Medalje med raglanfelling i Sisu neste!

Jeg skal i gang med enda en medaljekofte med raglanermer, også denne fra kofteboken. Jeg har tidligere strikket dene kofta til meg selv, i finullgarn fra Rauma med litt egne varianter på en del løsninger.

Denne kofta skal derimot strikkes etter mer etter oppskrifta og ha samme fargevalg og knapper som er avbildet i boka. Her skal bunnfargen være grå og medaljene i naturhvit, motsatt fargeinndeling av hva jeg har på min kofte.

Kofta skal ha vridde vrangborder, med Channel Island opplegg og doble stolper. Ermene får noen ekstra centimetre for å passe mottaker. Disse stolpene egner seg veldig fint til det tynne garnet jeg bruker, Sisu fra Sandnesgarn i fargene natur nr. 1012 og gråmelert nr. 1042. Koften strikkes på pinner nr. 3,5, som forøvrig er en veldig god strikkefasthet.

Sisu er et veldig godt garn å strikke med. Jeg har tidligere strikket en fanakofte med rundfelling i dette garnet.

Tidligere har jeg strikker fire kofter som også er fra den originale kofteboken. 

Bøvertun med rundfelling/rundøkning

Medalje med raglanfelling

Stjerneruter med tradisjonelle ermer

Oddvars peneste kofte med formstrikka ermer

Det er veldig gøy å se hvor anderledes kofter kan bli med å bytte garnkvaliteter og farger!


#medalje #medaljeraglan #raglan
 

Harry Potter votter – gratis oppskrift

Vi har en hardbarka Harry Potter-fan i familien. Og siden jeg strikket en del votter til jul og gav bort, fant jeg ut at jeg måtte prøve å finne tak i votter også i dette temaet. Det gjorde jeg derimot ikke. Men jeg fant en mønsterdigram, av selve løva, som jeg tok utgangspunkt i og da var heldigvis den vanskeligste delen dekt. Resten av votten har jeg tegnet selv og jeg har laget en utskriftsvennlig versjon av oppskriften.

Men først om teknikkene jeg har brukt:

Oppskriften kan lastes ned her.

Download pattern here.
 

Da er det vel bare å begynne da…?


#harrypottermittens #harrypottervotter #gryffindor

Lik strikkepikens facebookside og få flere oppskrifter, tips og kreative sysler jevnlig oppdatert!

Kreativt påfyll fra Tromsø

Jeg har hatt enda en fin tur til Tromsø, og har vært innom flere spennende butikker og kommet hjem med litt av hvert.

Bodø Lufthavn har faktisk et veldig bra utvalg i kreative blader. Både søm, strikk og papirhobby. Jeg tar meg alltid en tur innom Narvesen når jeg bytter fly her!

Jeg er heldigvis ikke så kresen på hvilket språk slike blader kommer på, og jeg kan fint finne på å kjøpe både engelsk, svensk, dansk og norsk. Jeg har innsett at det sikkert hadde vært kjekt å kunne tysk også, men der kommer jeg til kort. Et blad jeg har kjøpt flere ganger er Designer Knitting, og da spesielt vinternummerne fine. Dette er er blad som går i dybden i tillegg til at det står en hel del fine oppskrifter. 

Når det kommer til strikkepinner er jeg veldig lite oppdatert. Jeg vet at det finnes veldig mye forskjellig, men jeg har ikke helt skjønt poenget for min egen del, og syns strømpepinnene fra Prym er helt fine å strikket med. Når det kommer til rundpinner, som jeg i all hovedsak strikker med, liker jeg best de blanke pinnene fra Addi eller Sandnesgarn. Jeg liker glatte pinner, også kaldt raske pinner.

En pinnetype som har fått mye skryt, som jeg ikke har kjennskap til, er strømpepinner som måler 15 cm i stedet for 20. Disse skal visstnok være flotte til babyplagg, tomler  på votter og fingre på hansker. I og med at dem er kortere enn vanlig skal de ikke gli ut av strikketøyet like lett når det strikkes med få masker. Tenkte at disse babytider var en bra anledning til å teste disse ut, og det som var tungen på vekstskåla var selvfølgelig fargen…!

Men jeg har flere ganger blitt anbefalt firkantet strikkepinner, men det har liksom ikke helt fattet min interesse. Mange av disse har vært i tre, men disse er glatte og skal visstnok også være raske. Jeg fikk prøve å holde i en pinne i butikken, før jeg kjøpte dem. Jeg er noe skeptisk, men syns det blir spennende å prøve disse. Jeg valgte tykkelse nr. 3,5 siden det er den pinnestørrelsen jeg som regel bruker når jeg strikker ullsokker både til herre og dame. Firkantete pinner skal være bra for dem som er revmatiker, sliter med leddsmerter eller vil ha en pinne som skal være enklere å holde i. Jeg har uansett stor glede av å variere mellom ulike lengder på rundpinnene og syns dette avlaster håndledd i travle perioder. (Jeg strikker alltid armer og bol samtidig på kofter, og bytter dermed mellom 30, 40 og 80 cm lange rundpinner.) Kanskje dette er en annen faktor å variere med som gir positivt utslag?

Jeg har en venninne som venter baby til sommeren, og jeg har dermed begynt å orientere meg i verden av babystrikketøy. Jeg har lyst på noe utfordrende strikketeknisk og brukervennlig for mor og barn, og har ikke helt klart å finne en oppskrift jeg bare må strikke enda. Men jeg fant et fint hefte, Dalegarn Retro Baby nr. 319, som har noen gode kandidater. Heftet har flere søte oppskrifter med et norsk preg. 

Jeg regner også med at det blir en del babykort i tiden som kommer, siden jeg kjenner flere som venter barn. Dermed kommer stempelsettet er fra Panduro Hobby godt med. 

Jeg sørget også for å fylle på med forsterkningsgarn, siden det er noe jeg bruker jevnt og trutt i sokkene jeg strikker.

Søstrene Grene har masse hobby-stash. Veldig mye spennende inspirasjon å hente, men det var ikke plass til allverden i kofferten så herfra ble det bare med et par brett med trykknapper i ulike størrelser. Jeg må innrømme at jeg er litt spent på kvaliteten på disse, for dem koster jo nesten ingenting.

Jeg plukket også med meg et fingerbøl fra Prym. Ikke et tradisjonelt fingerbøl, men det sitter veldig godt på fingeren. Jeg har egentlig lenge sånn delvis lett etter et passende fingerbøl, men syns de tradisjonelle sitter så dårlig på fingeren og er ofte for store til mine små og tynne fingre. Jeg håper dette skal bli bedre! Fingerbølet kommer i 3 forskjellige størrelser og jeg tok selvfølgelig med meg det minste…

Jeg fant også dette fantastiske skiltet hos butikken Feel på Jekta Storsenter. Det var ikke noe spørsmål eller diskusjon, det ble med hjem tvert!

Jeg tar gjerne i mot tips hva som er praktiske og pene plagg til små ferske verdensborgere. Og er det noen som kjenner til en oppskrift som er passe utfordrende for meg? 

Votter til svigerfar

For en ukes tid siden beklaget min svigerfar seg over at han har slitt hull i alle sine 3 Selbuvottepar og at han manglet skivotter. Han er en aktiv friluftsmann så han må ha utstyret i orden. Han gikk også langt i antyde at han hadde bursdag 6. februar og at han håpet på å få et nytt par da.

Så da var det bare å finne frem pinner, garn og en oppskrift. Og dette skulle helst samsvare. 

Jeg har brukt strømpegarnet Silja i 80% ull og 20% nylon. Dette garnet egner seg god til plagg som får hard bruk. Jeg har brukt fargene svart nr. 301 og grå nr. 305. Vottene er strikket på pinner nr. 3 og jeg har brukt en liten rundpinne på 30 cm for å få mest mulig jevnt resultat. Jeg har også vært svært nøye med plasseringen av hovedfarge og mønsterfarge når jeg har strikket med 2 tråder over venstre pekefinger.

Vottene er felt til spiss med fellinger som heller mot høyre og venstre.

Jeg har økt til tommel med økinger som heller til høyre og venstre.

Vottene er lagt opp med elastisk opplegg, som jeg bruker i oppskriften min på slitesterke herresokker. Denne oppleggsmetoden bruker jeg til ribbekanter som har 2 rett og 2 vrang.

Oppskrifta er hentet fra Strikkeboka av Gerd Fjellanger.

Det minste familiemedlemmet bestemte seg for å sitte i ro akkurat lenge nok til vi rakk å knipse bilde av henne. Hun er en bestemt liten dame som gjør akkurat det hun selv vil, når selv hun vil det.

Men svigerfar ble etter alt å dømme fornøyd han!

Koftemontering med rillestrikkede knappestolper

Jeg har i lang tid hold på med Oddvars Peneste Kofte fra Kofteboken. Jeg har kommet frem til monteringen av knappestolpene, her også har jeg bestemt meg for å gjøre noen egne krumspring. 

Jeg begynner etterhvert å bli en erfaren koftemontør og har tidligere har jeg skrevet om andre måter å montere kofter på:

Montering av kofte med doble stolper

Montering av kofte med sandwich-stolper med rullekant

Montering av kofte med enkle stolper

Montering av enkle horisontale stolper

Men nå vil jeg prøve meg på enda en variant!

Jeg får en del spørmål ang. dette med oppklippsmasker. Selv bruker jeg 4 masker og syns dette er nok i massevis. Klippekantene skal uansett gjemmes under ett belegg eller inni stolpen, og da er det ikke noe poeng å ha mange oppklippsmasker, som uansett må klippes vekk. Da vil jeg heller bruke garnet som blir til overs på noe gøy!

Hvordan strikker jeg oppklippsmaskene? Jeg strikker dem med vrange masker. Dette sørger for at det blir en klar kontrast mellom kofta og der jeg skal sy fast stolpene for hånd når jeg monterer. Det er viktig å få med alle mønsterfargene inn i disse 4 maskene. Jeg strikker konsekvent de 2 ytterste oppklippsmaskene i samme farge som knappestolpene skal være i, og de 2 andre strikker jeg i mønsterfargen(e). (Skulle ikke stolpene bli sydd nøye nok i, vil det ikke stikke opp en kontrastfarge mellom knappestolpe og kofte, og dette er en skjønnhetsfeil som vil bli veldig lite synlig.) Har jeg flere farger enn 2, prøver jeg fortsatt å strikke de 2 ytterste maskene i knappestolpefargen, så langt det lar seg gjøre, mens jeg begynner på ny omgang på maske nr. 3 og avslutter omgangen på oppklippsmaske nr. 2. Altså fargebytte midt foran. 

Jeg feller som regel av oppklippsmaskene når før jeg kommer til halskanten. Da feller jeg 2 masker, med å legge den ene over den andre, andre over den tredje, uten å strikke disse maskene. Så sitter jeg igjen med 2 masker. Da tar jeg den fjerde masken over den tredje, og sitter igjen med en løs maske sånn ca midten. Denne holder jeg fast på med en sikkerhetsnål. Denne maska vil bli midt mellom sømmene jeg syr før jeg klipper kofta, og vil dermed bli sikret og ikke rakne. Slik påvirker ikke fellinga hverken den ene eller den andre siden av knappestolpene og garnet vil være igjen på rett side for å strikke halskanten med. 

Sy 6 sømmer, 3 på hver side av midten med rettsøm, stinglengde ca 1,5. Jeg begynner bestandig nederst på kofta og syr meg opp mot halsen. Vær nøye med å sy helt ned og helt opp når sømmene festes. Veldig greit når de ytterste maskene på hver side er i stolpefargen og de 2 på midten er i mønsterfargen, så er det enkelt å sy beine sømmer langs fargebytte. Slik er det nok plass til å sy fast stolper og få en passe bred klippekant.

Jeg vet det er flere som foretrekker å sy sikksakk eller trestingssikksakk, men personlig syns jeg dette blir for brede sømmer, så jeg bruker alltid rettsøm. Slik blir kantene som skal legges under belegget smale og plagget blir mindre klumpete. 

Legg noe mellom for og bakstykke, f.eks. en avis, skjærefjøl, en bok, og klipp mellom sømmene. Husk å flytt det som legges mellom oppover etterhvert som kofta klippes, om det du legger mellom ikke er like langt som kofta. Slik er det lett å unngå at saksa hekter seg fast i trådene på bakstykket og klipper tråder som ikke skal klippes.

Knappestolpene i oppskriften skal strikkes på pinner nr. 3. 

Rillestrikk og glattstrikk har ulik lengde, selv om de strikkes over samme antall pinner. Det glattstrikkede belegget vil bli en del lengre enn selve knappestolpen i rillestrikk. Dette er sikkert noe som vil jevne seg ut en del nå denne stolpen dampes, men dette vil da føre til at  det som er rillestrikket må strekkes en hel del for å bli like langt som belegget. Dette lar seg gjøre med litt løs strikkefasthet. So far so good. 

Men noe som er strukket ut så langt som det går, har ikke like god spenst som noe som er i sin opprinnelig form. Og som mange har fått med seg, jeg liker ikke spinkle og slarkete knappestolper, spesielt utsatt er stolper med tynt garn. Jeg byttet like godt til pinner nr. 2 for å se om jeg likte strikkefastheten, og det gjorde jeg! Men hva nå? Hvordan får jeg rillestrikk og glattstrikk til å bli like langt? Jo, med forkorta pinner så klart!

Dett er en veldig allsidig og kjekk teknikk å kunne og helt ypperlig til å forme plagg med!
 

 
okzHQMKYrlo
Og her er en video til som utfyller den over. 
 
 
 

Jeg har lag opp 13 masker med long tail cast on, som jeg bruker som vanlig opplegg om jeg ikke vil oppleggskanten skal ha noen spesielle kvaliteter. Jeg har begynt å strikke fra vrangsiden, som jeg vil bruke som rettside. Høyre stolpe 9 masker rett og 4 vrang, venstre stolpe 4 vrang og 9 masker rett. Første maske har jeg tatt løst av fra rillesiden og strikker den første masken fra beleggsiden.  

 

Over er det bilde av et diagram som skal forestille stolpene. Nederste rad er opplegget

Pinne nr 1: ta 1 m løst av og 8 rett og 4 vrang

Pinne nr. 2: 13 rett

Pinne nr. 3: ta 1 m løst av og 8 rett og 4 vrang

Pinne nr. 4: 13 rett

Pinne nr. 5: ta 1 m løst av og 8 rett og 1 kast rund første maska på det glattstrikket belegget

Pinne nr. 6: snu og strikk 9 rett

Pinne nr. 7: Ta 1 m løst av og 8 rett, plukke opp kastet og 4 vrang.

Gjenta pinne 2-7 til knappestolpen har ønsket lengde. 

Med å legge opp med denne oppleggskanten og strikke slik jeg beskriver blir oppleggskanten på baksiden av stolpen og det vil bare bli riller, helt ned, på stolpen. Når jeg har felt av stolpen har jeg felt fra vrangside. Da vil også fellekanten helle mot baksiden, og heller ikke den vil bli synlig. 

Jeg har satt maske markører ved hver forkorta pinne med kast. Kastene blir veldig lite synlig når de plukkes opp og strikkes, så for å holde tellinga måtte jeg sette merke. Dette er før damping og rillepartiet og belegget med glattstrikk er ganske så like lange.

Jeg har brukt teknikken forsterka knapphull for å få usynlige knapphull og holdbare knapphull. Knapphullene har jeg strikka fra rettsiden, og jeg har funnet ut at disse ble mest mulig usynlig når de ikke er i bruk.

Jeg har felt av 3 masker til knapphull, noe som passer fint til knapper med 20 mm diameter. Selv om rillebiten på knappestolper er 9 masker og dette skulle være fint og dele på 3 og få 3 like intervaller (3 masker inn mot kofta, 3 masker til knapphull og 3 masker ut mot åpningen) har jeg valgt å løse dette på en litt annen måte. Jeg delte heller opp 2 masker inn mot kofta/belegget, 3 masker til knapphull og 4 masker ut mot åpningen. Som regel vil det ikke se ut som fordelingen er riktig, når jeg deler intervallene like og knapphullene har en tendens til å bue ut av stolpen. Dessuten er knappestolpen meg stabil inn mot kanten som er sydd fast i kofta. 

Damp belegget. Snu stolpene på vrangsiden og sy i en merketråd langs kanten av belegget, i overgangen mellom rillestrikk og glattstrikk. 

Denne merketråden sørger for at det bli enkelt å sy i en rett linje fra rettsiden, der rillestrikk og vrangmasker går litt i et. 

Knappene kan fint syes i før knappestolpen syes til selve kofta.

Så var det dette med hvilken side knappene skal være på til manne- og dameplagg. Jeg oppdaget til min forskrekkelse når kofta var nesten ferdig at jeg har satt knappene og knapphullene på feil side. 

Menn skal altså ha knappene på høyre side og damene på venstre. Hvorfor er det slik? For lenge lenge lenge siden så kledde mennene på seg selv, mens damene fikk hjelp av tjenestefolket. Og siden de fleste menn og tjenere var høyrehendte passet denne plasseringen best. Selv om jeg er dame, høyrehendt og kler på meg selv kan jeg absolutt argumentere for at denne knappeplaseringen min passer meg best og da er vel resten strengt tatt ikke så fryktelig nøye. Så neste gang dette blir et tema er det kanskje mer relevant å spørre mottaker av kofta er høyre- eller venstrehendt i stedet for mann eller dame? Og skulle det bli noen diskusjon så er det mannestandarden som blir brukt på unisex-klær. Så det så!

Nål fast stolpene og sjekk samtidig at knapphull og knapper er i lik høyde, og at mønsteret på hver side av knappestolpene er i lik høyde. Jeg nåler med sikkerhetsnåler, i motsetning til knappenåler som forsvinner både inn og ut av strikkeplagget, holder sikkerhetsnålene seg på plass. Plagget kan fint flyttes på, om det skulle være nødvendig.

Jeg syr alltid knappestolper på med madrassting. 

46IUyefCkXA

Dette er en stingtype som er veldig grei å lære seg med en gang. Jeg bruker den også når jeg skal sy i ermer, både tradisjonelle og forsydde.

Nå kommer merketråden til sin rett!

Fjern merketråden og damp belegget på plass. Sy med små kastesting ned belegget.

Dette blir både rent og ryddig på inn- og utside. 

Nå håper jeg bare at disse knappestolpene står til forventningene. Jeg har i alle fall gjort mitt for å gjøre dem mer faste og stabile!


 

#kofter #monterekofter #rillestrikk #kofteboken

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert på strikkestoff!