Små Fanakofter neste!

Jeg har påtatt meg å strikke 2 små Fanakofter med rundfelling i str. 8-10 år. Tvillingkofter til tvillingjenter. 

Oppskriften finnes i Familiens spesialblad om Kofter eller i Sandnesgarn sitt hefte Tema 38 Norske Ikoner og er nummerert med modell 6. Koftene strikkes på pinne nr. 2,5 og 3.

Garnvalget har falt på Baby Merino fra Drops i fargene 02 natur og 35 mørk lilla. Nydelige farger! Jeg har ikke strikket med dette garnet før, men jeg har derimot strikket mye med storebroren Merino Extra Fine som jeg liker godt. Dette blir spennende!

Albin – en liten kofte i pikefarver

Siste tiden har jeg strikket på en liten kofte til en liten jente. Mønsteret var helt ukjent for meg, men et trivelig bekjentskap å treffe på. Oppskrifta ligger gratis ute på Koftegruppa på facebook.

Jeg har tidligere presentert prosjektet her og skrevet litt om monteringa her.

Kofta er strikket på pinne nr. 3 og 3,5. Garnet jeg har brukt er Smart fra Sandnesgarn i fargene hvit 1002, gammelrosa 4715 og vinrød 4554. 

Garnet har jeg ikke strikket med tidligere, men syntes garnet var helt greit og strikke med og resultatet blir jevnt og fint. Garnet er superwasbehandlet og i 100 % ull, ideelt for små barn.

Så hvilke supertriks har jeg brukt på denne kofta?

Jeg har lagt opp med Channel Island cast on, en favoritt til vrangbord i 1 rett og 1 vrang.

Jeg har strikket “rene” striper i vrangborden.

Jeg har festet tråder på vrangbodren på elastisk og usynlig måte.

Jeg har festet tråder på glattstrikket på en elastisk og usynlig måte.

Jeg har formet halsen uten felling, søm og klipp – forkortede pinner.

Jeg har montert kofta med enkle stolper.

Jeg har sydd i armene.

Jeg har strikket forsterkede knapphull.

Selv om oppskrifta beskriver stjernebord på armene ble dette droppet, fordi det ble rett og slett for fullt på den lille kofta i str. 2 år. 

En trivelig kofte å bli kjent med!


#norskstrikk #kofte #strikkekofte

Lik strikkepikens facebookside og få med deg alle nye innlegg etterhvert som de postes!

Hvordan sy i ermer på strikkejakker og -gensere?

Det er sikkert flere måter å gjøre dette på, og lenge sverget jeg til kastesting, men disse er nå byttet ut med maskesting. Dette blir mest usynlig, og er i tillegg noe elastisk. Jeg bruker denne metoden til ermesøm på tradisjonelle kofter eller mer figurnære plagg.
 

 
 
Jeg demonstrerer dette på julegaven til kjæresten som jeg skriver om her, her og her.
 
 

Jeg vet det finnes en del diskusjoner om hvor å begynne å sy, ved skuldersømmen eller midt under armen. Begge variantene har sin fordel.

Helst bør hullet til armen være mindre en selve armen, og er dette tilfellet er det en fordel å begynne under armen og sy seg opp langs hver side. Da vil det lille ekstra materiale fordeles utover eller samles på skulderen og lage en liten puff. Det er bedre enn å lage en pose under armen. 

Er armen samme størrelse som hullet til armen, er det greit å begynne på skulderen. Her finnes det ofte tråder, enten fra skuldersømmen eller fra avfelt arm som kan brukes til å sy med. Sømmene syes nå ned på hver side av armen. Det er viktig at sømmene syes hver sin vei slik at armen ikke ender opp med å bli vridd i armshullet.
 

46IUyefCkXA 

Her er en video som viser litt nøyere hvordan stingene faktisk ser ut. Og med en avrundet ermetopp slik jeg har på denne jakka, vil det til en hver tid endre seg hvilken vei maskene på bolen og armene møtes. 

Jeg mener det ble greit dette her!


#Ermesøm #SyiErme #MontereStrikkejakke

 Lik Strikkepikens facebookside og bli oppdatert med alle nye innlegg som kommer!

Albin monteres

Det er kaldt og ruskevær ute, og perfekt innevær. Jeg har dermed benyttet en gylden mulighet og montert lillekofta. 

Selv om jeg utmerket godt vet hvordan kofter skal monteres er det likevel forbundet med en del styr. Det er viktig at jeg er våken og påpasselig, for dette er fortreffelig mulighet til å ødelegge alt strikkearbeidet som er lagt ned. Det har jeg heldigvis ikke opplevd til nå! 

Grunnen til at jeg har så mange pinner i sving er at jeg ikke har felt til hals, bare satt løse masker over på en hvilende strikkepinne. Disse skal bli til halskant etterhvert. Så har jeg delt opp i for- og bakstykke på hver sin pinne. 

Jeg bruker vanligvis å sy sømmene for knappestolper og ermehull i samme slengen. Men siden kofta er så liten måtte jeg sy sømmen framme først, klippe og få et større flatt stykke, som jeg så kunne sy sømmene til armene. 

En støter på helt andre utfordringer med ei lita kofte enn ei stor. Hjernetrim er det i aller høyeste grad uansett!

Vil du se hvordan jeg trinn for trinn monterer slike typer kofter? Ta en titt her.


#koftemontering #koftestrikk #barneklær  

Strikkepikens eget visittkort og stempel

Det kommer seg ofte på snakk at jeg har blogg. Da er det ikke alltid like enkelt å gi adressen sånn muntlig, for det er langt fra sikkert at en potensiell leser finner veien innom. Og det er jo synd! 

 

Så nå har jeg fått trykket opp visittkort med relevante opplysninger fra Vistaprint.

Fremsiden, med informasjon.

Og baksiden med pynt.

Jeg har også fått meg et eget stempel som jeg stempler vaskelappene jeg skriver ut på kartong, og henger på plagg jeg strikker. Kjekt og enkelt!


Veldig stas er det også! 

Koftemysteriet Albin

For litt siden ble jeg kontaktet av en kjekk og trivelig ung kvinne som hadde et bilde av en kofte hun hadde hadde når hun var lita. Kofta hadde blitt lånt ut til kjente å kjære etter at hun selv var vokst ut av den. Nå var hun selv blitt mor til en liten prinsesse, som fylte året for litt siden. Kofta hadde helt klart sett sine beste dager, og nå var ønsket stort om ei ny kofte i samme farger og mønster. 

Hun visste ingenting om garn, oppskrift eller navn på kofta. Med kun et bilde å gå ut fra, delte jeg det på koftegruppa på facebook i håp om at noen kjente til den og hvor jeg kunne nå tak i oppskrifta. I løpet av et par timer hadde jeg oppskrifta på PCen. Oppskrifta på kofta Albin ligger gratis ute på koftegruppa her.

Triplex er et garn som er gått ut av produksjon, så jeg har erstattet det med Smart fra Sandnesgarn som har ca samme løpemeter pr. nøste og er i 100% ull. Garnet kan uten problem vaskes i maskin, noe som er en stor fordel for klær til små barn. Fargene jeg har valgt er hvit 1002, gammelrosa 4715 og vinrød 4554.

Så nå blir neste prosjekt å strikke den minste kofta jeg har strikket til nå. Men jeg liker veldig godt å strikke klær til små prinsesser!

Hvordan redde en strikkegenser/jakke?

Denne posten har ingenting med (feil) vasking av ullplagg å gjøre å gjøre, men feil lengde eller ulike innfarginsnummer på et større plagg.

Hvorfor skriver jeg om dette? – Jo, bittelille julaften, 22. desember 2014 gjorde jeg en stor og stygg oppdagelse. Den ensfagerde jakken jeg skulle gi bort til kjæresten til jul, som var ferdig strikket og nesten ferdig monter, var ikke så ensfarget likevel, men i aller høyeste grad stripete… Da jeg gikk for å sjekke innfargings/partinummerene på magebåndene viste det seg at av de 17 nøstene jeg hadde kjøpt var 14 i samme parti, 3 i et annet parti og 1 nøste i et siste parti. Og jeg hadde tatt turen innom alle tre ulike partiene. Så jakken hadde fått en lys stripe i form av et nøste, over magen, avløst av et nøste i hovedpartiet, for så enda en lysere stripe under armshullene og opp i ene forstykket. 

Den tilnærma ultimate strikke-fortvilsen gjorde sitt inntog i den julepynte stua og gode råd var dyre. Etter å ha konferert med kloke og erfarne damer på både strikkesida og koftegruppa på facebook, ble det til at jeg tok med meg jakken, resten av garnet, magebåndene og kvitteringa og tok turen til Husfliden. Det trengtes ikke rare forklaringa til problemet og de hyggelige damene la seg langflate og tilbydde meg en tilgodelapp på summen av garnet. Gjett om det var godt å bli møtt av likesinnede som kunne relatere seg til problemet og nedturen. Og jeg vil understreke at jeg er meget fornøyd med servicen!

Bare for ordens skyld, selvfølgelig skulle jeg ha gått over å sjekka dette selv, og det er vanligvis noe jeg bruker å gjøre når jeg handler garn. Men sånn er det når en holder på med litt for mye på en gang og hodet er alle andre steder en der fingrene arbeider. Men jeg har lært!

Så hva har jeg gjort for å fikse dette? Armene var heldigvis strikket i likt garn, så dem trengte jeg ikke å gjøre noe med. Jeg ble rådet til å rekke opp alt ned til det var et lite stykke over vrangborden igjen. Dette syntes jeg var ille. Og ekstra ille fordi det var flere “gode” partier innimellom. Dessuten er det jo ekstraarbeid å glatte ut opprekksgarn, noe jeg foretrekker å gjøre for å få samme strikkefasthet på hele prosjektet. 

Så jeg fant ut at jeg kunne jo prøve å klippe i plagget og maske sammen stykkene, for så å strikke det som manglet i riktig innfarginsnummer. Heldigvis hadde jeg en stor fordel, jeg hadde valgt finullgarn fra Rauma. Dette et litt bustete kardegarn som ikke rakner så lett, så selv om det ikke sto noen pinner i bitene jeg klipte av, holdt dem fasongen. Ergo ideelt for mitt eksperiment.

Så hvilke erfaringer har jeg gjort meg? Dette hadde ikke fungert med et glatt garn som f.eks. bomull eller merinoull. Det er nesten like tidkrevende å sy maskesting på tvers av jakken, som det er å strikke nytt. Jeg sydde en søm på tvers av det aller bredeste og en på tvers av ryggstykket. Jeg mener derimot dette ville fungert på f.eks. en ensfarget genser, som bare hadde fått et feil nøste midt innimellom hovedpartiet.

Så er det flere sømmer og mye å rekke opp, er det enklere å bare rekke opp og strikke nytt. Men nå har jeg blitt skikkelig god på maskesting i det minste, og det er greit å få litt avbrekk fra strikkinga. 

yxa1qDFRBN4

 

Her er en annen video som viser gode eksempler på å endringer strikkeplagget, slik at det komme til nytte uten at en trenger å rykke tilbake til start. Av og til må må respekten for stikketøyet settes litt til side.  

Så selv om jeg bare hadde jakke-biter i ulike petrol-innfarginger å gi bort til kjæresten til jul, så blir det jakke på han. Den skal være ensfarget! Nå ser jeg frem til å starte et nytt år med gamle vaner, med et unntak – sjekk alltid og hele tiden partinummerene på garnets magebelter! Godt nytt år!


 

Lik Strikkepikens facebookside og få med deg alle innleggene mine!

#sweatersugery #reddegenser #reddestrikk