Sokker som passer til alt

Jeg fryser stort sett hele tiden, og mest av alt på bena. Hjemme sliter jeg på gamle ullsokker som har sett sine beste dager for lenge siden. Men når jeg skal på besøk liker jeg å ta på meg noe litt mer skikkelig. Spesielt om jeg skulle finne på å ta på meg en kjole, stiller dette ekstra krav til pene varme sokker. Jeg har nok en gang kommet over en fin oppskrift på garnstudio. Oppskrifta finner du her.

Sokkene er strikket i sparkjøp-garnet Silja. Silja er et garn som passer supert til sokker. Det tåler å vaskes i vaskemaskin og det er betydelig mer slitesterkt enn garn i 100% ull. (garnet inneholder 80% superwashbehandlet ull og 20% nylon.)

Dette garnet er er litt tynnere enn garnet som er anbefalt i oppskrifta. Her tilpassa jeg med å bruke pinner som var 0, 5 nummer mindre og maskeantallet til sokkene som var størrelsen større en hva jeg skulle ha til mine små og smale føtter. Selv om jeg endra maskeantallet strikka jeg etter samme centimeter målet som var oppgitt. En god løsning siden sokkene var til meg selv og at jeg til en hver tid prøve på min egen fot.

Jeg endra også litt på designet til sokkene. Jeg fortsatte også med flettemønster og vrangmasker helt fram til fellinga på tærne. Dette er en dekorativ, men enkel flette og strikke. Til denne fletta trengers det ikke den ekstra flettepinnen, som ellers er en absolutt nødvendighet til lignende mønster. Jeg droppa heklekanten øverst, siden jeg syntes sokkene ble veldig fine uten. Så nå har jeg nøytrale og pene sokker som kan brukes til både kjole og bukse. 

Jeg likte sokkene så godt at jeg strikka to par til, som jeg kan gi bort…

Innpakking til en jubilant

For ganske nøyaktig et år siden hadde vi 50-års jubilant i familien. Nærmeste familie spleisa på tur til Paris til bursdagsbarnet, noe som hun hadde drømt om lenge. For å gjøre gaven helt unik kjøpte vi en vinflaske fra Frankrike og skifta ut etiketten med hjemmelaget gavekort på turen, men i samme stil som den opprinnelige etiketten. (alt sto på fransk, så det tok litt tid før mottaker skjønte hva hun faktisk hadde fått.) Selvfølgelig glemte jeg å ta bilde av flaska inni vineska…

Dette var i utgangspunktet en rimelig og ikke spesielt fin vineske. Først begynte jeg med å strippe den for det billige interiøret. Så kledde jeg innsiden med bølgepapp og limte fast. Kortet som er limt fast inne i lokket ble printa ut på gråpapir, med en skrifttype som jeg syntes passa til. Gråpapiret og gavepapiret i gull ble klipt til med dekorsakser, for å få fine kanter. Lakk-segl ble laget for å pynte opp og for å matche det røde silkepapiret som jeg fylte inni slik at flaska holdt seg i ro. 

Vineska ble pakket inn i sølvpapir med kart over Paris som magebånd. Så små hint var det flere steder. Gaven ble godt mottatt, det er helt sikkert!

Tradisjons-strikk til mann

For tiden lever jeg livets glade dager hjemme til mamma. Katten vår, Inga, er selvfølgelig med. Hun er tydelig begeistret for å bytte ut en og annen byfugl med mengder av mus i kratt og skog.

Jeg koser meg med strikking og lavt tempo. Her har jeg gjort ferdig siste tids strikkeprosjekt. Godt å ha votter klar til sesongen begynner her i nord. 

Oppskriften kommer heftet PT design nr. 82 modell nr. 1. Vottene er strikka på pinner nr. 3 og 3,5. Jeg har brukt Safirgarn fra Sparkjøp, i svart nr. 401 og off white nr. 400, et rimelig og greit garn til votter.

Rene og enkle i designet!


#selbuvotter

Linda K’s Yummy Mummy wristwarmers

Jeg er veldig glad i pulsvarmere og har dem i flere farger og varianter. Til nå har jeg bare hatt nøytrale pulsvarmere i perlestrikk, sånne som ikke gjør så mye ut av seg.

Da jeg kom over oppskriften på Linda K’s Yummy Mummy wristwarmers kom jeg til å tenke på et par halvferdige, ikke spesielt vellykka, pulsvarmere i alpakka som lå nederst i strikkekurven min. Disse ble rekt opp og jeg starta på nytt. Dette forteller jeg om her.

For å virkelig få fart på denne vridde rettmaskene, på insiden av hånden i pulsvarmerene, begynte jeg like godt på et par til. Filosofien min er “om noe er vanskelig, gjør det så mye at det blir lett. Da har du lært noe nytt!”

 

Paret til venstre er strikket i babyull og det til høyre er i alpakka.

Jeg holder på å utforske flere måter å legge opp strikking på. Jeg velger oppleggsmetode etter hvilke egenskaper opplegg og fellinger skal ha. På dette prosjektet har jeg valgt en oppleggsteknikk som heter Channel Island Cast On. Jeg kan legge til at jeg ikke vet hva denne heter på norsk, siden boka jeg henta den fra er på engelsk. Den er veldig elastisk og egner seg svært godt til ribbestrikk. 

Oppskriften finnes både på engelsk og norsk og den er å finne her.

Her har jeg testa ut mine nye stempler. Lager ofte slike vaskelapper til ting jeg gir bort. Vaskeinstruksene skriver jeg ut på pc på hobby-kartong, runder hjørnene med en hjørne-puncher eller dekorsakser også stempler jeg på baksiden, som vist her. Stemplene skriver jeg om en tidligere bloggpost her.

3 strikkebøker fra biblioteket

Det har vært mange fine dager denne uka og jeg har kost meg ute, både med strikking og bøker fra bilblioteket. Dette var det jeg hadde med meg hjem denne gangen.

Knitting in the details – Lousia Harding

Mange skjønne detaljer og oppskrifter på hvordan disse lages. Heklete blomster, perler og knapper er flittig brukt. Gode instruksjoner på bruk av dekorative sting. Mange søte jakker, luer og sjerf som er strikket på pinner nr. 4-5, som er litt vel tykt etter min smak. En super bok å hente inspirasjon fra. Mye av dette som vises her i boka kan brukes til å sprite opp klær som allerede finnes i kleskapet. 

 

 

Textured stiches – Connie Chang Chinchio

Dette er en bok med mye spennende teksturstrikk. Oppskriftene bruker garn som passer til pinner nr. 3-5. Her finnes det ferdige oppskrifter jakker, sjerf, luer, votter og hansker. Alle med forskjellige typer teksturstrikk. Boken viser på en fin måte hvordan bruk av parier av teksturstrikk setter prikken over den berømte i’en. En fin bok å utvide strikkehorisonten sin på! 

En klassisk og søt jakke i merinoull og cashmere. Pinnene som er brukt her er nr. 4.

Morsom bruk av biser. Gøy med prosjekter som er litt anderledes!

Jeg likte veldig godt denne toppen! Kanskje det blir til at jeg strikker den en gang. Hvem vet? Den er strikket i bomull og lin. Pinnene som er brukt er 3,5.

 

Cast on bind off – Leslie Ann Bestor

Dette er en klar favoritt! Her finnes det opplegg og avfelling til alle bruksområder. Boka fungerer som oppslagsverk og har gode bilder som forklarer fremgangsmåte på en bra måte. Så langt har jeg prøvd ut noen av metodene. Hver metode har sitt navn som kan søkes på på youtube, for å få instruksjonene som film. Jeg likte boka så godt at jeg har like godt kjøpt den selv. 

Ryddig og grei intro. Her er oppleggesmetodene delt opp i basic, stretchy, decorative, circular, double-sided, multicolor, provisional, tubular og mobius. Avfellingene er delt opp i kategorierene basic, stretchy, dekorative og sewn. I alt inneholder boka 54 forskjellige måter å legge opp å felle av på. 

Her vises det forskjellige måter å få en dekorativ kant på opplegget. Det er også kommet med forslag på tegningen om hvilke bruksområder disse metodene passer til.

 

Her vises måter å felle av på i flere farger. Også her er det lagt til en anbefaling på hvilke bruksområder disse metodene passer til. 

Jeg er en flittig bruker av biblioteket. Her finnes nye strikkebøker, urgamle strikkebøker, bøker for å lære å strikke, strikkebøker for viderekomne og bøker som tar for seg strikkehistorie. Biblioteket er helt klart en god venn å ha, siden bokhylla her hjemme er kresen.

Bøkene finnes tilgjenngelige på biblioteket på Mo i Rana, så synes du dette er spennende kan du sikkert kontakte ditt lokale bibliotek og be om fjernlån. 

Sommer, sol, strikk, Selbuvotter og potensiell kattemat…

I flere dager nå har det vært fint vær og jeg har storkost meg ute med strikking og sett på det surrende livet i gata. Veldig trivelig egentlig. Flere som kommer bort for å slå av en prat og lurer på hva jeg strikker på. Det er også masse koselige katter som kommer bort og får litt kos og som prøver å snike seg inn for for å få tak i kattematen til katta vår. Veldig underholdende, det er helt sikkert! 

 

Akkurat nå strikker jeg på et par herrevotter. Jeg bruker safirgarn fra sparkjøp, et rimelig og greit vottegarn i 100 % ull. Jeg fant ut at herrevotter fint kan strikkes på en liten rundpinne, og resultatet blir mye penere. Vottene skal senere gis bort.

Mens jeg sitter å strikker og aner fred og kommer katta vår, Inga, hjem med en svær høyst LEVENDE fugl i munnen. Jeg skvatt som bare juling. Inga hadde ingen planer om å kverke det stakkars byttet. Siden fuglen var så skadet at den ikke kunne fly, måtte samboeren min ta seg av det stakkars fjærkreet. I sånne situasjoner er det ikke gøy å ha katt… I morgen satser jeg på mer godt vær, strikk og fuglefri!

Smarte tøfler!

Jeg fryser på bena året rundt. Til daglig bruker jeg som regel ullsokker inne, noe som fungerer fint når jeg kan gjemme dem under bukser. Skulle jeg finne på å ta på meg en kjole, noe jeg godt kan finne på når jeg skal på besøk, er ikke akkurat tjafsete ullsokker en innertier. Søte tøfler egner seg fint til kjole, og dem er fine å pakke i veska og ta med. Siden tøflene ikke går opp over anklene, måtte jeg kompensere med tykkere garn, for å holde mine frosne små føtter varme. 

Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften fra garnstudio.com. Tøflene mine ble hekla rundt framme på foten og frem og tilbake, bakover mot hælen. Dette for å slippe unna med minst mulig montering og få finest resultat. 

For å få tøflene til å bli litt mer spennende en svart valgte jeg å dekorere dem med blomster, avtagbare som sådann. Jeg har til nå heklet 3 sett blomster, som jeg kan skifte ut etter antrekk, humør eller noen andre gode grunner. 

På baksiden av blomstene er det trykk-knapper. Jeg har sydd på en av hver del, både på blomstene og på tøflene. Dette gjør at alle trykk-knapp-delene blir utnytta og at blomstene kan kneppes sammen når dem ikke er i bruk. Dette minsker sjansen for at blomstene rotes bort. Jeg har valgt å holde meg til svarte trykknapper, så er det slik at jeg ikke har blomster som passer til antrekket eller at jeg ikke ønsker å ha blomster på, så kan jeg ta dekoren av uten at det vises at det mangler noe.

Blomstene er heklet i rester av alpakka med heklekrok nr. 2,5. Men disse blomstene kan fint hekles med annet garn og en annen tykkelse på kroken. 

Blomster:

1. Begynn med 7 FM i en magic loop (video http://www.youtube.com/watch?v=YfKKoU4HpCs)

2. Hekle 2 FM i hver maske, tilsammen 14 FM

3.  *3 LM, hekle 2 DS i første FM + 2 DS i neste FM, dra tråden gjennom disse 4 DS + 1 LM på toppen. Hekle 3 LM + 1 FM i neste maske.* Gjenta dette slik at det blir 5 kronblader. Avslutt med 1 KJM.

4. Sy fast dekor i midten av blomsten og sy på trykknapp under.

 

Tøflene har så langt fått mye skryt, noe jeg mener er vel fortjent. Jeg har nemlig blitt veldig glade i dem!

Trøst til garnsamlere…

Garn isolerer skapet der det oppbevares.

Garnkjøp hjelper til å holde samfunnsøkonomien i gang.

Garnkjøp er billigere en psykoterapi.

Garnkjøp behøver ikke å oppbevares i kjøleskap og skal ikke tilberedes før det nytes.

 

Garn behøver ikke mates, snytes, skiftes på eller mosjoneres.

Garn er ikke umoralsk, ulovlig eller fetende.

Garn beroliger nervene og tilfredstiller sjelen.

Garn kan fylle opp tomme rom i kurver, esker, poser, gjesterom, loft og kjeller.

Garn tilfredstiller din lengsel etter skjønnhet og inspirasjon minst fire ganger.

 

1. Når du kjøper det.

2. Når du ser på det.

3. Når du strikker, hekler eller vever av det.

4. Når du bruker det fantastiske produktet du lagde av det.

 

Garn er som regel billigere enn bildeler , båtgreier, golfutstyr og fiskeredskaper.

Du kan godt kjøpe mer garn, det er DU verdt!


Dagens tidsfordriv

I dag har det faktisk vært bra vær. Jeg kan legge til at det ikke har vært direkte varmt, men jeg har så smått begynt å frykte at sommerværet ikke kommer hit i år. Dermed har jeg på trass brukt dagen ute, riktignok med fleeceteppe og saueskinn i stolen. På det varmeste kunne jeg sitte i t-skjorte og brette buksa opp til knærne. Så jeg må vel egentlig si meg fornøyd med det.

Mens jeg koste meg i sola har jeg strikket på et par pulsvarmere i alpakka (såklart…). Garnet har jeg kjøpt for lenge siden, og jeg fant det i nederst i strikkekurven i form av et par halvveis ferdige pulsvarmere som jeg aldri ble fornøyd med. Disse rekte jeg opp, og jeg satser på at forsøk nr. 2 blir bedre!

Oppfølging og detaljer kommer etter hvert.

 

Mostly Mittens 2

For en tid tilbake siden skrev jeg om boka Mosly Mittens her http://strikkepiken.blogg.no/1337528681_mostly_mittens.html. Nå viser jeg frem flere votter som jeg har strikket fra denne boka.

Her er kruset strikket med 2 vrange (som skifter farge hver 4. omg) og 2 rette, en fin teknikk som er helt utmerket til dekorative pulsvarmere. Dette mønsteret var litt av en utfordring siden det er brukt 5 forskjellige farger opp gjennom hele votten. En formildende omstendighet er jo at det ikke aktivt brukes mer en 2 farger om gangen. Likte veldig godt disse fargene i lag. Viktig å bruke farger som går ton-i-ton, ellers blir vottene veldig “stripete”.

Dette paret er i samme mønsteret som jeg har strikket tidligere, men i en litt annen fargekombinasjon. Gøy å prøve litt forskjellig!