Nancykofte i gråtoner

Nancykofta i gråtoner er altså ferdig!

Garnet jeg brukt er Sandnes Mini Alpakka i fargene mørk gråmelert nr. 1053, koks natur nr. 1088, lys gråmelert nr. 1032 og hvit 1001.

Det virker som dette alpakkagarnet røytet mer en hva jeg har opplevd med DROPS alpaca og du store alpakka sin tynn alpakka. Jeg merket dette både når jeg nøstet om garnet, strikket og hadde kofta på mens vi tok bilder. Resultatet fremstår også som mer loddent og bustete. 

Oppskrifta er hentet fra Sandnesgarn sitt hefte Norske Ikoner Tema 35. Kofta er strikket på pinner nr. 2,5 og 3. 

 

Jeg har tidligere strikket kofte til meg selv som er sterkt inspirert av vakre Nancy. Den er i helt andre farger og den er å finne her

 

Kofta er strikket 2 cm lengre enn hva oppskriften sier. 

Jeg har skjøtet nye nøster med teknikken Spyttspleising – uten spytt med såpe og vann. Helt unna trådfesting har jeg ikke klart å snike meg, så jeg har festet tråder på ribbestrikk og vrangborder.

Jeg har brukt Channel Island Cast On som oppleggsmetode, min favoritt til ribb med 1 r og 1 vr. Dette var en detalj som ble veldig lite synlig her da…

I tillegg har jeg sydd sammen hullene under armene med maskesting, noe jeg alltid gjør på rundfelling og raglandfelling. Smart, enkelt, usynlig og elastisk, en bra pakke med andre ord.

Jeg har strikket enkle knappestolper og belegg. Og knapphullene er strikket som forsterkede knapphull, varianten jeg liker best til enkle stolper gjerne i ribbestrikk.

En klassisk, nøytral og ikke minst vakker kofte. Det er vel egentlig ikke så rart at den har blitt så populær som den har blitt…?


 

#nancy #nancykofte #koftestrikk #strikketips

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlige oppdateringer med strikketips og kreative sprell!

 

Glidelåsrose

Jeg er veldig glad i klær og accessories som sier noe om meg og hva jeg liker å holde på med. Siden jeg strikker/syr det meste av klærne min selv, finnes det utallige muligheter til å fylle garderoben min med goodies!

Jeg har tidligere laget knappearmbånd, som faktisk var mitt første blogginnlegg.

Jeg har lenge hatt en glidelåsrose, som jeg kjøpte på KappAhl for mange år siden. Da satt den på en hårbøyle, men siden jeg ikke bruker slikt, sydde jeg en sykkerhetsnål på baksiden og har brukt den masse som brosje. Men jeg har den bare i svart. Og svart er jo inderlig greit, men jeg ønsket meg flere farger.

Etter jeg hadde søkt litt rundt på nett fant jeg ut at det skulle være overkommelig å lage selv. Da jeg kom over et tilbud på lange glidelåser med metall-tenner bestemte meg for å prøve og feile, rimelig ble det uansett!

4WMz7j5eH8Q
Jeg prøvde meg på et par slike i rødt.
z4QVhihQX90Og jeg har planer om å prøve denne fasongen i hvit. Selv om jeg ikke skjønner hva som blir sagt, er det ganske greit å få med seg tanken bak. 

Disse var faktisk overraskende enkle å lage. Jeg brukte en halv glidelås på 65 cm pr. rose.

Effektfulle og morsomme!


 

#glidelås #glidelåsblomst #zipperroses #zipperflowers

 

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert på kreative innfall!

Vintage-jakka til mannen

Endelig skal jeg vise frem jakka til mannen. Dette var egentlig en julegave, men det ble flere utfordringer på veien. Dette resulterte i bloggposten Hvordan redde en strikkejakke/genser? 

Etter det gikk den kreative lufta ut av ballongen. Så selv om jeg ble ferdig med jakka og den ble overlevert til sin rettmessige eier, hadde jeg null lyst til å ta bilder eller publisere jakka, jeg trengte rett og slett en pause fra hele greia…

Men nå etter en solid pause er jeg back on track. Bolen er strikket frem og tilbake, mens armene er strikket rundt. Ingen klipping når jakken skal monteres altså! Garnet jeg har brukt er Finullgarn fra Rauma i fargen petrol nr 451. Jakken er strikket på pinner nr. 3.

Det finnes ingen eksakt oppskrift på denne jakken, siden mannen fant seg et bilde på nettet og spurte pent om jeg kunne lage en slik en. Jeg har skrevet mer om dette og tankene mine rundt, når jeg presenterte prosjektet Vintage-jakke til mannen neste!

Armene er sydd i med maskesting. Dette skriver jeg om i en mer fyldig bloggpost om Hvordan sy i armer i strikkejakker og -gensere?

Skuldersømmen er integrert i mønsteret for å vises minst mulig. Rutemønsteret finnes i denne bloggposten, og en pinne med rette masker er byttet ut med rette maskesting. Jeg har også tidligere skrevet om Hvordan få fine skuldersømmer å kofter?

Ikke så veldig vid eller dyp v-hals, akkurat som mannen ville ha.

Knapphullene er forsterket, og min favoritt til enkle stolper. Dette skriver jeg mer om i Hvordan strikke knapphull?

Knappene er kjøpt via ebay. Dem er faktisk i plastikk, selv om jeg trodde dem skulle være av lær, da jeg kjøpte dem. Men der er til gjengjeld en veldig god imitasjon!

Albuelappene er i lær og har samme farge som knappene. Disse er nøye plassert midt over albuen, for å dekke området med mest slitasje. I tillegg er dette en finfin detalj som spriter opp jakka litt. 

Oppleggmetoden jeg har brukt er Channel Island Cast On, en favoritt til vrangbord med 1 rett og 1 vrang. 

Forøvrig har jeg galant sneket meg unna å feste  de fleste tråder, med å tove garnet sammen i skøytene. Teknikken kalles for spyttspleising – Unngå å feste tråder? – Ja takk! Men helt unna trådfestingen kom jeg meg ikke og da har jeg brukt denne metoden Hvordan feste tråder på ribbestrikk og vrangborder?

Jakka fikk seg en tur i vaskemaskinen på ullprogram, med Milo på 30 grader før den ble tatt i bruk. Den ble både mykere, tettere og mer fluffy. Her er mine tips til vask og veldlikehold av ullplagg.

En bra jakke til en bra mann! Og da er vel alle fornøyde…?


 

#vintage #CardiganGeffreyDesign #norskull #teksturstrikk

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig oppdateringer om strikketips og annet kreativt stoff!

Spontantur til Bodø

Det har vært en del farting i det siste, og det er faktisk litt kjekt! Det er en gylden mulighet til å sjekke ut ulike hobby-relaterte butikker. Jeg var ikke på jakt etter noe spesielt, men inspirasjon er alltid øverst på lista. Og skulle noe rope på meg fra hyllene i butikkene, er jeg lydhør!

Disse ringene er ikke så vakre, men derimot svært nyttige! Sedertre som får møllen til å styre unna. Møllspiste ullklær er jo den store skrekken! Så 2-3 ringer henges på hver kleshenger med ullklær. Kjempefin til bunader i klesposer. Kofter skal jo helst ikke henge på kleshengere, med fare for å sige ut av fasong. Jeg skriver mer om Hvordan vaske og ta vare på ullplagg?

Så fant jeg litt blomsterpynt til å ha i håret fra H&M.

Utsyr til decoupage fra Panduro. Jeg har nemlig planer om å piffe opp noen ordinære kleshengere. Ekstra gøy å henge ting jeg strikker/syr på når vi skal ta bilder.

 

Økonomisk kortpakke fra Staples og punchere fra Panduro. Jeg har planer om å lage merkelapper til krydderglass, oppbevaring og vaskelapper, med den den store rosa punchen. Nedsatte priser er på ingen måte noe å forakte. 

 

Butikker jeg rakk innom var:

  • Coop Marked Storgata – Garnavdeling inne på butikken. Ingenting spennende, men veldig greit.
  • TreL – En spennende scrappebutikk, som også selger garn. 
  • Husfliden – En klassiker i nye flotte lokaler. Stort fokus på norsk design i mange varianter, morsomt!
  • Lappedilla – Quiltestoffer og sømrelaterte greier. 
  • Stapels – Butikk som har en del scrapbooking-stash og masse kontorutstyr.
  • Panduro Hobby – En god allrounder på hobby. Veldig variert og mye gøy.
  • Nøstet – Bodøs største garnstue og en virkelig inspirasjon. Godt utvalg på både garn og knapper. Flott utstilling. En soleklar favoritt!

 

Uten mat og drikke duger helten ikke! 

Katta vår Inga ble forøvrig friskmeldt av Rana Veterinærkontor i dag. Det er veldig fint at øye-skade-marerittet for min firbente lille venn er over!

Hvordan få fine fellinger som heller mot høyre og/eller venstre?

Dette er på ingen måte en ny oppfinnelse, men veldig greit å ha dette i kunnskapslageret. Fellinger som heller enten til høyre eller vestre brukes på votter, sokker, raglanermer, innsving i livet på jakker eller på armene på gensere/jakker som strikkes ovenfra og ned, for å nevne noe.

Det er flere måter å gjøre dette på, men dette er mine favoritter. 

Jeg har også skrevet en bloggpost om Hvordan få fine økinger som heller mot høyre og venstre? 
 
4961785

1. De første maskene som strikkes sammen på vanlig måte → heller mot høyre.
2. De neste maskene som strikkes vridd sammen → heller mot venstre.
 
Så hvordan bruke dette? for å ta utgangspunkt i en felling til innsving i livet på en jakke eller genser så settes det et merke i hver side (jeg beskriver dette som en tenkt sidesøm) så felles det slik at fellingene peker inn mot dette merket. Ergo nr. 2 strikkes først og deretter nr. 1.
 
Samme blir det på votter…
 

…Og på kofter med raglanfelling…
…og under armer på gensere/jakker som strikkes ovenfra og ned. Der felles innover ned mot håndleddet, i motsetning til økning på plagg som strikkes nedenfra og opp. 
 

Ergo, jeg har ikke funnet opp kruttet, men jeg bruker det gjerne!


 

#felling #finefellinger #fellemothøyre #fellemotvenstre

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig flere tips og kreative aktiviteter! 

Nancykofte i gråtoner neste!

Jeg skal altså i gang å strikke den populære Nancykofte i gråtoner. Den er kanskje ikke så spennende, men til gjengjeld veldig nøytral og vakker!

Jeg har tidligere strikket kofta til Maria fra Steigen som er kraftig basert på mønsteret til Nancykoften, men er i helt andre farger.  

Oppskriften finnes i Sandnesgarn sitt hefte Tema 35 Norske Ikoner. Garnet er det som er foreslått i oppskrifta, Sandnes Mini Alpakka , i gråtoner og ikke brun som på bildet. Fargene jeg skal strikke med er optisk hvit 1001, gråmelert 1042, mørk gråmelert 1053 og koks natur 1088

Jeg har tidligere bare strikket pulsvarmere i daisy-stitch i dette garnet  og liker det godt. Det blir kjekt å se hvordan det oppfører seg i større plagg!

Hastetur til Trøndelag

Av og til blir ting absolutt ikke slik en har tenkt, denne uka har så langt vært slik. Mandag kom katta Inga hjem og med tydelig vondt i høyre øyet sitt, så mandags ettermiddag ble brukt på Rana veterinærkontor. Her ble det konstatert at hun hadde en litt rift i både venstre og høyre hornhinna og at det faktisk var gått hull på høyre øyet. Det kan virkelig gå hardt for seg i katteverden når kattene er uenige!

Vi ble sendt hjem med resepter på 5 ulike medisiner og heldigvis rakk vi akkurat apoteket. Vi ble også anbefalt å ta turen til Stjørdal og for å operere øyet. Saken var nemlig den, at enten måtte vi fjerne øyet eller så måtte det fikses med en operasjon. For å la det være slik ville til tross for heftig medisinering, ville mest sannsynlig føre til at øyet døde og da måtte vi fjerne det. Og et øye som dør er smertefullt for hvem som helst…

En stor og en liten pupille.

 

Så etter en vurdering kom i frem til:

Avlivning 1000 kr → vannvittig sure penger og HELT uaktuelt

Fjerning av øyet 3000 kr → veldig sure penger og siste utvei

Operasjon i Trøndelag 7300 kr + 2 reiser → sure penger, slitsom reiser og det eneste riktige å gjøre, og mest for pengene.

Vi startet kl. 00.30. fra Mo i Rana og var fremme i Stjørdal i god tid før timen 08.30. På turen fikk vi se både sauer, kyr, hester, elg, ugle, rev, hare og katter.

Etter en grundig undersøkelse ble det klart at det hadde gått bedre en hva vi hadde fryktet. Øyet var det riktignok punktert, men det var begynt å gro. Så siden vi hadde tatt den lange veien mente øyespesialisten at det var riktig å legge Inga i narkose og sy 1-2 bittesmå sting, sånn for sikkerhet skyld. Og med en slik prosedyre var det ca 98% sjanse for at Inga skulle bli helt bra igjen!

En liten og medtatt katt etter operasjonen. Bilturen hjem ble en prøvelse for liten og stor. Vi hentet henne tidlig i håp om at hun skulle sove noen av timene vi hadde foran oss, men neida. Når buret var plassert i bilen klarte hun å karre seg på beina. Så de 3 første timene av bilturen var preget av avdabbende narkose og panikk noe som var både vondt å se og høre på!

Da vi kom hjem måtte vi bade henne for hun var tilgriset av urin, og deretter gi henne mat. Siden det ikke er enkelt å spise med krage på måtte jeg putte en og en pellets inn i munnen på henne. Noe som var rimelig komisk, men den lille katta satte tydelig pris på det!

Inga er alltid verden fineste, med eller uten krage. 

…selv om det ikke er så enkelt å manøvrere alltid!

Mens Inga var inne til veterinæren benyttet jeg anledningen til å sjekke ut Stjørdal sine interessante butikker. Jeg kom over nettsiden knitmap.com for en tid tilbake. Det er en side som har oversikt over garnbutikker i hele verden. Her søker en etter garnbutikker som er i det området en skal til/er på, også kommer det opp garnbutikker med navn og adresse. Veldig kjekt når en har liten tid og det er garnbutikker som står øverst på liste.

Knitmap har også en egen app. Så her er en skjermdump fra min tlf. Alt det kreative samlet på en plass!

For den som har mer tid, er det kjekt å bidra med å legge inn akkurat din favoritt-garnbutikk og skrive en anmeldelse. Jeg har lagt inn flere nå i Nord Trøndelag, Helgeland og Salten. Så jeg oppfordrer alle til å gjøre det samme!

Litt handling ble det også. De store sikkerhetsnålene er fra House Doctor. Den største måler 53×8 cm og de mindre, for jeg mener det er feil å skrive små, er 15×4 cm. Disse skal også inn på mitt fremtidige hobbyrom. 

Jeg kom i tillegg over en butikk som solgte symaskiner og gardiner. Der fant jeg med lilla tråd som er tykkere enn vanlig sytråd og skal brukes til å sy stikninger. Jeg har planer og å sy meg jakke, men har ikke funnet tråd som passet, før nå. Måtte bare en liten tur innom Stjørdal først…

Disse kjøleskapsmagnetene er ikke direkte strikkerelaterte, men ganske kule likevel. De fant jeg på Kremmerhuset.

Også kofteknapper da, selvfølgelig. Disse fant jeg på den inspirerende Husfliden i Stjørdal. Det har blitt noe jeg alltid gjør, jeg sjekker garnbutikkenes kofteknappeutvalg. Så kjøper jeg et sett til kofte til meg selv, og bruker det som en gylden unnskyldning for å strikke meg en kofte til. Så det har etterhvert blitt en fin liten samling, men det er viktig å finne de rette knappene til rett kofte!

Så nå er vi heldigvis hjemme og små og store er utslitte, fornøyde og 6500 kr fattigere. Det koster penger å ha katt, noe som er helt greit for det er fryktelig mye kos og moro!