Se min kjole den er rød, som vinen

For et par år siden strikket jeg meg en varm og praktisk kjole. Jeg lette lenge med å finne en passende oppskrift og et passende garn. Kjoler er veldig kjekke plagg, som ofte bidrar positivt til figuren. Utfordringen var å finne en kjole som er varm nok, uten å ende opp med å se ut som en uformelig klump. Jeg ville ha en fin, tynn, feminin, kropsnær kjole med fint fall.

 

Dette ble mitt første store prosjekt med alpakka, og etter det har jeg vært frelst! Garnet er mykt, har en fin glans, har et flott fall og ikke minst, det holder godt på varmen. Jeg endte opp med denne oppskriften fra www.garnstudio.com. Endra jo selvfølgelig på oppskrifta, noe jeg som regel ender opp meg å gjøre. Jeg liker å ha ting som ikke alle andre har!

  

Endringene jeg gjorde var:

– Jeg bytta ut bomulsgarnet i oppskrifta med ren alpakka.

– Jeg holdt meg til en farge.

– Jeg droppa det eksisterende hullmønsteret på overdelen, i livet og nede på kanten.

– Hullmønsteret bytta jeg ut med en rad med hjerter i form av hullmønster, i livet og nede langs kanten.

– Jeg korte ned på lengden i livet, siden jeg er kort i overkroppen med høy midje. Dette for å kjolen til å sitte pent og for å få fellingene på rett plass. 

 En ting er sikkert, jeg liker vinterkjolen min!


Godbit fra hobbyklubben – putefest

Jeg er med i tanums hobbyklubb. Av og til har dem gode og spennende bøker. En slik bok dumpa ned i postkassen min for et par uker siden. I denne boka var det puter i alle varianter. Jeg falt først og fremst for svart-hvit-putene, men i denne boka finnes det mye annet også. Mariusmønstrede puter hardde klart å snike seg med her også.

Jeg likte veldig godt denne broderte Marilyn-puta. Mulig det blir ei sånn ei på sikt, her hjemme. 

“All you knit is love”, det er jo mye sant i det da. Jeg har aldri før tenkt på at avistekst kunne strikkes sånn. Likte veldig godt den puta også.

Etterhvert som jeg bladde i boka kom jeg over denne puta og da måtte jeg trekke litt på smilebåndet. Den hadde passa supert til min musikk-entusiastiske samboer. Jeg liker at sofaputer (og annet tilbehør) skal si noe om personene som bor der. Er en så heldig å være utstyrt med flittige fingre og god inspirasjon, er jo saken grei!

Fana-fremdrift

Nylig begynte jeg på ei fanakofte, og her går det fremover, dog ikke i superfart. Ermene ligger og venter på at bolen skal bli lang nok til at alt skal settes på en pinne, for så å begynne fellingen. Formen har vært laber de siste uka, har slitt med vondt alle steder, og jeg er ganske sikker på at det har noe med det kjipe faktumet at høsten er her. 

Litt kos er det jo med høst også, for da kan tekoppene brukkes flittigere og stearinlys kan tennes. Dessuten dukker det mye fint opp på TV. Disponeres strikketøyet rett, kan TV-titting og strikking fint kombineres. Katta trives også bedre hjemme på denne årstiden, og jeg er veldig glad for å få selskap av en trivelig liten pelsball med stor personlighet. 

Det er viktig å ta seg tid til å strekke på både armer, ben, fingre og labber. 

Nå som dagene begynner å bli mørkere trenger kroppen også mer søvn. Inga har et strålende eksempel på hvordan sove i en komfortabel stilling…

Fana-kofte neste

Jeg har fått en forespørsel om jeg kan strikke fanakofte. Etter litt tankespinn rundt hva som er ønsket har jeg tenkt å ta utgangspunkt i disse to oppskriftene. Resultetet skal bli en slags mellomting. 

Planene er å lage en jakke med rundfelling, uten ruter, men med vrangbord nede på bolen og på ermene. Garnet som er brukt i genseroppskrifta er sisu, noe som passer bra siden det har de egenskapene jeg er på jakt etter. Det kan vaskes i maskin og garnet består av 80% ull og 20% nylon. Nylon bidrar til å gjøre plagget mer slitesterkt, for en klassiker som fana-kofta bør jo helst vare en stund. Fargene som jeg skal bruke er mørk brun og ubleika hvit. Jeg har planer om å bruke noen sølvfarga knapper, men jeg skal vente med å bestemme meg til kofta er ferdig. 

 Viktig med litt annen kos enn bare strikking. God te i verdens tøffeste kopp fra simon’s cat og yndlingsplanten min på bordet, en husfred fra mamma.

Jeg har gått i gang med ermene, for dem blir det minst endringer på. Jeg har så smått begynt på bolen også. Strikkinga går ganske raskt. Ene armen er midlertidig ferdigstrikket, og i påvente av å bli satt inn på rundpinnen til bolen, så den har den fått seg en pause på et par sikkerhetsnåler. 

Mormor fyller 90 år

I dag fyller min kjære mormor 90 år. I den anledning har jeg selvfølgelig laget kort og kjøpt presang. 

Kortet er laget med et tekstilt tema, siden min mormor i sin tid var veldig flink til å sy og strikke. Hun begynte tidlig å hjelpe sin mor, altså min oldemor, som var skredder. Hun ble satt til å kaste over sårkanter og legge opp klær, for hånd.

Etter at hun giftet seg ble mest sydd til husets egne folk, men hun tok et og annet oppdrag innimellom. Strikke har hun gjort nesten hele livet. På 60-70-tallet strikket hun kofter og leverte til husfliden i Bergen for 49 kr pr. stykke. Ikke rare betalingen akkurat.

Det er veldig fint å tenke på at slike “matnyttige” kunskaper har gått i arv. Jeg er veldig stolt over familietreet vårt, som inneholder mange håndtverkere.

Bakgrunnsstempelet jeg har brukt kommer fra Darkroom Door, og er et nytt tilskudd til stempelsamlinga mi. Et knalltøft stempel som fint kan brukes både på papir, tøy og muligens andre materialer. Jeg svirra litt rundt på nett, som jeg ofte gjør, for å hente inspirasjon til hva dette stempelet kunne brukes til. Se hva jeg fant!

Ideen med å fore konvolutten fikk jeg fra denne bloggen: http://stampingmathilda.blogspot Her blir det vist hvordan kopipapir blir stemplet på, klipt til, plassert og limt i konvolutten. Da blir plutselig en kjedelig hvit konvolutt ganske stilig. Det er ikke altid så mye som skal til, det enkle er ofte det beste!

Jeg ønsker min snille, tålmodige, kunnskapsrike mormor en fin dag. Hun er virkelig en flott dame og se opp til!

Klar for vinteren

… når det kommer til vinterklær så er jeg det! Jeg skal ikke være tøffere i kjeften enn sant er.

Jeg har kjøpt meg ny ullkåpe, hos b.young i nabokommunen. Jeg kom over kåpa samme dag som den var kommet inn i butikken og det var bare en igjen i min størrelse.

Kåpa satt fint på, den var i yndlingsfargen min og av 60 % ull. Da var det bare å slå til! Saken ble bare bedre av at kåpa passa supert til vottene jeg har strikka tidligere. Lue som passa til hadde jeg derimot ikke. Sånt er jo ikke noe problem for strikkeavhengige sånn som meg!

Vottene kommer fra boka mostly mittens og jeg har skrevet om dem tidligere her: http://strikkepiken.blogg.no

Luen er helt ny. Den er strikket i sparkjøp sitt ullgarn rubin. Oppskriften er hentet fra http://garnstudio.com

 

Det er visst flere som synes strikking er gøy…

Jeg koser meg ofte med strikking ute på trappa, når det er fint vær. I dag har ikke vært noe unntak, selv om temperaturen var litt lav etter min smak. Noen solgløtt, teppe i stolen og varme klær for anledningen hjelper godt på.

Mens jeg sitter ute og strikker på mitt siste prosjekt, nemlig en mariusgenser, kommer kattungen til naboen for å hilse på. Veldig koselig når den kommer og lager fine lyder og vil ha litt kos og oppmerksomhet. Litt utålmodig og klar for morro hele tiden, oppdager den lille rakkeren garnet som kommer i jevn fart opp av posen og hopper til for å fange det. Etter mange forsøk på å kverke tråden og etterhvert arbeidet mitt, måtte jeg løfte vekk den lille pelsballen for å berge strikketøy og garnnøstet mitt. Jeg fikk meg en god latter og jeg kan slå fast, noe jeg helt egentlig vet fra før, at katter er herlige dyr! 

Tar sats og hopper på Marius-bølgen

I forbindelse med bloggen min har jeg fått en del gode tilbakemeldinger. Det som kanskje varmer mest er at en studievenninne mente jeg burde prøve meg på en Mariusgenser, for hun ønska seg en sånn. Det er alltid stas når folk etterspør noe jeg lager!

Jeg er ikke vanskelig å overbevise når det kommer til nye strikkeprosjekter. Jeg føler småstrikk i form av sokker, votter, sokker og pulsvarmere hører sommeren til for min del. Når høsten kommer er det veldig deilig å ha et større prosjekt å gå løs på, et som utfordrer de velkjente små grå og som inneholder mer jobb en et par uker. Fy så digg det er å få fart på pinnene!

 
Genseren jeg skal gå løs på er en feminin variant, med rundfelling. Jeg registrerer med lettelse at jeg slipper unna å sy i armer! Ut over det har vi diskutert en del rundt hvordan genseren skal være. Når noe strikkes for hånd er det jo gode muligheter til å legge til små endringer slik at plagget blir helt i tråd med ønskene til hver enkelt. Så langt har vi kommet frem til at kantene i perlestrikk skal byttes ut til fordel for kanter med 2 rette og 2 vrange, og genseren skal bli noen centimetre lengre.

Garnvalget har vi også snakket en del om, siden dette også skal stemme overens med bruksområde. Vi kom frem til at Drops merino extra fine, var et passende valg. Dette er til min begeistring et veldig mykt garn som gir definerte masker. Det står på garnstudio sine sider at dette er et spenstig garn, som tåler vaskemaskin. Noe som passer bra for en travel småbarnsmor. Fargene jeg skal bruke er svart, naturhvit og rødt. 

Oppskriftshefte kommer fra sandnesgarn og heter “klassikere”. Heftet har flere fine mariusoppskrifter, samt setesdalskofter og fanakofter. Jeg utelukker ikke at det flir flere kofter utover høsten. Det er noe helt eget med å gå løs på vår norske kulturarv, en slags ærefrykt. En ting er sikkert, jeg gleder meg til å føye denne klassikeren til merittlista mi!

Link til oppskriftshefte: http://www.sandnesgarn.no/

Kjøligere dager – tid for pulsvarmere

Pulsvarmere er kjekke små plagg. De passer kjempefint til vår og høst i stedet for votter og på vinteren til innebruk. Pulsvarmere er supre å ha i veska om det skulle bli kaldt og det er en veldig grei måte å regulre temperaturen på.

Disse pulsvarmerene i alpakka ,strikket jeg for noen år siden og dem har blitt utrolig mye brukt! Dette paret i petrol er helt klart min favoritt!

 

Oppskriften er min egen

Garnforbruk: knappe 50 g tynn alpakka

Pinner: nr. 2,5.

Legg opp 48 m til spinkle hender og 52 m til litt større hender.

Omg. 1: *1 r, 1 vr, 1 r, 1 vr* strikk ut omgangen.

Omg. 2: *1 r, 1 vr, 1 r, 1 vr* strikk ut omgangen.

Omg. 3: *1 vr, 1 r, 1 vr, 1 r* strikk ut omgangen.

Omg. 4:  *1 vr, 1 r, 1 vr, 1 r* strikk ut omgangen.

Gjenta disse 4 omgangene, som utgjør dobbelt perlestrikk.

Strikk dobbelt perlestrikk rundt i 14 cm. (Eller ønsket lengde)

Strikk dobbelt perlestrikk frem og tilbake i 4 cm, for å få plass til tommelen.

Strik så dobbelt perlestrikk rundt i 2 cm.

Fell løst av. 

Hekle en picot-kant rundt kanten oppe og nede, samt rundt tommelen, med heklekrok nr. 2,5.

Pikot blir dannet av 3 luftmasker som settes sammen til en ring med en kjedemaske. Ha 3 fastmasker i mellom hver ring. Fortsett rundt, avslutt med kjedemaske

Fest alle tråder og ditt nye yndlingsplagg er klart til bruk!

 

Dobbelt perlestrikk er svært elastisk og former seg fint etter hendene, men ikke like kjedelig som den klassiske rett og vrang.  Dette paret er strikket på samme måte som det petrolfargede paret over, men her har jeg sydd på små hjerteknapper til dekor. Annen fin pynt kan helt klart også benyttes!


Dette paret har jeg tatt utganskspunkt i ei oppskrift fra Strikkeboka av Gerd Fjellanger. I boka finnes det lue og trekantsjal i samme mønster. Jeg har strikket pulsvarmere lengre og laget hull til tommelen, for å gjøre dem varmere. Disse er strikket på pinner nr. 3. og garnforbruket er ca 1 nøste tynn alpakka.


#pulsvarmere #småstrikk #wristwarmers

Lik strikkepikens facebookside!