Hvordan sjekke om garnet holder på fargen?

Det finnes ikke noe mer kjedelig en å strikke store plagg som farger av i vask, og ødelegger hele greia. For å sikre seg mot dette er det lurt å sjekke før en begynner å strikke om garnet er fargeekte, dvs. holder på fargen. Dette gjelder spesielt sterke og mørke farger.

 

For å sjekke dette bløtlegges en ende av garnnøste i vann med litt vaskemiddel. Skyll i vann og surr enden rundt litt håndklepapir eller dopapir. Hvis papiret er like hvitt som før det kom i kontakt med garnet, skal garnet være trygt å strikke med. 

Dette er en test som går i samme kategori som den forhatte prøvelappen, men som kan være vel verd å ta seg tid til!


#sjekkefarge #unngåavfarging

Lik strikkepikens facebookside da vel! 

Happy-Go-Lucky boot socks i lys grå, lilla og rød

Til jul fikk jeg boka Sock Knitting Master Class. En gylden anledning for å teste ut en av oppskriftene var en 13-årsdag, i slutten av januar. Boka inneholder masse fine flette- og hullmønster, men jeg kom frem til at disse ble litt for voksne til bursdags-tenåringen. Derimot et tett mønster i spreke farger burde passe bra!

For å få inspirasjon til fargevalg (for jeg likte IKKE de duse fargene i oppskrifta) tok jeg turen til strikke- og heklesamfunnet Ravelry. Der søkte jeg opp Happy-Go-Lucky Boot Socks og bladde gjennom andre sine fargevalg til sokkene. Garnvalget falt på strømpegarnet Silja i fargene lys grå nr. 303, lilla nr. 336 og rød nr. 304. Pinnene jeg brukte var på 3 mm.

Rute/boble-mønsteret er strikket med en farge i gangen, instruksjonene er litt kompliserte, men selve strikkinga er enkel. Mønsteret strikkes over 8 omganger. Jeg mistenker at dette er et greit prosjekt for dem som er engstelige for å strikke mønser med flere farger.

Kruset er strikket i et falsk flettemønster, over 2 runder. Kjempefint til krus på sokker, votter og kanskje gensere?

1. omg. *2 rett og 2 vrang* 

2. omg. *strikk 2 rett sm, hold m på venstre pinne, strikk 1 m r fra 1. m av de 2. 2 vrang*

Hælflappen er strikket med nesten samme teknikk som kruset, pluss masker som går i motsatt retning. Litt knøvlete å få til, og enda verre å forklare, men helt overkommelig å strikke. Men det krever en god porsjon konsentrasjon!

Selv om jeg hadde bestemt meg for å strikke sokkene helt etter oppskrifta ble det ikke slik. De røde hælene ble strikket lengre for bedre passform. Og fellinga i sidene til tærne, ble byttet ut til fordel for stjernefellinge. Som gir en smalere felling til tærne. 

Jeg endte opp med å like disse sokkene så godt at jeg tror det blir et identisk par på meg også!


#sockknittingmastercalss #happygoluckybootsocks #siljagarn #strikking

Mini-Marius til en ny verdensborger

4. januar kom det en liten gutt med navn Jakob til verden. De stolte foreldrene er et vennepar av oss. Slikt kan ikke gå upåaktet hen så jeg har funnet frem strikkepinnene og strikket et lite sett med ullklær. Ull er tross alt gull ved breddegradene her nord.

Siden faren heter Marius var valget med tanke på mønster enkelt.

 

Genserene og lua er hentet fra Sandnes Garn sitt hefte Klassikere 0-4 år tema 30 modell nr. 1, mens sokkene og vottene er egne komposisjoner. Halskanten og kanten på lua skulle ifølge oppskifta være blå. Men jeg liker det røde svært godt og syns egentlig at genseren ble blå nok. Dusken kutta jeg ut, for jeg er ingen duskedame. Når sant skal sies syns jeg det er meningsløst å klippe opp fult brukbart garn til små biter, for å lage en dusk som jeg unasett ikke finner spesielt tiltalende… 

Garnet jeg brukte er Baby Ull fra Sparkjøp i fargene jeansblå 816, naturhvit 800 og mørk rød 823. 

Strikkepinner nr. 2 og 2, 5 var størrelsen som var anbefalt. Jeg liker best når strikkefastheten er litt løs, for strikkeplagg som er stive er ikke noe gode å ha på. Derfor valgte jeg å bruke pinner nr. 2,5 og 3. For å få dette til å stemme med søttelsen strikket jeg etter maskeantallet til størrelse 6 måneder og centimetrene til 9 måneder. Slik jeg ser det ble proposjonene bra, så jeg tror dette ble en bra løsning. Jeg liker å lage barselgaver i litt stor størrelse, da er det litt å vokse i og jeg regner med at klær til de første månedene for lengst er handlet inn. Så dette settet er ment for neste vinter. 

Ikke har jeg spesielt god greie på små barn, men jeg vet at det er gøy å strikke små klær til dem!


#mariusgenser #babyklær #barselgave

Kjørepose til en liten prinsesse

For en liten uke siden fikk jeg en gledelig mail. En av mine trofaste lesere har blitt oldemor til en skjønn og frisk liten prinsesse. Hva har det med meg å gjøre? Jo, i høst ble jeg kontaktet med en forespørsel om jeg kunne komponere en helt spesielle kjønnsnøytral kjørepose. En spennende utfordring slipper jeg ikke fra meg, så jeg sa ja umiddelbart. 

 

Rammene jeg fikk var:

Størrelse 3 måneder.

En kjørepose med ermer og hette, med hull til belte mellom bena.

Posen skal ha åpning og knapper midt foran.

Den skal være naturhvit og kjønnsnøytral.

Garnet skal være Drops Merino Extra Fine.

Designet lager jeg selv, og jeg har frie tøyler.

Posen skal være leveringsklar i utgangen av januar.

Jeg har latt meg inspirere av de ensfargede fanatrøyene, med vrange masker som mønster. Noe mer norsk og kjønnsnøytralt en åttebladsroser er vanskelig å finne. Jeg skriver litt om det her og bildene jeg har latt meg innspirere av er i dette innlegget.

I stedet for vrangbord på armene har jeg strikket ruter. Disse er elastiske, men har en litt annen vri en den klassiske ribbestrikkinga. Videre følger jeg opp med riller og perlestrikkmønster. Stolpene har også ruter, for å hente inn igjen de samme elementene. 

Hetta ble strikket i samme rutemønsteret som på armene og stolpene. Hetta ble felt sammen med 3-needle bind off som gir en fin sammenføying både på rett og vrangsiden.
.

Bak vises åttebladsrosene bedre, selv om fellingene vises litt i overkant mye, etter min smak. For å få hetta til å sitte godt inntill halsen strikket jeg vrangbord her. Tøyelig og grei, samtidig som den er med på å gi plagget form.

 

 Jeg har brukt Judy’s magic cast on, som usynlig opplegg som kan strikkes fra begge sider, i bunnen i posen.

 Det gikk med 300 g, 6 nøster, til posen. Strikkefastheten blir fin med pinner nummer 4. Jeg har også brukt 7 treknapper med 20 mm som diameter. Et spennende og utfordrende prosjekt som det bare blir et eksemplar av. Så nå venter jeg i spenning på en MMS fra en fersk og stolt oldemor, til oldebarn nummer 5 i rekka, med en kjørepose med en baby i. Gratulerer med den lille!


#kjørepose #babystrikk #kjønnsnøytralt 

Morsdag og strikkeutstyrsveske

Morsdag er en fin anledning å gjøre stas på sin mor. Mamma er i likhet med meg hånarbeidsentusast. Jeg har sørget for å dytte på henne en del fiffige strikke-accessories etter som jeg selv har blitt mer orientert i strikkeverden. Men noe praktisk å ha alt dette småtteriet i, har jeg ikke ordnet, før nå.

I fjor sydde jeg to slike vesker, en til svigermor og en til samboerens mormor. Disse to i turkis er å finne her.

Mamma er glad i blått, så da ble jo fargevalget enkelt. Det hvite stoffet med de blå garnnøstene er kjøpt på Etsy og er å finne her.

For å gjøre veska mer spennende har jeg delt utsidene og brukt to ulike stoff med en tittekant av kroklisse mellom. Kjempekjekt med slike små ting da er det bare å lesse på med ting og teknikker man liker. Pga størrelsen er det meste overkommelig.

Merkelapp med tekstren Hand Made ble sydd på. En slik lapp er utvilsomt med å gå gi veska et mer profft uttrykk. Merkelappene er i likhet med tøyet kjøpt på Etsy og er å finne her. Jeg har sydd på noen knapper til pynt, for å binde sammen fargene og si noe om hvem som har sydd veska…

For å gjøre det enklere å holde i glidelåsen har jeg hengt på en charms som ser ut som et garnnøste. Den pynter fint opp og er samtidig praktisk.

For at nålene ikke skal forsvinne mellom alt annet utstyr har jeg laget en liten nålepute. Dette er quiltewatt som er sydd fast til ene veggen også har jeg laget et lite deksel i form av en lapp med trykknapper på. Så skal det ikke være noen fare for å stikke seg på nålene, på jakt etter annet utstyr. 

Denne rommer både saks, målebånd, maskemarkører, sikkerhetsnåler, maskemarkører, endestykker, pinnemåler og nåler. Gratulerer med dagen mamma!


#morsdag #hjemmelaget #søm #strikking 

Enkel alpelue i alpakka

Jeg er egentlig ikke et menneske som er glad i å bruke luer, men av og til må jeg erkjenne at håret mitt kommer til kort og det må en lue til for ikke å fryse ørene av meg. Derfor har jeg strikket meg en enkel alpelue i alpakka. 

Oppskrifta er henta fra Grunnoppskritene til hele familien i Strikkeboka av Gerd Fjellanger. 

Kofta som jeg har på meg har jeg selv komponer og strikket tidligere i år. Den skriver jeg om i bloggposten Min helt egen Fanatrøye/kofte med rundfelling.

Garnet jeg har brukt er DROPS Alpaca i fargen tomatrød nr. 3900. Det gikk med ca 100 g, og lua er strikket på pinner nr. 2,5 og 3. En veldig grei og enkel sak.

Jeg har alltid funnet mye inspirasjon i den vakre naturen og friluftstradisjonene vi har her til lands. Det er faktisk ganske bra å være norsk!