En liten pikekjole

Sist søndag ble dagen brukt i barnedåp til lille Ellie, datteren til et vennepar av oss. Og når en er invitert i slikt storfint kalas må en jo ha med seg en liten gave. I den anledning har jeg strikket en pen liten pikekjole i ull.

Oppskriften er fra det svenske strikkebladet Kreativ stickning nr. 9 fra 2010. Størrelsen på settet er 9-12 måneder. Kjolen er strikket i baby ull fra Saprkjøp i fargen støvet rosa nr. 883. Pinnene jeg har brukt er nr. 2,5 og nr. 3.

Bærestykke i rillestrikk og med hullrader, enkelt og fint! Veldig greit med knepping på skuldrene. 

Sukkersøte hjerter i dobbel perlestrikk.

Kjolen er litt enklere på baksiden.

De små sokkene er henta fra boka Myk Start og er strikket i størrelsen 9-12 måneder. Jeg har bytta ut silkebånd med en praktisk strikk, for å sørge for at de henger godt på foten. Jeg har også heklet rundt samme kant som på kjolen. 

Alt mønsteret i sin prakt!

Denne dagen, 24.juli, var også 10-års jubileum for meg og kjæresten. Her er vi kledd i finstasen, i matchende antrekk, og klar for barnedåp. Det er litt rart å tenke på at vi har vært kjærester i hele 10 år!

Bursdagskort med lilla blomster

I tillegg til bursdagsgave har jeg også laget bursdagskort til min venninne. Siden hun er glad i lilla, gikk jeg like godt inn for lilla på alt, mamma-toppen, gavepapiret og kortet. 

Selve kortet og konvolutten er fra en kortpakke fra Stapels. Sjablongen heter Lace og stempelputen jeg har brukt er Distress Ink i fargen Dusty Concord, begge fra Tim Holtz. Blomstene er punchet ut med en blomsterpunch-sett og små bling-blomster er limt på, disse fra Panduro. 

Min venninne var nokså bekymret over at dette var siste bursdagen før vi fyller 30. Derfor fant jeg ut at denne teksten måtte passe bra til henne!

Dette stempelsettet er fra Simons Says Stamt og er å finne HER. Dekor-saksen jeg har brukt til å klippe bølgekant med er fra Eropris og kjøpt for en mannsalder. Ellers har jeg brukt litt ymse kartong jeg hadde i lageret mitt. 

Hele gaven ble veldig gjennomført, for alle komponentene passet godt sammen!

Amber mamma-topp

Min beste venninne har hatt bursdag, og siden hun snart skal bli mamma tenkte jeg at jeg måtte finne på en gave som er relatert til det.

Mønsteret heter Amber Nursing & Maternity Top og er fra Megan Nielsen.

Jeg hadde egentlig tenkt å sy en rød topp med hvite prikker, men slik jersey fant jeg ikke tak i. Og siden jeg vet at venninna mi er veldig glad i lilla, så da ble det en hybrid. Tøyet kjøpte jeg i sin tid fra Olivias.no. Det var viktig for meg å sy noe som er praktisk, flatterende og som ikke finnes i hver eneste kjedebutikk.

Både overdel og underdel har legg som former plagget på en pen og enkel måte.

Det ser ut som om det er sydd en en singlet under….

… men en hel singlet er det ikke. Denne mønsterdelen er omtalt som modesty panel og en snedig anretning slik amming kan foregå diskré. 

Alle sømmer er sydd med superstrech-søm, mens kantene er faldet med tvillingnål.

Baksiden er helt enkel.

Jeg prøvde toppen på meg selv og den passa faktisk veldig fint, eneste jeg syns den var litt lang, men det kommer nok av at jeg ikke er gravid selv. Jeg har mine tvil om at det en mulig å få en veldig stor gravidmage inni denne toppen, men jeg tror den blir veldig fin til tiden etterpå!


#amber #nursingtop #maternitytop #MeganNielsen

Lik strikkepikens facebookside da vel!! 
 

Osterjakken med raglanfelling fra Kofteboken 2 neste!

I perioder strikker jeg mye til andre, men nå er det tid for å prioritere meg selv litt igjen. Nå har både Kofteboken 2 og gavekort hos garnbutikken her lagt på vent siden jeg fikk det til jul. Og når min lokale garnbutikk hadde salg på garn, ble det utslagsgivende og sparket bak jeg trengte for å gå i gang.

Når jeg strikker til meg selv bruker jeg muligheten å teste ut ting jeg har lyst til å prøve ut og som jeg ikke nødvendigvis vet om blir bra. Og blir det ikke bra, trenger jeg ikke å konferere med noen andre, men kan bare ta sjefsavgjørelser fortløpende. Jeg har planer om å prøve ut en ny oppleggsmetode sammen med en spennende type ribb. 

Osterjakken er egentlig et gammelt Rauma-mønster, kjent som Husflidens oppskrift nr. 6, men forfatterne av Kofteboken 2 har valgt å lage kofta med raglanfelling. Dette er noe jeg liker mye bedre en tradisjonelle ermer i primærsnitt. Mønsteret er fra Bergen, noe jeg syns er litt ekstra stas siden mamma kommer derfra. 

Jeg har valgt å teste ut garnet PT2 denne gangen, det er riktignok et annet garn en hva som er anbefalt i oppskrifta. Jeg har tidligere skrevet om Velge et annet garn enn hva oppskrifta anbefaler – men hvordan?

Jeg har tidligere strikket kofta Stjerneruter fra Kofteboken, den første boka, i PT2. Garnet vet jeg er godt å strikke med, men jeg vet veldig lite om hvordan det oppfører seg under bruk, siden jeg ikke eier denne kofta selv. Så langt syns jeg Rauma Finullgarn er det ubehandla ullgarnet som blir mykest etter vask og bruk, men siden jeg har hatt noen kjipe erfaringer med at det er veldig ujevnt spunnet, har jeg vært på leting etter et godt alternativ. 

Kofta i boka har faktisk to ulike strikkefastheter, begge i et godt utvalg av størrelser. Strikkefastheten er ikke den avgjørende faktoren for størrelsen på plagget, en løsning jeg liker, så nå er det er mulig å velge hvilken strikkefasthet som en liker best i den størrelsen som passer best. 

Jeg har utfordret meg selv til å strikke noe litt ton i ton. Fargene jeg har valgt å bruke er burgunder nr. 53, cerise nr. 52 og lys grå nr. 07. Nyanser er et aspekt jeg føler jeg ikke mestrer så veldig godt, så dermed en desto bedre grunn for å strikke med det, og da er dette er et flott prosjekt å øve på. Nyanser dreier seg ofte om pasteller, og det er i alle fall noe jeg ikke har greie på, eller får til å kle meg i. Så her blir det en litt egen vri med klare skarpe farger!

Siden jeg føler meg litt usikker, har jeg strikket en prøvelapp, både for å sjekke strikkefasthet og for å sjekke at fargeplasseringen blir fin. Jeg hadde i utganspunktet tenkt å strikke åttebladrosene i den cerise, men ble veldig i tvil når jeg hadde strikka prøvelappen.

Så da snudde jeg på flisa og strikka grå åttebladsroser, men det alternativet ble raskt forkastet og jeg har bestemt meg for å gå for den opprinnelige ideen. Lusene, de grå maskene forsøkte jeg å strikke som riller, det fungerte, men jeg konkluderte med at den teknikken ikke blir brukt på denne kofta. Altså jeg snakker ikke bare om prøvelapper, jeg strikker dem faktisk også!

Da ser jeg frem til nye kreative sprell!

Hvordan velge riktig garn til riktig bruk?

Oppskrifter kommer alltid med et anbefalt spesifikk garn, selv om garnet passer til oppskrifta er det ikke sikkert at garnet passer til den som skal ha plagget eller det plagget skal brukes til.

Er dette så fryktelig nøye da? Ja, mener jeg. Dette er etter min mening helt avgjørende for om plagget blir en favoritt og blir brukt til det er helt utslitt, eller om det blir gjemt lengst inne i skapet og ser aldri dagens lys igjen…

PT2 garnet jeg brukte i Stjerneruterkofta fra Kofteboken.

Superwash eller ikke? (Altså garn som er behandlet for å ikke kunne tove og garn som tover om det blir vasket feil. Jeg går grundigere til verks i den tematikken i bloggposten toving av strikketøy.) Det er som regel det første spørsmålet jeg stiller, for det er en veldig grei plass å starte for å sortere ut garnkvaliteter som ikke passer til det aktuelle prosjektet .

  • Kan vedkommende som skal ha plagget vaske ull eller ikke?
  • Søler den som skal ha klesplagget mye? (type syltetøy, is, annen mat) Dette er primært rettet mot barn, og personer med dårlig finmotorikk. 
  • Klør den personen som skal ha strikkeplagget lett?

Er svar på de tre siste spørsmålene “har begrensede kunnskaper om ullvask”, “søler mye” og “klør lett” er superwash tingen. Enkelt å vaske og tover ikke. 

Er det så enkelt? Ikke helt, det er noen flere små faktorer som spiller inn, men dette vil jeg si er hovedtrekkene. 

Oddvars peneste kofte fra Kofteboken, strikket i Ask fra Hifa.

Ubehandlet ullgarn

Ubehandlet ullgarn er det de fleste ikke-kyndige ikke-strikkere omtaler som godt gammeldags stikkegarn. Med sin bustete overflate er garnet er overlegent når det kommer til å holde på varmen. Dette kommer av at denne fibertypen ofte er spunnet som kardegarn, der fribrene ligger litt hulter til bulter, dette skaper et isolerende luftlommer. Garn med denne fibertypen kan også være spunnet som kamgarn, der fibrene er kardet til å ligge samme vei, og har et glattere uttrykk. 

Plagg i ubehandlet ull krever lite vask, det holder som regel med litt lufting innimellom, og holder seg fint i årevis. For den som svetter mye er ubehandlet ull veldig godt alternativ. Lanolinet i ulla sørger for å rense opp dette på egenhånd. Regelmessig lufting sørger for at plagg som lukter svette ikke trengs å vaskes av den grunn. Jeg skriver mer om vask og stell av ull HER.

Dette er også den type garn som de fleste vaskefadeser skjer med. Er flott og slitesterkt garn, for den som ikke klør så lett og kan å vaske ull. Dette er garn som ofte blir mykere etter vask og bruk. Det egner seg ikke til sokker, men er utover det et veldig allsidig garn. 

Eksempler på slikt garn:

Rauma: Finullgarn

Sandnesgarn: Tove, Peer Gynt 

PT Rauma: PT2

Hifa: Ask 

Blonde-leggvarmere i tynn alpakka fra DROPS.
 

Ubehandlet alpakkagarn

Alpakka er en annen type ullgarn, som ikke kommer fra sauen, men fra alpakkaen og er like fullverdig en ulltype. Denne har mange av de samme egenskapene som ubehandlet ull, men det sies at alpakka skal være opp til 8 ganger varmere enn ull, men jeg er i tvil om dette stemmer. Alpakkagarnet er ofte spunnet som kamgarn, der fibrene ligger samme vei og skaper ikke like mange luftlommer som kardegarnet, og dermed opplever jeg det ikke som like varmt. Men det er nok spinnemetoden og ikke ullfibrene sin feil.

Mange mener at dette klør mindre, men jeg mener at det klør på en annen måte enn klassisk ull, og at garnet kan dermed oppleves at det klør mindre på enkelte. Det er veldig lurt å teste garnet med å holde et nøste opp mot halsen og kjenne om det klør, før en kjøper et lass med garn til et stor prosjekt. Det finnes flere alpakkagarn som er en blanding mellom alpakka og silke. Dette er et mer eksklusivt garn som egner ser mer til fint bruk, noen mener at denne mixen med silke bidrar til at garnet blir mykere.

Dette er et allsidig garn som kan brukes til det meste, siden det er rimelig slitesterkt. 100% alpakka ambefales ikke til å strikke sokker med, men kan ellers brukes til det meste. Dette garnet egner seg ikke til mennesker som ikke kan vaske ull, i og med at garnet tover. Men i likhet med ubehandlet ull, kommer en langt med lufting av plagg i alpakka.

Eksempler på slikt garn:

Drops: Alpaca og Baby Alpaca Silk

Rauma: Inca 

Sandnesgarn: Mini Alpakka 

Du Store Alpakka: Tynn alpakka

Medaljekofte med raglanfelling fra Kofteboken, strikket i Sisu fra Sandnesgarn. 

Strømpegarn med nylonforsterkning

Strømpegarn er som regel et garn med en eller annen mix av ull og/eller alpakka + 20-30% nylon. Dette er slitesterkt garn som egner seg til sokker, strømper, votter, luer, ullbukser, gensere, kofter og det meste egentlig. Kort sagt, plagg som må tåle røff bruk – dette er en veldig god allrounder. Som regel er dette garnet superwashbehandlet og nesten hvem som helst kan vaske plagg i slikt garn. 

Eksepler på slikt garn:

Sandnesgarn: Sisu, Alpakka strømpegarn, Perfekt og Tresko.

Rauma: Pt5 og Tasseladd

Drops: Fabel og Big Fabel

Du store alpakka: Sterk 

Gjestal: Silja

Nancykofte i Tynn Merino fra Sandnesgarn.

Kabelspunnet merinogarn

Kabelspunnet garn i merinoull, er spunnet sammen av flere tynne tråder. Dette garnet er fint og glatt, og gir dermed et striglet utseende, som nesten ser ut som bomull. Dette er veldig mykt og er det garnet som regnes som nærmest kløfritt i ullverdenen, ergo ideelt til den som klør lett. Kabelspunnet merinogarn er overlegent når det kommer til å klø lite, men det er på den andre siden ikke spesielt slitesterkt fordi fibrene er så fine.

Garnet er ideelt til luer, halser, babyplagg og kroppsnære plagg. Dette er et garn som ikke egner seg til plagg som er i tøff bruk siden disse tynne trådene ofte blir dratt ut og plagget ser fort slitent ut. Kabelspunnet merinoull anbefales ikke til sokker, ullbukser og votter. Garnet vaskes enkelt i maskin på ullprogram.

Eksempler på slikt garn:

Sandnesgarn: Tynn Merino og Merinoull

Drops: Baby Merino og Merino Extra fine

Russiske votter strikket i baby ull.
 

Merinoull som kamgarn

Kamgarn i merinoull er et superwashbehandlet garn som vi kjenner som klassisk baby ull. Ideelt til små barn som klør lett og søler mye. Garnet er mykt og tåler hyppig vask, uten at du trenger å være spesielt ull-vaske-kyndig. Altså en favoritt blant småbarnsforeldre!

Dette er allsidig garn som egner seg til luer, votter, gensere, kofter, altså mye forskjellig. Det egner seg derimot ikke til sokker siden det er i 100% ull, men til små barn som ikke har så røff bruk vil det likevel fungere greit. 
 

Eksempler på slikt garn:

Sandnesgarn: Babyull Lanett

Rauma: Baby Panda

Gjestdal: Baby ull

Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om Velge et annet garn enn oppskriften anbefaler – men hvordan?, en nyttig bloggpost som har en sterk sammenheng med denne bloggposten.

Så nå vet du forhåpentligvis hvilket garn du ønsker å bruke, og hvordan du erstatter det…?


#garnvalg #velgegarn 

Lik strikkepikens facebookside og få mer bloggposter om nyttig kunnskap og kreative krumspring!

Agnes jersey topp

Jeg har lenge tenkt at jeg skulle sy meg en festlig t-skjorte. Det er som regel slik at nå temperaturene kryper oppover og sommerklærne kommer inn i butikkene blir jeg inspirert til å ta frem symaskina mi. Og siden jeg fikk et passende symønster i julegave, måtte det jo bli den.

Mønsteret er fra Tilly and the buttons og heter Agnes jersey top. Tilly har flere spennende og feminine mønstre og inspirerer både de som har sydd en del og de som har sydd vesentlig mindre, men som ønsker å lære seg det. Instruksjonene er enkle og følge med gode undervisningsbilder underveis. 

Tilly har også laget yndlingsmønteret mitt Coco, som jeg har sydd både kjoler, t-skjorter og gensere av. Det viktigste for meg er at t-skorter er komfortable og har god og samtidig flatterende passform. Pynt og detaljer kan jeg jo enkelt tilføye til slutt. Som oftest er syns jeg det er enklere og sy selv enn å lete i butikker og bare bli sånn halvveis fornøyd med det jeg finner. Da er det bedre å sy og lære selv, og få plagget helt slik jeg vil ha det. Kvalitet fremfor kvantitet!

En rysjekant gir fin dekor i fronten. Dette har jeg oppnådd med å sikksakke fast et utstrakt strikk på baksiden.

Halskanten ble jeg ikke helt fornøyd med. Den ble i vell slarkete, enda jeg kutta 2 cm av lenden i håp om at den skulle ligge pent inntil halsen. Jeg har tegnet inn endringene på mønsteret og har kuttet ytterligere 2 cm til, om jeg skulle lage enda en. Noe som fort kan bli en realitet!

Samme metode er brukt som midt fremme, for å få disse ermene. Ermetoppene er også litt rynket, med rynketråd før de ble sydd inn i armshullet. Jeg har laget litt kortere ermer, fordi jeg vil kunne bruke den på sommeren også.

Skuldrene ble i bredeste laget, uten å gjøre endringer i mønsteret. Jeg måtte frem med sprettekniven, for deretter å kutte av 2 cm på hver skulderbredde, og da passet armene mye bedre. (Dette er også tegnet inn på mønsteret til en eventuell neste gang.) 

Det er ingen ukjent sak for meg at jeg har smale skuldre, og dette er noe jeg nokså ofte støter på når jeg både syr og kjøper klær til meg selv. Det er veldig fint med slike dekorative ermer som bygger ut skuldrene litt og balanserer den visuelle bredden i forhold til hoftene mine. Dette skaper en illusjon av smalere midje. Litt juks er lov!

Skjorta satt heldigvis fint i ryggen uten endringer. Dette til tross for at jeg valgte størrelsen over hva mine mål tilsa. Dette er lurt når mønsteret er nytt, siden det er mulig å sy inn, i motsetning til ut. Jeg er heller ikke så glad i å kle meg i alt for avslørende overdeler, så dette ble helt passe!

Skjorta er sydd med superstretch-søm på min vanlige symaskin, og alle opplegg er gjort med tvillingnål. Et morsomt tilskudd til garderoben i en nøytral farge, som ikke er svart!

Vi kom over en skråning ved siden av en hovedvei dekket i lupiner, og vi fant ut at nettopp her måtte vi ta dagens bloggbilder. Disse er å finne nesten over alt og er betegnet som ugress og er forbudt å plante i hager, parker og andre områder. Dette er fordi det skal hindre videre spredning.

Men jeg syns de er flotte jeg, og nyter dem der de står!
 


#TillyAndTheButtons #AgnesJerseyTop #DressHandmate #SySelv

Lik strikkepikens facebookside da vel!