Hvordan sy paljetter med perler på plagg?

Jeg er definitivt ingen paljettperson, la meg klarere – jeg syns det er pent på andre, men får liksom ikke til å bruke det selv i min egen garderobe. Derfor har jeg veldig lite kjennskap til hvordan sy fast paljetter på en pen måte.
 
Perler derimot har jeg litt erfaring med, og jeg har strikket lilla perlepulsvarmere i rillestrikk i tillegg til oppskriften jeg har på turkise perlepulsvaremere.
 
 
Jeg holder på med Morgendiskofta fra Sidsel Høivik og den skal dekoreres med både perler og paljetter. 

Jeg har tatt meg noen friheter på denne kofta og lagt opp med midlertidig opplegg, og skal da senere strikke sammen begge lagene til en dobbel kant. Hvordan jeg gjør dette har jeg skrevet om HER.

 
Det er da viktig å huske på å feste alle tråder og sy på all dekor før den doble kanten strikkes sammen. Da blir all trådfesting og sytråd-søm etter perlene godt gjemt. Dessuten er unngår jeg sømmen som må til for å feste belegget, når jeg strikker sammen slik.
 
Videoen jeg fant er riktignok ikke spesielt beregnet på strikkere, men det virker som om dama kan sine saker angående paljetter.

Slik ser det ut når jeg følger metode nr. 2 i videoen. 

Veldig kjekt med en liten skål å ha småtteriet i. 

 
 
Da mangler det bare å strikke falden sammen og etablere mønsteret på kofta!
 

#SidselHoivik #morgendiskofte #dekor #pynt

Lik strikkepikens facebookside og få flere teknikk-tips!
 

Hvordan hekle krepsemasker?

Krepsemasker har jeg hørt snakk om i lange tider, men aldri gått inn for å lære meg. Så nå har jeg tatt kroken i egen hånd og lært meg dette. 

Det er Morgendiskofta fra Sidsel Høivik som skal få flere dekorative elementer. På det brune feltet nederst på ermet, like før mønsteret begynner, er det en rille. Her skal det først være heklet kjedemasker i lyseblått, som skal være en forberedende kant til de mørkere blå krepsemaskene. Det er en fordel å ha en slik forberedende kant, enten i kjedemasker eller i fastmasker, før krepsemaskene hekles. 

Slik hekles da kjedemaskene, slik som jeg har brukt. En svært lav og flat kant. 

Veldig dekorativ er denne typen kant, og egentlig veldig fin på egenhånd. Tommel opp for nye oppdagelser, selv om dem bare skulle vise seg å være delmål!

-W52NmWehuA

Jeg har fått krepsemasker beskrevet som baklengs hekling og det viste seg å stemme nokså bra. Denne baklengs-benevnelsen er brukt fordi det hekles i motsatt retning av hva en normalt sett gjør, utover det er det rimelig enkelt. Dette, som alt annet krever selvfølgelig litt trening, men det er helt overkommelig å lære seg og en spennende effekt gir det i alle fall!

Slik blir resultatet. 

Dette er faktisk retningen jeg holdt arbeidet mens jeg heklet. (Jeg prøvde først å holde ermet motsatt vei når jeg heklet, men måtte konstatere at det ikke ble bra og måtte rekke opp.) Å ta bildene den riktige veien slo meg ikke før jeg var ferdig…

Noe jeg virkelig liker med Sidsel Høivik sine design er at hun kombinerer strikk med hekling, og paljetter, perler og blanke knapper med lodden ull. Sånt skaper kontraster og spennende detaljer!


#SidselHoivik #morgendiskofte #krepsemasker #ReverseSingleCrochet #CrabStitchBorder

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig oppdateringer på ulike teknikker og kreative sysler! 

Nøstebu grytekluter

Det har gått mye i grytekluter for tiden, men veldig kjekt å strikke små ting som en kan eksperimentere med. Og går det til skogs er det egentlig ikke så himla nøye, for da er det lite å rekke opp igjen og enkelt å begynne på nytt. Jeg kjøpte for en tid tilbake boka 42 norske kofter. Dette er en bok med mange fine mønsterdiagrammer i, selv om jeg ikke har funnet en kofte som jeg bare må strikke er ikke det ensbetydene med at jeg ikke finne mønstrene inspirerende. Jeg har dermed valgt en annen form og materiale.

Jeg har brukt pinner nr. 3. Dette fordi jeg vil ha faste og kompakte grytekluter som skåner fingrene. Jeg har brukt Mandarin Naturell fra Sandnesgarn, et bomullsgarn som er veldig godt å strikke med, i fargene hvit nr. 1001 og mørk lilla nr. 5229.

Jeg har lagt opp 112 masker, 56 på hver side, med Judy’s Magic Cast On. Dette er en veldig lite synlig oppleggsmetode, eller det vil si det ser ut som maskene oppstår fra intet. For den som ønsker å se nærmere på denne oppleggsmetoden på et tidligere stadie i prosjektet, se HER.

De første rundene er litt knotete, så da har jeg brukt en lang rundpinne for å strikke magic-loop-metoden. Jeg kan styre min begeistring for denne metoden, men har innsett at den er svært nyttig i denne sammenhengen, for å komme rundt sidene. Når jeg har strikket et stykke bytter jeg til en rundpinne på 40 cm, og da er det bare å speede avgårde!

Jeg har strikket med 2 tråder på vestre pekefinger, måten jeg foretrekker å strikke mønster med. Dette går både raskere og blir jevnere, samt at jeg mistenker at det bidrar til mindre slitasje på fingre og håndledd.

For å gjøre avslutninga så lik som mulig begynnelsen, har jeg valgt å sy sammen med maskesting slik som jeg syr skuldersømmene på kofter. Siden gryteklutene begynner og avslutter med en hel omgang lilla, har jeg bare strikket halve og latt maskestingene stå for den andre halvparten av omgangen. Slik blir begynnelse og slutt nesten helt identiske.

Jeg har festa de resterende tråden med DENNE teknikken før jeg sydde sammen gryteklutene på toppen. 

Knappeknaggene har jeg kjøpt i Sverige og det skriver jeg om her.

Jeg har kuttet garnet til 2 meter, dette holdt til å sy sammen gryteklutene + hekle 15 luftmasker og 15 fastmasker til hempe. Tråden festa jeg inni hempa, slik at den ikke er enkel å se eller finne igjen.

Gryteklutene endte opp med å måle 19 x 19 cm. Rimelig flaks! Tidligere har jeg strikket grytekluter etter sammen metode med Mariusmønster og Rygjamønster – det kan være verd en titt!

Moro å strikke grytekluter, men nå gleder jeg meg til å ta fatt på noe annet!


#nøstebu #grytekluter #strikk #42norskekofter

Lik strikkepikens facebookside og få flere strikketips kreative krumspring!

Orden i rundpinnene

Det er en stund siden jeg fikk tilsendt flotte vareprøver fra Lovely Planet, blant annet rundpinnemappa jeg nå bruker. Jeg har blitt riktig så glad i den, men det eneste minuset er at det ikke er noe sted å merke de ulike lommene med hvilken pinnetykkelse de inneholder. 

Så jeg har kjøpt et smalt bomullsbånd på 1 cm, og brodert bokstaver og tall med symaskina mi.

Trådene etter broderiet har jeg knytt på baksiden, også har jeg klippet hver enkelt merkelapp i passende størrelse.

Hver ende, med sårkant, er brettet dobbel og festet med hver sin knappenål. Videre syr jeg fast lappen med små kastesting i hvit tråd.

Jeg hadde håpet at disse skulle la seg sy fast med maskin, men det ble veldig vanskelig å komme til. Så da ble dette det nest beste alternativet. Ikke så spennende og kreativt, men til gjengjeld veldig nytting og praktisk!
 

Hvordan sy dekorative maskesting?

Jeg har god kjennskap til funksjonelle maskesting og bruker det mye i monteringen av plagg, både til skuldersømmer og til å sy i ermer. Men nå skal jeg sy maskesting for å pynte på et plagg, og da på Morgendiskofta fra Sidsel Høivik.

Slik ser arbeidet ut før jeg gjør noe som helst. Det er altså strikket et mønster som jeg nå skal fargelegge. 

Jeg har vage minner av å ha gjort dette før, men prinsippet er det samme som det jeg omtaler som funksjonelle maskesting. 

For å friske opp hukommelsen tok jeg meg en kjapp tur innom Youtube. 

Siden det blir lagt til et ekstra lag med garn, kan det broderte området virke litt stivt, eller i alle fall stivere enn resten av plagget. Men det gir en veldig fin effekt!


#morgendis #SidselHøivik #maskesting

Lik strikkepikens facebookside og få flere teknikk-tips og kreative sprell!