Mock Cables and Lace – funksjonelle og fine sokker

Det nydelige sommerværet vil heldigvis ingen ende ta, så jeg koser meg med å strikke sokker ute i sola. Sokkene er fra sokkeboka jeg fikk til jul, Sock Knitting Master Class.

Dette er faktisk en av mine desidert klare favoritt-strikkebøker. En bok som går grundig til verks og har mange alternativer til hæl- og tåfelling, mønstre, fasonger og hvilken vei sokkene strikkes. Noe for en hver smak vil jeg tro!

Sokkene er å finne på Ravelry også, her i mange varianter.

Sokkene passet helt supert i leggen, men ble for vid i selve foten, så her måtte jeg improvisere og legge inn noen ekstra fellinger.

Sokkene er strikket rundt ovenfra og ned, altså fra kruset og frem til tåa. Ergo slik som det er vanlig å strikke sokker her i landet. Tåfellinga er imidlertid en historia for seg selv, og en helt ny erfaring for meg. Ikke ble jeg helt klok på forklaringa i boka og jeg hadde problemer med å finne en video på youtube som passet. Men jeg kom over den en videoen med forkortet-pinne-tå, eller som den heter i Tyskland boomerangtoe.

Tåen strikkes frem og tilbake over halvparten av maskene, den halvparten som er under tærne er de maskene som jeg begynte med. Etter hvert blir det en enkel trekant til å trø på, så strikkes trekanten som skal være over tærne, samtidig som de to trekantene strikkes sammen i sidene. (Se video)

Til slutt sydde jeg maskesting mellom de hvilende maskene fra oversiden av sokken (den delen med flettemønster på) sammen med maskene jeg strikket på fra tå-delen. Vanskelig å forklare, og jeg er langt fra overbevist om at dette er en metode jeg blir å bruke flere ganger. Men jeg konkluderer med at tå-fellinga passet perfekt til mine smale føtter!

Sokkene har mønster på både frem- og baksiden av leggen. Mellom de to store mønsterrapportene er det vridd vrangbordstrikk, som bidrar til elastisitet og at sokken henger godt på leggen.

Hælflappene har fått eget mønster, 3 fletter med vridd vrangbordstrikk i mellom. 

Sokkene skulle strikkes på pinner nr. 3,25 og 2,75. Jeg hoppa galant over dette og brukte pinner nr. 3, noe som ble bra. Garnet Jeg har brukt er det nylonforsterkede strømpegarnet Silja, fra Sparkjøp. Fargen er lys grå nr. 303.

Sokkene var litt utfordrende å strikke, men samtidig ikke uoverkommelig. Jeg lærte en godt del nytt, ny tå og hvordan strikke vridd vrangbord frem og tilbake på vrangen.

Jeg har nok en gang fått bekreftet hvor viktig det er å hvite hvor jeg er i mønsteret, selv om mønsteret ikke ikke er vanskelig i seg selv. Så her ble en post-it-lapp klistra inn i boka, slik at jeg til en hver tid visste hvor jeg skulle begynne. 

Jeg tror dette blir fine “besøkssokker” som blir helt utmerkede å ha til kjoler og skjørt!


#MockCablesandLace #AnnBudd #Strikking #Sokker #SiljaGarn

Kjekt utstyr

Her i nord har vi hatt superfint vær de siste par ukene. Dette fører til at late sommerdager blir brukt ute, under åpen himmel. Dermed produserer jeg lite for tiden. 

Jeg har derimot handlet litt utstyr. Rissehjul fra Prym, rissepapir fra Clover som er genialt til å overføre merker fra mønsteret til tøyet med, f.eks. innsnitt. 

Spesielle knappenåler til jersey med butt tupp, som lager mindre synlige hull i tøyet enn vanlige spisse knappenåler.

Spolebokser og ekstra spoler til symaskinen. Og til slutt en genial dings, et sømometer. Dette er supert til å måle små avstander med, og jeg bruker det primært sett til opplegg av klær. 

Det er viktig å ha utstyret i orden om det skulle dukke opp noen grå dager!

Lilla perlepulsvarmere i rillestrikk

Jeg har lenge blitt inspirert av rillestrikk med perler. Dette er noe som er helt nytt for meg, men atter en gang begynner jeg med frisk mot på noe jeg ikke kan. Det er jo bare rillestrikk med litt pynt på, ikke sant?

Garnvalget falt på Drops Alpaca i fargen lilla nr. 4400. Viktig at garnet er tynt nok til at perlene kan gli lett over. 

Alle perlene for 1 pulsvarmer tres på før oppstart. Her har jeg brukt en vanlig synål med dobbel sytråd, for å overføre perler til garnet. Og bruke en nål som passer til strikkegarnet, vil ikke passe til de 3 mm store perlene. Litt klønete å gjøre det slik, for alle ledd må henge sammen, eller stikker perlene av. 

Oppskriften fant jeg knitty.com, og den er gratis. 

Pulsvarmerne er lagt opp med midlertidig opplegg og felt av med 3 needle bind off. En genial måte å snike seg unna en søm, som hadde vistes. Ergo et mye bedre og usynlig resultat. 

Mønsterrapporten skulle strikkes 4 ganger, men jeg greide meg med 3, til mine smale håndledd. 

Å strikke slike pulsvarmere er ikke vanskelig, bare litt tidkrevende. Det er et herk med alle perlene som skal brukes senere, som hele tiden må skyves videre på garnet i påvente av å bli brukt. Det er vanskelig å få opp skikkelig strikke-tempo slik.

Men dette er en svært tilfredsstillende teknikk for fine resultatene oppstår jo umiddelbart. Altså, jeg konkluderer med at det blir flere av denne typen pulsvarmere for jeg er fornøyd!


#Perlepulsvarmere #StrikkeMedPerler #Rillestrikk