Telemarkskofte med rundfelling

Jeg har fått flere etterlysninger på denne kofta og når det kommer bilder og tekst om dem. Men av og til så blir det litt sånn life gets in the way. Og som ikke det skulle være nok har jeg vært veldig uinspirert på bildefronten. Heldigvis hjelper flott vær og behagelige temperaturer.

Kofta har faktisk vært ferdig i lang tid og jeg har rukket å bruke den en hel del. Oppskriften har jeg kokt sammen selv. Men jeg har tatt utgangspunkt klassikerheftet fra Sandnesgarn og mønsterdiagrammene der. Videre så fant jeg meg ei rundfellingskofte med samme garntykkelse som jeg ville bruke, og brukt sånn ca maskeantallet derfra.

Kofta er strikket i babyull fra Sparkjøp, i fargene natur nr. 800 og koksgrå nr. 827. Jeg har brukt pinner 2,5 og 3.

Både på armene og bolen ble langt opp med Channel Island opplegg. Dette er min absolutte favoritt-oppleggsmetode som er kjempefin å bruke til vrangborder 1 rett og 1 vrang.

For å få fin overgang mellom den hvite kanten og resten av vrangborden har jeg brukt denne teknikken for å få rene striper på vrangborder. Ribbekantene er strikket med teknikken vridd vrangboder.

Jeg har laget nokså trange armer, for jeg liker den nette fasongen som blir. Ikke mer en 60 masker ble lagt opp, og jeg begynte ikke økingen før etter mønsteret nede på armen. Så har jeg sydd sammen hullene under armene med maskesting.

For å få stripene på arme til å møtes fint i begynnelse og slutt, så har jeg strikket striper i runden uten hakk. Et kjempesmart lite triks!

Kofta har fått doble stolper, det er stolpene jeg liker best til så tynt garn. Det fører til mer stabilitet og hindrer til en viss grad at knapphullene buer ut, når stolpene blir brukt. Det er både strikket en rille der jeg har plukket maskene, langs klippekanten, og det er strikket en rille for å bedre brette stolpen. 

Jeg har også strikket perfekte kanpphull til doble stolper. Som også har rukket å bli en favoritt!

Kofta har innsving i livet. Jeg er virkelig begeistret for at det tradisjonelle norske møter det feminine. Jeg har integrert fellingene og økingene i lusene. Hver rapport er 5 omganger i høyden, så her er det felt/økt hver 5. omgang. Jeg har brukt fellinger som øker mot høyre og vendtre og økinger som heller mot høyre og venstre.

Jeg har også økt med samme frekvens midt under armene. Resultatet blir mye renere med å ta hensyn til mønsteret, og plagget oppleves som godt å se på. Dette i motsetning til at det økes hver 4. eller 6. omgang. Det må jo selvsagt tas med i betraktningen hva som står i oppskriften som brukes som utgangspunkt, men små endringer har lite å si for passformen. 

Alt mønsteret i all sin prakt. Telemark har helt klart noe vakkert å by på!

Halskanten har også fått en hvil stripe, like før avfelling. 

2 generelle teknikker jeg også har brukt er hvordan feste tråd på glatt- og rillestrikk? og hvordan feste tråd på ribbestrikk og vrangborder?

Selv om jeg på ingen måte er en akrobat er det veldig fint å komme ut i naturskjønne omgivelser. Og hopp og sprett og tjo og hei (sterkt inspirert av Nøtteliten) er en del av vokabularet mitt, så da er det kanskje på tide å praktisere slik man preker…? 

Jeg har også skrevet en bloggpost om hvordan ta vare på og vaske ullplagg? som kan være greit å få med seg.

Jeg har fått en del forespørsler om jeg kan dele mønster eller strikke denne kofta for andre. Denne kofta er nok forbehold bare meg, for jeg syns det er stas å ha ting som bare finnes en av!

Uniformen min har blitt kofte med bukse eller kjole. Varmt og prakisk, så helt greit!


#Telemark #Telemarkskofte #TelemarkMedRundfelling #rundfelling #strikking

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig oppdateringer om kreative sprell og gode tips!

Mariusvest i tynn alpakka

Det er ikke så lenge siden jeg takket ja til å strikke en Mariusvest i tynn alpakka. Den skulle ha knappestolper midt foran og lommer på innsiden. Nå er den ferdig!

Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften fra Sandnesgarn sitt klassikerhefte og modell nr. 9. Vesten er strikket på pinner nr. 2,5 til vrangborder og nr. 3 til resten. Garnet jeg har brukt er DROPS Alpaca i fargene marineblå 5575, hvit 101 og rød 3620.  

V-halsen har jeg flyttet ned 2 cm. 

Vesten har fått enkle knappestolper og lommer på innsiden.  

Mønsteret foran og bak, er strikket frem og tilbake. Noe jeg har gjort lite frem til nå, men noe jeg følte jeg fikk taket på!

De spesielle knappene er i tinn, og kommer fra Tinnper. Jeg har sydd knappene i på samme måte som jeg skriver om i bloggposten hvordan sy i 2- og 4-hullsknapp?

Så nå er denne overlevert og jeg er klar for noe nytt og spennende! 



#mariusvest #mariusmønster #mariusstrikk

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlige oppdateringer om kreative sprell!

Hvordan strikke lomme på innsiden?

Jeg begynte for en tid tilbake å strikke Mariusvest som skulle ha lommer. Og i kjent Pippi-stil så tror jeg jo alltid at jeg kan noe før det motsatte er bevist. 

Vesten strikket til ønsket høyde for lommeplassering. Så strikkes lommeforet for seg. Her har jeg markert samme antall masker på vesten som lommeforet består av, 35 masker. 

Jeg har også talt 13 masker på hver side av klippemaskene, for å få lommene likt plassert på hver side av knappestolpene. Strikk så frem til markørene og begynn deretter å strikke lommeforet inn på rundpinnen til vesten. 

Sett så maskene, foran lommen, fra vesten inn på en tråd og strikk videre til vesten er ferdig.  

Youtube har video-versjonen på alt.

Her har jeg sydd en merketråd i kontrastfarge, på rettsiden, slik at det skal bli enkelt å sy lommene i rette vertikale sømmer på vrangsiden. 

Innsiden av vesten med lommeforet vendt oppover. Det er på innsiden denne merketråden gjør mest nytte for seg, siden jeg syr fra vrangen. 

Klart for å sy fast lommeforet. 

Jeg har bruk madrassting for å sy fast lommen.

Maskene på har stått på vent, settes på en pinne og strikkes 1 r og 1 vrang. Lommen har fått en ribbekant og et forsterka knapphull midt på. 

Madrassting i sidene og kastesting i bunnen av lommen. 

En lite synlig lomme med en uvanlig tinnknapp. Denne typen lomme fungerer både på ensfarget glattstrikk som på mønsterstrikkede plagg. Dette er en veldig fin detalj å legge til jakker, gensere og vester. Jeg liker lommer!


#strikkelomme #lomme #innsindelomme #marius

Lik strikkepikens facebookside og få flere strikketips og kreativt påfyll!

Få fine sammenføyning på hullene under armene på kofter/gensere som strikkes ovenfra og ned

Kofta mi vokser! Siden den strikkes ovenfra og ned byr det på litt andre utfordringer. 

Jeg strikker vanligvis koftene nedenfra og opp og da bruker jeg maskesting for å sy sammen hullene under armene på plagg med rundfelling. Det hadde nok fungert her også, men det ville ha blitt med en tråd i en farge, ergo den hadde blitt synlig på annenhver rute. Jeg ville ha noe som var mindre synlig enn som så. 

Slik ser det ut når jeg har satt av maskene til armen på en 40 cm rundpinne. Under armene, på bolen, er det lagt opp 16 m. Her har jeg lagt opp 5 rosa masker, 5 hvite, 5 rosa og 1 hvit.

 

Jeg har brukt metoden backwars loop cast on til dette. 

Så kommer den smarte biten. Jeg bruker en heklekrok til å plukke opp masker fra bolen. Siden omgangen begynner midt under armen, så da begynner jeg med dette midt i gapet under armen. 

Jeg er her nøye med å plukke opp maskene i fargene som passer med rutemønsteret. Jeg hekler først opp maskene og overfører dem til strikkepinnen etterpå. 

Så strikket jeg en omgang slik at jeg kommer til siste halvdel av gapet. 

Her hekler jeg opp de resterende maskene. Disse stemmer også med mønsteret. 

Den blå maskemarkøren markerer starten og slutten på omgangen. Så nå er det bare å strikke etablert mønster videre. 

Sånn ble resultatet, en nesten usynlig sammenføyning under armen!


 

#koftemontering #kofteboken #ovenraogned #strikking

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert med smarte tips og kreative sprell!

Bøvertun med rundfelling/rundøking vokser

Ego-strikk er veldig tilfredsstillende egentlig. Jeg var litt i tvil om om kofta blir vel rosa, men jeg ser nå som jeg er begynt på rutemønsteret, at det går mest hvitt garn. Så de ulike fargemengdene ser ut til å jevne seg ut etterhvert. 

Det oppleves veldig merkelig å strikke kofta ovenfra og ned, dog ikke direkte feil. Jeg har ingenting å sammenligne med, så føler meg rimelig på bortebane. Armene er foreløpig satt inn på 40 cm rundpinner, og de skal jeg gå løs på så snart bolen er ferdig. 

Denne flotte kleshengeren har jeg fått av min kjekke svigermor, som kom over den og mente den passet fint til meg. Jeg er ikke uenig i det, for jeg ble veldig glad for denne hengeren, og den er jo ypperlig i bloggsammenheng. Kleshengeren var i utgangspunktet tiltenkt til dåpskjolen jeg strikket fra viking, sommeren 2013. Jeg er egentlig litt på jakt etter andre flotte kleshenger, om noen skulle ha noen tips tar jeg gladelig i mot dem. 

Kjøkkenhylla har jeg arvet etter min oldemor. Jeg har fjernet gammel og flakete mintgrønn maling, pusset, malt på nytt og satt i nye kroker. Veldig gøy, med ting som får nytt liv og kan brukes videre!

Nøstet med garn har jeg nøstet selv, på nøstemaskinen jeg fikk til jul. Å ha et slikt to-farget nøste når det strikkes mønster forenkler veldig. Da strikker jeg med den rosa fargen innenfra og den hvite fargen utenfra. 

Det er veldig digg å strikke med spreke farger! 

Mine favoritt-strikkebøker

Når det kommer til bøker er jeg rimelig kresen, og det er et lite antall som blir med meg hjem og får plass i bokhylla mi. Jeg lar meg langt fra alltid påvirke av trender og er mer på jakt etter fordypningsstoff enn oppskrifter, selv om det også er kjekt. Jeg er derimot ikke kresen på språket bøkene står på. Så her er det både norsk, svensk og engelsk. 

Her er mine 6 favorittbøker. Det er salig blanding av oppskrifter, teknikker og historie.

Dette er Bonniers store bok om stickning. Dette er en helt super svensk allrounder som har svar på det meste. Den er super som oppslagsverk, eller bare interessant lesning. Jeg har skrevet flere innlegg ut fra hva jeg har lært i denne boka og flere blir det sikkert.

Hvordan sjekke om garnet holder fargen?

Bruke opprekksgarn på nytt? – Helt klart!

Halsforming på kofte uten felling, søm og klipping – men med forkortede pinner

Dobbel halskant i glattstrikk med usynlig søm – på strikkekofter

Cast in Bind off er en rimelig smal bok på engelsk, dog veldig kjekt for en smal strikkenerd som meg selv. Boka gjennomgår 33 ulike oppleggsmetoder og 21 typer avfellinger. Det sies at et hvert prosjekt har en egnet opplegg og avfelling og jeg prøver etter beste evne å leve/strikke etter den filosofien. Den har inspirert til flere innlegg her på bloggen. 

Oppleggsmetodene deles inn i kategoriene: Basic, strechy, dekorative, sirkelformede, dobbelst-sidede, multicolor, midlertidige, tubular og Möbius.

Avfellingsmetodene desel inn i kategoriene: Basic, stretchy, dekorative og sydde. 

Channel Island- opplegg

Restehansker med 3-farget opplegg

Midlertidig opplegg

Judy’s magic cast on, opplegg som kan strikkes fra to sider

Italian tubular cast on – elastisk og usynlig opplegg for 1 r og 1 vr

Tubular bind off – (nesten) usynlig avfelling

Avfelling med picot-kant

Westernkaktus med 3-needle bind off

Sock knitting master class er en veldig grundig bok, riktignok på engelsk. Den tar for seg sokker ovenfra og ned, nedenifra og opp, ulike hæl og tåfellinger, ulike hæl og tåøkninger, ulike oppleggskanter og flere andre smarte triks. 

Jeg har strikket flere par fra denne boka. Alle er riktignok ovenfra og ned, men med ulike mønstre, hæler og tåfellinger. 

Asymetriske kabelsokker

Happy-go-lucky booth socks til meg selv

Happy-go-lucky boot socks i blåfarger

Mock cables and lace – funksjonelle og fine sokker

Fanatrøyer er en hel bok om yndlingskofta mi. Her fortelles det om mange ulike varianter det finnes av denne flotte kofta. Den inneholder flust med mønsterdiagrammer som kan settes sammen etter eget ønske, og mange bilder av de ulike koftene. Det finnes flere oppskrifter på de variantene av koftene, i tillegg til at den inneholder også en god porsjon strikkehistorie. Boka tar også for seg montering, veving av bånd og knapper.

Jeg har skrevet mange innlegg etter inspirasjon etter denne boka, og det er kanskje den boka som har inspirert meg mest i hele min strikke-karriere.  

Historien bak fanatrøya

Min helt egen Fanatrøye/kofte med rundfelling

Fanatrøye med tvinnarand

Teksturerte Fanaruter

Kofteboken har med en svært stor konsentrasjon oppskrifter som appellerer til meg. Det er ganske mange av koftene jeg godt kunne tenke meg, og jeg ser ikke bort fra at denne kommer til å bli et hyppig innslag i strikkekurven min fremover. Og jeg starter friskt med frontside-kofta Bøvertun med rundfelling.

Jeg liker også svært godt alle bildene i boka, og titter til stadighet for å få inspirasjon til egne bilder eller bare for å få fram godfølelsen.

Ren ull er teknisk sett ikke en strikkebok, men den omhandler ull, strikkehistorie og vedlikeholdstips og mye mer. Jeg har tidligere skrevet en fyldig bloggpost om hvordan vaske og ta vare på ullplagg. Jeg har tidligere skrevet en hel bloggpost om boka ren ull og den har fått meg til å bli mer bevisst og patriotisk når det kommer til garnvalg.

Den som leter skal finne, og her er da altså mine skatter!