Hvordan sy i 2- og 4-hullsknapper?

I likhet med knapphull, og spesielt i samarbeid med knapphull, er knapper nesten obligatorisk i jakker. 

Jeg har foretrukket å bruke polyestertråd, som er mer slitesterkt en bomull. Metallknapper sliter mer på tråden en plast- og treknapper.

Men jeg har i senere tid blitt gjort oppmerksom på at polyestertråd er mye sterkere enn ull også, noe som egentlig er litt opplagt, og dermed sliter sytråden på ulla og strikkeplagget. Så bomullstråd skal faktisk være det beste for strikkeplagg og spesielt ull og andre animalske fibre. Det kan hende du mister en knapp, men sjansen er mindre sannsynlig at sytråden sliter hull i strikkeplagget, noe som er vanskelig å fikse. Knappen kan tross alt syes på igjen. Gjør det til en god vane å gå over knappene dine en gang i mellom, for å sjekke at dem sitter som dem skal!

Jeg bruker dobbel tråd, knyter en knute og fester tråden på fremsiden av arbeidet. (Dette blir uansett under knappen og blir ikke til å vises) 

Det hemmelige trikset er å stikke en fyrstikke under knappen mens den syes fast. Slik får knappen hals og det blir plass til stolpen fra motsatt side som skal ligge under knappen, for å lukke jakka.

Tradisjonelle kofteknapper i tinn har ikke knapphull, men en faststøpt løkke under, som har samme funksjon den sydde halsen jeg viser her.

Trekk ut fyrstikken og surr tråden flere ganger rundt halsen og stram til.

Denne teknikken brukes både på sydde og strikkede plagg.

Fest tråden på innsiden av jakken og klipp av tråden. Knappen stikker tydelig opp fra stolpen. 

Dette trikset lærte jeg på mine yngre dager, da jeg var utplassert på Bergen Byspill Stiftelse for å smake på tilværelsen som kostymesyer. Og gøy og lærerikt var det!


#syiknapper #montering #strikkejakke #strikkekofte

Lik strikkepikens facebookside da vel!

Hvordan strikke knapphull?

Å lage knapphull er som oftest en naturlig del av det å lage jakke. Det finnes flere varianter, men dette er til nå, den metoden jeg liker best til enkle stolper. Dette knapphullet kan også brukes til doble stolper, men må knapphullene på frem- og bakstykket syes sammen. 

Jeg har også skrevet om perfekte knapphull til doble stolper, disse er riktignok litt mer arbeidskrevende, men de blir riktig så flotte!

 
Youtube er en god venn som kan svare på det meste. Knapphullet her strikkes på en pinne og har forsterkninger i begge sider. 
 
Min erfaring er at dette knapphullet krever flere masker en vanlige knapphull. I oppskrifta kofta var det anbefalt å felle knapphull over 3 masker til 20 mm knapp. Jeg felte over 4 masker. Her er det lurt å prøve seg frem. Ryddige og fine knapphull med ekstra forsterkning i sidene, jeg liker sånt!
 

#strikkeknapphull #knapphull #forsterkedeknapphull

Lik strikkepikens facebookside og få flere tips! 

Påskekos og Linda K’s wristswarmers

Årets påskeferie, i likhet med alle andre påskeferier, nytes hjemme hos mamma. Avslappende dager, pulsvarmerstrikk og påskekrim passer meg utmerket!

Jeg er stor fan av pulsvarmere. Et av parene jeg bruker veldig mye er Linda K’s Yummy Mummy Wristwarmers i naturhvit alpakka, fra Inca alpakka fra Rauma. Disse har jeg skrevet om tidligere her.

Disse pulsvarmerne er strikket med babyull fra Sparkjøp, farge naturhvit, på pinner nr. 2,5. Det går med i underkant av 1 nøste pr. par.

I likhet med de tidligere parene jeg har strikket har jeg brukt Channel Island Cast On som oppleggmetode. Min soleklare favoritt når det kommer til opplegg. Dekorativ og elastisk er en bra kombinasjon!

Pulsvarmerne er kjappe og morsomme og strikke! Oppskriften er å finne på engelsk og norsk her.

God påske alle sammen!


 

#LindaKsYummyMummyWristwarmers #pulsvarmere #flettestrikk

Vekter til tøy og mønster

Jeg kom over en kjempefin idé på Pintrest om hvordan jeg kunne lage kjappe, kjekke, praktiske og ikke minst rimelige vekter til tøy og mønster. Slik kan jeg lure meg unna knappenåler og saks, til fordel for vekter og rullekniv. 

Jeg har brukt sekskantmuttere med diameter 36 mm fra Biltema. Disse har jeg kledd med strimler av hvitt bomullstøy av billigste sort. Dette for å beskytte mot skarpe kanter.

Jeg valgte hvitt slik at det ikke skal bli noen uhell med eventuell avfarging. 

En stripe på 2 x 100 cm, viste seg å være akkurat passe til 1 mutter. Stripen ble viklet rundt mutteren og limt i enden. 

Ikke akkurat noe prakteksemplar, men praktiske og greie. Så nå har jeg 10 kjekke vekter til under 100-lappen!


 #sytilbehør #mønstervekter #tøyvekter #vekter

Bruke opprekksgarn på nytt? – Helt klart!

Jeg har rydda gjennom hobbysakene mine i det siste, og da fant jeg en UFO i form av en nesten-ferdig vest. Den ble aldri helt ferdig og jeg ble aldri helt fornøyd. Så da har ikke dette prosjektet lenger livets rett, og garnet kan fint brukes til noe annet.

Jeg kom over denne videoen på youtube som hadde mange nyttige tips.

Nå er det sik at jeg ikke har nøstemaskin eller garnvinde, så jeg surra garnet rundt kleshengere og dyppa det i lunket vann. Så klemte jeg så mye vann ut som mulig og hengte det til tørk.
 

Etterhvert som garnet tørket nøstet jeg opp mer og mer. 

Inga er som alltid med og passer på!

Fqc0xGOI4bI

Er det derimot veldig lite garn som skal skal rettes ut er det denne metoden som gjelder. 
 

8uLiFOVmcUU

Siden dette er 100% ull som ikke er superwashbehandlet, tover garnet. Derfor har jeg tovet sammen alle opprekkstrådene til en sammenhengende tråd. Da slipper jeg å feste tråder når jeg begynner å strikke av dette garnet.
 

Her har jeg på meg fanakofta mi som jeg selv har tegnet, laget mønster på og selvfølgelig strikket. Det har jeg skrevet mer om her.

En leser kom med et tips om å surre garnet rundt en bøtte og spyle dette i dusjen, og la det tørke slik. Da er det enkelt å både nøste på tradisjonell måte eller bruke nøstemaskin på dette garnet. Dette har blitt min foretrukne metode å gjøre dette på. 

Så nå har jeg et sammenhengende nøste på 330 gram garn. Tror kanskje det på sikt blir en ny vest. Nå er garnet i det minste klart til bruk!


#opprekksgarn #gjenbruk #strikking

Lik strikkepikens facebookside og få oppdateringer med hver nye bloggpost!

 

Strikkeutstyrsveske til meg selv

Nå har jeg tatt meg tid til å lage en strikkeutstyrsveske til meg selv. Tidligere har mamma, svigermor og samboerens mormor fått. Det har jeg skrevet om her og her.

Stoffene er nøye utvalgte, både med garnnøster og hjerter. Hjertestoffet kjøpte jeg for sikkert 10 år siden på en tur til Oslo. Tøyet med garnnøster er kjøpt på Etsy og er å finne her.

Jeg har tidligere skrevet om å sy tittekant med kroklisse og den bloggposten er å finne her.

Som pynt og viktig budskap har jeg sydd på en Hand Made-lapp, med en av symaskinenes pyntesømmer. Merkelappen er også kjøpt på Etsy og er å finne her. Så har jeg pyntet opp med resteknapper for å binde fargene sammen. 

For å gjøre glidelåsen enklere å få tak i, har jeg hengt på en sakse-charm. Dette er nok et Etsy-kupp og den er å finne her. Gamle skreddersakser har utvilsomt sin helt egne sjarm!

,

Nåleputen i quiltevat er uvurderlig. Kjempekjekk! Her kan nålene ha hver sin plass og klaffen kan jeg lukke med trykknapper, slik at jeg ikke stikker meg når jeg leter etter noe annet.

For når sant skal sies, har det blitt mye nyttig stash etter hvert. Kjekt å ha alt på en plass, som i tillegg er lett å ta med seg, på strikkekafe eller hvor jeg en måtte legge turen!


Lik gjerne strikkepikens facebookside og få med deg alle bloggpostene!

Tubular bind off – (nesten) usynlig avfellingsmetode

Strikke-nerden i meg er alltid klar for en utfordring. Jeg prøver ut en ny avfellingsmetode i anledning Mariuskofte med rundfelling, som har enkle stolper. Hvordan jeg har gjort monteringa har jeg skrevet om her.
 
Jeg ønsket ikke at fellekanten skulle være klar og tydelig, denne er det stikk motsatte for den ruller seg over kanten.
 

Garnstudio har løsningen på det meste og jeg er stor fan av deres instruksjons-videoer!
 

8t9PocF5yK8
I stedet for å strikke kanten sammen, har jeg sydd maskesting, slik her videoen viser. Jeg fant ut at dette sliter minst på garnet og er minst like enkelt som alternativet over.
DHQCpFm00d8

Så blir dette litt annerledes når det strikkes i runden, på den siste omgangen. Her er en video i dårlig kvalitet, som tar for seg denne problemstillingen på veldig grei måte. Så syes kanten sammen med maskesting, slik som på stykket som er strikket frem og tilbake.  

Slik ser kanten ut, ingen tydelig slutt. Det er en del mer jobb å gjøre det slik, men resultatet blir veldig ryddig og fint. Dessuten passer denne avsluttingen fint til opplegget jeg brukte på kofta, Italian tubular cast on.

Tubular bind off (avfelling) sammen med Italian tubular cast on (opplegg) blir garantert brukt flere ganger, for dette falt i smak!#tubularbindoff #strikketeknikk #koftemontering

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig kreative og nyttige innspill!