Liten Setesdalsgenser neste

Fadderbarnet vårt har fylt et år og jeg har lenge hatt planer om å strikke en liten genser. Jeg har tittet innom garnlageret for å finne garn som passer til oppskrifter jeg har og hadde lyst til å strikke. Valget falt på Setesdalsgenser, mulig det blir lue, sokker og votter i tillegg – om jeg har nok garn, vi får se!

Den mørkeste rosafargen er baby ull fra Europris, i sin tid kjøpt fordi fargen var utgående. Den lys rosa er derimot fra Sparkjøp i fargen støvrosa nr. 883. Oppskrifta er fra Rauma Design Baby 26 Rundfelling, et koselig hefte med mange fine oppskrifter. Jeg har tidligere strikket dette Nordlandssettet fra samme hefte.

Jeg har begynt på genseren med maskeantallet til str. 18 mnd, men følger centimetermålene til str. 2. Samtidig har jeg valgt å strikke genseren på et halvt nummer tykkere pinner enn hva som er anbefalt i oppskriften, nå nr. 2,5 og nr. 3. Slik blir genseren ca like stor som i oppskriften, samtidig som jeg får den strikkefastheten jeg foretrekker. Jeg har tidligere skrevet ned mine tanker om strikkefasthet HER. Dette er kun basert på personlige preferanser. 

Det er i alle fall deilig å strikke noe i så spreke farger!

Body modell nr. 03 fra Dale Garn

7. mars kom ett nytt lite familiemedlem til verden. Søskenbarnet mitt fikk en liten gutt, og sånt må gjøres stas på. Jeg har dermed plukket ut mønster jeg hadde lyst til å teste ut og garn fra garnlageret mitt. Body skal jo være vidunderplagg til små barn, sokker trenger alle, samt ull er gull – ergo jeg burde være innafor.

Oppskriften er fra Dale Garn sitt hefte Retro Baby nr. 319. Fra samme hefte har jeg tidligere strikket dette babysettet i Kongsemnemønster

Bodyen er strikket på pinner nr. 2,5 og kanten heklet med krok nr. 2. Garnet er fra Sparkjøp i fargene hvit nr. 801 og melert blå nr. 873. Sistnevnte farge tror jeg er utgått. Dette er riktignok ikke garnet som er anbefalt i oppskrifta, men jeg har skrevet et blogginnlegg om Velge et annet garn enn oppskriften anbefaler – men hvordan?

Hvordan velge riktig garn til riktig bruk? skriver jeg litt om hvilket garn som kan være lurt å bruke til ulike bruksområder. Jeg har også valgt å ha en mørk underdel på bodyen fordi babybæsj visstnok skal ha en notorisk evne til å farge av på klær. Sitronsåpa fra på stell er utmerket til å fjerne flekker på ulltøy, og andre typer tekstiler, noe jeg har god erfaring med. Nå skal det nevnes at jeg ikke har forsøkt den på babybæsj da, så her kan jeg ikke uttale meg fra erfaring…

Bodyen har trykknapper både i skrittet og på skuldrene, slik kan det enkelt velges hvilken retning plagget skal tas av fra. Rundt kanten nede er det avsluttet med en runde heklede fastmasker.

Mønsteret er strikket med 2 tråder på venstre pekefinger. Det ser riktignok noe mer avansert ut med garn som skifter farge, men det er jo i bunn og grunn bare 2 ulike farger å strikke med.

Kanten oppe er heklet med en runde krepsemasker. En dekorativ avslutning som ikke stjeler hele showet, men som gir en fin detalj. 

Både halsen og ermhullene er formet slik som jeg feller til jevne ermetopper. Det gir en glatt fin kant å plukke opp masker fra.

Oppskriften på sokkene er fra Garnstudio og er å finne HER. Jeg har allerede strikket mange par etter denne oppskriften, praktiske gode sokker med god passform, uten noe ekstra stash.

Trådene har jeg festa på glattstrikk SLIK.

Ikke så veldig kompliserte saker, men moro og fint likevel. Og til nytte kommer gaven garantert!


#retrobaby319 #DaleGarn #body #ull #StrikkTilBaby

Lik strikkepikens facebookside da vel! 

Bursdagskort til 20-årsdag

Min minste lillebror har fylt 20 år. Han hadde ingen spesielle gaveønsker, men siden penger er en slager ble det valget. Penger er jo utfordrende å pakke inn, så jeg valgte heller å lage et kort med pengelomme på innsiden, og legge kontanter i denne. 

Kort og konvolutt er fra Stapels. Bursdagssteplene er fra et stempelsett fra Kort og Godt. Den svarte stempelputen er fra Archival Ink. De andre stempelputene er fra simonssaysstamp i fargene Fog og Audrey Blue. 20-tallet har jeg fått til med en stencil fra Tim Holtz “numeric”.

Barte-washi-tapen er kjøpt på Lagerhaus for flere år siden. Hjørnene er avrundet med We R Memorykeepers corner chomper med 1/8″ i 3 hjørner og 3/8″ i det siste hjørnet. 

Ikke noen kompliserte greier, men fint å kunne lage kort selv likevel!

 

Vevstrikk – sponset innlegg

Vevstrikk er en teknikk jeg lenge har fattet interesse for. Jeg testet det forsiktig ut i prøvelappen til Osterjakken, men fant ut at det ikke var riktig teknikk for den kofta. 

Vevstrikk har likevel lagt i toppen av lista over ting jeg ønsker å prøve ut, og nå dukket det opp et prosjekt som etter min mening passet bra. Jeg er ikke så begeistret for den vanlige vrangborden, den er praktisk og greit og alt det der, men det finnes jo så mye mer spennende greier å bytte den ut med. 

Jeg har tidligere byttet ut ribbekanten med:
 

Jeg har valg den enkleste formen for vevstrikk her, siden kofta er i heldekkende mønster som jeg ønsker å komplimentere, ikke ta fullstendig fokus fra det vakre mønsteret.

Mønsteret består av 8 pinner/omganger. 
Jeg har valgt marineblått som bunnfarge og strikker da 1, 2 , 5 og 6 med denne. 
Rosa strikker jeg annen hver maske, oddetallsmaskene, omgang 3 og 4.
Petrol strikker jeg annen hver maske, partallsmasken, i omgang 7 og 8. 

p1qOTZ74LU0

Dette er teknikken jeg har strikket, bare jeg har lagt til en 3. farge.

Vestrikk egner seg best som strikking frem og tilbake, for da strikkes alle maskene rette til en hver tid. Strikkes arbeidet rund vil annenhver omgang strikkes vrang, altså alle partallsomgangene. 

Som videoen viser strikker alle maskene like mange omganger. 

 

Hillesvåg Ullvarefabrikk har vært så snille at dem har valgt å sponse meg med garn til dette kofteprosjektet. Garnet er Sølje Pelsull og kofta er Hjertefjert fra Vanjastrikk og er å finne i boka Maskesprell. Mine tanker rundt garn og kofta har jeg tidligere skrevet om HER.

 

Her en annen variant av vevstrikk.

 

7N_wVWRZbxU

Og enda en variant. Egentlig er det vel egentlig bare fantasien som setter grenser. 

Opplegget er av typen Channel Island Cast On, min favoritt til rillestrikk og ribb i 1 rett og 1 vrang. Dette er en elastisk oppleggsmetode som gir en fin taggekant. 

Kanten som er over vevstrikket er heklet på. Den petrolfargede er kjedemasker og den rosa i krepsemasker. Se hvordan jeg har gjort dette HER.

Dette er jo egentlig mønsterstrikk i rillestrikk-form!
 


#vevstrikk 

Lik Strikkepikens facebookside og få jevnlig oppdatering og tips og teknikker!

Trondheimstur!

Forrige helg brukte jeg og kjæresten min i Trondheim. Vi har lenge tenkt oss en tur på Ikea, og siden vi først tok turen til trønderhovedstaden kunne vi titte innom byens smale butikker. Han foretrekker musikkbutikker og jeg tekstile foretninger med tøy, garn og knapper. 

Til 30-årsdagen min fikk jeg en del gavekort og penger, så nå var det bare å slå ut håret og kose seg!

Vi var rimelig uheldig med været, men selv om vi hastet mellom butikkene i snøbygene fikk jeg øye på denne stilige gatekunsten!

En ukjent butikk for meg er Klar, ferdig – sy! Dette er en koselig forretning med et fresht uttrykk med masse tidsriktige jerseytøy, spennende bøker og mønster til klær. Veldig annerledes enn de klassiske tøybutikkene, men det er ingen dårlig ting!

Derfra ble det med hjem et kjolemønster fra Pattydoo på jerseykjolen Ella og boka Alles Jersey. Nå skal det nevnes at jeg ikke kan et eneste ord tysk, men at jeg satser på at det går bra likevel, google translate finnes jo tross alt… Begge delene har heldigvis gode bildeforklaringer. Boka hadde spennende bilde-tutorials av ulike krager, falder og detaljer til klær. Alle disse detaljene er det mønster på og det er å finne på mønsterarkene bakerst i boka. 

Jeg fant også en interessant bok om farger og fargeteori. Boka heter Farger til folket! og er skrevet av Dagny Thurmann-Moe. Denne boka tar for seg fargebruk i arkitektur, interiør og mote. Farger til folket! er lettlest med luftige avsnitt og med masse bilder og illustrasjoner. 

Jeg tror dette blir veldig relevant nå som vi har kjøp oss hus og holder på å komme oss på plass. Huset er gult på utsiden og i hovedsak hvitt på innsiden, lyst og fint, men kanskje litt upersonlig. Uansett er det veldig fint å få litt inspirasjon og leke med ideer. For jeg vet det er behagelig å holde seg innenfor komfortsonen og bruke de fargene jeg vet jeg linker. Jeg vet jeg gjør det når det kommer til valg av farger til kofter, så denne boka kan bli nyttig til mange felt. 

Strikkebua hadde opphørssalg uken vi dro sørover, og her er fangsten derfra. Ikke noe sånn veldig spennende, men likevel nyttig.

Jeg fant en karbon-rundpinne fra Knitpro nr. 2,5 og 40 cm. Jeg liker veldig godt disse settpinnene, men syns denne pinneserien er i overkant dyre, til halv pris blir det uoverkommelig. Den andre rundpinnen er også nr. 2,5, men bare 25 cm lang. Denne lengden har jeg ikke testet ut tidligere, men Addi er favoritt-pinne-merket så utgangspunktet er ikke så verst.

Jeg hekler ikke så veldig mye, men jeg vet at det er kjekt å ha heklekroker om noe strikketøy må fikses, eller en kant skal hekles. Forsterkningsgarn til sokker er forbruksvare her, og helt greit å fylle på med. 

Til og med på Ikea fant jeg tøy i metervare som ble meg hjem. Noe billig bomullstøy i ulike farger, som jeg pr. nå ikke har noen konkrete planer for. Og ubleket lerret som er kjempefint til å sy prøvemodeller av nye klær i, en slags kladd, før en setter saksa i dyrere tøy. 

Stoff og Stil var nesten like obligatorisk som Ikea. Der fant jeg metersvis med buksetøy i en miks av lin og viskose.

Skråbånd med prikker på fant jeg også. Trådsneller som passer til tøyene jeg har kjøpt. Jeg fant også en kjempefint jerseytøy med katteprint på, det måtte jo bare bli med hjem. Jeg har lenge vært på jakt etter en symaskinsfot for å sy usynlig glidelås med til min Bernina symaskin. Endelig fant jeg det!

En tøybutikk som er ny for meg, og nokså ny i Trondheim, er Abby`s tekstiler. Butikken har et veldig stort utvalg av quiltestoffer, samt noen jerseystoffer. De to øverste stoffene er av første typen og det hundetannsmønstrede er jersey. Jerseyen har jeg planer om at skal bli en topp, de to andre bomullstoppene vet jeg ikke helt hva det skal bli til enda.

Jeg har fylt på med symaskinsnåler, som helt klart er forbruksvare.
 

Så fant jeg dette vrengeredskapet kalt Press Perfekt Point 2 Point Turner. En snedig liten dings som ble med hjem av ren nysgjerrighet, men etter at jeg fant mer informasjon om denne på youtube slår jeg fast at dette er ting som kommer til nytte!

Inga må sjekke ut alt nytt som kommer i hus!

Kommoden er fra Ikea og heter Hemnes i hvit, ironisk nok er dette navnet på nabokommunen vår. Jeg har valgt å bytte ut knottene med noen knappe-knotter som jeg lenge har spart på og drømt om å bruke. Jeg kjøpte opprinnelig 8 stykker i Sverige for lenge siden, men fant senere 4 til på ebay: Dette var noe som var helt nødvendig, siden kommoden jeg hadde sett for meg trengte 12 knotter. Skulle disse knottene være av interesse kan du forsøke å søke på button door knobs på ebay. Teppet som kan skimtes på gulvet er også fra Ikea og det fikk jeg til jul i 2013.

Jeg har også kjøpt meg noen speil, litt kontorgreier og et klappbord som jeg skal ha på hobbyrommet. Men ingenting av det av det er kommet på plass, enda. Videre har jeg store planer om å male et gammelt skrivebord og en gammel hylle for å få et praktisk rom i samme stil, med noe gammelt og noe nytt. Jeg fikk til og med gavekort som kan brukes på maling, til bursdagen min. Veldig greit å kunne ordne og stelle når det meste er betalt på forhånd!