garn. 

Gryteklutene ble felt av og hempa er heklet av 15 luftmasker og 15 fastmasker. Alt gjort i et, minimalt med tråder å feste!

Gryteklutene pryder nå et maskulint kjøkken og jeg har fått tommel opp for orginalitet og en spesiell julegave!


 

Lik gjerne strikkepikens facebookside 🙂

#linux #tux #grytekluter #strikking #hjemmelaget

Bestefarsokker

Sokker er kjempefine julegaver å gi bort. Derfor har jeg strikket ullsokker til bestefar. 

Det er jo slik at bestemor strikker sokker i fleng, men siden bestefar har vært min store inspirasjon til sokkeoppskriften, føltes det veldig riktig å gi han et par. Oppskriften er å finne her

Sokkene er strikket i Coop sitt sokkegarn Ola på pinner nr. 3,5 med Regia forsterkningarn i hælen.

For at sokkene ikke skal rotes bort, har jeg brodert navn på dem. For å sikre riktig vask, har jeg hengt på en lapp som instruerer om det.

Bestefar ble glad, så jeg regner dette for innertier!