Ny kofte – Bøvertun med rundfelling/rundøking

Nå har jeg bestemt meg for at det er på tide med litt ego-strikk, rett og slett! 

Inga er med som vanlig. Og stiller noe uvillig opp som modell. 

For selv om dette også skal bli kofte, så er det en ny oppskrift og koften skal strikkes ovenfra og ned, begge er nye erfaringer. Jeg skal også teste ut hvordan jeg liker å bruke plagg i norsk ull, for jeg har tidligere styrt unna fordi jeg mistenker at det klør. Finullgarn fra Rauma holder seg veldig fint + at jeg liker veldig godt å strikke med det. 

I tillegg kliner jeg til med noen spreke farger. Fargene jeg har valgt er hvit nr. 400 og rosa nr. 4686. Jeg er definitivt klar for vår!

Oppskriften er å hente i Kofteboken og originalen er strikket i Sandnes Mini Alpakka, som har omtrentlig samme løpemeter pr. 50 gram som finullgarn. 

Fine tinnknapper har jeg også funnet!

Selv om den lille myke fotomodellen har skjønt at hun pent skal sitte i stille når vi skal ta bildet, oppstår magien først når vi var i ferd med å pakke sammen både garn og kamera…

Poser, og esker for den saks skyld, er alltid interessant. Det lille kattekreket fyller faktisk hele 5 år i dag, noe som skal tilsvare noe sånt som 36 katteår ut fra jeg hva har hørt. Så hun begynner å bli en voksen dame, med en stor personlighet! Hun har en helt egen evne til å få meg til å le…


#kofteboken #bøvertun #rundfelling #norsk

Lik gjerne strikkepikens facebookside!

Mønsterstrikk frem og tilbake

De fleste norske oppskrifter med mønsterstrikk strikkes i runden, og det har helt klart sine fordeler. Da vil hele arbeidet bestå av rette masker og det vil være enkelt å ha oversikten til en hver tid hvor en er i mønsteret. Dette er en teknikk som krever en del mer montering om det skal bli jakke, enn om arbeidet strikkes frem og tilbake. Men i de fleste tilfeller vil dette være verdt det. Spesielt den som ikke lider av monterings- eller klippevegring.

Ingen regel uten unntak, og nå kom jeg over et slikt et… På Mariusvesten jeg har strikket på i det siste, skal mønsteret strikkes frem og tilbake. Grunnen til dette er fordi det felles ganske kraftig rundt armhullene, for å gi det endelige plagget en fin fasong, i tillegg til felling til V-hals.

Jeg vet også at en del kofter på 50-60-tallet ble strikket frem og tilbake. Så jeg like godt ut at det bare er å hoppe i det.

Jeg fulgte tipsene i videoen og syns dette fungerte veldig greit. Det er jo selvfølgelig mer pirk å strikke mønster fra vrangsiden av arbeidet og verre å til en hver tide hvite hvor en er i mønsteret. 

Mariusmønsteret er en god kandidat til å strikke slik, siden det består av tydelige diagonale mønstre og ikke noe sånt som organisk blomsterkrøll. (Som absolutt er veldig fint, men jeg tviler sterkt på at det vil egne seg til nettopp denne teknikken.)

Både fremsiden ble ren og pen og jeg er positivt overrasket over hvor jevnt resultatet egentlig ble.

For å få tips om hvordan strikke mønster med 2 tråder på venstre pekefinger? er det bare å trykke på linken. Et annet tips som kan være lurt å få med seg er hvordan strikke med 2 farger i et og samme nøste?
 

De gule maskemarkørene som kan skimtes, markerer halsringinga på vesten. Jeg har brukt samme teknikk som da jeg formet halsen uten felling, søm og klipp, men med forkortede pinner.

Nå har jeg tatt problemet med rota og lært meg dette også. Veldig greit å kunne dette, selv om jeg fortsatt foretrekker mønster i runden!


 

#mønsterstrikk #fairisle #mariusstrikk #mariusvest

Lik strikkepikens facebookside og bli oppdatert med nye innlegg og tips!

Hvordan strikke rene striper på ribb og vrangbord?

Jeg har nok en gang hentet frem oppskrifta mi på slitesterke damesokker og strikket meg selv et par. Jeg har sjekket ut et smart lite triks og brukt opp litt restegarn i samme slengen. 

Teknikken på videoen under viser hvordan å få en skarp og ren overgang mellom to farger i ribb og vrangbord.

 

Ikke noe hokkus pokkus akkurat, men en omgang med bare rette masker i farge nr. 2. 

Et stramt og rent uttrykk blir det!

Jeg har tidligere skrevet om et annet “strikke-stripe-tips” for glattstrikk i runden. Det er å finne her.

En kjempekjekk teknikk å ha i strikkekorga!


 

#renestriper #ribbstriper #2fargetribb #stripervrangbord

Lik strikkepikens facebookside da vel! 

Klassisk Fanakofte i Peer Gynt

Den klassiske Fanakofta er ferdig, og den har vært et veldig fint prosjekt å prøve ut massevis av teknikker på!

Jeg har tatt utgangspunkt i oppskrifta i Sandnesgarn sitt klassikerheftet, modell nr. 24. Garnet jeg har brukt er Peer Gynt fra Sandnesgarn i fargene hvit nr. 1002 og gråmelert nr. 1042. Fargekombinasjonen ble jeg veldig fornøyd med, selv om jeg i utgangspunktet var lit engstelig for at det var litt lite kontrast.

Kofta er jo litt i største laget til meg, men det er ikke jeg som skal ha denne, så det er ikke så viktig. Men jeg syns det er et rimelig imponerende stykke arbeid som er fullført på litt under 2 måneder, om jeg så skal si det selv.

Selv om kofter ikke måles i vingespenn, kan det jo være litt gøy å ta bilder av det likevel!

Jeg har strikket halsringen med forkorta pinner. Og deretter har jeg sydd halskanten med usynlig søm.

Jeg har brukt midlertidig opplegg, for så å strikke sammen de doble kantene. En snedig teknikk som gjør at jeg ikke trenger å sy opp de doble kantene på innsiden. Dette gjør at kofta blir finere på innsiden og at den ikke blir noen søm som strammer. 

For å få en liten ekstra fin detalj har jeg strikket teksturert rutemønster på armer og bol. Dette var noe som var vanlig på de eldre utgavene på koftene fra Fana. Dette er virkelig en av mine favoritt-teknikker!

Armene er strikket i runden og med fargebytte i begynnelsen av omgangen blir det vanligvis et mindre pent hakk i stripa. Jeg kom over en smart og enkel teknikk og har derfor strikket striper uten hakk i begynnelsen av runden.

For å få ermesømmen penest mulig har jeg sydd i armene med maskesting for hånd.

Noe jeg alltid etterstreber er at skuldersømmene blir så usynlige som mulig. Jeg har derfor sydd maskesting på skuldrene med integrert mønster. Ser en riktig så nøye etter kan en se at lusene skifter retning midt på skuldra, men slik blir det jo når en sylinder syes sammen på toppen.

Jeg har montert kofta med doble stolper, som er min favorittvariant. Dette er vanligvis en variant som brukes mye på tynnere kofter, så dette er første gang jeg prøvet dette med garn som er på tykkelse med Peer Gynt. Selv om jeg vil si at det fungerte, foretrekker jeg nok denne type stolper til tynnere garn. Men det er nok bare en personlig preferanse. Som en siste finish har jeg strikket perfekte knapphull til doble stolper.

Andre teknikker jeg har brukt er:

Jeg har nøstet 2 farger garn i et og samme nøste for å gjøre mønsterstrikken enklere.

Jeg har festet tråder på på en elastisk og usynlig måte på glattstrikk.

Jeg har skøytet garnnøstene sammen med toving.

 

Nå blir det ikke mer fana-striper på en stund!



#fanakofte #fanatrøye #norskstrikk #strikketips

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert med kreative prosjekter og strikketips!

 

Perfekte knapphull til doble stolper

Jeg er alltid på jakt etter nye teknikker. Knapper er et favorittelement og da må jo knapphull være med. Disse knapphullene passer til doble stolper, og montering av doble stolper har jeg skrevet om tidligere her.

 

Knapphullet finnes som betalbar online tutorial her.

For den som ikke ønsker å betale finnes det et gratis alternativ i form av en kjempefin bloggpost på engelsk. Det er den jeg har brukt for å lære meg denne metoden.  

Først markerer jeg hvor knapphullene skal være, med maskemarkører.

Maskene i mellom maskemarkørene blir til knapphull. Oppskriften sier 3 masker til knapphull, men jeg har justert antallet til 2 masker siden dette er romslige knapphull.

De 2 knapphullsmaskene strikkes med restegarn i kontrastfarge.

Så flyttes disse kontrastmaskene over til venstre pinne igjen.

Maskene strikkes enda en gang med garnet som stolpen strikkes med. 

Slik ser det ut på rettsiden når alle knapphullene er plassert og strikket med kontrastfarge. Jeg har brukt en lang tråd til alle knapphullene, men anbefaler vel egentlig å bruke korte trådrester i samme tykkelse som stolpegarnet. Det er også en fordel å bruke et glatt bomullsgarn, i stedet for et bustete ullgarn som henger seg fast i alt.

Vrangsiden ser slik ut. 

Slik ser det som skal bli knapphullet ut, på vrangsiden. 

Strikk frem til masken som er første maske i knapphullet. Kutt strikkegarnet til en ende på ca 15 cm. Begynn med nytt garn etter knapphullet.

Plukk opp 3 vrange maskebuene og sett disse inn på en hjelpepinne.

Første maskebue såvidt inne på pinnen…

Og alle 3 maskene på pinnen. Altså maskeantall til knapphull + 1 maske.

Sy så maskesting fra høyre strikkepinne til hjelpepinne, og deretter til 2 masker på venstre pinne. 

Jeg syns egentlig at det var godt å sy over pekefingeren, for da ser jeg hva som blir gjort. 2 hele masker i midten er sydd, samt at sytråden er festet i maskene i siden på kanpphullet. Dette for at det ikke skal bli hull i sidene.

Rettsiden ser nå slik ut. 

Og sånn ser stolpen ut på innsiden. Ganske avskrekkende med alle trådendene. Maskestingene er her litt slarkete.

Stram maskestingene.

Plukk opp 2 vrange maskebuer og sett dem inn på pinnen. (Samme maskeantall som knapphullet)

Strikk så disse 2 maskene vrang.

Strikk så videre til til baksiden av stolpen har likt antall pinner som fremsiden av stolpen. Fell av. 

Slik skal nå knapphullet se ut. Knytt solid sammen endene på innsiden av stolpene. La det henge ca 5 cm trådstubber igjen, som gjemmes inne i stolpene til slutt. 

Plukk ut restegarnet.

Knapphullet fra rettsiden. Herlig å se hvordan maskene fortsetter over kanten av knapphullet. 

Vrangsiden av stolpen er like fin.

Så har jeg avsluttet med å sy fast den doble stolpen til innsiden av kofta med små jevne kastesting. Damp og voilà! Perfekte knapphull til mine doble yndlingsstolper!


 

#koftemontering #knapphull #strikkeknapphull 

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert på kreative sysler og gode tips!