Kjole med døde fisker på

Jeg har ikke bare sydd meg trekløvertopp, jeg har også sydd meg kjole med døde fisker på. Noe spesielt, men samtidig gøy! Jeg er tross alt katteeier og glad i farger.

Kjolemønsteret kommer fra Tilly and the buttons og er et ypperlig første-jersey-prosjekt med gode forklaringer og bilder.  Jeg har tidligere skrevet om gode erfaringer jeg har gjort meg med jersey, men jeg gjentar meg selv gjerne.

– Vrangsydde sømmer syes med smal sikksakk

-Tvillingnål fungerer utmerket til å legge opp t-skjorter, ermer og halssømmer. Dette gir et profft uttrykk og er i tillegg elastisk. Dette er fordi det er det er to rettsømmer på oversiden og en sikksakksømmen som binder disse to sammen, derav kommer elastisiteten. 

– Slakkere trådspenning en normalt.

– Strechnål eller butt nål (ballpoint needle) er et must.

– Spesialfot for elastiske tøy/overtransportør (walkingfoot) er nyttig. Stoffet, og da begge lag, dras slik gjevnt under foten.

Kjolen er størrelsen mindre en trekløvertoppen min. Noe som innebar mye mindre tilpassing og improvisering. Kort sagt, den passet bedre.

Halsen ble litt slarkete og bulkete, og jeg har konkludert med at båthals ikke er min greie. Så det blir en annen halsringing neste gang. 

Jeg syns kjolen ble nokså posete i ryggen, problemet løste jeg med å lage 2 innsnitt. 

Det denne detaljen forsvinner litt innimellom alle fiskene, men dette er først og fremst for å oppgradere passformen.

En kjole som det garantert blir flere av, i flere farger, mønstre og varianter. En komfortabel favoritt i klesskapet så langt! 


#SewingCoco #CocoDress #TillyAndTheButtons #DressHandmade

Stor pakke med jersey-stoff i posten!

Etter å ha knekt jersey-koden, har jeg fått helt sydilla. Nå skal jeg virkelig fornye garderoben, med masse fine t-skjorter, gensere og kjoler i farger og mønstre som jeg liker! Moter kommer og går, mens personlig stil er noe mer varig. Jeg liker praktiske, gode og kledelige fasonger i naturmaterialer.

Så sist mandag skeiet jeg skikkelig ut å bestilte meg nærmere 16 meter med jersey fra Håndlaget av Ingrid. Lysegrått stoff med grå katter på, ensfarget petrol, kongeblå, lilla, rosa og svart. Jeg er veldig fornøyd med fargene og kvaliteten! Eneste negative var at hun var utsolgt for den fine røde jerseyen hun tidligere hadde hatt.

Jeg bestilte søndag 15. juni og allerede fredag den 20. juni, var pakkelappen nådd postkassa. Altså en pakke med superfart!

Nå er alle stoffene vasket slik at krymping og overskuddsavfarging er unnagjort. Så nå er det bare å sy og kose seg!

Asymetriske kabelsokker

 Jeg er helt hekta på sokkestrikking for tiden. Og det er kanskje ikke så merkelig, siden jeg fikk den kjempefine sokkeboka Sock Knitting Master Class til jul. Jeg har tidligere strikket 3 par Happy Go Lucky Boot Socks, fra samme boka. Her har jeg skrevet om par 1, par 2 og par 3. Nå har jeg gått i gang med et par med asymmetriske kabler på. 

Pinnene er nr. 2,5 og garnet er Silja, fra Sparkjøp, i fargen lilla nr 336. Jeg beregnet 3 nøster, 150 g, noe som skulle holde i massevis.

Andre varianter av sokkene finnes for skuelystne, på Ravelry.

Kablene slynger seg fra siden av sokkene og frem mot tærne. Panelet med flettestrikk flyttes 1 maske sideveis, på hver 4. omgang. Dette gjøres ved å felle 1 maske på ene siden, og øke tilsvarende på den andre. Da er det viktig å ha kontroll på hvilken sokk en strikker på, for her er det en tydelig høyre og venstre sokk. 

Litt lengde ble det opp over leggene, og et passer jo fin-fint til en frossenpinne som meg!

Tærne skulle egentlig felles i sidene, annen hver omgang. Men dette blir for vidt for mine spinkle og smale bein. Jeg gikk for vanlig stjernefelling, dog litt kortere og bråere avfelt tå. Begynte med 4 masker mellom hver “2 sammen masker”. 

Hælene er strikket med forsterkning, i en teknikk som jeg ikke kunne fra før av. Alle maskene er strikket rett på rettsiden, men på vrangsiden er bare annen hver maske strikket og garnet ligger på fremsiden av de maskene som ikke er strikket.

Jeg har tidligere strikket annen hver maske på rettsiden, med garnet på bak maskene som ikke er strikket. For så å strikke alle maskene vrang på vrangsiden. Så her lærte jeg noe nytt! Denne teknikken er mindre fremtredende, men likevel tykk og slitesterk..

 Tror dette blir et bra “gå-i-besøk-par” som blir fin å ha til kjoler og skjørt!


#SockKnittingMasterClass #AsymmetricalCables #SiljaGarn #Sokkestrikking

Trekløvertopp i jersey

Jeg har lenge fryktet jerseystoffer. Men nå har jeg endelig barsket meg opp til å prøve dette. Riktignok med skrekkblandet fryd…

 

Etter å ha svirret rund på nettet fant jeg ut at et ypperlig første-jersey-prosjekt måtte være Coco Top fra Tilly and the Buttons.

Tilly er en veldig flink dame som har satt seg som mål å gjøre søm av egne klær overkommelig for alle. Hun har masse fine tips på bloggen sin, og har i tillegg en svært søt og feminin stil. 

Pulsvarmerene har jeg strikket selv og det skriver jeg om her

Mønsteret kommer med klare og gode instruksjoner, selv om dem er på engelsk. Instruksjonsheftet inneholder oppklarende bilder. Tilly oppfordrer også alle til å legge inn personlige varianter til plagget. På Pintrest har hun også en egen gruppe, Coco Galery, der ligger bilder av ulike varianter av toppen/kjolen som ulike damer har sydd. En kjempefin plass å hente inspirasjon! 

 Gode erfaringer ang jersey:

– Vrangsydde sømmer syes med smal sikksakk.

– Tvillingnål fungerer utmerket til å legge opp t-skjorter, ermer og halssømmer. Dette gir et proft uttrykk, og er i tillegg elastisk. 

– Slakkere trådspenning en normalt.

– Strechnål eller butt nål (ballpoint needle) er et must.

– Spesialfot til elastiske tøy/overtransporttør (walking foot) er nyttig. Stoffet, og da begge lag, dras slik gjevt under foten. 

Selv om jeg passet perfekt til målene på størrelse 6 ble den alt for stor. Toppen ble vesentlig sydd inn, både i sidene og under armene. Halsen ble fryktelig vid, så her måtte jeg improvisere med et legg. 

Jeg konkluderte med at dette mønsteret må være stor i størrelsen. Så neste gang skal jeg, lage en størrelse mindre.

 

Et prosjekt med bratt læringskurve, som helt klart har gitt mersmak. Jeg er glad for at jeg har overvunnet skrekken min når det kommer til jersey. Jeg har nå en svært komfortable og snerten topp. En av favorittene i klesskapet mitt!

Så nå ligger jersey-verden for mine hender!


#SewingCoco #CocoTop #TillyAndTheButtons #DressHandmade

Blå pulsvarmere med rutemønster

En av mine favorittbøker er den om Fanatrøyer. Denne boka finnes det mye spennende gamle mønsterstrikk og ensfarget teksturstrikk. Jeg har latt meg inspirere av gamle kofteermer som skal få utløp i form av pulsvarmere.

Pulsvarmere er genialt å leke seg med fancy maskekombinasjoner og teste ut nye ting. Skulle det gå rett vest er det lite å rekke opp, og skulle det bli fint, men vanskelig å strikke er pulsvarmere så små plagg som blir nokså fort ferdige likevel.

 Garnet jeg har brukt er Sandnes Mini Alpakka i fargen Kobolt nr. 5836. Pinnene er prydet med nr. 2,5.

Jeg lette rundt på youtube og fant en video som i prinsippet er samme om det jeg har begynt på. Her strikkes prøvelappen frem og tilbake, noe som er mye vanskeligere enn å strikke rundt slik jeg har gjort. Det flettes masker på hver omgang, og da er det en soleklar fordel at alle pinnene blir på retta og fremsiden.

Bunnen er vrang og de rette maskene flettes over og under hverandre i tur og orden. Mønsteret jeg holder på med er delelig på 6, 4 vrange mellom de 2 rette maskene som flyttes diagonalt på samme måte som flettestrikk.

IAco4tICRYU

Jeg må si meg enig i at det ble mye pes å bruke en flettepinne for å flytte på 1 maske i slengen, og i overkant skummelt å ta maskene av pinnen i videoen over. Så jeg fant en video fra Drops som viser hvordan strikke den nest fremste masken både foran og bak. Prinsippet er det samme, selv om den ene er en rettmaske og den andre er vrang.

Det tar litt tid å knekke koden, men det går veldig greit når jeg kom til det punktet. Mønsteret er ikke noe problem å memorere og jeg hadde ingen problemer med å holde styr på hvor jeg befant meg i mønsteret.

Selv om dette er tidkrevende teksturstrikk som krever full oppmerksomhet, er det kjekt å se resultatet skride frem. Nok en gang mye fint å finne i gamle teknikker!

 

#fanatrøyer #gamleteknikker #teksturstrikk #strikking #pulsvarmere #iknitwithcatfur