Morgendiskofta neste!

Jeg har blitt spurt om jeg kunne strikke Morgendiskofta fra Sidsel Høivik. Siden dette er en norsk strikkedesigner som jeg egentlig er veldig inspirert av, ble det vanskelig å si nei. Noe som også talte positivt var at kofta skulle strikkes i garnet Ask, et garn jeg liker veldig godt å strikke med.

Oppskriften og garnet kommer i en og samme garnpakke og kan bestilles på sidselhoivik.no.

Kofta har strikkesfasthet på 24 masker på 10 cm og anbefalt pinner nr. 3,5. Jeg mistenker at jeg må opp et halvt nummer, noe som er helt vanlig for meg når det er kofter med heldekkende mønster.

Veldig greit å få såpass erfaring at en kan resonnere på hvilke pinnetykkelser til hvilket garn for å få rett strikkefasthet. For det er slitsomt å prøve og feile, selv om læringspotensialet er stort. Men jeg sjekker likevel strikkefastheten for å forsikre meg om at plagget blir slik det skal bli. Jeg har tidligere skrevet et grundig innlegg om strikkefasthet med tips og triks.

Garnet Ask fra Hifa her jeg gode erfaringer med fra før. Jeg har strikket Oddvars peneste kofte fra Kofteboken i dette garnet, og Ask er helt i toppen å kniver om favoritt-koftegarn-status sammen med Rauma Finullgarn. Jeg liker den rustikke feelingen som norsk ull ofte gir.

Fargene som kommer med i garnpakken er lys varmgrå nr. 6106, melert blålilla nr. 6541, melert brun nr. 6102 og lys gråblå nr. 6050. Den lyse varmgrå er bunnfargen og melert blålilla er i all hovedsak mønsterfargen. Mens melert brun og lys gråblå er farger som brukes til mønsterdetaljer her og der. 

Sidsel Høivik er veldig god på detaljer, og kombinerer ulike teknikker som broderi og hekling på sitt strikkedesign. I denne kofta skal jeg bruke teknikkene maskesting, kjedemasker og krepsemasker. Noe er jeg kjent med, noe er helt nytt for min del. 

Hun bruker også ofte perlemorsknapper, perler og paljetter, som er blank og delikat motstykke til loddent ullgarn. Ofte ar fargene veldig sterke, noe selv jeg syns kan bli litt voldsomt selv om jeg er veldig glad i klare farger og gode kontraster, bare ikke alt på en gang. Så jeg syns det er veldig greit å begynne med denne kofta i litt mer dempa farger, så får jeg prøvd det også!

Så nå er det bare å dra frem garnvinde og nøstemaskin og sette i gang. Så jeg er veldig spent på hvordan dette blir, og fryder meg over utfordringen​!

Strikkepiken blir enkeltpersonsforetak!

Grunnen til at det har vært litt færre blogginnlegg siste tiden er at Strikkepiken har blitt enkeltpersonsforetak.

Jeg har vært på kurs med skatteetaten for nye næringsdrivende og fått en innføring i regler og plikter. Det har vært en hel del informasjon å sette seg inn i. Men jeg har nå levert næringsrapport for 2015.

Dette åpner nå for flere muligheter når det kommer til sponsing, reklame og eventuelle andre inntekter. Men det er på ingen måte slik at bloggen skal bli full av reklame, og i hvertfall ikke av reklame som ikke har noe med strikking og håndverk å gjøre. Spennende er det, det er helt sikkert!


#blogg #sponsing #reklame #strikking

Nøstebu-grytekluter på pinnene

Det blir en del grytekluter for tiden. Det er fint å strikke med bomullsgarn og noen små prosjekter innimellom. Mønsterdiagrammet har jeg hentet fra boka 42 norske kofter og er fra kofta med navn Nøstebu, som er fra Møre og Romsdal.

Jeg bruker garnet Mandarin Naturell fra Sandnesgarn i fargene hvit nr. 1001 og mørk lilla nr. 5229. Gryteklutene strikkes på pinner nr. 3.

Når jeg legger opp, strikker jeg med magic-loop-metoden, ikke en teknikk jeg er spesielt begeistret for, men det er nødvendig for å komme rund sidene på gryteklutene. Når jeg har strikket et stykke bytter jeg til en rundpinne på 40 cm, da går alt så mye raskere og jevnere.

Jeg har lagt opp 112 masker, 56 på hver side, med Judy’s Magic Cast On. Slik blir bunnen tett og det blir ikke behov for å sy sammen gryteklutene i bunnen når de blir ferdig. Pent og nokså enkelt. Dessuten liker jeg best å strikke monteringen underveis, i stedet for å sy det sammen når produktet er ferdig strikka.

En annen fordel med å ha en slik tett bunn er at garnnøstene kan ligge oppi prosjektet, også når en strikker, ideelt når sånt småtteri tas med ut på tur eller reise. 

Jeg har tidligere strikket Mariusmønstrede grytekluter og grytekluter med Rygjamønster

Kjekt å flytte tradisjonsrike mønstre over til kjøkkentekstiler!

Bittesmå babytøfler

Jeg har litt fri fra kofter for tiden og det oppleves helt greit. Det er godt å veksle av med litt småstrikk innimellom, og da spesielt babystrikk. 

Oppskriften er fra Myk Start av May B. Langhelle, nesten en obligatorisk bok for dem som skal strikke til babyer, spør du meg! Veldig fine og greie grunnoppskrifter som enkelt kan legge til personlige varianter til. 

Tøflene er strikket i strørrelse 4-8 måneder. Jeg har brukt Baby Ull fra Sparkjøp i fargen støvblå nr. 885. Pinnene jeg har brukt er nr. 2,5. Pinnene jeg har brukt er de korte settpinnene som jeg kjøpte i Tromsø for en tid tilbake. Disse pinnene skulle vise seg å bli en skikkelig favoritt til sånne småting!

Jeg har lagt opp med Channel Island Cast On og strikket ribb med 1 rett og 1 vrang. Jeg har valgt å sy en strikk i hullborden, slik at tøflene henger bedre på små sprelske bein. Jeg har nemlig hørt at små plagg som sokker og votter er notorisk til å stikke av fra aktive små barn… 

Tøflene skulle egentlig strikkes frem og tilbake og syes sammen midt bak. Men siden det er ribbekant øverst strikket jeg den like godt rundt for å slippe å sy sammen bak – finere og like enkelt. 

Jeg hadde egentlig tenkt å strikke frem og tilbake når jeg kom til rillestrikken, men så skulle det jo egentlig være en en kant nede på tøffelen i glattstrikk, så da fant jeg ut at det ble hipp som happ å strikke rundt eller frem og tilbake. Men den førstnevnte teknikken stakk av med seieren for jeg regnet med at resultatet ville bli best slik. 

Kanten under tøffelen skulle strikkes som glattstrikk og syes sammen som en slags bise etterpå. Jeg strikket like godt dette partiet med glattstrikk og strikka dette sammen som en bise før jeg begynte å strikke sålen på tvers. Jeg velger som regel å strikke monteringa underveis i stedet for å sy til slutt, for det er så mye mer tiltak, noe som har litt å si på om ting blir ferdig eller ikke. Til slutt har jeg festa tråder på ribbestrikk og festa tråder på rillestrikk.

Nå er disse klare til å gå i posten til en god venninne som skal bli mamma om ikke så alt for lenge! 

Grytekluter med Rygjamønster

Jeg har utfordret meg selv til å strikke litt annet enn bare kofter, men jeg klarer ikke helt å slippe taket i de tradisjonelle mønstrene. Jeg unnskylder meg i det minste at dette er grytekluter, at mønsteret er brukt på en ny måte og i tillegg til at jeg strikker i bomull. 

Jeg har valgt å strikke i garnet Mandarin Naturell fra Sandnesgarn i fargene hvitt nr. 1001 og blå nr. 5844. Dette er et garn som er godt å strikke med og som passer fint til tekstiler på kjøkkenet. Jeg har vært å bruke pinner nr. 3 for å få faste og stødige grytekluter. Veldig greit med litt tykkelse, slik at fingrene ikke brennes gjennom gryteklutene. Mitt første møte med dette garnet var da jeg ut en annet tradisjonelt norsk mønster på grytekluter.

Det er en stund siden boka 42 norske kofter ble med meg hjem, jeg har tittet mye i den, men jeg har liksom ikke funnet kofta jeg bare må strikke. Det har derimot vært flere mønster jeg godt kunne tenke meg å strikke, så da har det blitt et kompromiss med kjøkkenutstyr og tradisjonelt mønster. Dessuten tror jeg Rygja egner seg godt på kjøkkenet, for i kombinasjon med hvitt og blått, minner dette meg og nostalgiske porselenskopper. 

Jeg har strikket mønster med begge tråder på venstre pekefinger, noe som er en teknikk jeg har blitt veldig glad i!

Jeg har lagt opp 132 m, 66 m på hver side, med Judy’s magic cast on. Dette er en briljant oppleggsmetode som egner seg helt supert til prosjekter som grytekluter uten noen synlig oppleggskant. Her blir det to blå “omganger” etter hverandre fordi jeg har lagt opp meg blått.

For å gjøre avsluttningen så lik som mulig opplegget, har jeg valgt å sy maskesting, slik som jeg gjør på skuldersømmene på kofter i stedet for å felle av. Jeg har tidligere forsøkt denne varianten med Mariusmønsteret. For å få to “omganger” etter hverandre også her, strikket jeg bare halve omgangen med blått og sydde deretter kanten sammen med den blå tråden. Slik blir resultatet identisk med opplegget!

Jeg kuttet det blå garnet på 2 meter og 40 centimeter, dette holdt til maskesting og hempe. Hempa er heklet med 15 luftmasker og 15 fastmasker, tråden har jeg festa inni hempa. 

Jeg måtte prøve og feile litt, med hvor jeg skulle begynne på mønsteret, for å få dem så kvadratiske som mulig. De måler faktisk 23 x 23 cm, så her ble det full klaff!


#Rygja #Rygjakofte #42kofter #grytekluter

Lik strikkepikens facebookside og få flere tips og kreative prosjekter!

 

Nancykofte i tynn merinoull

Nancykofta i tynn merinoull er ferdig, og her er resultatet!

Jeg har tidligere strikket denne populære kofta i to andre varianter. Kofta som er inspirert av kofta til Maria fra Steigen, som er en variant av Nancy, i rødt, grønt og hvitt. Den andre er helt etter oppskrifta Nancy og er strikket i gråtoner. Det er utrolig hvor annerledes en kofte kan se ut med å bytte ut garn og farger!

Oppskriftene er fra Sandnesgarn sitt hefte Norske Ikoner Voksne tema 35. Det anbefalte garnet for denne kofta er egentlig Mini Alpakka fra Sandnesgarn. Jeg har valgt et annet, men tilsvarende garn, og hvordan jeg har gjort det har jeg skrevet om HER. Kofta er strikket i tynn merinoull fra Sandnesgarn i fargene gråmelert nr. 1042, kitt nr. 1015, lys lyng nr. 4622 og lyng nr. 4645. Jeg har tidligere skrevet om noen tanker jeg har rundt dette garnet.

Pinnene jeg har brukt er nr. 2,5 og nr. 3. Dette stemmer godt overens med hva oppskriften anbefaler, men for å være sikker har jeg sjekket strikkefasheten min.

Jeg har lagt opp med Italian Tubular Cast On.

Jeg har strikket mønster med 2 tråder på venstre pekefinger. Dette er en teknikk jeg har blitt veldig fortrolig med, resultatet blir fint og jevnt og det går ganske fort å strikke mønster slik. Jeg har festet tråder til glattstrikk og festet tråder til vrangbord.

Stolpene er strikket enkle med belegg. Stolpene har jeg felt av med rett over rett og vrang over vrang. Tidligere har jeg skrevet litt om hvilke avfellingsmetoder som egner seg til hva, det kan du ta en titt på HER.

Jeg har strikket forsterka knapphull, fine og sterke knapphull. Knappene fikk jeg tilsendt og er et arvestykke etter bestemoren til hun som skal ha kofta. Syns disse knappene var veldig flotte, og jeg kunne veldig gjerne tenkt med å kjøpe et sett til min egen kofte. Er det noen som vet hvor jeg kan få kjøpt slike knapper?

Jeg har felt av med Tubular Bind Off i halskanten. Dette er en avfellingsmetode som ligner på oppleggskanten jeg har brukt og lager dermed et fint helhetlig uttrykk. Den gir også en fin og fyldig kant.

Sånn ser det egentlig ut når vi tar bilder. Vi har begge tykke gode ullsokker, oppskriften er min egen og er å finne til både HERRE og DAME. Buksa har jeg faktisk også laget selv, det har jeg skrevet om HER.

Enda et kofteprosjekt dratt i land!


#nancykofte #tynnmerino #Sandnesgarn

Lik strikkepikens facebookside da vell! 

Nordlandssett på pinnene

Jeg falt pladask når jeg så dette settet med bukse og genser til som er inspirert av Nordlanskofta.

Jeg har tidligere skrevet om historien til den populære kofta fra Rauma Ullvarefabrikk.

Også denne oppskrifta er fra Rauma og er å finne i Rauma Design Baby 26 Rundfelling. Anbefalte pinner er nr. 2 og 2,5. Men jeg syns rett og slett at dette blir for fast stikkefasthet, så jeg har valgt og gå et halvt nummer opp, nr. 2,5 til ribb og nr. 3 til glattstrikk. Når det kommer til strikkefasthet så har jeg skrevet et grundig innlegg om det HER.

Jeg har imidlertid planer om å gjøre genseren om til jakke, siden det visstnok skal være mer praktisk til små mennesker. (Jeg kan virkelig ikke dette med å holde meg til en ferdig oppskrift…)

Også garnet har jeg forkastet til fordel for noe jeg har plukket fra garnlageret mitt. Jeg prøver iherdig på å være flink pike å slanke mitt opparbeidede lager. Garnet er Baby Ull fra Sparkjøp i fargene sort nr. 815, naturhvit nr. 800, rød nr. 809 og grønn nr. 866.

Jeg har også skrevet et innlegg om hvordan velge et annet garn en hva som er anbefalt i oppskrifta? Der forklarer jeg hva som er lurt å se etter når en type garn er å foretrekke over et annet, og hva som må til for å få et vellykket resultat. 

Det er gøy å leke seg med tradisjonelle mønstre på nytt vis!


#nordlandskofta #småklær

Lik strikkepikens facebookside da vel!