Bursdag i huset

I dag har samboeren min fødselsdag! I den anledning har jeg kjøpt en dyr presang og laget et kort til. Han er veldig glad i gitater og musikk, så da ble det naturlig å lage et kort i det temaet.

Her er insiden av kortet. Jeg liker at kortene “fortsetter” inni og på baksiden. Etter min mening ser det ut som en har glemt insiden om det bare er forsiden som har fått oppmerksomhet.

Her har jeg skrevet teksten ut på et farga kopi-ark, brukt en stanse til å dekorere hjørnene med og tegna på svarte sting i “kjøre-villmann-med-symaskina”-stil for å røffe kortet litt opp.

Jeg er ganske sikker på at dette blir godt mottatt!

Pakke i posten

Ebay er et eldorado for kreative sjeler som meg selv. Her finnes det uendelig mye fint, og det gjerne til en billig penge også. Særlig scrappesaker og knapper har jeg kommet frem til er lurt å bestille derfra. Dette er små saker som er enkle og billige og sende i posten. Det er et pluss at de er mulig å kjøpe en del saker og likevel komme under (den alt for lave) 200-kroners-grensa for å slippe moms og tollavgift. Dessuten er utvalget så fryktelig mye større en i Norge, og det rett hjem i postkassa!

Disse stemplene ble bestilt med tanke på vaskelappene jeg lager til strikkeprosjektene mine, som jeg enten gir bort eller selger. Jeg liker å levere fra meg gjenomførte gaver. Med å legge med en vaskelapp gir jeg mottaker muligheten til å stelle strikkeplaggene sine riktig slik at dem varer lengst mulig.

Disse stemplene kan helt klart også brukes på kort til strikkeglade venninner. Jeg gleder meg til å ta dem i bruk!

Framdrift på stripe-strikkejakka

For i overkant av en måned siden begynte jeg på en ny strikkejakke til meg selv. Det har vært mye å henge fingrene i den siste tiden, så jeg har ikke kommet like langt som jeg har håpet på i dette prosjektet. Ikke det at det på noen måte er noen hast. Her er en liten oppdatering i det minste.

Når jeg legger opp til strikking, legger jeg opp over 2 pinner, slik at opplegget ikke skal bli for stramt. Her har jeg satt på merker ved hver 50 maske. Det er enklere å holde tellinga til 50 m x 6 enn til 300 m x 1. Dessuten er det mye enklere å kontrolltelle på denne måten. For min del er det viktig at ting blir riktig!

Så langt har jeg kommet til nå. Om 3 cm skal jeg begynne å felle til armhull og til v-hals. Ser for meg at det kan bli et lite problem å holde styr på alle delene og nøstene. Jeg feller ikke av jakken på skuldrene, jeg kutter garnet og setter alle maskene på hvert stykke på en stor sikkerthetsnål. Senere syr jeg dette sammen med usynlige maskesting. 

 

Forklaringen nedenfor er hentet fra DROPS Teknikkvideoer

Montering: Maskesting brukes til å sy sammen to deler som ikke er felt av, med en usynlig søm. Perfekt avsluttning på tær, skuldre m.m.

Begynn med dette: Ha maskene på hver sin pinne med rettsiden ut. Garnet (som skal brukes til å sy med) skal sitte fast i den bakre delen.  Stikk nål og garn gjennom masken på fremre pinne som om den skulle strikkes vrangt, stikk så nålen gjennom første masken på bakre pinne som om den slulle strikkes rett. Stram tråden. Nå er du klar til å starte.

Følgende 4 trinn gjentas:

1. Stikk nål og garn gjennom masken på fremre pinne som om den skulle strikkes rett. Løft av masken.

2. Stikk nålen gjennom neste maske på den fremre pinnen som om den skulle strikkes vrangt. Dra garnet helt gjennom. (La masken sitte på pinnen)

3. Stikk nålen gjennom masken på bakre pinne som om den skulle strikkes vrangt, løft av masken av pinnen. 

4. Stikk nålen gjennom neste maskepå den bakre innen som om den skulle strikkes rett. Dra garnet helt gjennom (la masken sitte på pinnen).

 

Tenk “rett, vrang – vrang rett”, og start alltid på fremre pinne. Etterhvert vil du se at sømmen ser ut som strikkede masker. Det er helt klart lurt å begynne med en prøvelapp og sy maskesting i en kontrastfarge, slik at det er lettere å se hva du gjør. Noe som er veldig viktig, er å stramme garnet du syr med “sånn passe”, slik at det ikke blir for stramt eller for løst. Målet er hele tiden at sømmen skal bli så lite synlig som mulig, altså så lik de strikkede maskene jakken består av. Dette faller som regle på plass med litt øvelse.

Jeg legger ved en link til DROPS teknikkvideo under. Om du ikke syntes den videoen var oppklarende og du er konfortable med engelsk tale er youtube altid en god venn. Søk på “kitchener stich”, “grafting” eller “weaving” (maskesting) så får du flere alternativer. Denne teknikken finnes i flere bøker.  En kjempefin bok som beskriver dette er “Strikkeboka” av Gerd Fjellanger.

Link til DROPS Teknikkvideo: http://www.garnstudio.com/lang/no/video.php?id=60

 

Votter for barskinger

Det jeg liker aller best er å strikke votter. Dette er prosjeketer med overkommelig arbeidsmengde og produktet er passelige gaver. Dessuten finnes jo votter, i likhet med mennesker, i alle varianter og de fleste fryser jo på hendene om vinteren. Disse vottene har jeg tegnet selv med å ta utgangspunkt i et vottemønster og et hodeskallemønster.

Vottemønster: http://www.garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=116&d_id=7&lang=no

Hodeskallemønster: http://www.ravelry.com/projects/susie-f/deathflake-chart

Her er en litt mer feminin variant. Synes den lille røde sløyfa var prikken over den berømte i’en.

Når jeg strikka disse vottene oppdaget jeg at det var lite effektivt å dra med seg den hvite tråden rundt. (jeg måtte jo det siden det hvite mønsteret er lengre på innsiden av vottene enn på utsiden.)

Etter å ha surra litt rundt på nett fant jeg disse fine vottene på Ravelry. Om det blir flere hodeskallevotter så er det godt mulig det blir disse. Vet ikke helt om jeg egentlig har vokst fra hodeskaller enda. Synes jo fortsatt at dem er ganske morsomme. Det er absolutt deilig å gjøre litt stille opprør innimellom. Verden blir jo frytelig kjedelig og alt skal være helt ordinært!

Votteoppskrift: http://www.ravelry.com/patterns/library/skull-mittens

Humørfylt kjole!

For en tid tilbake var jeg en tur innom Steinkjer, og der kom jeg over denne humørfylte kjolen. Jeg likte den umiddelbart, men prislappen satte en brå en stopper for at det ble ny kjole på meg. I ettertid har jeg kommet frem til at det sikkert var like greit. Jeg liker egentlig best kjoler uten armer, slik at jeg kan variere det jeg har under. Pong-pong-båndet på armene hadde nok blitt en utfordring om jeg skulle finne på å ha en cardigan utenpå, noe jeg ofte bruker.

Men tanken på denne kjolen ville ikke helt slippe taket. Det ble kjole på meg likevel, men riktignok til en brøkdel av prisen. Med velutstyrte skuffer hjemme med masse spennende bånd tok jeg saken i mine egene hender. 

(Det vises veldig godt her at kjolen hadde trengt seg en omgang med strykejernet…)

Pong-pong båndet ble nålt og troklet fast, og deretter sydd på symaskin. Kattebånd ble jeg pent nødt til å sy på for hånd, for å ikke “skade” kattene. Kroklissebåndet visste jeg ikke helt hvordan jeg skulle gripe ann. Jeg endte opp med å å bruke disse ekstra lange quiltenålene, som jeg satte fast i dongeristoffet over og under båndet. Dette viste jeg å fungere godt! 

Her er det ferdige resultatet. Jeg ble godt fornøyd med min nye kjole. Tror fint jeg kan bruke den når den når det blir litt kaldere i været. Kanskje med tykke strømpebukser, støvletter, en varmere cardigan og et lite skjerf. Jeg liker å kle meg lag på lag, da er det kjapt å kle av eller på om en skulle bli for varm eller kald.

Sånn ble den ferdige kanten nede. Alle båndene kommer fra Stoff og Stil.

Julegaver på bestilling

Litt innimellom, når jeg ikke er for opptatt med å strikke til meg selv, mine nærmeste og mine egne julegaver, strikker jeg litt på oppdrag. En veldig fin måte å få utnytta ekstra strikkekapasitet og en lystbetont måte å skrape sammen penger til fremtidige prosjekter. Denne bestillingen kom fra et barnebarn som var enstelig for at bestemora skulle fryse om vinteren. Det kunne jeg ikke være bekjent av så jeg svarte ja, med det samme!

Etter litt diskusjoner frem og tilbake kom vi frem til at Mitu fra Husfliden var et godt garnvalg, siden det er et blandingsgarn av 50% ull og 50% alpakka. Dette holder svært godt på varmen og har glansen fra alpakka og spensten til ull. Jeg liker veldig godt å kunne bytte ut garnkvaliteter til disse garnstudio-oppskriftene, bare sørg for å ha samme antall meter pr nøste.

Drops har lagt ut et system med garngrupper på nettsidene, dette er en god for å bruke som pekepinn. Men for å være pinlig nøyaktig er det best å se etter (du finner disse opplysningen på magebåndet til garnet) samme antall meter pr. 50 g.

Luen er strikket på pinner nr. 4 og vottene på pinner nr. 3,5. Jeg har kommet frem til at det er lurt å ha tykkere pinner til tykkere fletter, slik at strikkeplagget ikke blir stivt. Derfor valgte jeg å følge anvisninget til garn og pinner til vottene, men jeg lagde smalere fletter. Flette- og rett og vrang-strikk gjør at plagget holder ekstra godt på varmen, siden det blir plass for varme luftlommer innimellom alle forhøyningene.

Oppskriftene finner du her:

Lue: http://garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=134&d_id=26&lang=no

Votter: http://garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=116&d_id=7&lang=no

Vottene har jeg kun tatt utgangspunkt i antall omganger og masker. Jeg har lagt til noen ekstra masker for å fylle i flettene. Vottene er strikket med enkel tråd.

Velkomstgave til en liten sjarmør i familien

Det er noe helt eget med å strikke klær til baby og små barn. Det går fort og greit og blir som regel fint på uansett. Settet er strikket i babyull, som er et behagelig og vart garn å ha på, for både store og små. Det har også den fordelen at det kan vaskes i maskin, noe som helt klart er et pluss for travle småbarnsfamilier.

Settet er strikket i str. 6-9 mnd og pinnene som er brukt er nr 2,5 -3. Jeg liker best å strikke med tynne pinner og tynt garn. Det gir uten tvil, etter min mening, best resultatet. To fluer i et smekk. Sånt liker jeg! Jakker med rundfelling og raglanfelling er veldig fine plagg til små barn. Ingen klumpete sømmer til små myke barnekropper.

Tidligere har jeg ikke strikka så veldig mye flettemønster, men jeg hadde kjennskap til det. Etter denne babyjakka var jeg hekta! En enkel og dekorativ måte å få litt spenning i strikkeprosjektene. 

                                           

Etter dette prosjektet bestemte jeg meg for å se nærmere på flettestrikking. Jeg kom over boka “Flettestrikking” av Lynne Watterson. Dette er en bok som tar for seg mange ulike mønstre steg for steg og den har flotte diagrammer som er enkle og forstå. Boka tar for seg garnvalg, pinner, montering og forskjellige variasjoner til mønstrene i boka. Så liker du flettestrikk er dette en kjempefin bok! 

Her er det lille sjarmtrollet (som egentlig begynner å bli ganske stor) ferdig påkledt.

 

Jakke: http://garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=b14&d_id=2&lang=no

Bukse: http://www.garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=b20&d_id=4&lang=no

Sokker: http://www.garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=b17&d_id=11&lang=no

Votter: http://garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=b14&d_id=2&lang=no 

           Vottene er strikka glattstrikk i stedet for riller.

Lue: egen oppskrift

 

Litt kort

Sommeren er en fin og hektisk tid, og oftere kommer det besøk innom. Av den grunn har jeg vært rimelig opptatt i det siste, og det har blitt minimalt med strikking. Det har derimot blitt lagt litt nye kort. Dette er sånt som er fint å ha på lur i tilfelle en skulle være så heldig  bli invitert i bursdag eller en annen trivelig sammenkomst. 

¨

Muntert bursdagskort i retro-stil. Pen håndskrift skal jeg ikke skryte på meg…

Et nøytralt kort i blåfarger. Jeg ble egentlig veldig fornøyd! 

Her har jeg laget bursdagskort med søte kattestempler fra Penny Black. Så har jeg brukt akvarellbyanter til å sette farge på kattene. 

Her er et kort som ble gitt bort i konfirmasjonsgave. Jeg liker veldig godt å ha anti-janteloven med på kort til unge og håpefulle. Jeg glemte desverre å ta bilde av insiden av kortet. Der lagde jeg en liten konvolutt i svart papir med gullprikker på, denne for å legge penger i. Den mottakende konfirmanten virker veldig fornøyd!

Jeg finner inspirasjon på nett, så jeg legger med noen linker her:

http://www.kwernerdesign.com/blog/

http://www.youtube.com/user/starofmay?feature=watch

http://www.youtube.com/user/simonsaysstamp1?feature=results_main

 

Sjal med hullmønster, oppdatering.

Nå er sjalet ferdig! Eller, det har det egentlig vært en stund, men siden det er en bursdagsgave har jeg venta en stund med å oppdatere om framdrift. Nå er pakken kommet frem til sin nye fornøyde eier, så da kan jeg endelig legge ut bilder. 

Jeg ble egentlig veldig fornøyd! Sjalet ble lett, varmt og mykt. Det kan brukes både rundt halsen og over skuldrene.

Jeg tenkte først med gru på å strikke dette mønsteret over hele sjalet, men når jeg først kom inn i det gikk det fint. Sjalet vokste i rekordfart. Jeg skal innrømme at jeg var litt lei på slutten, men det er fult mulig at jeg må strikke meg et slikt et til meg selv også. 

Jeg liker å henge på en vaskelapp når jeg gir bort og når jeg selger strikkevarer. Den forteller både hvilke materialer som er brukt og hvordan produktet skal behandles. Lappen er skrevet ut på blå hobbykartong, så har jeg runda hjørene og satt på et lite hjerte. 

Er det bursdag så skal det selvfølgelig være kort med pakken. Siden jeg ikke kan skryte på meg en pen håndskrift, har jeg skrevet teksten ut på et farget kopiark, rundet hjørene og tegnet på hvite sting med en penn. Så er det limt på div. pynt for å få en helhet i kortet.

Her er gaven pakket inn og klar for å gis bort. Bursdagsbarnet har jeg gått på skole sammen med. Og siden vi brukte mye av skoleåret bak symaskinene tenkte jeg at dette måtte være et bra tema for kortet. Gjett om jeg digger knappestemplene fra inkadinkado…

Puter til en sofagris og ei divanpurke

Må virkelig si jeg liker geriljabroderier! Små sinte broderier som snakker rett fra levra. Det er med skrekkblandet fryd og frihetsfølelse jeg komponerer noe slikt! Dessuten er det en ypperlig måte å kvitte seg med alle verdens frustrasjoner.

 Disse putene lage jeg til jul til min kjære far. Det er ingen hemmelighet at han er glad i sofaen. Han ble litt flau når han pakka opp gaven, men putene har bidratt til mye morro i ettertid. Og jeg har selvfølgelig kost meg stort mens jeg har lagd dem!

Jeg slenger ved linker til noen sider som jeg har hatt stor glede og nytte av!

Gratis broderialfabeter: 

http://www.freepatternsonline.com/xscharts/alphabets.htm

Gratis broderiborder: 

http://www.handmade-adelaide-baby.com/support-files/baby-cross-stitch-patterns-borders-1.pdf

Gratis verktøy til å lage broderimønster: 

http://www.stitchpoint.com/eng/tool/alph/cross-stitch-writing-tool.php