Higgins Jakke i halvpatent

Vinterens største prosjekt er ferdig Higgins Jakke i halvpatent. Det har vært et prosjekt som har bydd på en rekke utfordringer, og jeg har måtte ta skrittet ut i det ukjente og lært meg noen nye teknikker. Helt greit det for det er jo slik en utvikler seg og den kretive horisonten sin!

Jakken er strikket i ribb og i halvpatent på pinner nr. 3 og 3,5. Garnet jeg har brukt er Peer Gynt fra Sandnesgarn, veteranen innenfor norsk ullgarn. Fargene jeg har brukt er grå nr. 1042 og brun nr. 3082. Jeg har aldri strikket havlpatent og det har jeg måtte lære meg, se bloggposten Hvordan strikke halvpatent?

Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften til Sandnesgarn sitt hefte til fjells 1011 barn – voksne. Jeg mistenker at dette heftet er utgått, og dermed ikke er i salg lengre, men ta dette med en klype salt. I følge oppskriften jeg skulle jakken strikkes i delene forstykker, bakstykke og ermer frem og tilbake. Deretter skulle alle delene syes sammen. Jeg strikket heller for- og bakstykker i ett, og ermene rundt som deretter ble felt sammen med bolen i raglanfelling. 

Jeg har lagt opp med Italian tubular Cast On som gir en fin og elastisk kant. 

Jakken skulle opprinnelig ha lommer, disse skulle strikkes på en svært upraktisk måte i tillegg til at dem var veldig grunne. Jeg valgt heller å strikke lommene på innsiden. Dette gir helt klart et mer profft uttrykk.

Lommeposene er i glattstrikk, slik at de ikke skal bule mer enn nødvendig. 

Ribben på lommekanten har jeg felt av med Tubular Bind Off. Denne avfellingen passer veldig fint til oppleggsmetoden jeg har brukt, som bidrar til et mer sammenhengende helhetsinntrykk. 

Armene er felt inn på bolen med raglanfelling. For å få både en praktisk og dekorativ effekt av dette har jeg funnet ut Hvordan få fine fellinger på halvptent og ribb?

For å øke til ut på selve armen har jeg måtte finne en tilsvarende måte å øke på. Dette skriver jeg om i bloggposten Hvordan får fine økinger på halvpatent og ribb med 1 rett og 1 vrang? (Men det glemte jeg selvfølgelig å ta bilde av når jakka ble ferdig…)

For å gjøre jakken litt mer spennende og annerledes, ble det valgt å ha en annen farge på dem. Men det var et bevist valg å bruke samme farge som på knappene. For å få en ren stripe når jeg har gjort fargebytte på omgang nr. 2 i mønsterrapporten, altså strikket første grå omgang som rette masker fra vrangsiden. 

Under ermene har jeg satt av masker og sydd hullet sammen om maskesting. Dette blir finest, ingen hard kant eller søm!

Jakken ble felt av i halsen, før kragen ble sydd på, og den ble felt av med avfelling jeg skriver om i Hvordan felle av halvpant og andre mønstre?

Jakken har sjalskrage som er strikket i 1 rett og 1 vrang, som deretter er sydd sammen med maskesting midt bak. Jeg har måtte lære meg Hvordan sy maskesting på ribb? Dette skulle vise seg å bli en brilliant metode!

Stolpene er strikket horisontale i ribb med 1 rett og 1 vrang. Senere har jeg sydd dem og sjalskragen fast med madrassting. Litt ganske så likt som på denne måten, men denne jakka har ikke belegg. Det er en av fordelene med å strikke jakker frem og tilbake, ingen klipping og ikke behov for belegg fordi det ikke blir noen sårkant. 

Knapphullene er forsterket i sidene, og dette er en veldig grei og nokså enkel måte å strikke knapphull på. Disse blir også fine og stødige knapphull, fint til plagg som skal brukes mye. Denne knapphullvarianten bruker jeg primært sett på enkle stolper, men de kan også brukes på doble knappestolper. Knappene er faktisk i plast, men det er ikke lett å få øye på!

Jeg har skøytet de fleste nye nøstene sammen med denne metoden, som gjør at jeg slipper å feste flest mulig tråder. Der har virkelig ubehandlet ull en fordel! Men noen tråder var ikke til å komme utenom, og da har jeg brukt denne teknikken Hvordan feste tråder på ribbestrikk og vrangborder?

Nå er den overlevert til han som skulle ha den, og jeg legger ikke skjul på at det var deilig å få levert i fra seg denne ferdige jakken!


#higginsjakke #halvpatent #herrejakke #strikk

Lik strikkepikens facebooksiden og bli jevnlig oppdatert om strikketips og nye prosjekter!

Påskekos og medaljekofte-strikking

Årets påske, i likhet med alle andre påsker, nytes hjemme hos mamma og pappa. Her er det late dager i bedagelig tempo med flere bursdagsfeiringer, god mat, strikking og påskekrim.

Kofta jeg holder på med nå er medalje med raglanfelling fra Kofteboken, i Sisu. Hvorfor jeg har et tofarget garnnøste har jeg skrevet om her.

Jeg håper selvsagt på flott vær slik at strikkinga kan tas med ut i solveggen. Men uansett, god påske alle sammen!

Hvordan sy maskesting på ribb?

Higgins jakken er nesten ferdig, men før siste sømmen skulle syes støtte jeg på en utfordring. Jakken har sjalskrage som er strikket i ribb med 1 rett og 1 vrang, og denne skulle syes sammen midt bak. Selvfølgelig finnes det flere alternativ, men som alltid strekker jeg etter perfeksjon, og da er det bare å teste ut ulike metoder for å se hva jeg liker best!

Jeg er ellers en stor fan av maskesting og bruker denne typen søm ofte når jeg monterer, og det er noe som er veldig greit å lære seg først som sist. Dette er en alsidig stingtype som kan brukes til å sy pene skuldersømmer, sy ned halskantersy i ermer på jakker og gensere og til og med sy sammen knapphull med. Dette er jo vel og bra, men alle alternativene her er bassert på glattstrikk, så da blir sammenføyning av ribb en helt annen sak dog sikkert ikke noe mindre nyttig.

Jeg leita som vanlig på youtube og fant denne videoen. Den viser 2 rett og 2 vrang, men jeg tenkte at det ikke ble så vanskelig å konvertere den til 1 rett og 1 vrang. Det gikk helt greit og sy og resultatet ble bra, bortsett fra at masken ble litt skeive i forhold til hverandre, altså sømmen bommet med en halv maske og dette ble jo veldig synlig på kragen midt bak. 

Etter å ha studert videoen litt mer nøye, fant jeg ut at prøvelappene er litt annerdedes konstruert enn sjalskragen som jeg skulle sy sammen. Den nederste prøvelappen er lagt opp på vanlig måte og strikket oppover. Den øverste prøvelappen er lagt opp med midlertidig opplegg og strikket oppover også felt av. Altså disse bitene er strikket samme vei, i motsetning til sjalskragen jeg holder på med. 

Det er verd å merke seg med å bruke midlertidig opplegg så blir denne oppleggskanten skeiv, med en halv maske i forhold til strikkearbeidet i strikkerettningen. Kanskje det er nettopp derfor disse prøvelappene ser ut til å fungere så fint sammen i videoen over?

ZnGW1-9zWaQ

Så fant jeg denne videoen, som skulle ta for seg å sy sammen ribb som er strikket i ulike retninger. Jeg må inrømme at jeg var rimelig skeptisk, og jeg hadde virkelig mine tvil om at dette skulle bli teknikken som ble løsningen. Men så feil tok jeg, heldigvis!

Jeg har notert meg ned noen erfaringer:
  • Før du begynner er det lurt å tre alle maskene, på hver side, inn på hver sin tråd med restegarn i en sterk kontrastfarge. Dette er bare sånn for sikkerhetsskyld.
  • Fordel rette masker på en pinne på hver side av kragen, og vrange masker på samme måte. (totalt 4 pinner)

Slik blir det likevel bare rette masker å sy, både fra rettsiden og fra vrangsiden. 

Jeg begynte å sy fra utsiden, og sydde med over til innsiden. Atså det blir to sømmer i stedet for en. Det er viktig å ha en lang nok garnstump å sy med som rekker over hele denne sømmen. Sammenføyningen vil bli litt tykkere enn resten, men det har jo sin naturlige forklaring siden i praksis blir sydd dobbelt opp. Her er det viktigere enn noen gang å holde fokus på hvor stram/løs sømmen blir. Når den vises minst mulig, er det sydd på riktig måte. 

Jeg må nok øve litt mer, men sier meg likevel fornøyd med denne her!


#graftingrib #maskestingribb #montering

Lik strikkepikens fcebookside og få jevnlig tips om montering, strikking og andre kreative sprell!

Hvordan felle av halvpatent og andre mønstre?

Jeg er i sluttfasen på jakken jeg har holdt på med en stund, Higgins jakke i halvpatent, og skal felle av denne før jeg kan begynne med monteringen. 
 
Denne jakken har bydd flere utfordringer og jeg har måtte se nærmere på teknikker jeg vanligvis ikke bruker så ofte og integrert dem i halvpatent. Jeg har funnet ut hvordan få fine økinger på halvpatent og ribb? og hvordan få fine fellinger på halvpatent og ribb? 
 
 
Halvpatent strikkes over to omganger, en fra rettsiden og en fra vrangsiden. Jeg har her strikket begge disse omgangene og skal felle fra rettsiden. 
 
 
Jeg fant en video på hvordan felle av helpatent, det jeg strikker på er riktignok halvpatent, men de to variantene er ikke så veldig ulike. Prinsippet er det samme, strikk etablert mønster og fell av med å legge maskene over hverandre fra høyre mot venstre. 


 

Strikk halvpatent. Stikk pinnen ned i masken under den som er på pinnen.

Og strikk den.

 
Det er nå to masker på høyre pinne. 
 
Trekk den første masken fra høyre pinne over den andre masken.

Det gjennstår nå en maske på høyre pinne. De vrange maskene strikkes som hele tiden vrangt, også når de felles. Fortsett slik med halvpatent over alle maskene og fell. Til slutt klippes tråden av og trekkes gjennom den siste masken. 

Slik blir kanten når jakken er felt av. Det er viktig å ha fokus på å ikke strikke for stamt eller løst. Fellekanten heller ikke til noen side, og er sånn sett veldig nøytral og se på.
 

Det var avfelling av halvpatent. Men jeg ønsker å tenke litt videre rundt dette med å felle av ulike typer teksturstrikk. 
 

blNnmLp_EUM

Sånn i teorien skal det være mulig å strikke mange ulike mønstre og felle av samtidig. Om dette ikke skulle gi et ønskelig resultat, kan det å strikke en rille og felle av på vanlig måte, et alternativ for å omgå problemet. Det har jeg gjort i mine pulsvaremere i daisy-stitch. Dette lager en fin kant til hekle alle slags lekre blondekanter. Eller så kan en strikke en rille og avslutte med en dekorativ avfelling, som f.eks. picot-avfelling slik som jeg har gjort i mine pulsvarmere med rutemønster i blå alpakka.
 

Når det kommer til ribbestrikk har jeg en annen preferanse enn å felle rett over rett og vrang over vrang, slik videoen over viser. Da foretrekker jeg å bruke Tubular bind off, dette er en avfelling som lager en fin kant der mønsteret fortsetter fra retten og over til vrangen. Dette er riktignok en litt mer tidkrevende metode å felle av på, men det blir veldig flott! Spesielt blir det med matchende oppleggskant som Italian tubular cast on, eller Channel Island cast on som også er veldig fin til 1 rett og 1 vrang. Et eksempel på hvordan jeg har brukt denne avfellingsmetoden og førstnevnte oppleggsmetode er pulsvaremere med fiskehalemønster og Stjerneruter fra Kofteboken. Dette skal også være mulig med vrangborder i 2 rette og 2 vrange, men det har jeg ikke rukket å prøve ut enda, men det skal jeg etterhvert! 

Det er altså ingen fasitt, men mye handler om personlige preferanser og dem finner en frem til med å prøve ut nye ting!


#bindoffinpattern #fellav

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert med flere strikketeknikker, koftetips og kreative syssler!

Oddvars peneste kofte fra Kofteboken

Oddvars peneste kofte fra Kofteboken er endelig ferdig! Det er lenge siden jeg har komlet så mye med en kofte, men jeg har også lært veldig mye. 

Kofta er strikket på pinner nr. 3 og 3,5 og i Ask fra Hifa i fargene melert stålgrå nr. 6550 og mørk blågrå nr. 6104. Siden stolpene skulle være lyse ville jeg har mørke tinnknapper.

Jeg hadde lyst å strikke en kofte som var veldig annerledes enn hva jeg har fra før for å få opplevelsen av noe nytt. De koftene jeg har alle hvitt eller naturhvit som en av fargene. Jeg er derimot utsikker på om kofta kanskje ble litt daff i uttrykket når jeg plukket bort det hvite. Men dette er en kofte som blir fint til spreke t-skjorter og kjoler. 

Ask er et nytt garn for meg, og det kommer i veldig mange fine farger. Jeg likte veldig godt å strikke med dette garnet, og resultatet blir fint og jevnt. Plagget vokser veldig når det blir dampet, så det kan være verd å notere seg og muligens dampe underveis. Dette kom seg etter at jeg vasket plagget. Ullvask og vedlikehold av ullplagg har jeg tidligere skrevet en fyldig bloggpost om. 

Jeg liker å vaske kofter i ubehandlet ull når dem er ferdig strikket og montert. Dette gjør at kofta blir mykere og mer ullete. Jeg innbiller meg at dette garnet stikker litt mer enn Finullgarnet fra Rauma på min hud. Og i tillegg til det selges det bare i 100 grams hesper og jeg må helt til Tromsø for å kjøpe garnet i butikk. (Mulig det finnes i butikker som er nærmere, men der ferdes i såfall ikke jeg så ofte…) Jeg vet det er å få i nettbutikker, men siden jeg er av den konservative sorten, må jeg se og ta på garnetet før jeg kjøper det. Farger er en veldig viktig uttrykksform for meg og da er samspillet mellom dem svært viktig at det blir riktig. Dette gjør at dette garnet ikke når helt til topps som mitt favorittkoftegarn, men det er små marginer det står om. 

Sokkene har jeg strikket tidligere og skriver om de her.

Mønstert er ikke spesielt behagelig å strikke, siden det har en hel del lange sprang. Heldigvis strikkes det meste av koften rundt og da strikker jeg mønsterstrikk med 2 tråder på venstre pekefinger. Dette er en teknikk jeg virkelig har blitt fortolig med, og jeg strikker den med ganske bra tempo. Mønsterstrikk er en teknikk jeg egentlig liker veldig godt å strikke, siden det skjer noe hele tiden og en får hele tiden med seg at arbeidet vokser, selv om det riktignok bare er en rute opp i mønsterdiagrammet.

Men ulikt de fleste andre kofter strikkes store deler av kofta frem og tilbake til tross for at det er mønsterstrikk, dette er jeg ikke like fortrolig med og jeg har innsett at jeg trenger en del trening. Dette er en teknikk jeg har virkelig fått øvd på, og nå behersker helt greit. Men jeg liker fortsatt best å strikke rundt, og mønster fra rettsiden, men det har helt klart sine fordeler å kunne denne teknikken. 

Kofta er i følge oppskrifta kort, og den skal også være smal nederst og skrår utover helt opp til armshulen. Jeg har valgt å lage en litt lengre kofte med en rett fasong. Dette koresponderer bedre med min kroppsfasong, for jeg er cirka like bred over hofte og byste med en ganske markert midje. Jeg foretrekker at koftene er innsvinget, med dette var ikke mulig å få til i sammarbeid med mønsteret på en god måte. Sånn er det noen ganger, en kan ikke få alt!

Jeg har byttet ut den vanlige vrangborden med denne blondekanten for å tilføre det lille ekstra. Å bytte ut vrangbordene til fordel for mer spennende teknikker, er en ting jeg liker å gjøre på mine kofter. Dette birdrar i større grad for at dette blir et mer forfinet plagg.

Økingene jeg har brukt heller mot høyre og venstre, Dette er de minst synlige økingene som gir et delikat inntrykk. Midtmaska under armen har jeg valgt å strikke i mønsterfargen, for å få en klar linje som rydder og strammer opp der mønsteret ikke går opp. 

Jeg har valgt å strikke ermene litt smalere enn det oppskrifta tilsier. Jeg har strikket de med maskeantallet til størrelsen under, men endt opp med maskeantallet jeg skulle hatt til min størrelser før jeg begynner å felle til ermetopp. 

Denne typer ermer er nytt for meg i koftesammenheng. Det har bydd på en del utfordringer. Når jeg strikker kofter med rundfelling passer jeg fint i standardmålet, 47 cm lange ermer, veldig godt. Disse ermene holdt det med 46 cm før jeg begynte å felle til ermetopp. Jeg har felt til av til jevne armetopper som gjør det enklere å sy i armene og deretter sydd i armene på denne måten.

Dette er også en type ermer som, på meg i det minste, krever litt flere masker nede på armen sammenlignet med rundfellingsermer. Hvorfor det er slik vet jeg ikke. Vanligvis liker jeg at ermene er smale, for dette bidrar til en nett og feminin fasong. 

Jeg har skrådd skuldrene uten å felle som er en nokså vanlig teknikk i USA, og på mer figurnære plagg enn hva tradisjonelle norske kofter vanligvis er.

Videre har jeg sydd skuldersømmene i mønsterfargen med maskesting. Her tar jeg opp igjen detaljen som jeg brukt under armen, som igjen gir et rent og pent uttrykk der mønsteret uansett ikke går helt opp. 

Halsen har jeg formet uten felling, søm og klipping – men med forkorta pinner. Dette er en veldig kjekk teknikk som gir en fint og jevn kant uten en fellekant eller søm som strammer mot halsen.

Jeg har strikket samme blondekant som jeg har på ermer og bol, men jeg måtte strikke den motsatt vei for så å sy den på med maskesting. Jeg har prøvd og feilet en hel del før jeg ende opp med denne bloggposten – feste blondekanten til halsringingen

Kjolen har jeg sydd selv, og den har jeg skrevet om her.

Knappestolpene har jeg strikket med rillestrikk og på pinner så tynne som nr. 2. Dette er en ny monteringsmåte for meg. Jeg har måtte prøve meg frem og jeg har skrevet detaljert hvordan jeg har gjort det i bloggposten koftemontering med rillestrikkede knappestolper. Knapphullene jeg har brukt er forsterket og veldig greie. Disse knapphullene er min favoritt til enkle stolper.

Det kan være nokså kaldt å være fotomodell, spesielt når strikkeplagget jeg skal vise frem skal tas bilde av uten meg inni. Her har jeg fått låne kjæresten min sinn Mariuskofte med noter på. Han er heldigvis litt mer varmblodig enn meg, som derimot er en viderekommen fryspinn!

Selv om det ikke anbefales å la strikkeplagg henge, dette risikerer at plagget mister fasongen, men til en kort fotoseanse får det gå!

En av fordelene med å strikke i ubehandlet ull er at jeg kan unngå å feste de fleste tråder med å spleise garnet sammen slik. Jeg har også festet tråder i blondekantene på samme måte som jeg fester dem på ribbestrikk.

Det er godt å komme i mål med et så innviklet prosjekt. Jeg er veldig fornøyd med kofta og alt jeg har lært!


#oddvarspenestekofte #kofteboken #ask #hifa

Lik strikkepikens facebookside og få flere koftetips!

Hvordan få fine fellinger på halvpatent og ribb med 1 r og 1 vr?

Jeg holder nå på å strikke Higgins jakke. Den strikkes i halvpatent og jeg har tidligere skrevet om hvordan strikke halvpatent? Den bloggposten er veldig relevant for denne bloggposten, så jeg anbefaler å ta en titt på den først.  

Halvpatent er i likhet med ribbestrikk i 1 rett og 1 vrang, delelig på 2. Jeg er nå kommet til raglanfellingen, men felling på vanlig måte vil skape kluss i mønsteret. Så derfor må jeg tenke litt annerledes. Jeg har valgt å felle 2 masker i hver felling, slik blir resultatet ryddig for jeg eliminerer en hel maskerapport bestående av 2 masker i gangen. Jeg mistenker også at dette er en teknikk som vil egne seg bra i andre mønstre som der delelig på 2.

Jeg har tidligere skrevet om å få fine økinger på halvpatent og ribbestrikk, der samme prinsippet brukes.

Jeg fant en video på youtube, denne er riktignok ikke med halvpaptent, men helpatent (?). Prinsippet er det samme, selv om jeg ikke klarte å oppdrive en video på mitt eksakte problem. Jeg har derfor plukket litt her og der og tatt en haug med egne bilder, og håper dette blir så forståelig som mulig.


Først vil jeg ta for meg fellingen som heller mot høyre. Altså den som blir vist som nr. 2 i videoen over. 

Strikk pinnen ned i masken under masken på pinnen.

Da ser det slik ut. 

Stikk pinnen inn i vrangmasken som om du skal strikke vrangt.

Strikk pinnen ned i masken under masken på pinnen.

Nå er alle 3 maskene som er involvert i fellingen, flyttet over til høyre pinne. 

Så flyttes alle 3 maskene tilbake til venstre pinne.

Hvorfor dette elstra trinnet? Fordi dette er umulig å gjøre samtidig som 3 masker strikkes sammen, samtidig som det strikkes halvpatent. 

Strikk så de 3 maskene sammen + de 2 trådene som er ekstra fra de rette maskene med halvpatent. Dette er 5 tråder totalt og nokså knotete å få til, men blir veldig fint til slutt! Vær veldig obs på at alle trådene kommer med, slik at ingenting rakner senere.

Slik blir resultatet. Så strikker jeg 3 masker mellom og skal til meg fellingen som heller motsatt vei.

0uePVsxAekg

Denne type feling kan fint brukes til vanlig ribb i 1 rett og 1 vrang, eller bare til glattstrikk. Enkelt forklart strikkes 3 masker rett sammen. Det som kompliserer her er halvpatenten som jakken strikkes i.


Denne fellingen heller mot venstre og er felling nr. 1 i videoen øverst i bloggposten.

Strikk pinnen ned i masken under masken på pinnen.

Slik ser det ut.

Stikk pinnen inn i vrangmasken som om du skal strikke vrangt.

Strikk pinnen ned i masken under masken på pinnen.

Når alle de 3 maskene som er involvert i fellingen, flyttet over til høyre pinne. 

Så flyttes de 2 maskene lengst mot venstre, tilbake til venstre pinne. 

Hvorfor dette elstra trinnet? Fordi dette er vanskelig å gjøre samtidig som 2 masker strikkes sammen, samtidig som det strikkes halvpatent. Dette trinnet kan hoppes over når denne teknikken setter seg mer i fingrene. 

Strikk disse 2 maskene sammen + den ekstra tråden pga halvpatentmønsteret, totalt 3 trdåder. Se nøye etter at alle trådene er kommet med slik at ingenting vil rakne senere.

Slik ser det ut når 1 maske er felt.

Legg så den sise maska, lengst mot høyre og den ekstra tråden pga halvpatentmønsteret, over de 2 maskene som er strikket sammen. Nå er 2 masker felt.

Sånn blir resultatet. 

fiC_V_UzSTw

Denne type feling kan fint brukes til vanlig ribb i 1 rett og 1 vrang, eller bare til glattstrikk. Enkelt forklart strikkes 2 masker rett sammen, også trekkes en maske over dee. Det som kompliserer her er halvpatenten som jakken strikkes i. 

Noe som er et alternativ er så strikke 3 masker vridd sammen, men det tenkte jeg på først etterpå… Jeg har tidligere skrevet om hvordan strikke 2 m vridd sammen? og det gjøres egentlig på samme måte som å strikke 3 masker vridd sammen, bare at det blir en maske ekstra. 


En ren og ryddig raglanfelling, med en markert felling mellom bol og ermer!


#fellinger #ribbestrikk #felleribb #felle2

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig kjennskap til flere teknikker, oppskrifter og kreative sprell!