Pulsvarmere med rutemønster i blå alpakka

Noen ganger er det vanskelig å finne de riktige ordene og ting blir utsatt og utsatt til at dem til slutt går i glemmeboka. Nå har jeg tatt meg selv i nakken og satt ord i system og skrevet ned oppskrifta til disse flotte puslvarmerene. De er i yndlingsfargen min i myk alpakka, og i en teknikk som jeg også syns er veldig flott.

Jeg skrev allerede i fjor sommer om disse pulsvarmerene og det er egentlig da de ble strikket. Det innlegget finnes her. Denne teknikken fant jeg i en av mine favorittbøker, Fanatrøyer.

IAco4tICRYU

Mønsteret er delelig på 6, 4 vrange masker i bakgrunn med 2 rette som flettes over i tur og orden, og de rette maskene minner om en vevd struktur med sine over og under.  

Mønsteret kan strikkes med flettepinne, men er du litt mer eventyrlysten kan det være veldig lurt å titte på videoen og hvordan strikke flettemønster uten flettepinne. Den er helt ideell når det er få masker som skal flyttes på, for der er bare 2 masker i slengen som bytter plass.

Merk at denne videoen viser mønsteret strikkes frem og tilbake og ikke rundt slik som i denne oppskriften. Det er også bare 2 vrange masker mellom de rette i stedet for 4 slik som i oppskriften på de blå pulsvarmerene. Videoen gir derimot et innblikk i hvordan mønsteret strikkes. 

Kjolen har jeg sydd selv og det skriver jeg om her.

 


Pulsvarmerene passer til hender med en omkrets på ca 16-20 cm. Selv har jeg små hender, som minner om barnehender enn damehender, så jeg har vanskelig for å mene noe om disse passer til større hender enn målene som er oppgitt. Det kan være lurt å gå opp et halvt pinnenummer større for hender med større omkrets. Pulsvarmerene har et lengdemål på 18 cm. De kan selvfølgelig strikkes til ønsket lengde, men her må det tas et forbehold om ekstra garn.

Jeg har brukt 1 nøste med Sandnes Mini Alpakka i fargen kobolt blå nr. 5836 (jeg mistenker at denne fargen er gått ut av sortimentet) Andre garnalternativer kant fint benyttes som f.eks. Drops alpacaInca alpakka fra Rauma, Tynn alpakka fra du store alpakka, finullgarn fra Rauma eller andre tilsvarende tynne garntyper som strikkes på pinner nr. 2,5. Strikkefastheten måler 10 cm = 37 m. Mønsteret er delelig på 6. 

 • Vri2H (vri 2 mot høyre) 
  Løft neste vrangmaske løst over på flettepinnen og la flettepinnen bak på arbeidet, strikk neste maske rett. Strikk så masken fra flettepinnen vrang. Den rette maska vris nå mot høyre. Vrang og rett maske bytter plass, rettmaska alltid foran på arbeidet.
 • Vri2V (vri 2 mot venstre) 
  Løft  neste rettmaske løst over på flettepinnen og la flettepinnen foran på arbeidet, strikk neste maske vrang. Strikk så masken fra flettepinnen rett. Den rette maska vris nå mot venstre. Rett og vrang maske bytter plass, rettmaska alltid foran på arbeidet.
 • FL2F (flette 2 foran)
  Løft den neste maska løst over på flettepinnen og la flettepinnen være foran arbeidet. Strikk neste maske rett, strikk så maska fra flettepinnen rett.
 • FL2B (flette 2 bak) 
  Løft den neste maska løst over på flettepinnen og la flettepinnen være bak arbeidet. Strikk neste maske rett, strikk så maska fra flettepinnen rett.

 

Pulsvarmerene:

Legg opp 60 m på pinner nr. 2,5 med Channel Island opplegg.

Strikk en omg. rett.

Strikk en omgang vrang.

Strikk en omg. rett. 

Så skal mønsteret etableres, strikk 2 vr * 2 r, 4 vr* gjenta ut omgangen. Avslutt med 2 rette og 2 vrang.

 

 1. Strikk *1 vr. Vri2H, 1 vr, Vri2V* gjenta ut omg.
   
 2. Strikk *Vri2H, 2 vr, Vri2V* gjenta ut omg.
   
 3. Ta rettmaska løst av, strikk *4 vr, FL2F* avslutt med 4 vr og FL2F med maska som er tatt løst av fra begynnelsen av omg.
   
 4. Strikk *Vri2V, 1 vr, Vri2H, 1 vr* gjenta ut omg.
   
 5. Strikk 1 vr *Vri2V, 2 vr, Vri2H* gjenta ut omg. avslutt med 1 vr.
   
 6. Strikk  2 vr *FL2B, 4 vr* gjenta ut omgangen og avslutt med FL2B og 2 vr.

 

Strikk denne rapporten 7 ganger. Begynn så med tommelen. 

Pulsvarmerene har tomler i vrange masker og ikke fettemønster. Rutemønsteret stopper å gå rundt pusvarmeren når det legges til ekstra masker til tommel.

 

Tommel:

Strikk 1 m vr. Øk 1. Strikk rundt, øk 1 etter nest siste m. Strikk 4 omg.

Gjør dette 4 ganger til, og øk så en siste gang, (totalt 6 doble økninger og 12 nye masker) uten å strikke de etterfølgende 4 omgangene. Rutemønsteret-rapporten på 6 omganger, strikker 4 ganger i høyden mens tommelen strikkes (24 omg.). I stedet for å ta masken løst av i begynnelsen av omgang 3, strikkes denne rett. Og i stedet for å flette den siste m i samme omgang, som også er en rettmaske, strikkes denne også rett. Denne masken vil flettes tilbake inn mot håndflaten/håndbaken. 

Sett de 12 tommel-maskene på vent og legg opp 4 nye m. 

Strikk videre med flettemønster 1 rapport, 6 omganger. Når det kommer til de 4 nye maskene bak tommelen reduseres disse til 2 på første omgang. Disse vil bli mellom rutemønsteret, som fortsetter på samme måte som tommelen strikkes. 

Strikk  en omg. rett.

Strikk en omg vrang.

Strikk en omg rett.

Fell av med picot-avfellingskant, med frekvensen *legg opp 1 m, fell av 4*.

 

Strikk opp 4 masker bak tommelen, totalt 16 masker til tommel, og gjenta siste avsnitt også på tommelen. Fest trådene.


Skulle disse pulsvarmerene av en eller annen grunn ikke falle i smak, finnes det flere alternativer i ulike vanskelighetsgrader inne på Mine Oppskrifter.

Selv om denne teknikken er veldig mye enklere å strikke enn forklare, er jeg er fornøyd!


 

#pulsvaremere #teksturstrikk #rutemønster #gamleteknikker #fana

Lik strikkepikens facebookside og bli oppdatert med oppskrifter og tips!

Blondesokker på pinnene

Noe jeg alltid har på pinnene er sokker. Dette er supre gaver eller veldig kjekke tilskudd til min egen garderobe. I tillegg er det kjekke små arbeider som er veldig fine å avveksle med større prosjekter, eller så er dem veldig grei å ta med seg om en skulle finne på å bevege seg ut av husets fire vegger.

Oppskrifta bærer navnet Almondine og den er hentet fra boka Sock Knitting Master Class, som er en av mine favoritt-strikkebøker.

Garnet jeg har brukt er stømpegarnet Silja i farge blå nr. 332. Dette garnet består av 80% ull og 20% nylon, som jeg mener er obligatorisk i sokkegarn for forlenget levetid. Sokkene er strikket på pinner nr. 2,5.

Mønsteret blir delikat og er faktisk ganske enkelt å memorere. 

Gleder meg til disse blir ferdige og skal flytte inn i sokkesamlinga mi!

Oddvars penseste kofte fra kofteboken neste!

Jeg har planer om å strikke enda en kofte til meg selv, og valget har falt på Oddvars peneste kofte fra kofteboken. En fiffig og feminin sak!

Jeg har for en gangs skyld bestemt meg for å bruke garnet i oppskrifta. Garnet Ask fra Hifa er et nytt bekjentskap for meg, og ble kjøpt på min tur til Tromsø på en kjempefin garnbutikk. 

Jeg er veldig spent på å prøve dette garnet etter at jeg hadde store problemer med finullgarnet fra RaumaBøvertunkofta mi. Dette er et godt alternativ i 100% norsk ull. Garnet kjennes litt mer luftigere enn finulla. 

Jeg har valgt fargene melert stålgrå nr. 6550 og mørk blågrå nr. 6104. Kalde farger uten gule innslag. Disse fargene blir helt sikkert å passe fint til blått, som er min favorittfarge. Jeg har valgt å styre unna hvitt denne gangen, av den enkle grunn av at alle de andre 5 koftene mine har hvitt i seg. Jeg syns ofte at hvitt bør være med i de tradisjonelle koftene, men nå hadde jeg lyst å prøve noe annet.

Jeg liker veldig godt mønsteret og de isydde armene. Fasongen på bolen stemmer dårlig over ens med min egen figur, så her blir det noen endringer. Jeg er selv en timeglassfigur med høy midje, kort overkropp og lange ben. Så i stedet for at kofta skal begynne smalt og øke skrått ut opp mot bysten, har jeg planer om å lage en rett fasong uten noe fiksfakserier. 

Og med å følge oppskriften hadde det smaleste punktet på kofta korrespondert med mitt bredeste. Det er ingen god match! Så da tilpasser jeg. Armene blir nok litt smalere nederst også har jeg lyst å bytte ut vrangborden med noe blondebaserte greier. 

Egostrikk er det som er mest spennende og utfordrerne. Da kan jeg prøve, feile og herje på som jeg vil!


 

#kofteboken #oddvarspenestekofte #hifa #ask

Lik gjerne strikkepikens facebookside og få flere kreative innlegg!

 

Bursdagskort til en 80-åring

For en måneds tid siden hadde vi jubilant i familien, men et rundt og fint tall. Gave ble kjøpt og jeg sto for kortet. Dagen ble feiret på en Stennestet Prestegård, en del av Helgeland museum, med god mat og drikke.

Dette skulle vise seg å bli ganske så spesielt, for det var nytt for meg at bursdagsbarnet hadde bodd her en periode i sin ungdom. Det er en flott gård med mange ulike bygninger som jeg faktisk har brukt som bakgrunn til mine bloggfoto mange ganger. 

Merkelapppunch, blomsterpunch og bladpunch kommer alle fra Panduro hobby. Ellers har jeg plukket og mixet fra beholdningen min med ting som jeg syns passer sammen. Veldig greit med Dymo-maskin, da kan en skrive hva en vil!

Til og med innsiden har fått litt pynt. Cupcake-stemplene er også fra Panduro hobby.

Det ble en trivelig feiring for ung og gammel! 

Sandwich-stolper med rullekant

Stort sett er gjennomsnittlig noe virkelig verd å satse på, men ikke alltid. Jeg hadde veldig behov for å prøve noe nytt når jeg skulle montere min medaljekofte med raglanfelling. Dette er doble stolper som strikkes både fra utsiden og innsiden, strikkes sammen og felles av med I-cord-avfelling. Det høres flott og komplisert ut, ikke sant? Men så fryktelig vanskelig er det ikke, og det er heller ikke så langt unna sin norske slektning doble stolper

Jeg har strikket ferdig min medaljekofte med raglanfelling, og jeg har nøyd meg med 4 vrangmasker til å klippe i. Jeg prøver alltid å være kjip når det kommer til antall oppklippsmasker, fordi jeg syns dette er sløsing med garn. Jeg strikker uansett belegg eller lager doble stolper og gjemme sårkanten inni. Og da blir flere masker bare i veien, og må klippes vekk uansett. 

Jeg har lest litt på nett og dette er visst egentlig en teknikk som brukes i samarbeid med hekling eller steeking, men siden jeg er veldig fornøyd med å bruke symaskina til å sikre trådene før jeg klipper, og jeg har dermed holdt meg til det. Jeg har hørt at det er mange som har stor suksess med å bruke heklekroken, men jeg syns resultatet ser tykt og klumpete ut og har dermed ikke latt meg friste. Mulig jeg har gått glipp av noe stort, men jeg er lykkelig uvitende på nåværende tidspunkt. 

Jeg liker å bruke rettsømmer og har stilt inn symaskina mi på stinglende 1,5. Jeg syr tre sømmer på hver side, totalt 6, og klipper midt mellom. 

Inga er med og observerer…

…Svært nøye! 

Hun er forøvrig blitt helt bra i øyet sitt etter at hun ble hasteoperert på Stjørdal smådyrklinikk etter en katteklo stakk hull på øyet hennes.  

 

Jeg har lagt et ark mellom for- og bakstykket, for å unngå å hekte saksa i trådene i ryggen og klippe noe som slettes ikke skal klippes. Egentlig kan det brukes hva som helst nesten til å legge mellom, papp, avis, skjærefjøl eller noe sånt. 

Jeg har merket kofta i 5 cm intervaller og plukker opp 13 masker, med heklekrok nr. 2,5. Så når heklekroken et fylt med 13 masker overfører jeg dette til strikkepinnen jeg skal bruke som er nr. 2,5. 

Når det kommer til hvor mange masker som skal plukkes opp er en annen vanlig formel plukk opp 3 m pr. 4 omgang. Dette gjelder uansett om det er tynt garn (type finull) eller tykkere (type Peer Gynt). Jeg foretrekker å merke for hver 5. cm, dette forhindrer bedre at stolpene blir skeive i forhold til hverandre. For en ting er jo at stolpene skal stemme med hverandre når knapphull skal på, men mønsteret på ene siden av åpningen skal også stemme med den andre siden, også når knappene er kommet i. 

Dette er et endestykke som er beregnet på 5 pinner, fra Clover. Syns den er veldig fin med form som en sau. Det hører også med til historien at en sitter best på pinnen, av alle de ulike maskestopperne jeg har. Den finnes også i lilla, beregnet for tykkere pinner.

Etter at alle maskene er plukket opp, setter jeg merke i intervaller på 20 masker for å gjøre det enklere og telle. Nå er det viktig å notere seg ned maskeantaller, slik at begge stolpene blir like lange. 

Sånn blir innsiden seende ut. 

Når stolpen er strikket til ønsket bredde, settes denne siden på vent. Så plukkes nye masker opp på innsiden i de maskebuene etter at stolpemaskene ble plukket opp på utsiden. 

Så strikkes stolpen på innsiden en pinne mindre enn den på utsiden.

Så strikkes disse pinnene sammen fra retten. 

For- og baksiden strikkes sammen med vrange mot vrange, med sårkanten i mellom. Det strikkes 2 masker sammen fra hver pinne. For å lage en enkel variant av disse stolpene, kan de felles av nå. Eventuelt kan det hekles i avfellingskanten, men det er en helt annen historie. 

Slik ser det nå ut fra retten, 2 pinner med masker er blitt til 1 pinne med masker på.

Slik ser det ut på vrangsiden glattstrikk med en enkel rille som viser hvor sammenføyningen er.

Nå er det klart for å begynne med rullekanten, som strikkes i kontrastfarge. 

8YdYE3cPuMI

Det er faktisk en egen avfellingsmetode som gir denne fine rullekanten. Litt ekstra arbeid er det, men etter min mening veldig verdt det. 

Jeg kunne selvfølgelig ikke nøye meg med den vanlig I-Cord bind off, men valgte en variant som etter min mening er både finere og enklere. 

Kofta blir veldig ren og ryddig på innsiden.

Ingen håndsøm langs knappestolpene.

En marineblå rille har det blitt etter at jeg strikket sammen utsiden og innsiden av stolpene, fra rettsiden. 

I-cord-bind-off-kanten er fyldig og fin!

Knappene fikk jeg til bursdagen for flere år siden. Jeg har ikke helt visst hva jeg skulle gjøre med dem for jeg syns ikke dem passet til noen av de tidligere kofteprosjektene mine. Men nå fant heldigvis kofteknappene sin kofte og jeg ble faktisk veldig fornøyd med knappevalget!

Jeg har brukt perfekte knapphull til doble stolper, men det skylle vise seg å lage hodebry og mye improvisering. Selv om jeg har gjort dette og er fornøyd med resultatet, var det knapphullene som skapte størst problemer på hele monteringa. Det er på ingen måte noe jeg anbefaler til en som er litt fersk på montering. Derimot anbefaler jeg å strikke forsterka knapphull til denne stolpe-varianten.

I tillegg til sandwichstolper med rullekant har jeg 4 andre alternativ til knappestolper:

Utrolig hvor stor effekt en liten stripe i kontrastfarge kan ha på en hel kofte. Jeg er veldig fornøyd mer resultatet selv om jeg støtte på problemer under veis. Dette er forøvrig en veldig fin teknikk til å piffe opp en kofte, og i tillegg bruke restegarn. Selvfølgelig kan denne kanten strikkes i samme farge som selve knappestolpene noe som gir et mer moderat uttrykk, men som helt klart bidrar med det lille ekstra. Veldig kjekt å utvide horisonten litt!


 

#steeksandwich #Icord #Icordbindoff #koftemontering

Lik strikkepikens facebookside og få flere montering- og strikketips!