Smart måte å unngå trådfesting på kofter

Må trådene festet i oppklippsmaskene? Og i så fall hvordan? Trådene må ikke festes på tradisjonell måte, og jeg forklarer hvordan jeg gjør det, her i denne bloggposten.

Dette er sikkert et tips mange vet om, men samtidig ser jeg at det spørres en del om det inne på diverse strikkegrupper på Facebook, samt jeg får en del forespørsler både på mail og blogg angående dette.

Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om Unngå å feste tråder – Ja takk!. Det er en metode for mange ulike plagg og prosjekter i garn som tover. Denne teknikken her kan brukes kun på kofter, men med alle typer garn. Dette er noe som fungerer fint ved fargebytte eller vet begynnelsen av nytt nøste i samme farge.

Jeg har tidligere skrevet denne bloggposten. Der skriver jeg om hvor jeg finne oppskrifta og hvilket garn jeg bruker. 

Hvordan strikker jeg oppklippsmaskene? Jeg strikker dem med 4 vrange masker. Dette sørger for at det blir en klar kontrast mellom kofta og der jeg skal sy fast stolpene for hånd/plukke opp masker når jeg monterer. Hvorfor nettopp 4? For dette er helt passe antall for meg. Færre masker kan skape problemer under monteringen. Flere oppklippsmasker bruker unødvendig garn, og ender uansett opp med å måtte klippes vekk, for at resultatet ikke skal bli klumpete. 

Det er viktig å få med alle mønsterfargene inn i disse 4 maskene. Jeg strikker konsekvent de 2 ytterste oppklippsmaskene i samme farge som knappestolpene skal være i, og de 2 andre strikker jeg i mønsterfargen(e). (Skulle ikke stolpene bli sydd nøye nok i, vil det ikke stikke opp en kontrastfarge mellom knappestolpe og kofte, og dette er en skjønnhetsfeil som vil bli veldig lite synlig.) Har jeg flere farger enn 2, prøver jeg fortsatt å strikke de 2 ytterste maskene i knappestolpefargen, så langt det lar seg gjøre, mens jeg begynner på ny omgang på maske nr. 3 og avslutter omgangen på oppklippsmaske nr. 2. Altså fargebytte midt foran. 

Et annet smart tips er å felle av oppklippsmaskene når før jeg kommer til halskanten. Da feller jeg 2 masker, med å legge den ene over den andre, andre over den tredje, uten å strikke disse maskene. Så sitter jeg igjen med 2 masker. Da tar jeg den fjerde masken over den tredje, og sitter igjen med en løs maske sånn ca midten. Denne holder jeg fast på med en sikkerhetsnål. Denne maska vil bli midt mellom sømmene jeg syr før jeg klipper kofta, og vil dermed bli sikret og ikke rakne. Slik påvirker ikke fellinga hverken den ene eller den andre siden av knappestolpene og garnet vil være igjen på rett side for å strikke halskanten med. 

Når jeg begynner på nye garnnøster lar jeg trådstumpen henge igjen baksiden.

For ha ha strikketøyet mest mulig ryddig under produksjon, knyter jeg trådene løst sammen på baksiden.

Når trådene skal festet trekker jeg dem opp på fremsiden.

Knytt deretter trådene sammen 2 og 2 med dobbeltknute, Ha gjerne 1 maske i mellom trådene som knytes sammen, da holder knuten seg på fremsiden. 

Hvorfor på rettsiden? For at de løse trådene ikke skal forsvinne ned i symaskinen, når maskinsømmene syes. Dessuten er det lettere å se hva en gjør når trådene er trekt opp på retta.

Sy 3 rettsømmer på hver side av knutene, med kort stinglende. Dette sikrer at alt av tråder blir sittende fast inni symaskinsømmene. 

Slik ser det ut etter alle de 6 sømme. 

Klipp mellom sømmene.

Når det klippes opp i front, er det lurt å legge en avis eller en skjærefjøl mellom rygg og front. Dette for å unngå å klippe hull i ryggen.

Trådstumpene er nå sikret i maskinsømmene, og derfor bare å klippe av det overflødige inkludert knuter. 

Med å strikke oppklippsmaskene slik jeg beskriver først i bloggposten, blir baksiden veldig pertentlig og gode å se på. Mønstertrådene leder horisontalt rett inn i oppklippsmaskene, uten noen forstyrrende vinkler som skurrer i synsinntrykket.

Dette er en obligatorisk teknikk for meg når jeg strikker og monterer kofter!


#koftemontering #smarttips #kofte

Lik strikkepikens facebookside da vel og få masse nyttige tips og inspirasjon!

Hvordan strikke tommelhull på votter?

Nå har jeg faktisk 2 ulike metoder jeg bruker til dette, og jeg har mine klare preferanser på hvilken metode jeg liker best til hvilket bruk. 

Metoden på votten til venstre, bruker jeg når det er like mange masker foran og bak på tommelen. Den til høyre bruker jeg når det er flere masker foran på tommelen enn på baksiden. 


Metode nr. 1

Disse samiske vottene har jeg skrevet om HER.

Dette er votter uten tommelkile, så denne votten strikkes som en sylinder helt opp til tommelhullet. Denne teknikken kan fint brukes på votter med tommelkile også. 

Det trengs en liten bit restegarn for å få dette til. Dette er faktisk en teknikk min bestemor lærte meg en nyttårsaften for sikkert 15 år siden.

aOX9h5Dyzp4

Strikk votten opp til der tommelhullet skal være. Deretter strikkes restegarnet inn i votten slik videoen over viser, over så mange masker som oppskriften sier skal settes av til tommel. Strikk selve votten ferdig før det begynnes med tommelen.

Når selve votten er felt av, plukkes tommel-maskene opp på en pinne under og en over restegarnet.

Nå er det like mange masker på begge pinnene. 

Fjern restegarnet, slik at det blir hull til tommelen. Maskene stikker ikke av, de sitter jo godt plassert inne på hver sin pinne.

Denne teknikken bruker jeg faktisk også i mine yndligns-knapphull, perfekte knapphull til doble stolper.

Nå er det strikke-klare masker på begge pinnene, disse kan og bør helst fordeles på 3 eller 4 pinner. Så er det bare å å begynne å strikke. Jeg begynner omgangen i høyre side. For å unngå at det blir hull i sidene, kan det være være lurt å plukke opp 1 maske ekstra i hver side som strikke disse sammen med en annen maske, på første omgang. Ergo samme maskeantall og ikke hull i sidene.

Ingen synlig overgang på fremsiden av votten.

Heller ikke på baksiden. Dette er den teknikken som gir et mest usynlig resultat.


Metode nr. 2

Strikk opp til tommelhullet og sett tommelmaskene inn på en sikkerhetsnål eller tråd.

 

Legg opp så mange masker som oppskriften sier, med oppleggsmetoden over. Strikk votten ferdig og felle av.

 
Et lite tilleggstips, er det få masker som skal legges opp kan dette bli en nokså stram kant. Jeg legger ofte opp dobbelt så mange masker med backward loop cast on i oppskrifta, og strikker 2 og 2 masker sammen på første omgang. Samme maskeantall, men ingen stram kant.
 
p9ghFRvbOIw
Sett tommel-maskene inn på 2 pinner og plukk opp masker bak tommelen, slik som vist over. Begynne omgangen i siden. Også her kan det lønne seg å plukke opp 1 maske ekstra i hver side, som på andre omgang stikkes sammen med en av de andre maskene. Dette for å unngå hull i sidene.
 

Det vises ingenting i overgangen mellom vott og tommel på framsiden.

Derimot vil det vises litt mer på baksiden.



 

2 ulike teknikker, til hvert sitt bruk. Begge med sine fordeler og bakdeler!


#strikkevotter #tommel

Lik strikkepikens facebookside da vel!

Samiske damevotter fra Kautokeino

Votter jeg lenge har tenkt å strikke, har endelig blitt realisert! 

Jeg har tidligere skrevet om prosjektet HER.

Oppskriften er hentet fra boka Samisk husflid i Finmark. Vottene er strikket på pinner nr. 2,5. Garnet jeg har brukt er Finullgarn fra Rauma i fargene hvit nr. 400, rød nr. 418 og marineblå nr. 183. Oppskriften har mer rødt mønster enn hva jeg har strikket, jeg ønsket å balansere vottene med litt mer blått mønster jevnt fordelt. 

Jeg hadde 2 restenøster med hvitt fra Bøvertunkofta mi  og Medalje med raglanfelling. Og nesten et helt nøste marineblå fra sistnevnte kofte. Det røde garnet er en rest etter Liverpool-vottene jeg strikket til jul i forfjor. Siden det ble for lite rødt måtte jeg kjøpe mer, og fikk til alt hell tak i samme partinummer. Det hadde ikke vært helt krise om ikke, striper er utmerkede mønstre å strikke med restegarn. Da er det bare å begynne på et nytt parti etter en kontrastfarge, og da vises veldig lite av de små fargeforskjellene. Jeg syns det er viktig at restegarnstrikk ikke ser ut som nettopp det. 

Vottene er lagt opp med long tail cast on, en god allrounder-opplegg som passer til det meste. Nederst har jeg strikket 3 runder med tvinnarand. Dette var et element som ikke sto i oppskriften, men som gikk igjen i mange av de andre votteoppskriftene. Enkelt var det å tilføye og mye flottere ble det!

Videre har jeg har strikket mønster med 2 (og litt 3) tråder på venstre pekefinger

Tomlene er faktisk uten tommekiler – altså økinger i forkant av tommelen. Tommelen og selve votten er felt av med fellinger som heller til høyre og venstre.

Båndet en knytt med DENNE teknikken. Båndet er en smart innretning slik at vottene enkelt kan knytes sammen – ergo ingen votter på avveie.

Duskene har jeg laget med å surret garn over en liten papplate, se HER, og knytt fast i båndet.

Jeg skrev i et tidligere innlegg at disse skulle være til meg selv, men det stemte ikke helt. De ble nok gitt bort til jul til min gode venninne med samiske røtter. De ble tatt godt i mot!

Spennende å teste ut litt andre etniske former for strikk!


#samiskevotter #votter #østsamisk

Lik Strikkepikens facebookside og få mer inspirasjon og tips!

Uglevotter og lue

Av og til dumper jeg over mønster som være meninga jeg skal strikke og da til en spesiell person. Uglevottene fra Jorid Linvik var et slik eksempel. Broren min har en forkjærlighet for ugler, så da sa det seg på mange måter selv…

Vottene er strikket på pinner nr. 2,5 og nr. 3. Garnet jeg har brukt er Baby Ull fra Sparkjøp i fargene hvit nr. 801 og koksgrå nr. 827.

Vottene er fra Den store votteboka, eller det vil si, inspirasjonen er derfra. Denne boka baserer størrelsene sine på strikkefasthet, og selv om jeg strikket etter den bløteste strikkefastheten fant jeg ut at vottene ble for små til herrehender som utøver mye fysisk arbeid. Så jeg endte opp med å tegne om votten, men beholde selve ugla i stor grad slik den var i utgangspunktet. Slik oppnådde jeg passende størrelse.

Luen og vottene er strikket i samme garn. Sjekk den lille babyugla som pryder tommelen!

Vottene er lagt opp med samme metode som jeg legger opp mine slitesterke sokker. Jeg droppa å strikke striper på kruset, for jeg syns det blir mest ryddig slik. Mønsterstrikken er strikket med 2 tråder på venstre pekefinger.

Jeg har økt til tommel SLIK og felt av tommel og vott SLIK.

Oppskriften på luen er fra Garnstudio og den er å finne HER. Lua er strikket i samme hvite garnet som vottene og oppleggsmetoden er også den samme.

Jeg har valt å strikke den største størrelsen, men har bytta ut pinnetykkelsen til pinner nr. 2. Den pinnetykkelsen har jeg brukt både på vrangbord og glattstrikk. Etter vrangborden har jeg ikke felt, slik oppskriften sier. Da hadde lua rett og slett blitt for trang. Hvordan har jeg kommet frem til at det er nettopp pinne nr. 2 som må brukes? Erfaring, hypoteser og utprøvningstrang – men så hører det med til historien at samboeren har måtte være prøvekanin ganske mange ganger underveis, for at jeg hele tiden kunne forsikre meg om at dette ble bra…  

Hvorfor har jeg gjort dette? Bruttern ønska seg en kamuflasjelue til vinterjakt, og den måtte være tynn og tett. Dette for at den ikke skulle bli for varm når han var i bevegelse og ikke så lett å blåse gjennom når det var vind. Derfor har jeg valgt en kompakt strikkefasthet i stedet for en løsere en slik som oppskriften anbefaler. Se mine tanker om strikkefasthet HER.

Stjernefellinga på toppen er både funksjonell og dekorativ.

Jeg har festet tråder på glattstrikk SLIK og på vrangbord SLIK.

Tror min lillebror ble fornøyd, for første juledag fikk jeg snap av at han var ute på tur og da hadde han tatt i bruk gaven!

 


#UGLEvotter #votteboka #JoridLinvik

Lik strikkepikens facebookside og få mer inspirasjon og strikketips!