Western kaktus (med gratis oppskrift)

Denne kaktusen er fra Odds and ends homemade og den kan du kjøpe her. Men jeg liker å lage ting selv og jeg takker ikke nei til en utfordring. 

 

Du trenger:

Grønt garn som passer til pinner nr. 6

50 g = 100 m brunt garn

Brun sytråd til kaktuspigger

Strikkepinner nr. 6 (gjerne rundpinne)

Heklekrok nr. 3,5 

Nål til å feste tråder og nål til sytråden

Ståltråd

Avbitertang

Saks

Skumgummi / isopor (?)

Tom tørkerull

Lim 

Blomsterpotte 12 cm


 

Kaktus

Legg opp 30 masker på samme måte, midlertidig opplegg, som vist på instruksjonsvideoen under.

Strikk rillestrikk til arbeidet måler 12 cm. Fell av på samme måte som på instruksjonsvideoen under. Slik slipper du unna kjedelige og stygge sømmer og monteringa blir stortsett unnagjort samtidig som du feller av.

Så strikkes 2 grener. Legg opp 15 m, samme måte som stammen, strikk 7 cm og fell av, på samme måte som stammen. Strikk 2 slike grener. 


 

Montering av kaktus

Begynn med å snupe sammen ene enden. Klipp så til 2 pølser med skumgummi, kutt 2 biter med såltråd og lag en liten krøll i ene enden. (dette gjør at det ikke blir så lett å stikke seg) Stikk såltråden gjennom skumgummi-pølsa og trekk over de strikka amestykkene.

Bøy armene og nå skal dem se slik ut nå. 

Slik ser innholdet ut inni selve kaktusen. En tørkerull med en fastlimt skumgummidott på toppen, for å runde av litt. Tre trekket over, Kutt av tørkerullen slik at den blir passende lengde. Sy på armene der det passer.

Piggene lages med å sy doble kastesting nedover annen hver rille, med dobbel brun sytråd.

Klipp opp sytråden, og piggene kommer frem.


 

Jord

Magic loop og 1 kjm

Runde 1: 6 fm i magic loop

Runde 2: 2 fm i hver fm = 12 m

Runde 3: (2 fm i neste m, 1 fm) x 6 = 18m

Runde 4: (1 fm , 2 fm i neste m, 1 fm) x 6 = 24 m

Runde 5: (2 fm i neste m, 3 fm) x 6 = 30 m

Runde 6: (2 fm, 2 fm i neste m, 2 fm) x 6 = 36 m

Runde 7: (2 fm i neste m, 5 fm) x 6= 42 m

Runde 8: (3 fm, 2 fm i neste m, 3 fm) x 6 = 48 m

Runde 9: (2 fm i neste m, 7 fm) x 6 = 54 m

Runde 10: (4 fm, 2 fm i neste m, 4 fm) x 6 = 60 m

Runde 11: (2 fm i neste m, 9 fm) x 6 = 66 m

Runde 12: (5 fm, 2 fm i neste m, 5 fm) x 6 = 72 m

Runde 13: (2 fm i neste fm, 11 fm) x 6 = 78 m

Runde 14: (6 fm, 2 fm i neste fm, 6 fm) x 6 = 84 m

Runde 15: 84 fm i bl

Runde 16: (6 fm, 2 fm sammen, 6 fm) x 6 = 78 m

Runde 17: (11 fm, 2 fm sammen) x 6 = 72 m

Runde 18-19: 72 fm 

Runde 20: (5 fm, 2 fm sammen, 5 fm) x 6 = 66 m

Fest med en kjm og klipp av tråden. Brett kanten som skal gå nedover, flatt under sirkelen og damp forsiktig med strykejernet.


 

Montering av jord

– Legg den brune sirkelen på skumgummien og tegn rundt.

– Klipp til skumgummi og lim sammen lagvis, slik at det blir en ganske stor kube som passer ned i blomsterpotta. Den skal sitte et stykke ned i potta. Kuben må være ca 10 cm, sånn at kaktusen ikke tipper ut av potta.

 – Tre det brune jord-trekket og se at det passer på, friser av på skumgummien om den skulle være for stor. Prøv deg frem.

– Tre på brune jord-trekket og sett merker med nåler rundt der sømmen skal gå.

– Sy kaktusen fast til jorden med små kastesting.

– Tre på trekket med kaktusen på skumgummien-kuben og sett det hele ned i blomsterpotta.

Gratulerer du har nå fått deg en (tilnærmet) evigvarende og vedlikeholdsfri potteplante!


#kaktus #cactus #amigurumi

Lik gjerne strikkepikens facebookside!

Festlige pulsvarmere

Tiden vi nå er inne i er høysesong for å pynte seg. Jeg har vanskeligheter med å finne penklær som er varme nok. Da er pulsvarmere en fin måte å regulere temperaturen på og sette sitt personlige preg på antrekket. 


Jeg ble veldig glad når jeg fant oppskriften på disse pynta pulsvarmerne i boka Maskeball av Tine Solheim. Jeg har brukt tynn alpakka fra drops og heklekrok nr. 2,5. Oppskrifta var ganske uklar, men jeg skjønte den etter hvert. Dem var ikke spesielt vanskelige å lage, men litt pirk med alle perlene var det.


Jeg har hekla noen par av disse nå, og flere par har blitt gitt bort både i fjor og i år til jul.

De har blitt godt tatt i mot!

Mariuslue

Oppskrifta er henta fra Sandnesgarn sitt klassikere-hefte for voksne. Jeg har valgt å strikke vrangborden rød, i motsetning til hva som sto i oppskrifta. Dette for å få mer farge på lua og fordi jeg rett og slett syntes den så rar ut på bildet, der den var strikka etter oppskrifta.

 

Garnvalget falt på DROPS Merino Extra Fine, et veldig mykt ullgarn som absolutt ikke klør og dermed egner seg utmerket til luer. Det skada heller ikke at jeg hadde garnrester etter Mariusgenseren jeg strikka tidligere i høst, så jeg trengte bare å suplere med litt ekstra svart garn. 

Denne fant veien under juletreet og frem til en ny eier, julaften. 

Romjula er berga, ny Marius på gang!

Jeg handler alltid inn til nye prosjekter i god tid. For det er jo helt KRISE å gå tom for strikketøy og noe som over hodet ikke passer til mitt image. Dessuten er det spesielt viktig med tanke på romjul og daffe kosedager å ha noe å henge fingrene i. Det jeg nå har handlet inn til er en ny Mariusgenser, i enda en variant, så det blir litt nytt å gå løs på likevel.  


Min lille bror som har nemlig ønska seg genser, også denne i tradisjonelle farger. Garnvalget har endt opp med finull fra Rauma, en super klassiker og bra erstatter til sisu fra Sandnesgarn, som det egentlig var oppgitt i oppskrifta.  Jeg liker egentlig best garn av ren ull som ikke er superwash-behandlet. Plagg som er strikket av sånt garn holder seg mye finere på sikt og krever mye mindre vask og stell. Ulempen er jo at sånt garn stikker litt mer, men det får stå sin prøve.

Da jeg kom til kassa på den lokale Husfliden og skulle betale for garnet, kom jeg over sauerefleksene fra seeME. God og humoristisk bruksdesign betaler jeg gjerne penger for. Jeg falt helt for dem og kjøpte like godt to stykker, så har jeg en til hver jakke. 

 

Denne Hvit Perle Selbu får du kjøpt her.

Denne Sorte Får Selbu får du kjøpt her.

 

Det er viktig å bli sett slik at jeg kan holde meg i livet og kan strikke videre. God jul godt folk!

Mariuskofte med “Channel Island”-opplegg

Det går fremover på Mariuskofta til samboeren.

Armene er ferdige og jeg er godt i gang med mønsteret på selve bolen.

Nye maskemerker fra Hongkong, til den nette sum av 11 kr inkl. frakt. Lenge leve ebay, sier jeg bare. Dette er de beste markørene jeg har kommet over, dem sitter der dem skal, veier lite og er enkle å ha med å gjøre. Etter minimalt med bruk fant jeg ut at dem er i hardplast og knekker lett som bare det. Jeg har erstattet disse med samme type markører fra det veletablerte strikkemerket PONY og disse liker jeg veldig godt!

Før jeg begynte på dette prosjektet satt jeg meg ned for å se i ei bok jeg har om forskjellige oppleggs- og avfellingsmetoder. For når jeg går løs på et så svært prosjekt som dette, vil jeg at alt skal bli så bra som mulig, helt ned i minste detaltj.

Jeg kom frem til at oppleggsmetoden ved navn Channel Island cast on var en passende måte å legge opp på. Den er riktignok litt tid- og arbeidskrevende, men den er jo bare en dråpe i havet med tanke på selve arbeidsmengden i selve plagget. Det blir et elastisk resultat, med en fin taggekant som passer utmerket til vrangbord med 1 r og 1 vr.

Tidligere har jeg ikke tenkt så mye rundt det med opplegg til strikkeprosjekter. Den metoden mamma har lært meg, og som jeg har brukt siden jeg var liten, har jo fungert. Men jeg liker å ha noe å strekke meg etter og er alltid på jakt etter å lære noe nytt. (Det er lenge siden jeg konkluderte meg at jeg er en skikkelig strikke-nerd…) Dette er jo et litt ukjent, men dog ikke mindre spennende, felt.

Spennende å lære noe nytt! Eller hva…?


#channelislandcaston #elastiskopplegg #yndlingsopplegg

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig innspill fra den kreative verdenen!  

Musikalske kjærestevotter

Nå som det nærmer seg jul er det mye som er hemmelig og lite som kan legges ut på bloggen. Dette er fjorårets julegave til kjæresten min, ergo ikke fult så hemmelig lengre og så fine at dem fortjener å vises frem.

Samboeren min er helt musikkfrelst, noe som gir et godt grunnlag for å lage noe helt spesielt til han. Vottene har jeg laget mønsteret til selv, men jeg har hentet litt inspirasjon fra et vottepar jeg fant på nettet. Dette bildet fant jeg på denne bloggen.  

Jeg skippa hjertene siden dette skulle være et par herrevotter. Jeg la til noen ekstra noter, og notelinjer på innsiden av hånden. Noe som ikke kommer frem på bildet her er at på innsiden av tomlene har jeg strikket inn 3 små hjerter for å forkjærligheten til musikk. (Diskre, men de er der!)

Vottene er strikket på pinner 3,5 med safirgarn fra sparkjøp. Gode varme votter som det bare finnes et par av!

Årets julekort

Juleforberedelser er koselige greier. Finnes jo så mye fint som kan lages til jul! 

Jeg skal innrømme at jeg ikke skriver mengder med julekort, men noen blir det alltids hert år.

Strikkestempelet som jeg har laget en liten bord med, har jeg skrevet om her

Dette skal gå til min mormor, så i den forbindelse måtte jeg holde teksten norsk.

Kattestempelet jeg har brukt kommer fra Penny Black.

Dette kortet skal gå til Haukeland universitetssjukehus. ME-foreningen har nemlig en trivelig aksjon gående, der det settes fokus noen som har gjort noe spesielt for ME-saken. Jeg synes idealistiske og hardtarbeidende mennesker fortjener et hjemmelaget kort. Julekortaksjonen kan du lese mer om her.

Inspirasjon til den musikalske Marius

Jeg har tidligere skrevet om at samboeren min har ønska seg Marius-kofte. Han har også ytra ønske om at mønsteret helst skulle vært endra litt på slik at hans eksemplar blir helt unikt. Så da måtte jeg jo se meg om etter litt inspirasjon. Så nå har jeg tråla nette og sett mye forskjellig, noe er virkelig tøft og andre varianter er mindre tøffe. Her er bilder som inspirerte meg!

Marius og Moods of Norway møtes. To norske slagere å være stolte over.

Veldig morsom kombinasjon. Diagrammet er henta fra http://dirtyembroideries.com

Nå har ikke jeg noe spesielt forhold til space invaders, men dette var en morsom vri. Veldig

mye som er endra på, men det vises fortsatt klart hvilken genser som var utgangspunktet. 

Oppskrifta finner du på  http://download.vonkrogh.com/

 

Sist, men ikke minst, favoritten! Likte veldig godt denne diskre,

men samtidig rokka genseren fra http://strikkly-speaking.blogspot.no 

Veldig fine noter, men alt for store fra http://metymepatterns.wordpress.com/

 

Jeg hadde egentlig planer om å lage en variant  av Marius-kofta med gitarer på, men det skulle vise seg å bli vanskelig å gjennomføre. Så nå blir det noter i stedet!