Enkle stolper og belegg til Marius-, Nancy- og Nordkappkofta

Da jeg begynte på Mariuskofta med rundfelling, for en tid tilbake, trodde jeg at jeg hadde stålkontroll på monteringa. Men når jeg skulle begynne å montere kom jeg fram til at dette var en annen variant en de to monteringsmetodene jeg har vært borte i på dette tidspunktet.

Etterhvert har jeg blitt en erfaren montør og jeg har også skrevet om 4 andre måter å montere kofter på:

Det felles knapphull på alle variantene, jeg bruker varianten forsterkede knapphull.

Jeg leste og leste på oppskrifta uten å bli spesielt mye klokere. Så googlet jeg uten stort hell. Så tok jeg kontakt med Sandnesgarn for å få en nærmere forklaring. 

Både oppskrifta og forklaringen er mangelfull, ingenting å juble for, og ikke ble jeg spesielt mye opplyst…

Jeg syns det er helt uaktuelt at et av mine arbeider skal vise sårkanten/klippekanten, selv om dette blir på baksiden. Dessuten er det å bare sy 2 sømmer, for så å klippe mellom dem, i spinkleste laget. Jeg anblefaler å sy 4-6 rettsømmer med kort stinglengde, for så å klippe mellom dem. Belegg bør det også være, både for å skule klippekanten og for å skjerme denne kanten mot unødig slitasje, som i ytterste konsekvens kan føre til at kofta rakner. 

Så her var det bare å legge hodet i bløt, og finne på noe lurt selv som møter mine krav.

Bildet er hentet fra www.dummies.com

Dette var framgangsmåten som var beskrevet i oppskrifta, for å plukke opp maskene til stolpene, plukk opp 3 masker på 4 omganger. Dette er en formel som går igjen om det brukes tynnere garn (type tynn alpakka og finull) eller tykkere garn (type Smart eller Peer Gynt). Stolpene strikkes som regel på et halvt pinnenummer mindre en resten av kofta. Jeg foretrekker å bruke heklekrok for så å føre maskene over til rundpinnen jeg strikker med, men prinsippet er det samme.

Når riktig antall masker er kommet på pinnen, tredde jeg samtidig alle maskene langs sårkanten over på en bomullstråd i kontrastfarge. Dette kommer til nytte etter hvert. 

Strikk stolpen som annvist, her 1 r og 1 vr, og fell av. Bildet viser en ferdig stolpe og en eksponert klippekant. Neste skritt blir å strikke belegg.

Nå som tråden ligger gjennom maskene er det enkelt å hvite hvilke masker som skal plukkes opp på strikkepinnen og som blir til belegg.

Tre rundpinnen inn der tråden ligger, og fjern deretter tråden. Strikk glattstrikk 5-7 pinner og fell løst av.

Damp belegget og sy det fast til kofta med små kastesting.

Jeg ble fornøyd med resultatet, men denne metoden er ikke dette førstevalget når det kommer til tynt garn. Da liker jeg best doble vertikalstrikkede strikkede stolper. Når garnet er tykkere fungerer denne metoden bedre. Altså vel gjennomført, men dette blir definitivt ingen favoritt til tynt garn!



#mariuskofterundfelling #nancykofte #nordkappkofte #koftemontering #koftebelegg 

Lik Strikkepikens facebookside, og få med deg alle nye blogginnlegg som postes!

Et par helt vanlige Selbuvotter

Hvor inspirasjonen har tatt veien vet jeg ikke, men her er den i hvert fall ikke. Så når dette er situasjonen er det fint å strikke klassikere å ha på lur, for slike votter er alltid populære.

Mønsteret er inspirert av Sandnesgarn sitt gratismønster som er å finne her.

Jeg har brukt Sparkjøp sitt ullgarn Safir, og pinnene jeg har brukt har vært nr. 3,5. Stor mer er det vel ikke å si.

Inspirasjon og kreativitet kom treng deg på, her skal du motstand finne!


#selbuvotter #strikking #ull

Happy-Go-Lucky boot socks i blå, kongeblå og svart

En av fjorårets julegaver var boka Sock Knitting Master Class, ei kjempefin bok med masse fine sokkeoppskrifter. Jeg har til nå bare prøvd meg på ei oppskrift i form av 2 par i ulike farger. Første paret ble i lys grå, lilla og rødt og det har jeg skrevet om her

Garnet jeg har valgt er strømpegarnet Silja i 80% ull og 20% nylon. Fargene jeg har brukt er blå nr. 332, kongeblå 310 og svart 301. Det var riktignok anbefalt pinnestørrelse nr. 2,75, men jeg rundet det opp til nr. 3, noe som ble bra.

Rute/boble-mønsteret er strikker med en farge i gangen. Instruksjonene er litt kompliserte, men strikkinga er enkel. Mønsteret strikkes over 8 omganger.

Det svarte kruset er en type falsk flette, som strikkes over 2 runder. Litt annet en vanlige fletter, og her trengs ingen flettepinne. 

1. omg. *2 rett og 2 vrang*

2. omg. *strikk 2 rett sm, hold m på venstre pinne, strikk 1 m rett fra 1 m av de 2, 2 vrang*

Hælflappene på disse sokkene er uten tvil det mest kompliserte på hele sokken. En fancy maskekombinasjon som ligner på den som ble brukt i kruset. Kjempe kjekt å få trimma de små grå litt, for dette ble konsentrasjonsstrikk til de grader!

Hælene ble, i motsetning til resten av sokkene, strikket på pinner nr. 2,5. Dette for å få dem tettere og mer slitesterke. Et lite triks min bestemor lærte meg. 

Veldig gøy å kunne leke seg med farger, striper, bobler og komplisert teksturstrikk!


#socknittingmasterclass #happygoluckybootsocks #siljagarn #strikking

The Heart of the Mitten – votter fra Garnstudio

Selv om strikkelysten stort sett er konstant, er dette ikke likhetsteng med at kreativiteten er tilstedeværende til en hver tid. Akkurat en slik bølgedal er jeg nede i nå, fingrene vil strikke mens hodet ikke kommer på noe lurt å lage. Da er det veldig greit å gå i gang med noe helt standard og rimelig enkelt. Så da falt valget på et par votter fra Garnstudio, med navn The Heart og the mittens.

 

Vottene er strikket i Safir-garn fra Sparkjøp. Et veldig kjekt ullgarn som egner seg supert til votter. Pinnene målte 3,5 mm.

Kruset var egentlig strikket i glattstrikk med mønster på, men dette ble bytta ut med den falske fletta snørehullsfletter. Elastisk og feminint, som passer bra til hjertemønsteret på selve votten.

Greit å se at det blir fine ting ut av totalt uinspirerte dager også!


#uinspirert #votter #strikking

Kreative blader, trådsnelle-lysestaker og knappe-knagger

Jeg har benytta helga til svenskehandel. Ikke bare var det kjøttdeig, bacon, pasta og te som ble med hjem, men også litt snacks for den kreative hjernen. For det å være kreativ er tross alt både en tilstand og en livsstil, så jeg er alltid på jakt etter ny inspirasjon. Så når jeg er på snarvisitt hos söta bror/syster er dette en gylden anledning for å få inn andre impulser enn hva som finnes her hjemme.

To blader på svensk ble med hjem. Det ene bare om strikking og det andre om mer allround kreativitet. Jeg ble veldig inspirert av et hobbyrom som ble vist frem. En av mine store drømmer er å få meg mitt eget rom som jeg herje, styre, rote og rydde på, akurat som det passer meg.

Jeg har så smått begynt å samle på ting jeg skal ha på drømmerommet. Så da jeg så disse trådsnellene som egentlig var lysestaker, måtte jeg bare ha dem!

Disse knappeknaggene har jeg siklet på siden i sommer, men har slitt med å få tak i, så nå slo jeg til. Litt andre farger en hva jeg normalt sett ville valgt, men tøffe er dem uansett! Tror alt dette blir å passe fint med knappeteppe jeg fikk til jul og skapknottene jeg kjøpte for lenge siden.

Så selv om drømmerommet er et stykke unna, er det veldig godt å ha noen skatter på lur som jeg gleder meg til å ta i bruk!!