Da jeg begynte på Mariuskofta med rundfelling, for en tid tilbake, trodde jeg at jeg hadde stålkontroll på monteringa. Men når jeg skulle begynne å montere kom jeg fram til at dette var en annen variant en de to monteringsmetodene jeg har vært borte i på dette tidspunktet.
Etterhvert har jeg blitt en erfaren montør og jeg har også skrevet om 4 andre måter å montere kofter på:
- Montering av kofte med doble stolper
- Montering av kofte med sandwich-stolper med rullekant
- Montering av kofte med rillestrikkede knappestolper
- Montering av kofte med enkle horisontale stolper
Det felles knapphull på alle variantene, jeg bruker varianten forsterkede knapphull.
Jeg leste og leste på oppskrifta uten å bli spesielt mye klokere. Så googlet jeg uten stort hell. Så tok jeg kontakt med Sandnesgarn for å få en nærmere forklaring.
Både oppskrifta og forklaringen er mangelfull, ingenting å juble for, og ikke ble jeg spesielt mye opplyst…
Jeg syns det er helt uaktuelt at et av mine arbeider skal vise sårkanten/klippekanten, selv om dette blir på baksiden. Dessuten er det å bare sy 2 sømmer, for så å klippe mellom dem, i spinkleste laget. Jeg anblefaler å sy 4-6 rettsømmer med kort stinglengde, for så å klippe mellom dem. Belegg bør det også være, både for å skule klippekanten og for å skjerme denne kanten mot unødig slitasje, som i ytterste konsekvens kan føre til at kofta rakner.
Så her var det bare å legge hodet i bløt, og finne på noe lurt selv som møter mine krav.
Bildet er hentet fra www.dummies.com
Dette var framgangsmåten som var beskrevet i oppskrifta, for å plukke opp maskene til stolpene, plukk opp 3 masker på 4 omganger. Dette er en formel som går igjen om det brukes tynnere garn (type tynn alpakka og finull) eller tykkere garn (type Smart eller Peer Gynt). Stolpene strikkes som regel på et halvt pinnenummer mindre en resten av kofta. Jeg foretrekker å bruke heklekrok for så å føre maskene over til rundpinnen jeg strikker med, men prinsippet er det samme.
Når riktig antall masker er kommet på pinnen, tredde jeg samtidig alle maskene langs sårkanten over på en bomullstråd i kontrastfarge. Dette kommer til nytte etter hvert.
Strikk stolpen som annvist, her 1 r og 1 vr, og fell av. Bildet viser en ferdig stolpe og en eksponert klippekant. Neste skritt blir å strikke belegg.
Nå som tråden ligger gjennom maskene er det enkelt å hvite hvilke masker som skal plukkes opp på strikkepinnen og som blir til belegg.
Tre rundpinnen inn der tråden ligger, og fjern deretter tråden. Strikk glattstrikk 5-7 pinner og fell løst av.
Damp belegget og sy det fast til kofta med små kastesting.
Jeg ble fornøyd med resultatet, men denne metoden er ikke dette førstevalget når det kommer til tynt garn. Da liker jeg best doble vertikalstrikkede strikkede stolper. Når garnet er tykkere fungerer denne metoden bedre. Altså vel gjennomført, men dette blir definitivt ingen favoritt til tynt garn!
#mariuskofterundfelling #nancykofte #nordkappkofte #koftemontering #koftebelegg
Lik Strikkepikens facebookside, og få med deg alle nye blogginnlegg som postes!