Hvordan vaske og ta vare på ullplagg?

Det sies at ull er en bærekraftig tekstil, den er riktignok ganske så energikrevende å produsere, men den stiger kraftig i gradene med tanke på sliktestyrke og hvor sjelden ulla trenger å vaskes for å holde seg ren. Hvor ofte trengs egentlig ull å vaskes? Og må den i hele tatt vaskes?

Min utgave av fanakofta har jeg skrevet her

Ytterplagg og kofter trenger egentlig veldig sjelden å vaskes egentlig. Ubehandlet ull holder seg mer luktfri en superwasbehandlet ull. Uansett kommer en veldig langt på veien med å henge ullplagg ut til lufting. Jeg sverger til dette og hiver ofte ut strikkejakkene mine når det er svinkaldt eller fuktig i været, da jeg syns dette gir best resultat. Men selv om det regner ute henger alltid jakkene tørt. 

Hvorfor er det egentlig slik? Ull inneholder lanolin (ullfett) – et naturlig middel som bryter ned bakterier. Derfor trenger ikke ullklærne å vaskes like ofte som plagg som f.eks. bomull. Ullplagg holder seg helt fint rene uker/måneder og noen ganger år. Des mindre ullen er behandlet jo lengre rent vil den holde seg på egenhånd.

Min variant av Nancy-kofta har jeg skrevet om her og Marius-kofta med noter på her.

Noen gode tips på veien:

 – Luft fremfor å vask når ullkær luker vondt.

– Fjern flekker med en gang, eventuelt under rennende vann. Tørk av med en tørr klut. 

– Ull skal ikke ligge i bløt. Dette hindrer at fargene “blør” over i hverandre. 

 – Bruk ALLTID vaskemiddel for ull. Er du helt i knipa og ikke har, bruk hårsjampo. Vanlige vaskemiddler inneholder enzymer som “spiser” ull. Ikke bruk vanlig skyllemiddel.

– Vask i lunket vann 30-40°C. 30°C til plagg uten superwashbehandling og 40°C til plagg med superwashbehandling.

– Knapp igjen plagget og vreng det.

– Vask for hånd med myke hender. La vannet gjøre jobben og beveg plagget forsiktig slik at vannet strømmer gjennom. Ikke vri eller gnikk, slik blir for røff behandling. Kryst eller klem skånsomt vannet ut av plagget. Skyll med flere lunkne skyllevann til vannet er klart og fritt for såpe. Avslutt med et siste skyll i kaldt vann, for å lukke skjellene i ullen.

– Vask i maskin på ullprogram, eller finvaskprogram om maskinene ikke har ullprogram. Nyere vaskemaskiner vasker ofte mer skånsomt på disse programmene, en folk flest gjør for hånd.

– Sentrifuger plagget på så høy hastighet som maskinen klarer. Plagget vil ligge i ro inntil veggen av trommelen og vannet vil bli slynget ut. På lavere hastighet vil plagget daske frem og tilbake inne i trommelen, noe som sliter mer på ullplagget. Dette er spesielt viktig til plagg i merinoull, som har en tendens til å utvide seg i vask og sige. 

– Ingen sentrifuge? Rull plagget inn i en håndkle og klem på rullen, slik absorberes vannet ut av plagget. La plagget ligge til tørk på et tørkestativ. Ikke la plagget tørke over varmeovnen, varmekabler eller i direkte sollys.

– Strekk eller rist plagget i fasong etter sentrifugering og før tørking. Det sies at ullklærne nå er tørre nok til å henge å tørke, men jeg lar dem ligge for sikkerhetsskyld. Spesielt store og håndstrikkede plagg. Tynne ullsingletter henger jeg derimot til tørk.

– Ikke bruk tørketrommel, med mindre plagget og trommelen er beregnet på ull. 

– Ull kan med stort hell både strykes og dampes. 

Min lille Inga er ofte involvert i hva jeg enn holder på med! 

Alle disse rådene til tross, syns du ikke ullklærne blir rene nok? Ull kan faktisk kokes, men da er det avgjørende at plagget får ligge i ro i kjelen til vannet er kaldt. Ull tover ikke pga høy temperatur alene, men i samarbeid med mekanisk arbeid eller bevegelse, som fører til toving. Jeg har også skrevet et grundig innlegg om Hvordan tove strikketøy? Ergo det er ikke snakk om kokvask i maskin, men småputtring i kjele i ca 10 minutter når ulltøy skal kokevaskes.

Telemarks-kofta med rundfelling skriver her

Når ullklærne legges vekk for sesongen sørg for at dem er rene og legg dem i en tett pose eller plastkasse. Så slipper du hullete oppdagelser når klærne hentes frem igjen. Møll og andre kryp setter også pris på ull, som mat… Biter av sedertre eller en pose med lavendel, sammen med plagget, skal være en godt råd mot ullspisende insekter. Dem avskyr nemlig lukten. Pors er en plante som møllen ikke er begeistret for. Den vokser lang kysten og i fjellet.

Det er slett ikke så vanskelig å vaske og stelle ullplagg. Gjøres det riktig kan en ullplagg holdes seg like fine år etter år!


#vaskeull #ull #vaskestrikketøy

Strikkepiken har egen facebookside! Med å like den blir du enkelt oppdatert med nye blogginnlegg 🙂

23 kommentarer
      1. Hei jeg har kjøpt meg tova ull skjørt, hvit farget og har i ettertid funnet ut at det ikke går an å vaske den. Det skal leveres til rens og dermed blir det ganske dyr affære. Siden plagget var på salg får jeg heller ikke levere den tilbake. Hva skjer hvis jeg vasker tova ull for hånd? Hvordan skal jeg vaske den? Takker for ditt svar på Forhånd. Kan du være så snill å svare meg på mail. Har skrevet mail adressen nede.

    1. Gode tips. Jeg vasker så godt som aldri ullklærne mine, enda jeg bruker dem masse. Det meste jeg har gjort hittil er å henge dem over en stol i stua, i stedet for å legge dem rett tilbake i skuffen. Jeg tenker som så at når de ikke ser skitne ut og ikke lukter noe, så kan de får være i fred 🙂
      Men jeg lurer på dette med at ulla ikke skal ligge i bløt. Jeg legger alltid ullplaggene mine til bløt før jeg blokker dem for første gang, men har aldri opplevd at fargene flyter utover. Dessuten har jeg lært at de skal ligge i vannet i 20 minutter før man blokker, så her er det tydeligvis litt motstridende råd….

    2. Maria: Jeg vasker også ullklærne mine svært sjelden og jeg er veldig fornøyd med hvor lettstelte de er 🙂

      HVORFOR ulla ikke skal bløtlegges har jeg faktisk også lurt en del på, og det finner jeg ingen informasjon på. Men jeg antar det har noe med hvordan ullfibrene er bygd opp. Og at skjellaget blir å stritte og dermed tømmes for naturlige ullfettet.

      Jeg syns 20 min hørtes veldig lenge ut. Det er sikkert nok at plagget er gjennomvått, men dette kan sikkert også ta sin tid om garn som er ubehandlet er naturlig vannavstøtende. Garn skal jo som regel ikke farge av, hvorfor det noen ganger gjør det vet jeg heller ikke. Ut fra hva som blir publisert på strikkesida på facebook, ser det ut som både billige og dyre garntyper farger av.

      Jeg har ikke annet svar en noen løse resonnement 🙂

    3. Hei 🙂 Strikker du på bestilling, jeg bor i Rana, så kjempe flott om du vil kontakte meg på facebook 🙂

    4. Hei! Jeg lurer på om du har noen tips til hvordan jeg kan få en grå og hvit kofte mer hvit i fargen? Kofta er mønstrete, men den hvite fargen har blitt så gul.. Veldig glad om du har noen forslag 🙂

    5. Signe: Hva har den blitt gul av? Sikkert lurt å vaske den, men det har du kanskje prøvd? Vet jo bomull blir gult av å ligge, men blir hvitt og fint etter bløtlegging og vask. Nå skal jo ikke ull EGENTLIG bløtlegges, men å la den ligge i 10-15 min kan jo være vært å prøve. Du kan jo kanskje sende en mail til Milo og høre om dem har noen gode råd? Eller stikke innom med kofta på din lokale husflid/garnbutikk?

      Vet ikke om dette ble til hjelp, men det er det jeg kommer på i farta… Lykke til!

    6. Ja jeg skal prøve å bløtlegge den jeg! Har kjøpt den brukt, så at den kan ha blitt gul av å ha ligget lenge kan nok stemme.. Jeg prøver og ser 🙂 Takk for gode tips! 🙂

    7. Det jeg lurer på om jeg kan vaske kofter med broderi eller må jeg sprette det av. På forhånd takk

    8. Gunnlaug Alfredsen Eidsvik: Hei! Når det kommer til vask av plagg så må en alltid ta hensyn til det svakeste leddet i plagget f.eks. knapper, ull som tover eller fibre som ikke tåler vann. Utover dette skal det ikke ha noe å si hvilken teknikk som er brukt, strikk/broderi.

      Men er kofta i superwashgarn og broderiet i toveull eller motsatt, vasker du som om hele kofta er i ull som kan tove. for å være på den sikre siden. Det er ikke behov for å fjerne broderiet! Lykke til! 🙂

    9. Hei ! Kjempefint om vask av ull..Men , du skriver at plagg av ren ubehandlet ullgarn kan dampes. Hvis garnet er merket med en prikk på jernet …kan jeg dampe det med høyere varme ..og bruke vått klede. ???

    10. Hei 🙂 jeg damper som regel med 2 prikker på strykejernet. Som regel er garnet forsiktig merket. Men prøv deg på en prøvelapp, eller et sted det ikke vises så mye. Et vått klede er en god ide 😉

    11. Flott innlegg ☺️ Jeg skal akkurat til å legge opp til Sørlandskoften i Tove fra Sandnes garn. Har ikke særlig erfaring med vasking av denne typen garn, men har veldig lyst på en kofte i et stødig garn. Derfor lurer jeg på om mitt eneste alternativ, om jeg må vaske kofta, er å vaske den for hånd eller om ullprogram på vaskemaskinen kan brukes?

    12. Stine Waldum: Hei 🙂 For å være på den sikre siden er det nok lurt å vaske for hånd. Men i dagens moderne maskiner skal ullprogram på 30 grader fungere fint, selv om det er på egen risiko 🙂

      Men plagg i sånt type ullgarn, kommer du langt med bare å lufte 🙂

    13. Hei!
      Flott innlegg. Jeg leste det desverre for sent, etter at det nylagde lue og votter settet i merinoull til dattera ble vaska…. Og utvidet seg.
      Jeg skjønner nå at jeg ikke skulle kjørt vanlig ullprogram, men valgt et annet slik at jeg fikk sentrifugert det hardere. Kan jeg vaske det på høyere temperatur enn anbefalt for å få det til å krympe igjen eller er det en annen måte å få det til å få tilbake str på? Eller er det tapt?

    14. Hei jeg har kjøpt meg tova ull skjørt, hvit farget og har i ettertid funnet ut at det ikke går an å vaske den. Det skal leveres til rens og dermed blir det ganske dyr affære. Siden plagget var på salg får jeg heller ikke levere den tilbake. Hva skjer hvis jeg vasker tova ull for hånd? Hvordan skal jeg vaske den? Takker for ditt svar på Forhånd. Kan du være så snill å svare meg på mail. Har skrevet mail adressen nede.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg