Romjulsstrikk – julekuler fra Arne og Carlos

I fjor til jul var første jul i nytt hus og første år med juletre. Siden høsten ble travel med flytting og organisering, så registrerte jeg at det aller meste av pynten var kjøpt og da ble ikke tid til å lage noe. Å lage julepynt til andre tider enn rundt jul fremstår for meg som litt feil, så i romjula skulle det bli julekuler – for før jul ble det ikke nok tid.

Jeg tenkte egentlig jeg bare skulle teste ut denne finurligheten som ble så populær tilbake i 2010, for å se om dette var gøy, og jeg konstaterer at dette er noe som er lett å bli hekta på for det er morsomt. Dette er et supert prosjekt til å bruke opp restegarn på, om flere argumenter skulle være nødvendig. 

Mesteparten av oppskriftene er fra Arne og Carlos sin bok Julekuler, noen er fra julekalenderen radarparet hadde med Dale Garn for noen år siden og de siste er fra Pinterest. Kulene er strikket på pinner nr. 3 og garnet jeg har brukt er Finullgarn fra Rauma i fargene rød nr. 418 og hvit nr. 400.

Årets jul har vi feiret hjemme til mine foreldre og familien – men nå blir det godt å komme hjem igjen til hverdagene igjen. Godt nytt år alle dere fine folk der ute!

Blomsterjakken – sponset innlegg

I høst ble jeg kontaktet av en helt fersk garnbutikken på nett, Strikkia som jeg inngikk et samarbeid med. Dem har sponset meg med garn til dette prosjektet. Jeg har tidligere presentert prosjektet HER, samt at jeg har skrevet litt om tanker om garnet og litt mer bakgrunnstoff om nettbutikken. Nå er jakka altså ferdig – så her er den! 

Oppskriften er å finne i heftet hverdag fra Sandnesgarn. Oppskriften var basert på garnet Sisu, men jeg ville heller ha Drops Alpaca i fargene hvitt nr. 1101 og lilla nr. 4400. Titt gjerne innom bloggposten Velge et annet garn enn oppskriften anbefaler – men hvordan? der jeg tar for meg hvordan jeg går frem for å velge et annet garn enn oppskriften anbefaler. 

Før jeg begynte strikket jeg prøvelapp for å teste ut strikkefastheten min. Jeg endte opp med pinner nr. 2,5 og 3,5.

Den lilla kjolen har jeg sydd selv og den kan du lese om HER.

Kofta har en rett modell med isydde ermer, min favoritt-type ermer. Sistnevnte gir en nett og feminin fasong. Kofta har også blitt noen centimeter lengre og fått bredere vrangborder. 

Pulsvarmerene strikket jeg tidligere i høst og dem kan du lese om HER. 

Jeg har lagt opp jakken med Channel Island Cast On. I stedet for å legge opp til 1 rett og 1 vrang, viste det seg at det fungerte helt utmerket å bruke denne metoden til 2 rette og 1 vrang. Vanlig ribb med 2 rette og 2 vrang, slik oppskrifta anbefaler, er bytta ut med kroklisseribb.

Under ermene er det økt ut med økinger som heller til høyre og venstre.

Jeg har strikket mønster med to tråder på venstre pekefinger. Og siden halsen er formet uten felling, søm og klipping – men med forkortede pinner blir det noe mønsterstrikk frem og tilbake. Dette var enkelt i og med at mønsteret er veldig fort å lære seg og rimelig monotont å strikke.

Trådene i begynnelsen og slutten er festet på ribb SLIK. Nøstene ble skøytet sammen SLIK. Noen tråder klarte jeg å snike meg unna å feste SLIK. Og de gjenværende trådene ble festet på glattstrikk SLIK.

Skuldersømmen har jeg sydd med maskesting. Jeg valgte å sy dette med lilla for å hente opp igjen den lilla merkemaska mellom økningene under ermet. Dette gir en fin helhet.

Jeg har felt til jevne ermetopper og ermehull SLIK. Dette gjør at dem blir mye enklere å sy på ermene. Av en eller annen grunn syns jeg ikke ermesømmen ble like fin når garnet er alpakka kontra ull som jeg vanligvis strikker og monterer med. Mistenker at det har noe å gjøre med at ullgarnet er mer bustete og fyller dermed ut sømmen bedre.

Jeg har montert kofta med sandwich-stolper med rullekant, nå riktignok i bare en farge. Stolpene har fått perfekte knapphull til doble stolper. Jeg har latt det gå litt sport i å ha ulike knapper i alle koftene mine og alle knappene er i tinn. Syns disse knappene er ordentlig fine og feminine!

Jeg er mindre fornøyd med at de lilla oppklippsmaskene er å skimte gjennom gjennom de hvite stolpene. Mulig at disse stolpene burde ha vært strikket på pinner nr. 2 og ikke 2,5. Jeg syns egentlig at alpakkagarn krever en litt fastere strikkefasthet, og da spesielt i motsetning til ubehandlet ullgarn. 

En fortsatt riktig god jul til dere som titter innom her!


#blomsterjakke #strikkia

Lik strikkepikens facebookside og få masse inspirasjon og strikketekniske tips!

Norske OL-gensere fra 1956-2018

Helt uventa så dumpa denne boka ned i postkassa mi, så for ordens skyld – dette er et sponset innlegg. 

Jeg har egentlig tenkt at Dale Garn har glimtet med sitt fravær mens alle andre har gitt ut bøker med kofteoppskrifter. Jeg har også vært litt nysgjerrig på dette med OL- og VM gensere, er det fint at det og her kommer da en bok med alle genserne i. Boka heter altså Norske OL-gensere fra 1965-2018, det er Siri Sparboe som har skrevet den og den er å få kjøpt f.eks. HER.

Genseren fra Innsbruck syns jeg fortjener å bli vist frem. Dette er den genseren jeg likte best i boka!

Dale har siden 1954 vært offisiell leverandør av OL- og VM-gensere til Norges skiforbund. Boka inneholder 17 OL-gensere til store og små, samt tilbehør og flere spennende fargealternativer.

Her er også genseren fra OL i 1994, som mange av oss har et forhold til.

Boka inneholder oppskrifter og en liten tekst om hvert mesterskap. Det finnes både nye og gamle bilder av flere av plaggene, som sender ut nostalgiske vibber.

Dette er den nyeste OL-genseren for OL i Pyeonggchang i 2018. 

Boka er bygd opp kronologisk, med første oppskrifta fra 1956 og helt til den nyeste til OL i Pyeonggchang 2018. Så her er det lett å se utviklinga i årene som har gått!

I tillegg til oppskriftene tar boka for seg temaer som:

I tillegg til videoen over fant jeg DENNE linken og se flere bilder fra boka​.

Selv om jeg ikke fant noe jeg umiddelbart må strikke, så er dette en bok med masse inspirasjon og historisk sus over seg. Jeg liker veldig godt at det er så stort fokus på å gjøre personlige endringer og greie forklaringer på dette. Dette er et tema som, etter min mening er sterkt undervurdert både hos dem som strikker og som skriver strikkebøker, så tommel opp for det.

Dette er en bok jeg kommer til å få glede av!

 

Julemerkelapper og julekort

Jeg syns det er stas å lage egne merkelapper til å henge på julegavene i fra meg. Dette har blitt en førjulstradisjon for meg.

Jeg kutter opp litt merkelapper i sånn passe størrelse i hvit kartongen er fra Panduro. Deretter runder jeg hjørnene er med en 1/2″ we r memorykeepers cornerchomper (den turkise). En billig hulltang fra Clas Ohlson gjør jobben med å lage hull til pakkebåndet. 
 

Jeg har brukt stempelputer far Simon Says Stamp i fargene fog og schoolhouse red.

Den fine teksten på lappene er fra stempelsettet fra Norsk stempelblad og stempelsettet heter Julehilsen mini. Til og fra-stemplene er fra Papirdesign Stempel og settet heter Til og fra. Snøkrystallene er fra stempelsettet fra Hero Arts og heter Winter’s butterflyes. Tror dette er utgått, men det finnes mange andre fine lignende stempelsett som fint kan brukes i stedet for!

Figurstansen med god jul er fra Panduro. Kartongen i gull er fra Søstrene Grene. Stensilen er fra Tim Holtz og heter layering stencils holyday knit. Også her er det brukt schoolhouse red ink med en svamp til å dytte på farge. Et ganske enkelt kort å lage, men ikke noe mindre effektfullt av den grunn!

Den røde kortbasen med tilhørende konvolutt er kjøpt på en lokal bokbutikk for lenge siden. Hjørnene er blitt rundet med en 1/8″ we r memorykeepers cornerchomper (den gule).

Jeg sender ikke så mange julekort, med ett blir det hver jul!

Puh! Da kan jeg krysse det av lista – heldigvis!

Blomsterjakken vokser

Blomsterjakken vokser sakte, men sikkert. Den blir fin!

Jeg presenterte tidligere prosjektet HER og den spesielle vrangborden skriver jeg om HER.

Så har vi fått et lite nytt familiemedlem! Møt Helma! Hun er en liten huskatt på knappe 4 måneder og vi har hatt henne i snart 3 uker. Hun lager mye liv og røre i heimen, for å si det sånn! 

Inga er sånn passe fornøyd med å bli “storesøster”, men vi satser på at det går seg til etterhvert!