Søt stripete tunika til en 4-åring

Noe jeg liker spesielt godt er å strikke barneklær og da spesielt små kjoler til små prinsesser. Det er en super mulighet til å dynge på med feminine og søte elementer som puffermer. volanger og blondekanter. Dette er rigtignok et prosjekt som har gått etter oppskrifta, med små rom for egne kreative krumspring.

Oppskriften kommer fra Sandnesgarn og er hentet fra heftet 1306 Mandarin Barn. Garnet i oppskrifta var Mandarin Petit, et tynt og fint garn i 100% bomull. Jeg har liten erfaring med å strikke med bomullsgarn, men jeg er alltid på jakt etter ny lærdom. 

I stedet for å felle til halsringing, satte jeg etterhvert som maskene skulle felles inn på en sikkerhetsnål i påvente av at halskanten senere skulle strikkes senere. Da blir resultatet glattere, penere og mindre hakkete, noe som er ønskelig å streve etter.

Den røde blondekanten som går rundt skuldrene er heklet i en omgang vrangmasker. Dette var en ny variant for meg. 

I stedet for å felle de 10 maskene under armene, satte jeg dem på sikkerhetsnål og strikket videre. Maskene ble sydd sammen med maskesting etterhvert. En smart og fin metode for å få en fin sammenføyning under armene. Nærmere forklaring finnes her.

Nede på kjolen var det en søt liten volangkant. Maskeantallen i starten på tunikaen tilsvarte en voksen damegenser, så det skal både en god del ekstra masker og garn til for å få en slik kant. 

Garnet var ikke spesielt godt å strikke med og jeg opplevde at det ville dele seg flere ganger. Dette ble spesielt tydelig da jeg tok frem heklekroken, så det var noe som bød på større problemer en selve strikkingen. Mandarin Petit er er garn som gir et fint resultat, men det blir ikke lagt i kategorien yndlingsgarn.

Nå håper jeg bare tunikaen blir mye brukt!

Stripejakka som til slutt ble ferdig

Denne jakka begynte jeg på for et år siden, i starten av min blogg-karriere, men den ble aldri ferdig… Før !

Dette er et prosjekt som har endret seg en del fra den opprinnelige planen jeg hadde. Og noen ganger er det jo helt fint at kreative planer lever sitt eget liv, så lenge det ikke innebærer fryktelig mye ekstra-arbeid. Og denne jakka har heldigvis vært en sånt et. 

Både oppskrifta og garnet er hentet Drops. Jeg må legge til at jakka ikke ligner spesielt mye på sin oprinnelige design, men selve fasongen på jakka passer meg kjempegodt. Jeg har tidligere strikket denne jakka i blått alpakkagarn og den er å finne her. Framgangsmåten og endringene er de samme på begge jakkene, bare at denne jakka har fått litt mer pynt. Jeg har galant styrt unna sidesømmene også på denne jakken og bolen et strikket i et stykke.

Baksiden på gensere og jakker har en tendens til å bli forsømt når det kommer til dekor. Dette er jo egentlig veldig synd siden både sjal, smykker, nåler og annet stash er på framsiden og henger fremover. Ryggen en jo en stor flate som egentlig bare venter på å få sin del av morroa.

Jeg har brodert på frihånd med både attersting, mille fleur og franske knuter. Gøy å variere med flere typer sting i et og samme broderi. Alle fargene er rester etter tidligere alpakka-prosjekter. 

Sånn ble jakka seende ut i front. 

Jeg hadde egentlig funnet noen andre knapper en disse, som var ganske mye større. Men da jeg kom over disse kanppene på etsy, kunne jeg ikke motstå dem.

Og for dem som måtte ha litt erfaring med knappehull og sånt, så er det jo en kjent sak at det ikke er noe problem å lage knapphull mindre. Dessuten tilfører håndsydde knapphull plagget litt mer finish.

Lommene er absolutt helt falske. Her har jeg plukket opp 22 masker og strikket en liten lapp i *2 r, 2 vr*, som ble sydd fast i sidene. Egentlig putter jeg svært sjeldent noe i lommene på jakkene mine, så dette var en dekorativ sak som passet meg perfekt. 

Jakken har V-hals, noe som kommer litt dårlig frem på bildene pga sjalet jeg har på meg. (Til mitt eget forsvar vil jeg som uprofesjonell modell understreke at det var rimelig kaldt på Saltfjellet og at jeg har det privilegiet at jeg kan kle av meg så lite som det passer meg…)

Skulrene er sydd sammen med usynlige maskesting, som er en grei sak. Armene var et annet kapittel, selv om jeg ble egentlig veldig fornøyd med ermesømmen. Det var ikke bare enkelt å få stripene til å stemme, finne ut hvilken farge jeg skulle sy med og ikke minst få de 2 armene så like som mulig. Så det ble mye måling, nåling og skifting mellom 2 farger på sy-garnet. 

En glad, varm og kjempe deilig jakke å ha på!

Konfirmasjonskort til unge damer

Denne helga har det vært konfirmasjonsfeiring i familien, og det er jo en ypperlig annledning til å gi bort et hjemmelaget kort. Jeg liker å komme med noen gode ord til de unge og håpefulle, så derfor pryder anti-janteloven forsiden. 

Anti-janteloven lyder som følger:

Du er enestående.

Du er verd mer en noen kan måle.

Du kan noe som er spesielt for deg.

Du har noe å gi andre.

Du har gjort noe du kan være stolt av.

Du har store ubrukte resurser. 

Du duger til noe.

Du kan godta andre.

Du har evner til å forstå og lære av andre.

Det er noen som er glad i deg.

Gratulerer med dagen, måtte fremtiden by på store muligheter!

Slitesterke damesokker i ull (med gratis oppskrift)

Jeg har tidligere langt ut min egen oppskrift på herresokker. Sokkene slo veldig an, derfor har jeg tilpassa oppskrifta til damestørrelser.

Jeg anbefaler at det leses gjennom orginaloppskriftn, da denne er meget mer utfyllende en denne, prinsippet er det samme, men maskeantallet og centimetrene er tilpasset dameføtter.

Oppskrifta finnes her


 


 

Oppskrift på slitesterke damesokker

Strømpepinner/ liten rundpinne nr. 3,5

150 g sokkegarn i ull og nylon 50g = 100 m 

Forsterkningsgarn

Maskemarkører

Legg opp 52 m med denne oppleggsmetoden. Strikk 2 rette og 2 vrange rundt i 16 cm. (Disse sokkene er strikket ekstra lange så dem måler 21 cm før det strikkes til hæl.)

Del maskeantallet i 2 og trikk forsterket hæl over halvparten, altså 26 m i 7 cm. Sett merke midt bak før det felles til hæl. 

 Fell så av til hæl på følgende måte, første pinne fra retten:

Strikk til det er 9 m igjen på pinnen (fortsatt med teknikken forsterket hæl, med forsterkningsgarn), strikk 2 m rett sammen. Snu og strikk til det er 9 m igjen på pinnen, strikk 2 m vr sammen..

Snu og strikk til det er 8 m igjen på pinnen, strikk 2 m rett sammen. Snu og strikk til det er 8 m igjen på pinnen, strikk 2 m vr sammen. Fortsett slik til det ikke er flere masker igjen og felle. Klipp av forsterkningsgarnet.

Etter felling er det 10 m igjen på hælen. Plukk opp 12 masker fra hver side av hælen, disse strikkes vridd rett første omgang etter opplukking, totalt 60 m.

 

Strikk 2 vrange og 2 rette over 26 m opp på foten, glattstrikk over 8 m på hver side og forsterket såle over 18 m midt under foten.  

Fortsett med forsterket såle. Nå strikkes hver andre omgang alle maskene rett, og neste pinne “løft første m rett av, 1 r*. SAMTIDIG som det felles 1 m i hver side av hælen, på annen hver pinne 3 ganger, til maskeantallet er 54. Høyre side av vrangpartiet opp på foten felles med 2 m strikker vridd rett sammen, venstre side strikke 2 rett sammen. Les mer på hvordan få fine fellinger som heller mot høyre eller venstre? 

Siden ikke alle maskene strikkes på den forsterkede sålen, blir den kortere en resten av sokken. For å unngå at sålen drar seg bakover, har jeg strikket forkortede pinner hver 1 cm. Mål fra der maskene ble plukket opp etter hælen. Sett merker for hver forkortede pinne. På en damesokk bruker jeg så strikke ca 8-10 forkorta pinner. Antallet og hyppigheten har jeg justert opp etter erfaring jeg har fått etter jeg har skrevet oppskrifta. 

Forkortete pinner strikkes slik: 

*løft første m rett av, 1 r* over de 18 m som utgjør sålen. Snu strikketøyet og strikk vrangt, fra vrangen, over de 18 såle-maskene. Strikk så tilbake igjen på retten slik *løft første m rett av, 1 r*. Strikk videre rundt 1 cm og gjenta. 

Videoen her viser hvordan en kan unngå hull i strikketøyet når de forkortede pinnene strikkes.

 

Strikk til sokken måler halve skostørrelsen i cm ( f.eks. str. 38 = 19 cm) fra merket midt bak.

Fordel maskene på pinnene slik at det blir like masker over og under foten, så fordeles dette til 13 m på 2 pinner og 14 m på 2 pinner.

Det finnes 2 ulike måter å felle til tå på denne sokken, og hvilken metode du velger er opp til deg. Personlig liker jeg stjernetå best. 

Opprinnelig tåfelling: Tåpartiet måler totalt 5 cm og det felles masker i hver side av sokken.

Strikk de 2 første maskene vridd rett sammen på høyre side av sokken og 2 rett sammen på venstre. Det felles 4 m rett for hver omg, 2 i hver side. Strikk til det er 12 m igjen, klipp av tråden og dra gjennom. Fest alle tråder.


Bilde over er av stjernetåfelling. Alle andre bilder er sokker etter opprinnelig oppskrift.
 

Ny stjernetåfelling: Tåpartiet måler ca 5 cm. Alt strikket nå og videre i glattstrikk.

*Strikk 2 masker rett sammen, strikk 4 rett* gjenta ut omgangen. Strikk 4 omganger rett.
*Strikk 2 rett sammen, strikk 3 masker* gjenta ut omgangen. Strikk 3 omganger rett.
*Strikk 2 rett sammen, strikk 2 masker* gjenta ut omgangen. Strikk 2 omganger rett.
*Strikk 2 rett sammen, strikk 1 masker* gjenta ut omgangen. Strikk 1 omganger rett.
Strikk 2 og 2 masker rett sammen, ut omgangen. Klipp av tråden og dra gjennom de resterende maskene. Fest alle tråder.


 

 

Disse sokkene har blitt så populære i både herre- og damevariant, at dem blir det nok mange flere par av. Sånt er jo veldig stas i og med at jeg har utviklet oppskriften selv!


#ullsokker #raggsokker #læsta

Strikkepiken har egen facebookside, lik den da vell! 

Utradisjonelt bryllupskort

Denne helga har det vært bryllup i familien. I den forbindelse er det jo på sinn plass med gave og kort til det nygifte paret. Siden jeg ikke kan skryte på meg at jeg kan lage kjøkkenmaskiner, så har mitt bidrag blitt å lage kort. 

Utradisjonelle kort er litt vanskelig å finne tak i, men en fin utfordring til en kreativ sjel! 


Maskesting, en smart måte å sy igjen armehull på plagg med rund- og raglanfelling

Jeg holder på med en fanatrøye til med selv. Den har en blanding av rund- og raglandfelling.

Etter å ha strikket noen plagg av denne varianten har jeg erfart at det ikke er spesielt lurt å felle de x-antall maskene under armen. Dette vil blir både klumpete og stygt, selv om man syr aldri så pent.  Det beste er at det er helt unødvendig å gjøre det slik, siden det finnes en like enkel og mye finere metode.

I stedet for å felle av maskene så setter jeg (i dette tilfellet) 11 masker fra både midt arm og bol inn på hver sin sikkerhetsnål, og strikker videre på kofta. 

Senere når jeg har kommet et godt stykke på kofta, flytter jeg maskene inn på strikkepinner igjen og syr maskesting. Pass på å la det være igjen 10-15 cm tråd der maskestingene starter. Denne trådeenden skal senere brukes.

Videoen fra Drops viser hvordan maskesting syes. Om ønskelig finnes det masse forskjellige videoer på youtube, søk på grafting, weaving eller the kitchener stitch.

Slik ser det ut nå alle maskene er sydd sammen. Det er fortsatt 2 hull, et i hver ende av maskerekkene. Sy disse sammen på en så usynlig måte som mulig. Fest trådene på innsiden.

Slik blir resultatet under amen, tilnærmet usynlig og ingen klumpete kant som er ekkel å ha på.

Finere, like enkelt og bedre passform, en pakkeløsning jeg synes godt om!


#SyHullUnderErmet #SyRundfelling #HullUnderArmen

Lik strikkepikens facebookside og få flere tips og triks!