Julegavene jeg har fått i år

Jula er her igjen og årets jul feires hjemme til mamma, pappa og resten av familien min. Jeg har fått masse god mat og masse gaver!

Et bra utvalg!

Jeg har fått Agnes symønster fra Tilly and the buttons. Jeg har tidligere sydd masse kjoler og topper av Coco-mønsteret fra samme dama. Hun har enkle feminine mønster med gode forklaringer. 

Sammen med gavekortet på den lokale garnbutikken, (som kommer meget godt til nytte!) lå det er nøste med Smart fra Sandnesgarn  i en nydelig rødfarge.

Passende ørepynt fikk jeg også. Disse kommer helt fra Spania og er å finne Otro Mundo BCN. Jeg simpelten digger disse og rødt er jo en klassiker!

En bok jeg hadde ønska meg var boka Top down: Reimagining Set-In Sleeve Design av Elizabeth Doherty, den tar for seg hvordan sømløst sette inn formsyddearmer i strikkejakke, altså strikkes armene direkte fra armshullene. Jeg syns dette er den beste armefasongen for de er både flatterende å ha på og har god passform, selv om jeg aldri har strikket dem fra toppen og nedover, men jeg ser veldig frem til å fordype meg i dette temaet!

Så fikk jeg to fine reflekser fra seeme nøste blå og sorte får. Fra tidligere har jeg Hvit perle Selbu og Sorte får Selbu fra samme firma. Syns dette er en kjempefin og personlig måte å bli sett på!

Noe jeg ikke har sett før og er nå eier av er strikke-adventskalender fra Arne & Carlos fra Dalegarn.

Kofteboken 2 hadde også funnet veien under juletreet, Boka er i samme koselige stil som den første. Jeg syns fortsatt at den originale Kofteboken trumfer oppfølgeren, men jeg blir helt sikkert å strikke noen kofter fra denne også for den er flott! 

Kalenderen inneholder 24 ulike mønster på julekuler. Jeg har tidligere ikke kasta meg jo julekule-bølgen, men jeg syns de er litt morsomme, så det er fullt mulig jeg må prøve meg på dem til neste år. Dette må jo være den ultimate måten å kvitte seg med restegarn på…?

Så har jeg fått en silikonmatte til å beskytte bordplaten når jeg lakker neglene. Denne tåler både neglelakk og neglelakkfjerner, Den kan i tillegg brukes til å lage mye fin neglekunst. Den er å kjøpe hos uberchicbeauty.com

Her er en nærmere instruksjon på hvordan matta kan brukes. Jeg gleder meg til å ta den i bruk!

Selv om dette ikke er helt strikkerelatert kommer den med som hobbyartikkel. Dette er et bakevare-stempel slik at det kan stå homemade på kjeksene jeg baker. Det er jo egentlig litt tull, men samtidig en ganske koselig detalj og de fleste vet jo at jeg er rimelig opphengt i detaljer, så denne falt i smak!

Inga er selvfølgelig med der jeg ferdes, og her ligger hun i yndlingsstolen sin med saueskinn og bare chiller mellom turene hun er ute og fanger mus. Både to- og firbente har godt av litt avveksling og juleferie. Fortsatt god jul og godt nytt år!

Hemmelig vottestrikking

Jula nærmer seg med stormskritt og jeg strikker julegaver for harde livet. 

Jeg kan ikke avsløre annet enn at dette er votter jeg strikker på og at det kommer en mer fullstendig bloggpost etter jul når dette paret er kommet fram til den som skal ha dem.

Jeg bruker Finullgarn fra Rauma i fargen rød nr. 418 og hvit nr. 400. Pinnene er prydet med nr. 3. Jeg bruker teknikken strikke mønster med 2 tråder på venstre pekefinger.

Neglene er lakket riktig med tanke på sesongen!

Årets julemerkelapper

Det har blitt en tradisjon at jeg lager julemerkelapper til å henge på husets pakker. Det er en trivelig aktivitet, og resultatet bidrar til det lille ekstra på gavene vi gir bort.

Gløgg og julemusikk hører også med!

Jeg har brukt stempelsettet og sjablongen jeg kjøpte sist jeg reiste til Tromsø

For å få fasongen på merkelappene har jeg brukt en puncher fra Panduro, som jeg kjøpte på en spontantur i Bodø.

Koselige og personlige merkelapper blir det!

Også noen med teksten juleklem. Disse skal jeg henge på gaver til noen få spesielt utvalgte!

Kofta Stjerneruter i PT2 fra Kofteboken

Høstens største og mest kompliserte strikkeprosjekt er fullført. Det har vært mye mønster og mye montering, men resultatet er jeg strålende fornøyd med. Nesten så fornøyd at jeg har begynt å tenke nytt om slike tradisjonelle isydde armer i primærsnitt, som jeg egentlig ikke liker. Og jeg konstaterte noe overrasket at jeg ble i overkant komfortabel i denne kofta…!

Kofta er strikket i PT2 fra Rauma, som er 100% norsk ull, i fargene naturhvit nr. 00 og turkis nr. 28. Garnet er veldig likt Finullgarn fra Rauma, men oppleves en smule grovere. Det er i likhet med Finullgarnet litt ujevnt spunnet. Helt ok å strikke med.

Denne kofta er strikket på pinner nr. 3 og nr. 3,5. Dette med strikkefastheten var spesielt viktig på denne kofta, siden denne størrelsen og størrelsen under hadde likt maskeantall. Da er det bare strikkefastheten som skiller dem, for at størrelsene skal bli ulike. Da er det etter min mening ingen selvfølge at garnvalget burde bli likt på disse ulike størrelsene. For selv om strikkefastheten stemmer med oppskriften trenger det derimot ikke bli en god strikkefasthet av den grunn. Her har erfaring og personlige preferanser en hel del og si. Men her kommer ofte restegarnet til sin rett, for slikt er ypperlig til å strikkeprøvelapper og sjekke strikkefastheten, uten å ta hull på et nytt nøste!

Jeg har lagt opp med metoden Italian tubular cast on – elastisk og usynlig opplegg for 1 r og 1 vr. Dette gir en fin kant uten noen definert begynnelse eller slutt.

Jeg har økt med økinger som heller både mot venstre og høyre. Dette blir det absolutt fineste og mest usynlige. Midtmaska under armen har jeg strikket i mønsterfargen, dette for å stramme opp inntrykket og rydde litt.

Det er viktig å riste løs litt når en begynner å bli stiv i maska og frossen i skrotten under fotografering!

Skuldersømmen har jeg sydd med mønsterfargen, dette for å hente opp detaljen under armene med midtmaska i mønsterfargen. Siden det er umulig å få et slikt mønster til å stemme i en skuldersøm, valgte jeg kontrastfargen for å sette en strek. Jeg har tidligere skrevet om hvordan få fine skuldersømmer på kofter?

Armene ble derimot sydd i med hvitt garn. Dette fordi jeg ville at denne sømmen skulle bli lite synlig. Jeg har tidligere skrevet om Hvordan sy i armer på strikkejakker?

Jeg har benyttet meg av teknikken Halsforming på kofte uten felling, søm og klipping – men med forkorta pinner. Dette blir det en flott hals av uten hakk eller fellingskant som strammer på baksiden. 

Jeg har felt av kofta med Tubular bind off. En flott metode som gir en avslutning som ruller over kanten, elastisk er den også. Den krever riktignok en del ekstra arbeid, men jeg mener det er vel verdt det. Dessuten er den veldig lik oppleggsmetoden jeg har brukt, og det skaper en fin helhet.

Knappene har fine snøkrystaller!

Kofta er montert med enkle horisontale stolper. Dette er de stolpene jeg egentlig liker minst å strikke, fordi de er så mange og korte pinner, men noen kofter kommer de virkelig til sin rett.

Jeg har benyttet med av teknikken forsterka knapphull, som er fine og faste knapphull.

På ryggen vises mønsteret spesielt godt!

Jeg har festet tråder på vrangbordene med denne måten, i begynnelse og slutten av prosjektet. Noen ytterst få tråder ble festet på glattstrikk på denne måten. Men mest av alt har jeg brukt teknikken spyttspleising for å slippe å festetrådene når jeg byttet til nytt nøste.

Kofta uten en forstyrrende modell inni…

Jeg har blitt veldig glad i teknikken strikke mønster med 2 tråder på venstre pekefinger. Nå som jeg mestrer denne måten å strikke på mener jeg det er lettere å få plagget jevn, både på rett- og vrangsiden. Denne kofta strikkes i all hovedsak rundt, med rette masker, men når jeg begynner med halsformingen må jeg strikke dette komplekse mønsteret frem og tilbake. Jeg har tidligere skrevet om mønsterstrikk frem og tilbake. Og det er merkelig hva en kan mestre med litt øvelse!

For å unngå surr i trådene har jeg brukt et smart tips, og nøster 2 farger i ett nøste.

Det er utfordrende å få tatt flotte koftebilder på denne mørke årstiden. Vi var heldige og fikk med oss noe dagslys, men da måtte vi ta til takke med minusgrader og vind. Jeg hadde pakka meg inn i ullundertøy fra topp til tå, uten at det var i nærheten av å bli varmt nok av den grunn. I tillegg hadde jeg faktisk ordnet meg riktig så fin på håret denne dagen, men vinden må ta på seg skylden for kråkereiret på hodet… 


 

#stjerneruter #kofteboken #PT2

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig oppdateringer om koftestrikk, tips og kreative sprell!

Hvordan få fine økinger på halvpatent og ribb 1 rett og 1 vrang?

Jeg holder nå på å strikke Higgins jakke. Den strikkes i halvpatent og jeg har tidligere skrevet om hvordan strikke halvpatent? 

Halvpatent er i likhet med ribbestrikk i 1 rett og 1 vrang, delelig på 2. Jeg strikker nå på en arm og den skal ha en hel del økinger, men å øke på vanlig måte vil skape kluss i mønsteret. Så her må det noe ny tenkning til. 

Jeg har også skrevet om hvordan få fine fellinger på halvpatent og ribb med 1 rett og 1 vr? 

Jeg har tidligere vært borte i at 1 maske kan bli til 3 masker, med å øke med 2 masker i maska som var utgangspunktet. 1 + 2 = 3 Det regnestykket passer fint med et mønster som har rapporter som består av 2 masker. Ergo det legges til en helt ny rapport for hver øking.

Vanligvis på armer markerer en første maske på omgangen som midtmaske og øker 1 maske på hver side av denne. Her er det midtmaska som faktisk blir til flere masker.

Jeg skal øke med 2 masker og har dermed brukt øking alternativ 2.

Og ut fra en rett maske, som er midtmaska, blir det da 1 rett, 1 kast og 1 rett. Videre strikkes maskene slik 1 rett, 1 vrang og 1 rett og blir integrert i mønsteret.

Når den midterste maska er en vrang maske blir økingen litt annerledes, men ganske lit i prinsippet, 1 vrang, 1 kast og 1 vrang. Videre strikkes disse 1 vrang, 1 rett og 1 vrang.

Midtmaska blir annenhver øking rett og annenhver vrang, dette siden jeg hele tiden øker med 2 masker.

Med å øke integrert i mønsteret blir resultatet mye mer ryddig, og det liker jeg jo!


 

#halvpatent #ribbestrikk #økinger

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert med nye teknikker og annet kreativt!