Nytt kofteprosjekt i Sølje pelsull – sponset innlegg

Jeg skal til med et nytt og spennende kofteprosjekt til meg selv. Hillesvåg Ullvarefabrikk har vært så generøse at de har sponset meg med sitt nye garn, Sølje Pelsull, mot at jeg skriver hva jeg synes om garnet og skriver om det på bloggen min. En gylden mulighet til å teste ut dette spennende garnet!

Men pelsull hva er egentlig det? 

Pelsull kommer fra Norsk Pelssau, som er en menneskeskapt kryssningsrase. På midten av 60-tallet ble det valgt ut blå/grå søyer fra Gammel Norsk Spelsau som ble krysset med vær fra Godtlandsfår fra Sverige. Allerede i 1968 ble Norsk Pelssau en godkjent sauerase. 

De naturlige fargene på ulla varierer fra lys grå til det helt mørk gråsvart. Noen ganger dukker det opp «sovende gener» fra Gammel Norsk Spelsau, som fører til bruntoner i ulla. Dette er gjerne i første ulla til lammene, slik at det blir brune tupper i endene på fiberen. Sølje Pelsull kommer i 31 ulike farger. Garnet er naturlige melert, siden ulla kommer i flere gråtoner før den farges. Siden ulla fra Norsk Pelssau er alltid pigmentert, finnes det faktisk ikke sauekvit Pelsull!

Pelsulla er særdeles blank, og da spesielt dekkhårene som har lange bølger. Den tettvoksende bunnulla er mykere og isolerer svært godt. Sølje Pelsullgarn består av både dekkhår og bunnull. Ulla i dette garnet er produsert i Norge og kommer fra Ullmottakene Norilia på Gol og Førde. Dette er ullmottak Hillesvåg Ullvarefabrikk sokner til. Hillesvåg Ullvarefabrikk er det eneste spinneriet som karder fiber og spinner garn fra Norsk Pelssau. Garn fra Norsk Pelssau finnes i 4 kvaliteter, Sorte Får, Blåne, Tinde og Sølje. Garnet er å finne i mange garnbutikker og ikke minst i deres nettbutikk ull.no

Jeg syns garnet er bløtt å ta på, samtidig som det oppleves som luftig. Sølje Pelsull har fin glans, som fremheves av den fine tvinnen i garnet. Dette er faktorer som gjør at jeg fattet stor interesse for garnet.

Sølje er litt stivt å strikke med, men det plager ikke meg. Jeg trives mindre med å strikke med garn som har lite struktur som av f.eks. merinoull.
Det står på magebåndet at det er velegnet til toving, så jeg er veldig spent på hvordan dette garnet oppfører seg etter vask.

Siden garnet ikke finnes i hvitt, var jeg nødt til å tenke kreativt når jeg skulle velge farger. Fargene jeg landet på er lys marine, sterk rosa og mellomblå. Dette er farger som er hyppig er å finne i min garderobe, samtidig som jeg ville ha en kofte som ikke lignet på noen av dem jeg har fra før av – en rimelig bra utfordring med andre ord. 

Men siden garnet er melert ser det ut til å ha en egen evne til å passe fint med mange farger, og kan faktisk vise seg å bli mye mer allsidig enn hva jeg hadde trodd. Nå er ikke jeg sånn i utgangspunktet så glad i melert garn, men det er meget mulig at dette er prosjektet som får meg til å skifte mening om nettopp det!

Kofteprosjektet er fra Vajnastrikk sin bok Maskesprell, og heter Hjertefjert. (Morsomt navn!)

Kofta har opprinnelig tradisjonelle kofteermer i primærsnitt, som jeg ikke er så begeistret for. Jeg har derfor planer om å la meg inspirere av ermene til Rengværskofta, som er å finne i samme bok. Disse ermene strikkes inn på bolen som om det skal felles til raglanermer, men siden frekvensene på fellingene er annerledes enn på raglan, ser det ut som pent isydde ermer med buet ermetopp.

Resultatet skal bli noe lignende som på Oddvars Peneste kofte, som har min absolutte favoritt ermetype, bare nå enklere å gjennomføre og mindre montering. Ideen om å kombinere disse to oppskriftene har jeg tidligere sett utført på ulike facebooksider, og er på ingen måte min egen. Men siden slik ermefelling ikke er noe jeg har kjennskap til, er jeg veldig lysten på å teste dette ut. 

Jeg har planer om å strikke kofta i en rett modell og muligens blir det doble stolper, noe ala Morgendiskofta til Sidsel Høivik. Vi får se! Noen ganger har jeg veldig klare tanker og ideer om hva jeg skal gjøre, andre ganger leker jeg meg frem til en kofte underveis. Begge strategiene har heldigvis vist seg å være vellykkede!

Jeg har videre planer om å teste ut vevstrikk og litt annet pynt, i stedet for de vanlige vrangbordkantenene. Kofta består egentlig av bare to farger, men jeg liker veldig godt å jobbe med 3 farger. 

Her er samme teknikk testet ut i en annen fargekombinasjon. Veldig greit med prøvelapper, fint å teste ut ulike fargekombinasjoner, teknikker samt strikkefasthet. Jeg syns bare prøvelappen blir mer og mer viktig å strikke. Les mer om det grundige innlegget mitt der jeg deler mine tanker om strkkefasthet og prøvelapper HER.

Så på denne kofta skal jeg teste ut nytt og spennende garn, nye type ermer og teknikken vevstrikk. 

Helt greit at garnet kommer i hesper, for garnvinda etter mormor og nøstemaskina som samboeren har kjøpt til meg, gjør jobben mye enklere!


#SøljePelsull #Hifa #Pelssau #Pelsull

Lik strikkepikens facebookside og få mer inspirasjon!
 

10 kommentarer
    1. Hei. Så fine farger😍. Og så fin kofte, den har jeg ikke sett før😊. Nå er det bare å sitte på “pinebenken” og vente på flere bilder. Du er en STOR inspirasjon med alle de perfekte løsningene og teknikkene du bruker👏. Lykke til med strikkingen og legg gjerne ut flere bilder underveis😉

    2. Hei og takk for en fantastisk flott kommentarer! 🙂 kjempe bra at du blir inspirert av det jeg lager og skriver!

      Det kommer garantert flere bilder og innlegg underveis, så følg med 😉

    3. Ønsker meg ei strikkajakke, kanskje aktuelt å kjøpe garnpakke til støtte for Redd Barna. Men Sølje Pelsull, klør det ? Er litt sensitiv på det. Og går det å vaske på ullvask i maskin?

    4. Liv Inger Kvalheim: En strikkejakke er absolutt godt å ha!

      Sølje pelsull kan fint vaskes i maskin, ullprogram på 30 grader. Min erfaring er at det klør en del. Klør liksom på en litt annen måte enn f.eks. finullgarn. Er du veldig sensitiv på kløing er nok ikke dette garnet for det. Utover det syns jeg dette er et veldig flott garn som jeg gjerne anbefaler! <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg