Ny strikkelitteratur på plass!

På vår lille ferietur til Sverige tidligere i sommer, var det ikke bare tøy som ble meg hjem. Når jeg beveger meg hjemmefra benytter jeg alltid anledningen til å strikke innom kiosker og bokhandler for å finne spennende lesestoff, noe som ofte innebærer strikkelitteratur…

Jeg kom over to strikkeblader, et på svensk og et på engelsk. En hyggelig konsekvens av det er at jeg begynner å få rimelig god oversikt over strikkeuttrykk på begge språk. Boka Bonniers stora bok om stickning ble et impulskjøp som ble gjort i all hast, for parkeringa holdt på å gå ut. Men jeg har på ingen måte angret, eller funnet boka igjen noen steder senere. Det er ei skikkelig feit og fin bok som inneholder det meste om strikking, montering, detaljer og hvordan lage egne design.

Jeg bruker mye tid på å lære meg å montere strikkeplagg fint. Syns det er viktig å legge både energi og omtanke i den prossessen, for strikkinga forut har tross alt lagt beslag på veldig mange timer. Synd å slurve seg gjennom siste etappe, resultatet blir mange ganger bedre og hele arbeidet kommer til sin rett.

Her tar boka for seg ulike typer lommer og detaljer knyttet til lommer. 

Her er det krager som er i fokus og det finnes mange varianter å velge mellom.

Så fra nå av er det bare å plukke og mikse sammen det jeg liker. En oppskrift er tross alt ingen fasit, bare en veiledning. Jeg tar meg ofte friheter og det har jeg planer om å fortsette med!

Marius-mønstrete grytekluter

Marius-bølgen vil ingen enda ta og mønsteret er å finne på tilnærmet alt. Jeg er jo lett å innspirere så jeg tenkte jeg skulle strikke grytekluter denne gangen. 

Jeg lånte Mariusboka på biblioteket for å sjekke ut den offisielle oppskriften, men jeg likte verken slik mønsteret var amputert, heklekanten, garnvalget eller prisen. Så boka ble levert i retur, med uforrettet sak. Et par (eller to…) grytekluter kan da umulig være så vanskelig å komponere selv…? 

Garnvalget falt på Mandarin Naturell, et rimelig bomullsgarn som er veldig godt å strikke med. Mitt favoritt-bomullsgarn så langt. Jeg har brukt pinner nr. 3, for jeg liker at gryteklutene er litt faste, solide og litt tykke å ta i. 

Jeg har strikket mye fra heftet Voksne klassikere tema 15 fra Sandnesgarn. Der fant jeg et strømpemønster der hele Mariusmønsteret var brukt og strikkeprossessen startet øverst på mønsteret, altså på det røde. For jeg kom fram til at jeg måtte begynne i den enden, jeg visste ikke hvor langt det blå stykket etter endt mønster skulle være. Målet var å få gryteklutene til å bli kvadratiske 20 x 20 cm.

Jeg la opp 108 m. Mariusmønster strekker seg over 18 m og mønsteret ble gjentatt 6 ganger. Oppleggsmetoden jeg har brukt heter midlertidig opplegg, som jeg senere felt sammen med teknikken avfelling med 3 pinner både oppe og nede, altså i begge ender.

Selv om jeg syr aldri så pent vil denne løsninga bli finest. Dette er også en fin måte å hoppe over heklekanten, for den blir overflødig siden det ikke er noen ujevnheter å dekke over… Dette er en metode som krever litt mer jobb med, men jeg mener helt klart det er verdt det! 

Før jeg la opp opp maskene holdt jeg av 1,5 meter med rødt garn. Dette stykket ble brukt til både å felle av, hekle 15 luftmasker og 15 fastmasker til hempe. Slik slapp jeg unna flere unødvendige tråder og feste, noe som fører til det beste resultatet. 

Noen nye erfaringer har jeg gjort meg, og jeg tror jeg har funnet min gyldne formel for hvordan et par gode og funksjonelle grytekluter skal lages. Nye garnbekjentskaper ønskes også alltid velkommen, og jeg har funnet meg en ny god venn i Mandarin Naturell. Så da var 2 par grytekluter klare til bruk!


#mariusmønster #strikking #norsktradisjon #grytekluter

Inspirasjonstur til Sundsvall i Sverige

For litt siden dro jeg og samboeren på kombinert kjærestetur og hobbytur til Sundsvall i Sverige. Mens vi svirra rundt i byen, i et upåklagelig vær, dumpa vi over flere intressante butikker. Butikken Cinas Garn gjorde størst intrykk på meg.

Dette var en butikk som fremstår som svært gjennomført. Sjekk ut det rosa strikka trekket til gelenderet som matcher butikkens logo. Butikken har nettbukke og den er å finne på cinasgarn.se.

Desverre var denne butikken feriestengt, noe som var veldig synd. Ut fra hva jeg kunne se gjennom vinduene var dette en butikk jeg gjerne skulle vært innom. Tommelen opp for beskjeden i døra! 

I ene vinduet i butikken hengte dette hekla hodeskallesjalet. Det var vanskelig å få et stort og godt bilde av det, siden det ble mye gjenskinn i vinduet. Men jeg kom fram til at dette fikk holde til jeg kom meg på nett, for å finne ut mer om dette spreke sjalet. 

Bildet, sjalet og oppskriften fant jeg på www.ravelry.com, verdens største strikke- og heklenettsamfunn. Oppskriften er å finne her

Jeg måtte jo bare prøve meg på dette sjalet, men jeg ville ha tynnere garn og mindre hodeskaller enn orginaloppskriften. Sånt er jo greit å endre på til sjal, grytekluter og sånt som egentlig ikke er så nøye med størrelsen på. Så er har jeg heklet en prøvelapp med heklekrok nr. 2,5 og garnet Fabel fra Drops. Jeg har funnet meg et mykere garn enn Fabel, med samme tykkelse, som passer til heklekroken jeg ønsker å bruke.

Garn er bestilt på ebay, så nå venter jeg i spenning og klør i fingrene…

Ohlssons tyger – hobbytur til Umeå i Sverige

 Både jeg og bloggen har hatt ferie, og godt er det. Selv om jeg ikke blir direkte uinspirert av å surre hjemme, er det alltid kjærkommet med litt påfyll utenifra. Umeå er en kjempefin by i Sverige som har masse spennende butikker, garnbutikker, tøybutikker, utsalg av hånverksartikkler, bokhandler og kiosker med strikkelitteratur. Jeg har vært på dem alle!

Dette knalltøffe prøverommet kom jeg over på Rødekors sin butikk litt uten for Umeå sentrum. En litt annerledes måte å gjøre ting på, sånt må foreviges.

Det var i jersey-hylla jeg gikk bananas. Personlig syns jeg det er vanskelig å finne fargerike klær i de fasongene jeg liker, men nå som jeg har funnet stoff skal det vel bli en endring på det.

Butikken var giagantisk og hadde alt fra fin sateng, organsa, ull, lin, bomull, jersey og møbeltøy. Dem har forøvrig nettbutikk www.ohlssonstyger.se, men jeg vet ikke om dem sender til Norge. Fikk litt inntrykk av at dette var noe ala Stoff og Stil her hjemme, bare med et helt annet utvalg. Tøy-kjeden har også en egen blogg som en en super inspirasjonskilde, den er å finne på www.tygbloggen.se.

Nå har jeg X-antall meter stoff med meg hjem, som skal bli til t-skjorter og kjoler. Så nå gjennstår det å se hva høsten vil bringe!

(Nesten) ny bukse med sy-på-nagler

Å finne klær som har god fasong og sitter pent er prioritet nr. 1. Dekoren kan jeg alltids ordne selv. 

Sy-på-naglene er bestilt på ebay. Det finnes  varianter som er enklere å montere. Den typen stikkes gjennom tøyet, men de lager derimot stygge hull om jeg skulle angre meg. Jeg liker å ha retrettmuligheter.

Neglelakken er fra OPI og fargen heter suzi’s hungary again! Jeg bestilte lakken via nett og ble nokså overrasket når den kom i postkassa. Den var mye mer neonrosa en hva jeg hadde fått med meg. Neglelakken hyler og skriker sommer, det er helt sikkert!

Jeg valgte å begrense naglene til nede på bena. Da fikk den kjedelige buksa en etterlengta oppkvikker, uten at jeg fremstår som aggressiv. Det var mye jobb å sy fast så mange nagler, men resultatet ble jeg godt fornøyd med. Det hjelper forresten å kunne sitte ute i sola med nål og tråd!

Så nå går jeg sensommeren i møte med rosa tånegler og naglebukse!