Dobbel halskant i glattstrikk med usynlig søm – på strikkekofter

Det er veldig lenge siden jeg lot det gå sport i å montere strikkeplagg så usynlig som mulig. Til min store glede finner jeg små ting som kan gjøre arbeidet mitt enda litt mer fullkommet, og det er jo kjekt! 

Nå vil jeg understreke at dette er en metode en  kunne, så dette passer bedre for den som har montert litt. Avfelte kanter som syes fast med kastesting fungere helt fint, men denne teknikken har den lekre prikken over den velkjente i’en. 

 

Jeg har sydd med en kontrastfarge for å vise hva som er sydd og hva som er strikket. Jeg bruker nål og tråd for å etterligne strukturen i strikkeplagget og syr vel i bunn og grunn maskesting. Maskene er ikke felt av og hentes direkte fra pinnen. 

Her bruker jeg den hvite linja i fargebyttet med den røde. Dette sikrer at jeg ikke syr skeivt. Dette er en rundfellingsjakke uten noe halsringing/utringing (bue ned foran på halsen), så den hvite linja vil gå langs hele halskanten.

Så syr jeg en blanding av rette og vrange maskesting. De syes som rett ned mot den røde kanten på vanlig måte, og vrange om mot den hvite linja. 

Veldig vanskelig å forklare dette med ord, men studer bildene for alle trinnene i metoden er avbildet. Og den korte forklaringen er jo at jeg etterligner det som er strikket, bare med nål og tråd. Dette gjør at kanten er noe elastisk og det ikke oppleves som en hard og stam søm.

Dette er en type søm som passer veldig godt til teknikken jeg viste på hvordan jeg former halsen på tradisjonelle kofter. Men her blir det bare en linje å forholde seg til midt bak, siden disse maskene ikke er felt av. Og der utrininga er forma/buet må det improviseres litt, men dette fungerer fint likevel. Fellesnevneren er sømmen og den kan brukes uansett koftefasong. 

Slik blir det når jeg syr med samme farge som halskanten. 

Konklusjonen er den, når sydde sting og strikkede masker ikke kan skilles fra hverandre er dette gjort riktig!


 

#koftemontering #halskant #maskesting

Lik strikkepikens facebookside og få med deg alle nye innlegg, når de postes!

Mariusvest i alpakka neste

Påske-strikken i år blir en Mariusvest i herrestørrelse. 

Vesten skal ha åpning og knapper foran og lommer på magen. Så litt endringer etter eget hode blir det. 

Oppskrifta er hentet fra Klassikerhefte til Sandnesgarn og dette er modell nr. 9. 

Oppskrifta foreslår garnet Sisu, men her blir det DROPS Alpaca i fargene marineblå 5575, hvit 1101 og rød 3620. Dette er samme fargekombinasjon som jeg har brukt i Mariuskofta med rundfelling i tynn alpaca.

Dette er strikking som egner seg supert til påskekrim!

Hvordan få fine skuldersømmer på kofter?

Jeg har som kjent strikket på en klassisk fanakofte den siste tiden. Det har vært en gylden mulighet til å prøvd ut flere ting og teknikker. Nå er det skuldersømmen jeg har forsket på. Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg syr ensfargede skuldersømmer og det kommer frem i dette innlegget

Har kofta mye mønster liker jeg best å sy skuldersømmen med mønsterfargen, for å skape en kontrast og stramme opp uttrykket. Kofter som har mye mønster, er umulig å få til å stemme med mønsteret for her vil det uansett bli et avvik på en halv maske, så da er det bedre å gjøre noe helt annet. Lus er derimot en annen sak!

Ideen oppsto mens jeg strikket, og jeg tenkte at jeg ikke ville ha to like mønster-rapporter etter hverandre. (f.eks. 2 grå eller 2 hvite striper sydd sammen med maskesting på skuldrene.) Derfor var hypotesen at jeg skulle dele opp en stripe i 2 og sy den midterste omgangen. (fanastriper har 2 ensfargede omganger, 1 omgang med lus og 2 ensfargede omganger)

 

Dette var planen min i begynnelsen, og jeg ville sjekke ute om det gikk an å sy maskesting med 2 farger. Det gjorde det ikke. Så da måtte jeg finne på noe nytt, både mer komplisert og enkelt på en gang. 

 

 

Videoen viser hvordan sy maskesting med en farge.

Siden plan A gikk i vasken måtte jeg finne på noe annet. Diagrammet over vise hvordan jeg gikk til verks. 

Jeg strikker rundt første omgang i fanastripa. Så delte jeg opp maskene til for- og bakstykket. Forstykket ble satt på vent og ble ikke strikket mer på. Bakstykket strikket jeg en vrang ensfarget pinne tilbake og deretter en rett pinne til med lus. Så sydde jeg sammen pinnen med lus sammen mot de ene omgangen med hvit som var strikket rundt på fremstykket, med en hvit tråd. 

Maskesting er helt klart den fineste og mest usynlig måten å sy skuldersømmer på, men ikke den sterkeste. (Her kan 3 needle bind off være et alternativ, men den er ikke like fin.) Det kan være lurt å sy et bånd under skuldersømmene helt til slutt. dette bidrar til at skuldersømmene blir mer holdbare og ikke siger, dette er tross alt et kritisk punkt som skal holde hele vekta til kofta mer enn en vei.

Sånn ble skuldrene. Resultatet ble det samme som jeg opprinnelig hadde tenkt, mens veien ble til mens jeg gikk. Nå vil jeg presisere at det på ingen måte er nødvendig å gå så grundig til verks, men er det perfeksjon det jaktes på er dette en bra innfallsvinkel. Og er ting mulig, så vil jeg jo gjerne kunne dem… Meget fornøyd ble jeg også!


#skuldersøm #koftemontering #kofter

Lik strikkepikens facebookside da vel! 

Halsforming på kofte uten felling, søm og klipping – men med forkortede pinner

I tillegg til knappestolper og ermesømmer så krever primærsnittkofter også halsforming.

Dette kan gjøres på flere måter:

Maskene kan felles av slik det ofte står i oppskriftene, men da blir kanten litt hakkete med trappetrinn. Fellekanten vil kjennes langs halskanten og plagget vil miste noe elastisitet her.

En annen variant er å strikke videre som opp langs hele kofta og sy med tette symaskinsting og klippe ut buen til hals, og deretter plukke opp maskene og strikke halskant. Dette er ikke en foretrukket metode for min del, siden jeg syns buen er vanskelig å få fin. Dessuten klippes det jo ut garn og strikkearbeid, noe jeg syns blir litt å sløse. Halskanten blir heller ikke elastisk på denne måten. 

Det tredje alternativet er å sette masker til side og bruke disse som fundament i halskanten. For å unngå trappetrinn slynges tråden rundt nabomasken, slik blir det en fin og jevn skråning. Dette er varianten liker å bruke.

Her skulle det felles 8, 3, 3, 2, 2, 2, 1, 1, på hver side av klippemaskene. I stedet for å felle har jeg brukt samme antall masker som jeg har satt til side på en ekstra rundpinne, for hver gang jeg snur. 

Maskene i nakken er heller ikke felt av og står live for å bli brukt i halskanten. Opp langs skuldrene må jeg plukke opp masker. 

Videoen her viser klart og tydelig teknikken. 

Her vises det gått at jeg har snudd inne i en pinne og slynget tråden rundt siste maske på forrige pinne. Dette for å få den fine formen på halskanten.

Jeg brukte grått garn til halskant. Med det garnet har jeg da strikket over alle maskene og strikket opp alle slyngtrådene ved vendingene. Jeg har også skrevet om hvordan sy dobbel halskant i glattstrikk med usynlig søm.

Jeg liker denne metoden best!


#koftemontering #strikkehalskant #halsforming #halsringing

Lik strikkepikens facebookside og få flere tips!

Strikk med to farger – smart tips

Jeg fikk som kjent en nøstemaskin til jul, og den skulle vise seg å være kjekk på flere måter. Den lager egentlig ikke garnnøster, men garnkaker som ligger i ro på bordet og kan strikkes fra utsiden eller innsiden. Og siden garnkakene kan det, kan dette utnyttes når jeg strikker med 2 farger. 

Da begynner jeg å nøste med hvitt garn innerst, og knyter på den grå til den hvite enden, for deretter å nøste videre. Det er helt likegyldig hvilken farger som er hvor, forresten.

Det skulle vise seg at fanastriper var det ideelle prosjektet å prøve dette på. Når jeg strikker hvite striper på snur jeg kaken slik at den blir “toppmata” også kveiler jeg av litt grått nedenfra til lusene. 

Så snur jeg kaken igjen når jeg strikker med grått. Hvorfor er dette så nøye? Da surrer ikke garnet seg i hverandre. En ryddig måte å strikke på med 2 farger!


#nøstemaskin #strikkmed2farger #ryddigstrikking #ballvinder

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert med kreative prosjekter og strikketips. 

Hvem er Strikkepiken?

Jeg er en ung kvinne med navn Iselin Mosevoll. Jeg er opptatt av klær, farger, tradisjoner og norsk kulturhistorie. Det er lenge siden jeg oppdaget at klærne jeg liker ikke er å finne i butikkene. Derfor lager jeg dem stort sett selv. Så garderoben min består i grove trekk av en mix av dette.

Jeg prøvde for første gang å strikke som 4-åring og har behersket teknikken siden jeg var 6. Jeg har strikket litt fra og til i yngre alder, og lærte meg å mestre sokker og votter. Jeg strikket min første genser i en alder av 11 år, til min lillebror. Jeg har hele livet vært kronisk kreativ og sydd dukkeklær og egne klær. Og valget som har hatt størst betydning for meg er utdanningen min. Jeg har tidligere gått skole GK Tegning, form og farge, VK1 og Vk2 Design og tekstil. Videre har jeg blogget siden mai 2012. Og siden, har ikke håndarbeidsinteressen min blitt noe mindre, snarere tvert i mot. Det jeg ikke kan vil jeg lære, og jeg er alltid på søken etter ny kunnskap. Jeg innrømmer med stolthet at jeg er en ekte strikkenerd som henger seg opp i detaljer og annet finurlig småtteri!

Frem til 2018 har Henrik Vonstad Østerdal bidratt med å ta bilder og være tec-support.

Bestilling/oppdrag

Jeg strikker på oppdrag innimellom. Send meg en mail på [email protected] så får jeg høre hva du tenker på!

Når jeg tar bestillinger tar jeg utgangspunkt i oppskrifter og tilpasser målene til hver enkelt kunde. Det er viktig for meg å lage noe som passer godt og blir velbrukt. Vanlige endringer er f.eks. endring lengde på genser/jakke, endre lengde på armer, ekstra vidde på bolen nede, innsving i livet, eller slå sammen ulike størrelser. Dette er ting som kan endres på så lenge det ikke kommer i konflikt med mønsteret i plagget. Jeg veileder måltaking.

Jeg er alltid mest interessert i å strikke ting/modeller jeg ikke har strikket tidligere. Dette for å ha noe spennende å skrive om på bloggen. Noen av mine helt spesielle prosjekter er forbehold meg selv og mine nærmeste. Flere av disse er eksperimenter og blir ofte til med prøving og feiling. Det er selvfølgelig kjekt å få gode tilbakemeldinger på disse tingen, men oppskrifter og produkter ønsker jeg å beholde selv.

Når vi er enige om modell, garn og målene er mottatt, vil jeg ha et depositum tilsvarende verdien av garn og knapper før jeg begynner å strikke. Resten av beløpet betales når produktet er ferdig, men jeg vil kunne gi et prisoverslag før jeg går i gang. En liten voksenstørrelse vil være rimeligere enn en stor, pga. garn- og arbeidsmegde. En jakke vil koste mer enn en genser, pga. knappekostnader og mer monteringsarbeid. En kofte i voksen størrelse tar ca 2 måneder å strikke og montere. Er dette en stor størrelse, et plagg med mye mønster og/eller montering tar det lengre tid. Det er minst pågang fra etter påske og frem til september. Ta kontakt på [email protected]

Selv om det er hyggelig at folk tenker på meg når det kommer til montering av strikkeplagg, men jeg monterer ikke plagg som andre har strikket. Jeg monterer selvfølgelig strikkeplagg jeg strikker selv. Utover dette kan jeg bidra med bloggposter om hvordan montering gjennomføres og litt moralsk støtte. Jeg forsøker å svare på alle henvendelser jeg får, når tiden strekker til.  

Spørsmål og svar

Jeg får ganske mange forespørsler om hvilket garn eller oppskrift jeg har brukt i bloggpostene. Som regel er det meste opplyst i hver enkelt bloggpost om type garn, fargenummer, pinner og oppskrift. Det er en fordel om bloggposten leses nøye. Men selvfølgelig glipper også dette for meg noen ganger og da er det helt greit at jeg blir gjort oppmerksom på nettopp dette. 

Mange tar kontakt og vil ha tips og hjelp om akkurat sitt problem i sitt strikketøy. Ofte har jeg strikket samme oppskrift, men kanskje ikke samme størrelse og har dermed ikke støtt på samme problem. Inne på kategoriene Forberedelser, Strikkeskole og Monteringsskole, ligger det løsninger på vanlige problemstillinger. Er det en spesiell bloggpost eller tema du ikke finner igjen, er det lurt å bruke søkefeltet i magen på høyre side. Her søker du i bloggens innhold og ikke resten av internettet. 

Selv om det er hyggelig at folk tar kontakt og spør nettopp meg om hjelp, har jeg dessverre ikke muligheten til å svare alle, om alt, alltid. Men det er enklere å svare på spørsmål er tydelig formulert, om det er lagt med bilde eller eksempler, eller er linket tilbake til mitt blogginnlegg det gjelder. Ofte har jeg strikket samme oppskrift i ulike varianter og da er det ikke så enkelt alltid i hvite hvilket plagg det er snakk om.

Deling av oppskrifter

Jeg får dessverre en del henvendelser med spørsmål om jeg kan kopiere og dele andre sine oppskrifter via mail. Det har jeg ikke mulighet til. Oppskrifter og mønster som er i salg har en ikke lov og dele, og det stiller jeg 100% bak. Jeg vil derimot oppfordre vedkommende til å kjøpe oppskriften personen er så interessert i. Det er tross alt viktig å støtte opp om designere som legger ned så mye arbeid i flotte oppskrifter, plagg og bilder. For hva skjer om vi ikke gjør det? Hvem skal da inspirere oss?

Sponsing og reklame/annonsering 

Sponsing og reklame/annonsering kan være aktuelt om dette er relatert til innholdet på bloggen. Send meg en mail på [email protected]
 

Facebook

Strikkepiken har egen facebookside og den blir jevnlig oppdatert med kreative prosjekter og strikketips. Selv om jeg ikke er helt upartisk, vil jeg anbefale deg å like den!

 

#strikkepiken

Den klassiske Fanakofta tar form

For tiden er det et strikkeprosjekt som får all min oppmerksomhet og det er den klassiske Fanakofta. Jeg var litt engstelig for at det skulle være for lite kontrast mellom fargene, men jeg har landet på at dette blir riktig så bra!

Selv om jeg blir bare mer og mer begeistret for garnet Peer Gynt fra Sandnesgarn, så er det eneste minuset at det lukter nokså kraftig sau av det. Spesielt etter damping. Men regner med at dette blir å gå seg til etter en luftetur i frisk luft. Oppskrifta er fra Sandnesgarn sitt Klassikerhefte modell nr. 24.

Kofta har en dobbel kant nede på armene og bolen. Her har jeg brukt midlertidig opplegg og strikket sammen belegg og framside. Denne metoden har jeg brukt på min helt egen Fanatrøye med rundfelling, det skriver jeg mer om her. De hvite rutene i rutemønsteret nede på bolen og armene er strikket i vrangmasker. Den teknikken skriver jeg mer om her.

Nå er det bare drøssevis med striper som gjenstår!

Teksturerte fanaruter

Noe mange ikke vet er at den kjente og kjære kofta fra Fana egentlig kommer i mange varianter og med fine detaljer. En slik detalj som jeg er blitt meget begeistret for er de teksturerte ruten som finnes nederst på bolen og noen ganger armene. Dessverre har mye av de individuelle variantene, forsvunnet i standardiseringa av kofteoppskrifta.

I tillegg til tvinnaranden som er en annen veldig fin detalj, har jeg brukt disse rutene i min helt egen fanatrøye med rundfelling.


1. omg: *Strikk 3 m r hvit, 3 m r grå*

2-4. omg: *Strikk 3 m vr hvit, 3 m r grå*

5. omg: *strikk 3 m r grå, 3 m r hvit*

6-8. omg: *strikk 3 m r grå. 3 m vr hvit*

Gjenta disse omgangene til ønsket antall ruter i høyden.  

 

Etter en del prøving og feiling er min mening, at rutene 3 masker x 4 omganger den mest optimale størrelsen på rutene. Nå skal det sies at størrelsen på rutene er også noe som har vært stor variasjon i. Boka Fanatrøyer har diagrammer der rutestørrelsen varierer med alt fra 2 masker x 2 omganger til 4 masker x 6 omganger.

Men jeg begrunner mitt standpunkt med jeg ikke liker at rutene blir for store og når rutene blir å små blir det vanskelig å strikke dem teksturerte. Første omgang på de hvite rutene må alltid strikkes rett for å få en ren kant i fargeovergangen og da blir det blir det svært få vrange omganger i f.eks 2×2 rutene. Jeg valgte å ha rutene med vrange masker hvite, siden hvitt forstørrer. Og plutselig ser de hvite rutene like store ut som de grå, selv med første rad på ruta med rette masker. 

 

Kofta har en dobbel kant nede på armene og bolen. Her har jeg brukt midlertidig opplegg og strikket sammen belegg og framside. Denne metoden har jeg brukt på min helt egen Fanatrøye med rundfelling, det skriver jeg mer om her. Det er vel en rimelig dårlig hemmelighet at jeg er glad i detaljer… Pyttsann…!


#Fanatrøye #Fanakofte #Fana

Lik gjerne strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert med kreative prosjekter og strikketips!

Fanakofter til tvillinger

Siste tiden har jeg strikket iherdig på et sett med tvillingkofter i Fanamønster i størrelse 8-10 år. 

Koftene er strikket på pinner nr. 2,5 og 3. Garnet jeg har brukt er DROPS Baby Merino i fargene natur nr. 02 og mørk lilla nr. 35. Garnet er et nytt bekjentskap for meg. Mykt og behagelig, men litt i overkant elastisk og slapt å strikke med etter min smak. Resultatet blir til gjengjeld fint og jevn, og fargekombinasjonen likte jeg veldig godt! Oppskriften er hentet fra Norske Ikoner Barn Tema 38 modell 6.

Armene har fått noen centimetere ekstra, slik at jentene har litt å vokse i. 

Så hvilke supertriks har jeg brukt på disse koftene?

Koftene er lagt opp med elastisk opplegg (samme som jeg bruker i mine slitesterke sokker) en favoritt til vrangborder med 2 rette og 2 vrange. 

Jeg har brukt teknikken Hvordan strikke striper rundt uten hakk i runden? på armene.

Jeg har festet trådene på en elastisk og usynlig måte på vrangborden.

Jeg har festet trådene på en elastisk og usynlig måte på glattstrikk.

Hullene under armene er sydd sammen med maskesting

Koftene er montert med enkle stolper og belegg

Jeg har strikket forsterkede knapphul på stolpene.
 

Denne modellen hadde fint fungert som genser også, men dette er altså baksiden av koftene. 

Nå kjenner jeg at det blir godt å få levert disse til jentene som skal bruke dem. Da kan jeg nemlig kose meg med å strikke på noe annet!


#Fanakofte #FanaMedRundfelling #Rundfelling #Pikekofter #NorskStrikk

Lik gjerne Strikkepikens facebookside og bli oppdatert om nye bloggposter!