Osterjakken med raglanfelling fra Kofteboken 2 i PT2

Osterjakken er endelig ferdig. Selv om kofta har lagt ferdig strikka lenge, har jeg liksom ikke kommet meg i gang med verken monteringa eller bildetaking. Jeg har valgt å skylde på flyttinga, og deretter hagen – men nå er både flytting, hagesesong, montering og fotografering vel overstått. 

Oppskriften er fra Kofteboken 2. Kofta er strikket på pinner nr. 3,5. Oppskrifta har to alternativer når det kommer til strikkefasthet. Jeg måtte opp et halvt pinnenummer for å treffe på den løseste strikkefastheten, den jeg liker best, 26 masker på 10 cm. Dette er en helt vanlig justering når jeg strikker plagg med heldekkende mønster. Jeg har selvfølgelig strikket prøvelapp i forkant av prosjektet. Sjekk gjerne ut innlegget Riktig strikkefasthet – prøvelapp en billig investering?

Garnet er PT2 i fargene jeg har valgt å bruke er burgunder nr. 53, cerise nr. 52 og lys grå nr. 07. 

Oppskrifta anbefaler riktignok Finullgarn fra Rauma, men jeg falt for PT2 sine farger og hadde lyst å teste ut det garnet til meg selv. Jeg har tidligere strikket Kofta Stjerneruter i PT2. For ordens skyld, her er sånn jeg går frem når jeg vil strikke i et annet garn enn oppskriften anbefaler: Velge et annet garn en oppskriften anbefaler

Kofta har en rett modell uten innsving i livet. Den skulle ifølge oppskrifta vært i overkant 10 cm lengre, men siden jeg ikke er så veldig høy og har en kort overkropp er ikke det spesielt flatterende på meg. Jeg liker best når koftene mine er 55-60 cm lange, da drukner jeg ikke i dem!

Både bol og ermer er lagt opp med I-cord cast on. Den vanlige ribben er byttet ut med ribb i to farger, også kjent som currogatet ribbing.

Under ermene har jeg økt ut med økinger som heller til høyre og venstre. Hullene under ermene er sydd sammen med maskesting SLIK.

Jeg har felt til raglanermer med fellinger som heller til høyre og venstre

Jeg har strikket med 2 tråder på venstre pekefinger. Alle nye nøster er skøytet på med spyttspleising. Trådene i begynnelsen og slutten er festet slik jeg fester tråder på glattstrikk. Noen tråder har jeg klart å lure meg unna å feste SLIK.

Halsen er formet uten felling, som og klipping – men med forkorta pinner. Da blir mønsterstrikk frem og tilbake en naturlig konsekvens av det. Dette er en ting jeg trenger å øve meg på, så det er greit å få prøvd seg i små porsjoner. Halskanten er felt av med I-cord bind off.

Knappestolpene er strikket i rillestrikk, etter DENNE metoden. Jeg har lagt opp 1 maske mindre enn tidligere siden knappestolpene har også fått en grå I-cord kant, som jeg har strikket på til slutt. Knapphullene er forsterket og strikkes SLIK.

Jeg hadde egentlig planer og å strikke ribbemønsteret på knappestolpene også, men det skulle vise seg å bli kronglete å få pent til. Eller det vil si, framsiden ble fin, og baksiden ikke. Og siden baksiden av stolpene vises i halsen når kofta ikke er knappa helt igjen, la dette en demper på helhetsinntrykket. Og hvor ofte bruker en egentlig en kofte helt igjenknappa? Da ble rillestrikk et bedre alternativ! Knappestolpene som sto i oppskrifta, enkle knappestolper av DENNE typen, egner seg etter min mening bedre til tykkere garn. 

Knappene kjøpte jeg på Husfliden i Stjørdal, i forbindelse med hasteturen vi hadde våren 2015 for å redde det skadde øyet til Inga.

Kofta har fått seg en tur i vaskemaskina på 30 °C på ullprogram, med ullvaskemiddel, før bruk. Jeg liker å gjøre dette med alle mine kofter i ubehandlet ull. Ikke nødvendig på noen som helst måte, kun en personlig preferanse.  

Jeg liker å dampe arbeidet når jeg holder på med montering og syns ofte at arbeidet har en tendens til å bli flatt og livløst. Da hjelper det med en tur i vaskemaskina. Jeg innbiller meg at koftene blir mykere og tettere. Finull fra Rauma blir i alle fall mykere etter vask, men det samme gjelder ikke Ask fra Hifa eller PT2 fra Rauma. 

Les mer om mine ullvasketips HER.

Puh! Det gjorde godt å endelig få publisert denne kofta! Selv er jeg strålende fornøyd med resultatet!


#osterjakken #kofteboken2 #kofte

Lik strikkepikens facebookside da vel!

Hvordan strikke kroklisseribb frem og tilbake + rundt?

Jeg er i gang med et nytt kofteprosjekt og har som vanlig lyst til å bytte ut vrangboden på kofta med noe mer spennende. Teknikken jeg har tenkt å bruke denne gangen har jeg vist om en god stund, men har ikke hatt et passende prosjekt å kombinere den med. For det viktigste av alt er jo at det blir riktig!

Prosjektet er blomsterjakke og det skriver jeg mer om HER.
 

Denne videoen viser veldig greit både mønsteret frem og tilbake og rundt. Side jeg skal ha dette mønsteret både nede på ermene, nede på bolen og i halskanten, har jeg valgt å legge til oppklippsmasker også til ribben, slik at alle delene blir strikket rundt, siden det er en marginal forskjell mellom flat og rundt variant. Jeg har gjort samme variant i min vridde vrangbord, ikke fordi resultatet blir litt ulikt, men fordi det er det enkleste å gjøre et slik. En smart måte å omgå problemet. 

Jeg har ikke testa avfellinga til dette mønsteret, men jeg har planer om å gjøre slik som vist i videoen.

Når det kom til opplegg hadde jeg i utgangspunktet tenkt å bruke Channel Island Cast On. Men dette er en ribb som passet bedre til et mønster som er delelig på 2. Kroklisseribb er som kjent delelig på 3. Jeg lette etter en passende metode, og kom frem til DENNE. Den skulle vise seg å være helt overkommelig å legge opp, og den passer fint til 1 rett og 1 vrang, men det ble bare krøll når jeg skulle strikke første pinne – det ble på ingen måte noe brukbart resultat. Ergo jeg skrota hele den ideen.

Etter det måtte jeg finne på noe lurt selv. Jeg kom frem til at dem måtte være mulig å legge opp 2 rette og 1 vrang med Channel Island Cast On. Og som jeg alltid sier: lurer du må noe, strikke en prøvelapp og finn det ut! Det viste seg å fungere helt utmerket, så da ble det slik da!

Når kroklisseribb skal strikkes anbefaler jeg å ha spisse pinner, for det gjør simpelthen jobben mye enklere. Min erfaring er at slike mønster viser best med alpakka og superwashbehandlet garn. Jeg innbiller meg at dette har noe med at garnet er glattere og dermed kommer maskedefinisjonen mer frem. 

Litt tidkrevende å strikke, men kroklisseribb gir en spennende effekt, samtidig som den er elastisk!
 


#RickrackRib #Kroklisseribb

Lik strikkepikens facebookside og få flere teknikktips og masse inspirasjon!
 

Stream-pulsvarmere i alpakka

Pulsvarmere er noe av det jeg liker aller best å strikke, og jeg strikker meg minimum ett nytt par i året. Jeg syns dette er en flott anledning til å teste ut nytt og til dels nokså komplekse mønster. Jeg liker ensfarga pulsvarmere i lekkert teksturstrikk som kan kombineres med de fleste av koftene mine.

Pulsvarmere er praktiske små plagg som varmer godt, med tanke på størrelsen, eller rett og lett piffer opp et hvert antrekk. 

Mønsteret heter Stream og det er Laura Patterson som har designet det. Mønsteret er riktignok et kjøpe-mønster, men dette syns jeg var vell brukte kroner. Kan ikke oppfordre nok om å heine om designerene vi liker og sette pris på arbeidet dem gjør, med å kjøpe oppskriftene!

Jeg har brukt Drops Alpaca i fargen lilla nr. 4400. Ikke garnet som er anbefalt i oppskrifta, men rimelig likt. Se bloggposten velge er annet garn enn oppskriften anbefaler- men hvordan?

Pinnene jeg har brukt er nr. 2,5. Oppskriften anbefalte pinner nr. 2,25, men det har jeg ikke så da ble dette det nærmeste.

Pulsvarmerene har ribb på innsiden av hendene. Dette sikrer elastisk kroppsnær passform. Hånda dekkes  også godt, samtidig som fingrene er fri. Min erfaring er at pulsvarmere som særlig skal brukes høst og vår, bør ha tommel.

Jeg har tidligere strikket pulsvarmere med samme type passform Linda K’s Yummy Mummy wristwarmers og pulsvarmere med fiskehalemønster.

Dette er første prosjektet jeg fikk testet ut rundpinne som er 25 cm lang. Fra før av har jeg 30 cm lange rundpinner i ulike tykkelser. Disse pinnene er fine til nederst på kofteermer eller til ben på ullbukser, men dem er for lang til pulsvarmere.

Settpinner er også en løsning, men jeg syns det blir merker der pinnene møtes. 25 cm lange pinner skulle vise seg å fungere perfekt! Nå skal det sies at det er en vanesak å strikke med så korte rundpinner, men siden resultatet blir såpass mye bedre anser jeg det for verdt det for min de.

Men jeg har funnet ut at det er lurt å ha et større prosjekt med lengre pinner, parallelt, er en suksessfaktor. For fingrene kjennes liksom litt knotete etter å ha strikka på så korte pinner, og da er det greit å ha litt lengre pinner å rette ut fingrene på!

Pulsvarmerene er lagt opp med Channel Island Cast on. Alle rettmaskene er strikket vridd rett.  Jeg har tidligere skrevet et innlegg om Hvordan strikke vridd vrangbord rundt + frem og tilbake? Dette kan jo være verd en titt innom. 

Jeg har økt med økinger som heller til høyre og venstre i økingene til tommelkilen.

Jeg har brukt metode nr. 2 fra innlegget Hvordan strikke tommelhull på votter?

Avfellinga er rett over rett og vrang over vrang. Jeg har tidligere skrevet et blogginnlegg om hvilke avfellingsmetoder jeg foretrekker til hvilket bruk?

Trådene er festet på ribb SLIK.

Perfekt til denne årstiden!
 


 

#stream #FiberDreams # fingerlessmitts #DROPSalpaca

Følg strikkepikens facebookside da vel!