Lange damestrømper i Fabel på pinnene

Jeg ble kontaktet av en dame og hun ønsket seg lange ullsokker. Etter at vi hadde snakket litt sammen var det nok mer tynne lange strømper hun ville ha, altså slike som går et godt stykke over kneet. Hun sa også at hun ikke passet disse standard-størrelsene i butikken, noe som er langt vanligere en hva mange egentlig tror. Kanskje til og med mer vanlig enn å passe det som fås kjøpt i kjedebutikker.

Hun har tatt mål og vi har sett på oppskrifter og garn. Jeg anbefalte henne å gå for et nylonforsterket sokkegarn, for at strømpene skulle ha god slitestyrke. Hun har valg garnet Fabel uni colour i fargen grå nr. 200. Og pinnene har nr. 2,5.

Det var ingen oppskrifter som var slik som hun ville ha, men jeg fant et par lange strømper inne på garnstudio sine sider, og vi ble enige om at jeg kunne bygge på dem og bruke elementer som jeg har erfart er bra.

Jeg har valgt å begynne med en kant på 2 rett og 2 vrang. Så har jeg laget en hullrad som kan tres bånd eller strikk gjennom, om strømpene ikke vil holde seg oppe. Deretter har jeg gått over til 4 rett og 7 vrang. Dette skal etterhvert ende opp som 3 rett og 3 vrang. Jeg har også planer om å strikke vrangbord over hele strømpen også ned på foten, noe som sørger for bedre passform og elastisitet. 

Damestrømper skal det vel bli, hele 75 cm lange!

Tur til Tromsø og Bundingen Småvaren

Jeg har vært en tur i Tromsø. Byen er sjarmerende med sine gamle trehus og sine ferske studenter. Jeg besøkt garnbutikker, men det var en som utmerket seg veldig blant de 4 garnbutikkene jeg fant i sentrum. Jeg storkoste meg på Bundingen Småvaren i storgata. En veldig hyggelig og gjennomført butikk med en skjønn ung dame bak disken og mellom hyllene. 

Utsikten fra hotellrommet i 7. etasje. I det røde huset finnes Bundingen Småvaren!

Butikker jeg fant:

  • Bundingen Småvaren i Storgata 57. Det finnes også en avdeling på Jekta storsenter. Begge er noe utenom det vanlige og veldig inspirerende!
  • Heklekroken finnes i Storgata 91 – en helt ordinær garnbutikk
  • Snarby Strikkestudio F. Langes gt. 18 – stort sortiment
  • Husfliden Sjøgata 4 – norsk design + garn
  • Symaskinsbutikken på Jekta storsenter – godt utvalg i quiltestoffer og symaskiner
  • Nye Artic Metervare AS Storgata 78 – en original tøybutikk som ikke har flyttet på seg de siste 34 år. Fortsatt driver damen uten kortautomat i den store handlegata i byen. Det virker litt som tiden har stått stille på denne butikken, og det er jo en bra ting når det kommer til klassiske bekledningsstoffer. En butikk jeg garantert kommer innom flere ganger!

Bundingen har også nettbutikk, men den er ikke i nærheten så innbydende som denne faktiske butikken. 

Jeg liker denne bruken av bokstaver, som staver noe fornuftig. Noe helt annet en peace, love og home. Klisejeer er definitivt ikke min greie!

Disse knappene med ord på er fra Snella og Petronella. Det finnes et standard utvalg av ord, men det er også mulig å bestille spesielle ord slik som farsken og Tromsø. Snella og Petronella er absolutt et frisk pust i den norske designverden med sine spesielle porselensknapper. 

Masse spennende garn i lekre farger fra Hillesvåg. Ask-garnet fås i så mange som 103 farger, der 86 er ensfargede og 17 er melerte farger. Det sies at de fine fargene og garnkvaliteten gjør dette til mange designeres favorittgarn. Blant annet brukte designeren Solveig Hisdal, designeren til Oleana, Ask til alle oppskriftene i boka Dikt i masker. Ask garnet går også igjen i boka fra Fana Husflidslag om Fanatrøyer.

Hifa er merkenavnet på all ull og garn produsert ved familiebedriften Hillesvåg Ullvarefabrikk as. 

Og litt annet garn, tilbehør og stash! Butikken har til og med strikketapet på veggene og hyllene, men det ble det dessverre ikke noe bra bilde av. 

For meg er mye av den kreative prosessen å titte på farger og ta garn. Veldig greit å holde seg informert om hva som finnes, og hva jeg ønsker å bruke.

Mer garn fra Hillesvåg, her sokkegarnet Bonde. Og en svært så strategisk plassert garnvinne for å effektivt gjøre hesper om til nøster. Dette er en butikk som inspirerer en til å sjekke ut tilleggsutstyr og en får veldig lyst til å handle. Så for den som er lettfristet er ikke dette rette butikken, om du ikke har en del ekstra penger å svi av…

Litt handling ble det. Skrekken må være å gå tom for garn, eller hva…?

Sjekk de store sikkerhetsnålene som henger nesten i taket inne i butikken. De minner om de store sikkerhetsnålene jeg selv har, selv om mine nok er litt mindre.

God mat ble det også tid til!

Her er det som ble med hjem i posen. Garnet Ask fra Hifa er et nytt bekjentskap for min del, men det skal ligne på Finullgarn fra Rauma. Dette er også norsk ull, noe som for meg er blitt nokså viktig. Jeg håper bare Ask er jevnere garn enn Finull. Det skal bli kofte av dette garnet også, men det skal jeg komme tilbake til senere!


 

Lik strikkepikens facebookside da vel!

The out and about dress i rød jersey

Det er snart alment kjent at kjoler er en stor del av garderoben min. Jeg er veldig begeistret for feminine plagg i glade farger, som på samme tid er behagelige å ha på. En litt mer stilig variant av joggebuksa, som på sin side er grei til sitt bruk.

Jeg har tidligere sydd denne kjolen i lilla og det har jeg skrevet om her. Den tidligere varianten valgte jeg en størrelse for liten på overdelen, men med å improvisere halte jeg den kjolen i land.

På denne kjolen har jeg valgt riktig størrelse på overdelen, så det er en oppgradering. Puffermer hadde vært en annen forbedring, men jeg ville sjekke at passformen på originalen før jeg gjorde noen endringer på mønsteret. Men skal jeg sy flere slike kjoler til meg selv er det noe jeg har lyst og tilføre!

Mønsteret er fra SewCaroline og heter out and about dress. Det skal egentlig være lommer i skjørtet, men de har jeg droppet. Jeg har ikke et voldsomt stort behov for å tilføre elementer som øker omkretsen rundt hoftene mine. Dessuten har jeg ikke så voldsomt stort behov for lommer, så da var jo saken grei!

Rynkene har jeg laget med å sy 2 rynketråder med symaskinens lengste stinglengde, og deretter sydd skjørtet på med elastisk søm.

Jeg hadde egentlig planer om å sy strikk i livet. Jeg prøvde flere metoder, men jeg ble ikke fornøyd. Etterpå kom jeg over denne bloggposten som har en løsning på problemet. Så skulle jeg finne på å sy flere kjoler av denne denne sorten skal jeg helt klart prøve denne varianten. 

I likhet med den lilla kjolen måtte jeg flytte opp skjørtet opp med 2 cm for å treffe i midjen min, men helt klaff ble det ikke, men det er det heldigvis et svært trent øye for å se. 

En passe stor utringing som har plass til et smykke. Tvillingnål gir et proft uttrykk rundt halskanten, opplegget på armer og skjørt. 

Armbåndet har jeg laget selv og det skrev jeg om i min aller første bloggpost her på bloggen, 1000 knapper – knappearmbånd.

Det er ikke alltid så glamorøst å være fotomodell, den kan være både kaldt og innsektsbefengt, og ikke minst gøy!


 

#OutAndAbaoutDress

Lik strikkepikens facebookside da vel!

Pulsvarmere med fiskehalemønster

Det har nesten blitt en tradisjon at jeg strikker pulsvarmere på somrene, i år intet unntak. Jeg har tidligere laget flere oppskrifter selv på pulsvarmere og dem er å her. Akkurat nå følte jeg ikke for å komponere noe selv, men å strikke noe som jeg viste ble bra, for den biten er jo litt spennende når jeg roter sammen noe selv. 

 

Jeg har tidligere strikket flere par av Linda K´s Yummy Mummy Wristwarmeres, og jeg er veldig fornøyd med passformen på disse. Samme designer, Alexandra Brinck, har også laget Fishtail Wristwamers og dette ble oppskriften jeg bestemte meg for å bruke. Begge oppskriftene er gratis og veldig greie å følge.

Resultatet står ikke i forhold til resultatet, for disse var faktisk nokså enkle å strikke og de ser ganske så kompliserte ut!

Jeg har brukt pinner nr. 2,5 og DROPS Alpaca i fargen tomatrød nr. 3900. Jeg har tidligere strikket meg en enkel alpelue i samme garn og farge.

Jeg strikka riktignok en rapport mindre av fiakehale-mønsteret, av den enkle grunn av at jeg syns dem ble lange nok. 

Innsiden av pulsvarmerene består av et variant av vrangbord/ribbestrikk, med en rett og en vrang. Dette mønsteret har vridde rettmasker hver omgang og der de vrange maskene er til vanlig, byttes med rillestrikk. Ergo vrang og rett, på annenhver omgang. Broken rib stitch heter denne varianten.

Det ble liksom litt ekstra over dette, i motsetning til vanlig ribb som er praktisk, og etter min mening er dønn kjedelig. Men samme kvalitetene er der som i vrangborden, for dette ble veldig strechy, men samtidig fint!

Jeg har brukt økinger som heller mot høyre og venstre, for å få et fint resultat. 

Jeg har brukt en oppleggsmetode jeg vanligvis ikke bruker så mye, Italian Tubular Cast On. Den blir som regel utkonkurrert av Channel Island Cast On, som er min favoritt til vrangborder med 1 rett og 1 vrang. Men begge disse oppleggsmetodene er suverene til denne type strikk.

Fordelen med Italian Tubular Cast On har en svært lik avfellingsmetode, Tubular Bind Off, som jeg også har brukt på disse pulsvarmerne. Jeg bruker heller ikke denne metoden så ofte, men siden disse små plaggene har en avfellingskant som er på utstilling oppe på hånden, var det her inspirasjonen begynte til å bruke begge disse teknikkene nå.

Det er riktignok en del ekstra jobb, men jeg strikker jo ikke for at ting skal være enkelt eller at det skal gå så himla fort, men fordi jeg liker å utfordre meg selv og for jeg liker å lage fine ting. 

Jeg har snar pulsvarmere i alle regnbuens farger, men det er kanskje ikke så rart for det er anvendelige plagg som er enkle å ta med i veska om det skulle bli kaldt!


 

#AlexandraBrinck #FishtailWristwarmers #FishtailPattern #pulsvarmere


Lik strikkepikens facebookside og få flere kreative innputt og tips!

Strikke mønster med 2 tråder på venstre pekefinger

Jeg har lenge beundret damene på min lokale strikkekafé som strikker mønster med begge fargene på en og samme finger. Og i kjent Pippi-stil går jeg løs på noe jeg slettes ikke kan, men gjerne vil få til.

Medaljekoften min med raglanfelling er et utmerket prosjekt til å mestre denne teknikken på, i og med alle omgangene strikkes med mønster i to farger. Med et slikt ambisiøst prosjekt, syns jeg rett og slett fremdriften ble for sakte å strikke med bunnfargen på venstre pekefinger og kaste med den petrolfargede tråden med høyrehånden. 

Da er det mye raskere å strikke med begge trådene på en og samme finger.
Kjempekjekt å slipp å henge opp trådene på baksiden, i lange sprang i mønsteret. Her er det bare å hente mønstertråden på andre siden av bunnfargen, altså under og ikke over som normalt. Så var den biten også under kontroll!

I tillegg til denne metoden har jeg et annet tips til å enklere strikke med to farger. Det er å lage en garnkake på nøstemaskin med begge fargene. Da er det enklere å unngå at det blir floker og knuter i garnet. Les mer om dette tipset her.

Jeg har også skrevet om mønsterstrikk frem og tilbake.

Jeg hadde litt startproblemer med å få det jevnt, men det har vel sin forklaring at det var vanskelig å holde like fast i begge trådene til en hver tid. Det er heldigvis mye som ordner seg ved damping…

 Men øvelse gjør mester, og det har jeg planer om å bli!


 

#medalje #kofteboken #mønsterstrikk #StrandedContinentalKnitting

Lik Strikkepikens facebookside og få flere strikketips!