Montering av kofte med enkle stolper og i sydde armer

Her skriver jeg om om hvordan jeg monterte årets største julegave. Samboeren min hadde nemlig ønska seg Mariuskofte til jul. Den skulle ikke være helt etter oppskrifta, så X O X O ble bytta ut med noter jeg tegna selv. Godt gammeldags rutepapir, blyant, kalkulator og strikkeoppskrift i skjønn forening, for å få det nye mønsteret til å passe inn i orginalmønsteret. Hodene ble strikket og halsene til notene ble brodert på etter hvert. Kofta ble ferdig til jul, med et nødskrik.

Inga er veldig glad i å sove opp på det jeg måtte holde på med… Men hvem kan vel motstå slike pelskledde små hjerteknusere…?Så til selve monteringa av strikkejakka. Det er svært kjekt å ha et stort bord med godt lys.

I tillegg til enkle stolper som strikkes horisontalt har jeg skrevet om:

Det felles knapphull på alle variantene, jeg bruker varianten forsterkede knapphull. Halsforming har jeg ikke tatt for meg i dette innlegget med det har jeg skrevet om her

Jeg begynner alltid med å sy sømmene midt framme. Disse syr jeg med kontrastfarge og med korte små rettsømssting. Jeg syr 3 sømmer på hver side, totalt 6 sømmer, med plass til å klippe mellom. Vær obs på at du syr helt ned og helt opp i kofta, slik at det ikke kan rakne ut noen tråder! 

Legg så en avis/papplate/skjærefjøl mellom for- og bakstykket, så er det umulig å hekte saksa fast i trådene på bakstykket og klippe feil. Klipp så mellom sømmene. 

Når det kommer til armene er det lurt å ha maskene på bakstykket på en rundpinne og framstykkene på egne pinner. Slik blir arbeidet liggende flatt og det blir lettere å se hva du gjør. Endestykker kan være kjekt å ha for hånden, så maskene ikke glir av pinnene. 

Når det skal syes og klippes til armene er det er det viktig å måle nøye. I utganspunktet skal armen og hullet være like stort. Men det må tas med i beregninga at det skal syes maskesting på skuldrene, noe som bidrar til å øke armehullet med en omgang/noen millimeter. (se bildet under) Det blir penere å klippe et ermehull som er en smule mindre og ha en litt større arm, enn motsatt. Skulle armshullet bli alt for lite kan jo dette rettes opp med å sy en ny runde og klippe ermehullet litt større. Klipp heller for lite enn for mye. 

Det viktig å sy rette maskinsømmer mellom maskene, for det blir finest når ermene skal syes i for hånd senere. Ergo ikke sy en bølgete søm som berører flere masker, da blir resultatet skeivt og hakkete selv om du syr aldri så pent når armene skal settes i.

Jeg har satt av 2 hele masker til å klippe i til hver arm. (se bilde over) Sy godt flere ganger frem og tilbake der armehullet slutter.  

Sy maskesting på skuldrene. Jeg har skrevet et innlegg som går i dybden rundt temaet skuldersømmer. Det er å lese om her. Det er viktig å sy denne sømmen passe stram, altså ikke for løs og ikke for stram. Når du sliter med å se hva som er strikket og hva som er sydd, behersker du denne teknikken. Det kan være lurt å øve på en prøvelapp, om dette er nytt.

Her er listene ferdig strikket. Listene bør strikkes litt kortere en kofta, slik at det ikke blir “slark” i fronten. Når jeg sier dette vil jeg legge til, det er lettere å strekke noe som er langt og smalt enda lengre, en å strekke noe som er langt og bredt. Altså ikke strekk stolpene nevneverdig ved damping.

Damp delene før de nåles sammen. Jeg fikk et tips om å bruke sikkerhetsnåler, i stedet for kanppenåler, noe som ble en god løsning. Knappenålene har en tendens til å forsvinne inn i strikketøyet og plagget kan ikke flyttes noe særlig på mens monteringa pågår. Alt dette er nå en saga blott, nå kan det strikkes hals og syes stolper om hverande, en perfekt løsning for den uorganiserte strikker som liker å holde på med alt på en gang.

Når jeg monterer slike kofter syr jeg alltid listene fra retten. Da har jeg til en hver tid kontroll på hvordan det ser ut. Her har jeg brukt kastesting, men jeg har i ettertid lagt min elsk på madrasssting.

Når denne sømmen er ferdig på retten, damper jeg for å se at jeg bli helt fornøyd. Da damper jeg også belegget den retningen det skal ligge. 

Her har jeg nåelt fast belegget på vrangsiden og syr med små kastesting. Pass på at belegget ikke blir dratt for langt inn på kofta, dette vil vises på rettsiden og resultatet blir mye mer klumpete. Det er viktig at sømmene på innsiden ikke blir for slakke eller for stramme. Sjekk hele tiden på rettsiden.

Når armene skal settes i er det lurt å markere hva som er midt under armen og midt over armen, både på arm og på kofte. Begynn med feste armen på disse to punktene med sikkerhetsnåler og sett flere nåler mellom disse punktene etter hvert. Da unngår du at armen vrir seg eller forskyver seg. Jeg justerer flere ganger. Godt forarbeid er viktig for å sikre en fin søm. Jeg begynner helst å sy fra skulderpunktet og syr så ned på hver side og avslutter midt under armen. Det er fult mulig og gjøre det motsatt vei, men det er viktig at det syes i hver retning. Ellers kan armen nok en gang vri seg. 

Her er et uskarpt bilde av hvilken teknikk jeg bruker når armene skal syes i. Jeg har skrevet mer om hvordan å sy i erme her.

En kjedelig ting jeg erfarte etter at jeg hadde sydd armene i var at armehullet ble for trangt til han som skulle ha jakka. Men siden dette var en delvis hemmelig julegave, følte jeg at jeg ikke kunne be mottaker om å prøve den. I ettertid hadde jeg håpet jeg hadde gjort det. 

Dermed måtte jeg sprette ut armene, rekke opp øverste del av armene og øke brått ut hele 8 masker ekstra. Fra nå av skal alle strikkeplagg prøves når armhullene er klipt!

Nål fast belegget og sy fast. Jeg har valgt å sy fast med blå tråd, som er hovedfargen på kofta. Skulle noe av beleggsømmen skimtes på rettsiden vil den ikke være like synlig som om jeg skulle brukt rød tråd, mot det blå og hvite.

Slik ble det ferdige resultatet fra innsiden. Midt under armen har jeg økt ut 6 ekstra masker for å få belegget til å bli videre enn selve armen. Dette for at belegget ikke skal stramme fra innsiden. Jeg husker at jeg lærte på skolen at belegg og for må være større enn selve plagget. Egentlig høres det veldig rart ut, men det stemmer helt klart i praksis. 

Nå har du det du trenger for å montere egen kofte og genser. Lykke til!


#mariuskofte #monteringavstrikkejakke #norsktradisjon #strikking

Lik Strikkepikens facebookside da vel!

Damesokker med mønster

Dette er et par sokker jeg har strikket for lenge siden, men jeg synes de fortjener å bli dratt frem i lyset igjen. De er tross alt ganske fine. 


Oppskriften er fra garnstudio sine sider og du finner dem her. Sokkene er strikket på pinner nr. 3,5 og garnet som er brukt er i 100% ull. I ettertid har jeg lært at dette ikke er noen geni-strek. Sokker bør helst inneholde noen prosenter nylon, da blir dem mer slitesterke. Learning by doing…

For hvem liker vel egentlig å stoppe sokker før det strengt tatt er nødvendig…?

En liten prinsessekjole

Jeg syns det er veldig stas å strikke klær til små barn. Det er jo nesten som å strikke litt store dukkeklær.


Jeg tok utgangspunkt i ei oppskrift jeg fant i Alt om håndarbeid strikkemagasin nr 11/2010. I stedet for å strikke kjolen flat og sy den sammen i sidene, strikket jeg hele plagget rundt. Jeg sløyfa også mønsteret som opprinnelig var på kjolen og la til mitt eget hullmønster i form av hjerter. Jeg har heklet en liten picot-kant rundt overdelen og noe som minner mer om en liten blondekant nede på skjøretet. Kjolen er strikket i str. 3 år. Jeg har brukt pinner nr. 3 og babyull fra Sparkjøp, et rimelig og godt garn.  

Det er gøy å gi bort noe som det finnes bare et eksemplar av i hele verden!

Det nye året brukes først og fremt til Marius-strikking

Jeg har ingen strenge nyttårsforsetter eller detaljerte planer for 2013. Jeg tenker jeg skal fortsette å kose meg, strikke det jeg er god for og få sirkulasjon i garnlageret mitt. 

Jeg har kommet et stykke på Mariusgenseren til broren min. Første arm er snart i mål. Både bruttern og jeg håper på at det skal bli genser, mens det enda er vinter.

Jeg konstaterer at finull fra Rauma fortsatt er et godt garn å strikke med. Det er ikke å stikke under en stol at plagget blir fint også. Jeg likte spesielt godt fargekombinasjonen på genseren. 

(Hvis du lurer, så er jeg glad i planter i alle varianter…)

Påfyll av inspirasjon og verktøy

Jeg fikk mye fint til jul, noe nyttig, noe fint, noe jeg ønska meg og noe jeg ikke visste at jeg ønska meg. Andre ting jeg fikk var rett og slett bare gøy. Her er det jeg fikk som kan relateres til hobby.

Bok om kofter, lappeteknikk, knappe-bok, oppskriftshefte med mønster på samiske votter, fint kortpapir, en lekker damehammer og en liten boks med strikkeutstyr. Masse spennende å gå løs på i 2013! 

Jeg en søt liten hammer med intet mindre enn 4 skrujern gjemt i håndtaket. Avsender mente at dette måtte være noe for meg, siden jeg er et alt-mulig-hobby-menneske og da er egen hammer på sin plass. Så nå er det ikke bare lillebror som kan skryte på seg å fått verktøy til jul!

Så fikk jeg en superkjekk liten strikke-reise-utstyr-boks. Innholdet var en liten flettepinne, en mini-liten saks, målebånd , maskemarkører, en maskeholder (passer sikkert til ca en tommel) og en fantastsisk liten heklekrok med en kroken i hver ende, altså to forskjellige tykkelser. (Helt genialt til å plukke opp masker en kunne finne på å miste…) Boksen har magnet i lokket til å feste nåler til. Her har en alt en trenger til en skal ut på tur!

Eller… Jeg fylte på boksen litt, sikkerhetsnåler, endestykker, omgang-teller og så bytta jeg ut maskemarkørene med noen jeg hadde fra før av som er mer funksjonelle.

Det er viktig med nye impulser!

Damevotter av den tradisjonelle sorten

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, votter er noe av det jeg liker best å strikke. 

Mønsteret er hentet fra et vottehefte jeg har hatt lenge, PT Design nr. 82 modell nr. 10. Vottene ble litt annerledes enn mønstre jeg har strikket tidligere, noe som er helt greit siden det er gøy å prøve noe nytt. Vet ikke helt om dette kan kalles for Selbu-votter, men dem er helt klart i samme sjanger.

Disse vottene er strikket garn i merket Safir, fra Sparkjøp, i lilla og hvit. Et rimelig garn i 100% ull som egner seg supert til votter. Disse måtte en tur under juletreet for å så finne frem til en ny eier.

Nå varmer dem frosne fingre! 


#selbuvotter

Det nye året ønskes velkommen med ny volangjakke

Jeg takker pent for det gamle og ønsker det nye året velkommen. 2012 har vært et hektiskt år med mange strabaser. Jeg kan dog si meg fornøyd med min egen innsats og konstatere at jeg har landet på trygt på begge bena.

Nyttårsaften ble feiret sammen med familien, hjemme hos mine foreldre. Dette ble kveldens antrekk. 

Oppskrifta på denne jakka fant jeg i boka Maskeball av Tine Solheim. (Jeg har tidligere skrevet om festlige pulsvarmere som kommer fra samme boka.) 

Jakka er strikket i DROPS Alpaca og pinnene som ble brukt var nr. 3. En varm fest-jakke, noe jeg har lett lenge etter i butikken, men har gitt opp å finne. Så da ble det til at jeg strikket den selv! Oppskrifta var alt annet enkel å forstå seg på og den ferdige jakka ble en god del mindre en hva oppskrifta tilsa. (Heldigvis passer den fortsatt!) Jeg har revet meg i håret noen runder over denne jakka og jeg har vel brukt nesten et år på å få den ferdig. Men det er digg å hente seg inn igjen og bli brukbart fornøyd med resultatet.

Det var egentlig meninga at det skulle være 3/4 arm og volangkant på den også. Strikka heller armene litt lengre og hekla på en søt liten picot-kant. Jeg syns egentlig det ble veldig bra.

Ermhullene og overamene ble alt for lange, så jeg og mamma måtte finne på noe lurt for å berge hele jakka. Vi fant ut at med å sy tre biser på hver skulder fikk vi heist armhullet lenger opp, slik at jakka ble god å ha på. Det som i utgangspunktet var en nødløsning, endte opp med å bli en fin detalj. 

Jeg håper 2013 blir et stille og kjedelig år, for jeg er tross alt et kreativt og skapende vesen som er en mester å finne på morsomme ting selv. Godt nytt år alle sammen!