Body fra Dale Garn på pinnene

Body har jeg ikke strikket før, så nå tenkte jeg at det var på tide å gjøre nettopp det. 

Oppskriften er fra Dale Garn sitt hefte Retro Baby nr. 319. Jeg har tidligere strikket dette babysettet i Kongsemnemønster fra samme hefte. 

Jeg har nok en gang rota gjennom garnlageret, som jeg har alle intensjoner om å slanke, og funnet farger som passer sammen. Garnet er fra Sparkjøp i fargene brun nr. 854, marineblå nr. 810, jeansblå nr. 816 og naturhvit nr. 800. Pinnene jeg bruker en nr. 2,5. 

Body er, så langt, helt fint å strikke på!

Samiske votter fra Kautokeino

De samiske damevottene fra Kautokeino slo an, så godt at en av mine nye naboer ønsket seg et par innen denne sjangeren selv. Dette måtte jo la seg gjøre!

Oppskriften et å finne i boka Samisk Husflid i Finnmark og er en litt annen enn den jeg har strikket tidligere. Oppskriften viste seg å inneholde en del feil og var nokså ufullstendig, i tillegg til at disse vottene måtte være en del større enn det andre paret jeg strikket for å passe en ny mottaker. Jeg har improvisert litt for få mønsteret til å gå opp, så maskeantallet varierer mellom 72 og 68. 

Vottene er strikket på pinner nr. 2,5. Garnet er Finullgarn fra Rauma i fargene hvit nr. 400, rød nr. 418 og marineblå nr. 183. Jeg har strikket mønster med 2 og 3 tråder på venstre pekefinger

Båndet er knyttet med DENNE teknikken, noe som skulle vise seg å gå rimelig greit når jeg begynte å få det i fingrene, fint blir det også!

Duskene har jeg laget med å surret garn over en liten papplate, se HER, og knytt fast i båndet.

Vottene er lagt opp med Longtail cast on. Jeg lot det henge nok lange ender, i hver farge, til å knyte båndet. Den andre hvite tråden festet jeg slik jeg fester tråder på glattstrikk. Videre har jeg strikket 3 runder med tvinnarand, en gammel teknikk som gir bra avkastning når det kommer til wow-effekt!

Tommelen er en sånn strikk-tommel-når-du-er-kommet-langt-nok-tommel. Ingen økinger til tommel og ingen tommelkile. Hullet til tommelen har jeg strikket etter metode nr. 1, som jeg skriver om HER.

Tommelen og selve votten er felt av med fellinger som heller til høyre og venstre.

Det er ikke alltid like glamorøst å være blogger, og mye kan manipuleres med bildeutsnitt – bare se her!
 


#samiskevotter #votter #østsamisk

Lik Strikkepikens facebookside da vel!

Babykort til Oscar

En liten gutt har blitt født og jeg har laget kort og gave.

Kort og konvolutt er fra en kortpakke fra Stapels, stempelputen er Archival Ink i fargen coffee, bakgrunnsstempel fra Darkroomdoor og knappe-stempel-hjertet er fra Inkadinkadoo.

Hjerte er stanset ut med en punch er fra Panduro, stansen som lager knapper er fra Martha Stewart og hjørnene er rundet med We R memory keepers coner chomper 1/2 ich. Bølgeborden er blitt klipt av en saks fra Europris.

Mønsterarkene hadde jeg i papirlageret mitt og husker ikke hvor de kommer fra. Det viste seg heldigvis å være nokså enkelt å klippe til en liten body, på fri hånd. Tekstenstripene har jeg laget med min dymomaskin, veldig greit for da kan jeg enkelt tilpasse tekst etter anledningen. 

Jeg har også strikket et par sokker som ble overlevert samtidig. De er mulig å lese om HER.

Veldig kjekt å kunne veksle litt mellom ulike kreative medium og i tillegg kunne lage komplette gaver!
 

I-cord-kant som strikkes på plagg til slutt

Enda en teknikk skal testes ut på Osterjakken med raglanfelling fra Kofteboken 2. Nå må jeg bare si dette er teknikker jeg selv har lagt til på kofta, og det er ikke noe som opprinnelig ligger i oppskrifta. Men det er ikke verdens største problem å legge til en slik dekorativ kant i kontrastfarge, og her skriver jeg hvordan jeg har gjort nettopp det. 
 

Jeg ønsket en grå kant rundt hele kofteåpningen. 
 

Slik plukkes masker opp på ting eller plagg som i utgangspunktet er ferdige. 

Jeg plukker opp masker i rillekanten, men hopper over hver 3. rille. Etter å ha strikker prøvelapp ble dette den beste frekvensen jeg kom frem til. 

Den grå kanten er, i likhet med resten av kofta, strikket på pinne nr. 3,5. Stolpene er strikket på pinner nr. 2 og derfor velger jeg å plukke opp masker med samme tynne pinnen. ​Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg strikker rillestrikkede knappestolper

Den grå kanten består av 3 masker. 

Kanten strikkes mens den felles fast i knappestolpen, altså 2 masker rett og 2 masker vridd rett sammen.

De grå maskene flyttes tilbake til den tynne pinnen, før dem på nytt strikkes med den tykke pinnen. 

Det har gått helt fint å ha så ulik tykkelse på pinnene, men jeg tror ikke det vil la seg gjøre å ha større forskjell mellom pinnestørrelsene.

Stolpene er lagt opp med Judy’s magic cast on. Toppen er heller ikke felt av, men maskene er bare satt på en sikkerhetsnål. 
 

fGuBZUHCwSk
Slik kom jeg meg pent rundt hjørnene.
 

Maskene fra sikkerhetsnålen flyttes over på den tynne pinnen.

Jeg strikket en omgang ekstra på den grå kanten, for å få nok tøy til å komme rundt hjørnet.

 
 
Så fortsetter jeg på samme viset, bare over ikke-avfelte-masker

Så når alle de røde maskene er felt og det kun er kun 3 grå igjen, er det på tide å sy sammen begynnelsen med slutten.

 
 
X5Wzuukn4Wo

Slik gjøres det.

Til slutt har jeg masket sammen begynnelsen og slutten.

 

Et liten oppsummering over hvordan jeg kom rundt hele kofteåpningen:

Jeg har brukt I-cord cast on som opplegg nede på kofta, hatt live (ikke avfelte) masker klare til bruk. Etter at jeg satte disse maskene på en maskemarkør lot jeg det henge et lite nøste med garn igjen. Her har jeg spyttspleiset på mer garn, som jeg bruker til å strikke videre med. 

Så har jeg strikket videre med disse maskene etter kofta er montert, med rillestrikkede knappestolper, 
opp langs høyre stolpe. Fortsatte med teknikken I-cord kant som strikkes på til slutt, helt til jeg nådde halskanten.

Så strikket jeg en omgang ekstra for hjørnet, og deretter felte jeg av hals med I-cord bind off, avfelling i samme sjanger. Strikket en omgang ekstra i neste hjørne og fortsatte jeg å strikke ned langs venstre stolpe med samme teknikk som på den høyre. Nytt hjørne og ekstra omgang, felt videre over de live stolpemaskene, samme måte som på halskanten. Til slutt sydde jeg sammen med maskesting de to endene.


Slik kan altså den grå kanten fortsette rundt hele kofta, til tross for at det er brukt 3 ulike teknikker i sjangeren I-cord!


#AttachedICord #Icord #Rullekant 

Lik strikkepikens facebookside og få flere tips og triks!

Babysokker fra Drops

Ullsokker er alltid kjekt å ha, om du er liten eller stor. Det har siste tiden vært babyboom i omgangskretsen min og alle har fått eller venter guttebarn. 

Jeg har rota litt i garnlageret mitt i håp om å kunne bruke av garn jeg allerede har. Jeg har mye erfaring med å velge annet garn en hva oppskrifta foreslår. Les om mine sukksessregler i blogginnlegget Velge et annet garn enn oppskriften anbefaler – men hvordan? 

Garnet er fra Sparkjøp i fargen spraglet blå nr. 873. Garnet har lagt noen år i garnlageret mitt, så jeg mistenker at fargen kanskje er utgått. Ut fra erfaring er dette garn som egner seg veldig godt til små barn. Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om Hvordan velge riktig garn til riktig bruk? 

Oppskriften er å finne HER. Sokkene er strikket på pinner nr. 2,5.

Disse sokkene er i str. 12-18 mnd. Kruset har fått noen ekstra centimeter etter morens ønske. 

Kjekke teknikker jeg har brukt er:

Opplegget er samme som jeg bruker i mine slitesterke herresokker.

Tærne er felt av med fellinger som heller mot høyre og venstre

Jeg har festet tråder på ribbestrikk og glattstrikk.

Disse sokkene er str. 6-9 mnd, og er strikket etter oppskrift.

Ikke akkurat hjernekirurgi, men veldig greit å strikke på innimellom. Dessuten holder de jo små nye verdensborgere varme på føttene!