Almondine-sokker

Enda et par sokker er ferdige. Jeg har tidligere skrevet om disse sokkene her.

Sokkene er strikket på pinner nr. 2, 5 og med strømpe-garnet Silja i fargen blå nr. 332. Jeg velger konsekvent nylonforsterket ullgarn til sokker, slik varer dem lengre for dem får ekstra slitestyrke.

Oppskriften er hentet fra en av mine favorittstrikkebøker Sock Knitting Master Class og bærer navnet Almondine. Mønsteret er greit å memorere og sitter nokså fort i fingrene. De ser mye mer avansert ut enn hva dem egentlig var å strikke. Og det er jo grei avkastning!

Jeg har lagt opp med Channel-Island-opplegg. Dette er en elastisk oppleggskant som er spesielt fin til 1 rett og 1 vrang ribb eller rillestrikk. Dette er en av de oppleggskantene jeg bruker mest. Litt ekstra jobb, men så blir resultatet bra også!

Hælflappen er strikker i teknikken forsterka hæl, en teknikk jeg bruker i mine slitestreke herre- og damesokker.

Jeg har felt vesentlig flere masker i hver side, enn hva oppskrifta tilsa, men det er fordi jeg har en veldig liten og smal fot. Dette har jeg gjort for at sokkene ikke skal bli slarkete på føttene mine. Dette har ført til at mønsteret nesten er på tur under foten, men jeg har bestemt meg for at det likevel er godkjent.

Tåfellingen skulle være i sidene, men det førte til at tåpartiet ble i overkant romslig, derfor gikk jeg for klassisk stjernetå-felling.

*2 rett sammen, 5 masker rett* ut omgangen. Strikk så 5 omganger uten felling.

*2 rett sammen, 4 masker rett* ut omgangen. Strikk så 4 omganger uten felling. 

*2 rett sammen, 3 masker rett* ut omgangen. Strikk så 3 omganger uten felling.

*2 rett sammen, 2 masker rett* ut omgangen. Strikk så 2 omganger uten felling. 

*2 rett sammen, 1 masker rett* ut omgangen. Strikk så 1 omganger uten felling.

*2 og 2 rett sammen* ut omgangen. Klipp tråden og dra den gjennom resterende masker.

Jeg har festet tråder på ribbestrikk og jeg har festet tråder på glattstrikk.

Litt improvisasjon ble det, og jeg er fornøyd!



#sockknittingmasterclass #almondine #sokker
 

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig oppdatering om strikkeprosjekter og tips!

Blondekant til Oddvars peneste kofte

Nok en gang har jeg bestemt meg for å bytte ut vrangborden med noe annet, noe litt mer spennende. Kofta er feminin og elegant i fasongen, så noe litt ekstra i tillegg er ikke feil etter min mening. 

Kanten jeg har latt meg inspirere av ble funnet i hefte fra Rauma sitt hefte om Selbustrikk. Denne kanten ble tidligere brukt i stedet for vrangborder på sirlige Selbuvotter strikket i tynt garn og med tynne pinner. Det er riktignok ikke helt eksakt samme kant jeg har brukt, så jeg har tatt meg noen kunstneriske friheter.

Jeg har tidligere strikket et par votter fra dette heftet, Selbustrikk på tynne pinner.

Garnet jeg har brukt kommer i hesper, som jeg selv har nøstet over til funksjonelle nøster med nøstemaskinen min. Jeg har strikket med Hifa sitt garn Ask på pinne nr. 3. Når jeg skal strikke glattstrikk og mønster går jeg over til pinner nr. 3,5. 24 masker på 10 cm, er forøvrig en veldig fin strikkefasthet til dette garnet! 

Jeg har laget et mønsterdiagram og en oppskrift med tekst. Først tar jeg for meg mønsteret i runden, deretter frem og tilbake.

Det kan være nyttig å ha lest bloggposten Hvordan få fine fellinger som heller mot høyre og venstre?

 

Rundt – legg opp et maskeantall som er delelig med 14 m. 

Omg. 1: Strikk vrang.

Omg. 2: Strikk *13 m rett og 1 vrang* gjenta ut omg. 

Omg. 3: Strikk *2 rett sammen, strikk 4 m, 1 kast, 1 rett, 1 kast, 4 rett, 2 m vridd rett sammen, 1 vr* gjenta ut omg. 

Så gjentas omg. 2 og 3 som utgjør hele mønsteret, til ønsket lengde. Avslutt med omg. 2. 

 

Frem og tilbake – legg opp et maskeantall som er delelig med 14 m + 1 m.

Omg. 1: Strikk vrang.

Omg. 2: Strikk 1 m rett *13 m vrang og 1 rett* gjenta ut omgangen.

Omg. 3: Strikk *2 rett sammen, strikk 4 m, 1 kast, 1 rett, 1 kast, 4 rett, 2 m vridd rett sammen, 1 vr* gjenta ut omg. 

Så gjentas omg. 2 og 3 som utgjør hele mønsteret, til ønsket lengde. Avslutt med omg. 2. 

 

Det blir ikke bare et fint blondemønster, med også taggekant nederst. Dette er veldig ulikt de andre koftene jeg har fra før av. 

Jeg tror dette blir å passe fint sammen med resten av kofta. Det er spennende å eksperimentere litt!


 

#kofteboken #oddvarspenestekofte

Lik strikkepikens facebookside og få flere oppskrifter, tips og kreative innputt!

Kofta Stjerneruter neste!

Etter gode erfaringer med medaljekofta mi med raglanfelling har jeg bestemt meg for å gå løs på en enda tøffere utfordring. Mine små grå lever under stor risiko å bli blodtrimma, men det får så være. 

Også denne oppskrifta er fra kofteboka. Kofta er tradisjonell primærsnittfasong, rett med isydde armer. 

Denne kofta er delt opp i fire ulike størrelser, men med bare 2 ulike maskeantall. Så her blir strikkefastheten helt avgjørende. Derfor skal jeg bruke pinner nr. 3 til vrangbordene og nr. 3,5 til selve kofta. 

Valget har dermed falt på Pt2 fra Pt Design, en slektning av finullgarnet fra Rauma. Dette er også 100% norsk ull med godt fargeutvalg. Fargene jeg bruker er naturhvit nr. 00 og turkis nr. 28. Spreke og klare farger, fresht!

Jeg har ikke strikket i dette garnet før, men så lang minner det veldig om finull, men det er litt grovere i teksturen. 

Jeg strikker nederste del av armen på rundpinne som måler 30 cm, og jeg vil anbefale det fremfor strømpepinner/settpinner. Den oppleves litt kort å strikke med, men det er jo bare et lite stykke før jeg bytter over til 40 cm som majoriteten av armene strikkes med. Resultatet blir helt klart best av å gjøre det slik! 

Strikkingen har til og med inntatt neglene, da er en bra hekta egentlig…

Medalje med raglandfelling i finull

Det er første gang jeg strikker en kofte med så mye mønster, men jeg kan konstatere at jeg føler at jeg virkelig mestrer mønsterstrikk.

Bildet er tatt med utsikt over Polarsirkelbyen Mo i Rana.

Garnvalget har falt på finullgarn fra Rauma i fargene hvit nr. 400, petrol nr. 451 og marineblå nr. 183. Kofta er strikket på pinner nummer 2,5 til kantene og 3,5 til resten. Jeg er veldig fornøyd med strikkefastheten som ble 27 m på 10 cm med pinner 3,5 i mønsterstrikk.

Jeg har valgt å gå bort fra vrangbordene og strikke doble kanter i kontrastfarge i stedet. Disse har jeg lagt opp med midlertidig opplegg. Jeg har jo for vane og ikke nøye meg med det ordinære… 

Under armene har jeg har økt med økinger som heller mot høyre og venstre. Jeg likte veldig godt denne detaljen med å stramme opp inntrykket med å ha merkemaska i mønsterfargen. Dette er en detalj som går igjen i kofteboka sine mange strikkeoppskrifter, og det er en detalj jeg kommer til å bruke mye fremover!

Oppskrifta som jeg har brukt som utgangspunkt er hentet fra Kofteboken.

Jeg har prøvd ut en ny typer doble knappestolper, Sandwich-stolper med rullekant. Dette er en variant jeg liker veldig godt, spesielt til tynt garn, for da syns jeg enkle stolper blir for puslete. Men dette er en ren smaksak!

Jeg tok meg bryet med å lage perfekte knapphull til doble stolper. Dette er mye jobb og krever en hel del improvisering til denne typen stolper, men resultatet blir veldig bra!

Knappene fikk jeg for lenge siden, men jeg har ikke helt visst hva jeg skulle bruke dem til, for jeg syns ikke de passet til noe. Til denne kofta ble det derimot helt bra match!

Jeg har sydd sammen hullene under armene med maskesting, en smart teknikk som blir både finest og mest brukervennlig!

Jeg har felt raglanfelling med fellinger som heller mot høyre og venstre, for å få dette ekstra ryddig og rent.

I stedet for å felle til hals har formet halsen på kofta uten felling, søm og klipping – men med forkorta pinner. Og for å få foregående teknikk til har jeg strikket mønster frem og tilbake, som absolutt ble en utfordring. Deretter har jeg laget dobbel halskant med usynlig søm.

Jeg er litt betenkt når det kommer til fasongen på kofta. Jeg må nok si at jeg liker rundfelling bedre, med fellinger jevnt fordelt over øverste delen av bolen. Dette gir en fin fasong over skuldrene. Her blir det øverste stykket nokså langt, for å få lagt inn nok antall fellinger, og kofta poser seg litt under armene pga dette. Jeg er absolutt fornøyd, og noen erfaringer rikere!

Bolen er rett i fasongen, uten innsving i livet. 

Kofta fikk seg en tur i vaskemaskinen på 30°C på ullprogram med Milo. Dette er strengt tatt unødvendig, men jeg liker å gjøre det med ubehandlet ull, for kofta blir mykere, tettere, mer fluffy og alt blir liksom vasket på plass. Jeg har flere tips til ullvask her.

I tillegg til teknikkene jeg nevner ovenfor har jeg strikket mønster med 2 tråder på venstre pekefinger. For å gjøre mønsterstrikket enklere, med et to-farget nøste, dette tipset har jeg blitt veldig glad i! 

Dessuten har unngått å feste de fleste trådene med spyttspleising og deretter festa resterende tråder på glattstrikk

Norsk natur er gnistrende vakker på sitt beste, og da er det gøy å ta bilder!


 

#kofteboken #kofte #medalje #raglanfelling

Lik strikkepikens facebookside og få med deg alle nye innlegg!

Hårbånd i fargerik elastikk

En veldig enkel måte å gjøre noe mer ut av håret er å bruke hårbånd. 

Det finnes masse fine varianter i butikkene, men de er faktisk veldig enkle og rimelig å lage selv. 

Jeg har brukt Fold Over Elastic (FOE) som jeg har kjøpt på noen få kroner på ebay. Denne elastikken er ca 18 mm bred og disse rullene er på 5 meter. FOE kommer i masse fine farger og mønstre. Den kan brettes på midten og kan fint brukes til halskanter til jerseyplagg. 

Klipp 1 bit på 6 cm – bit som holder alt sammen

Klipp 1 bit på 10 cm – liten sløyfe

Klipp 1 bit på 14 cm – stor sløyfe

Klipp 1 bit på 45 cm – hårbånd

Bruk en lighter, fyrstikk eller et stearinlys til å smelte endene på båndene. Dette sørger for at de ulike delene ikke fliser seg. 

Jeg overlapper båndet med ca 1 cm og syr frem og tilbake.

Sløyfene legger jeg bare inntil hverandre og bruker en bred sikksakk for å holde dem sammen. Dette har jeg valgt fordi det er lite belastning på sløyfene og for at hele sulamitten ikke skal bli unødig tykk.

Så legger jeg hårbånd, stor sløyfe og liten sløyfe midt opp på hverandre og syr frem og tilbake. 

Limet tar jeg først frem når jeg skal legge siste biten rundt sløyfene og hårbåndet. 

Dette fordi at det er umulig å sy den siste biten usynlig på og fordi det er liten belastning på dette stykket. 

Enkelt og greit er det også!

Slik blir de ferdige!

Søte små sløyfer.

Disse passer fint til små jenter, eller større jenter som ikke har blitt skikkelig voksne…

Lange damestrømper i Fabel

Strømper har jeg faktisk ikke strikket før, selv om jeg er bekjent med ullsokker i alle mulige varianter. Men det er en første gang for alt, så da hoppet jeg like gjerne ut i!

Jeg har tidligere skrevet om dette prosjektet her.

Jeg fant en oppskrift på strømper som går opp til kneet fra Garnstudio, men siden disse ikke var lange nok. Jeg brukt den som utgangspunkt for nederste delen av strømpene. I tillegg har jeg puttet på teknikker som jeg har erfart gjør seg godt på håndstrikka sokker.

Jeg har brukt garnet Fabel uni colour grå nr. 200. Jeg har i hovedsak brukt pinner nr. 2,5, men brukt nr. 2 til hælflappene.

75 cm er ingen liten prestasjon med så tynne pinner og garn. For her snakker vi nesten ullbukse altså! 

Jeg har strikket vrangbord med 2 rette og 2 vrange øverst. Dette for at det er en svært elastisk kant. Jeg har så laget en hullrad som kan benyttes til å ha bånd eller strikk i for å holde strømpene ekstra godt på plass, eller bare som et dekorativt element. Jeg har så gått over til 4 rette og 7 vrange, som skal ende opp med 3 rette og 3 vrange et stykke under kneet. 

Når maskeantallet stemmer med 3 rette og 3 vrange, skal det felles masker midt bak, etterhvert som leggen smalner nedover. Dette kommer i utgangspunktet i konflikt med vrangborden. Dette har jeg løst på en snedig måte, med å felle 1 maske på hver side av de 3 rette maskene som går midt bak langs hele strømpen, med 2 cm intervaller. 

Praktiske løsninger som samtidig fremhever fasongen av damelegger. Det blir ganske flott egentlig!

Hælflappene har jeg strikket med teknikken forsterket hæl, som jeg også bruker i mine slitesterke damesokker. Dette er en av mine favoritt-teknikker når det kommer til sokker. Jeg har i tillegg byttet til pinner nr. 2 til hælene for å få strikkefastheten litt tettere og tåle mer bruk. 

Jeg har strikket vrangbord helt ned til tærne. Dette sørger for at strømpene sitter godt på foten, uansett om foten er smal eller bred. Her er strømpene på mine tynne små føtter i str. 36. Hun som skal ha dem er nok litt bredere og lengre, men det skal fungere fint likevel!

Enkelte ting ser rimelig snåle ut uten noen inni… 



#ullstrømper #damestrømper #langestrømper

Lik strikkepikens facebookside og bli oppdatert om nye innlegg!

T-skjorte med V-hals og strikkeknapper

Det er kjekt å veksle mellom strikking og søm litt. Men selv om jeg syr så er det vanskelig å legge strikkinga helt på hylla.

Det hele begynte med en noen råtøffe knapper med strikkemønster, og de bare hylte og skrek for å bli med meg hjem. Og etter slik innsats ble de belønnet med å flytte inn hos meg. Jeg hadde ingen planer om hva jeg skulle bruke dem til, men jeg fant fort ut dem ble kjempefine på svart tøy.

Og da jeg fant en t-skjortemønster som skulle ha tre knapper og i tillegg v-hals, falt jeg for denne varianten. Mønsteret har jeg kjøpt på stofstedet.dk. Knappene har jeg kjøpt på min lokale garnbutikk, men jeg fant dem også på nett her. Jeg har også sett disse knappene i mange garnbutikker. 

Jeg har ingen tidligere erfaring med mønstrene til det danske merket Onion, men de virker veldig oversiktlige og greie. Jeg liker veldig godt at mønsterdelene ikke går på kryss og tvers over hverandre og er tydelige å tegne av. Det følger også med greie forklaringer på hvordan mønsteret tilpasses til dine mål, og sømrekkefølge da. 

Jeg måtte flytte midjen opp 4,5 cm og tilsvarende forlenge toppen. Jeg er kort i overkroppen, med høy midje, så dette er et velkjent problem. Det er det som er så fint med å sy selv, da blir alt plassert på riktigplass i forhold til meg. 

Halskanten ble litt slarkete og jeg mistenker at den er et par centimeter for lang, selv om jeg har gjort slik mønsteret beskrev. Dette vises spesielt i nakken. Og jeg syns skjorta ble litt vel trang rundt magen, til tross for at jeg sydde så langt ut i sømrommet som mulig.

Skal jeg sy en til så blir det strammere halskant og ha en størrelse større på underdelen. Skjorta er fult brukbar, men den trenger noen justeringer for å bli perfekt. Men et helt ok prøveprosjekt.

Jeg syns utringningen ble i overkant avlørende, så jeg flyttet knappene litt lengre opp for å holde skjorten mer igjen. En veldig grei  og enkel tilpasning å gjøre siden skjorta ikke har knapphull og knappene bare er satt på som pynt og kan ikke knappes opp. Men det er knappene som holder fronten sammen, fordi knappesømmen går gjennom frontstykket både på høyre og venstre side. 

Under bysten har jeg sydd 3 sømmer på hver side. Overtråden er vanlig svart sytråd og undertråden har jeg brukt tynn svart elastikk. Dette har jeg gjort for å få litt mer fasong på t-skjorta. 

Det finnes to alternativer for kanten nede, buet eller rett. Jeg  valgte den med bue. Det er riktignok ikke en veldig tydelig bue, men dette er en detalj jeg ikke har i klesskapet fra før av. 

Alt trengs ikke å utdypes…