Morgendiskofta fra Sidsel Høivik

Enda et kofteprosjekt dratt vel i havn, ikke så tradisjonelt, men til gjengjeld svært spennende og forfinet med innslag av bling.

Koftedesignet er fra Sidsel Høivik og garn og oppskrift kan bestilles som garnpakke på sidselhoivik.no. Kofta er strikket i Ask fra Hifa i fargen lys varmgrå nr. 6106, melert blålilla nr. 6541, melert brun nr. 6102 og lys gråblå nr. 6050.

Jeg sjekka strikkefastheten før jeg begynt og fant ut at jeg måtte strikke selve kofta i pinner nr. 4, rullekantene i nr. 3,5 og de andre kantene på pinner nr. 3. 

Ermene begynner i med den karakteristiske rullekanten i glattstrikk, som er nokså ulikt tradisjonelle kofter som ofte begynner med vrangbord nederst. Noe som også er ulik fra tradisjonelle kofter er at denne jakken dekoreres med perler og paljetter. Jeg har sydd dem fast med DENNE metoden.

Under ermene har jeg økt med økinger som heller mot høyre og venstre. Jeg har fulgt oppskriften og strikket en vrangmaske i bunnfargen og som merkemaske, jeg er ikke overbegeistret for resultatet, men valgte å gi denne varianten en sjanse likevel.

Men jeg har fått bekreftet at jeg liker best å strikke merkemaska i mønsterfargen og øke på hver side av den. Dette er riktignok bare bittesmå detaljer, og det handler kun om personlige preferanser, men jeg har likevel konkludert. 

Ermene har fått noen centimeter ekstra, dette er tilpasset etter målene til hun som skal ha kofta. Litt i lengste laget for meg, med andre ord.

Kofta er strikket rundt med oppklippsmasker i fronten. Da kan jeg strikke mønster slik jeg liker best, med 2 tråder på venstre pekefinger. I stedet for å felle til ermehull og deretter legge opp oppklippsmasker der ermene senere skal syes i, valgte jeg heller å strikke denne biten frem og tilbake slik jeg har gjort på Oddvars peneste kofte fra Kofteboken. Dette fordi disse klippemaskene bygger ekstra ut, og ermet må da også ha belegg for å dekke over klippekanten, som også bidrar til ekstra tøy rundt ermet, noe som igjen blir klumpete og lite flatterende.

Derfor har jeg rett og slett hoppet over det. Kofta skulle jo uansett mønsterstrikkes frem og tilbake når halsen skulle formes, litt fra eller til spiller ingen rolle for min del – så lenge jeg kan si meg fornøyd med resultatet. 

Ermene er strikket rundt helt opp til ermehullene, derfra er de strikket frem og tilbake. Jeg har felt til jevne ermetopper, dette for å gjøre dem enklere å sy i. Ermene er sydd i med maskesting, jeg skriver om hvordan få dette fint til HER.

Skuldersømmene er sydd med maskesting, metoden jeg syns det blir finest skuldersømmer med. Denne gangen har jeg valgt å sy med bunnfargen på kofta, for å få et resultat som er mer samstemt med de vrange merkemaskene under ermene, også disse i bunnfargen.

Kofta er litt innsvinget i siden, her i likhet med ermene har den en merkemaske i vrang i hver side. Jeg har felt med fellinger som heller mot høyre og venstre og økt på tilsvarende måte som emene. 

Piratbuksa skulle vise seg å passe uforskammet godt til denne kofta. Den har jeg sydd selv og skrive om HER.

En kledelig figurnærfasong på denne tidsriktige kofta!

Jeg har lagt opp med midlertidig opplegg for enkelt å strikke sammen den doble kanten nede på bolen. Det blir fint både på utsiden og innsiden, selv om den største oppgraderingen nok blir på innsiden. En grei måte å snike seg unna litt monteringsarbeid!

Jeg har formet halsen uten felling, søm eller klipping – men med forkorta pinner. Dette syns jeg gir best resultat, ingen harde fellekanter på innsiden.

Halskanten er dobbel og sydd ned med usynlig søm. Dette er en metode som er nokså tidkrevende, men den bidrar sterkt til det lille ekstra.

Ganske så gjennomført at alt belegget, nede, på innsiden av stolpene og halskanten er brunt. Dette gir kofta et delikat uttrykk også på innsiden. 

Jeg har montert kofta med doble stolper. Til disse har jeg laget mye yndlingsknapphull, perfekte knapphull til doble stolper. Dette skulle vise seg å være knapphull som egnet selv veldig godt til stolper som har to farger, her melert blålilla på utsiden og melert brun på belegget på innsiden. Akkurat det var en ny oppdagelse for min del, som jeg med begeistring har notert meg!

Alle kanter fått en runde med kjedemasker og krepsemasker, siden krepsemasker var en ny teknikk i mitt repertoar måtte jeg jo skrive en bloggpost om Hvordan hekle krepsemasker? Det sto ikke spesifisert noen tykkelse på heklekroken, men jeg brukte nr. 3 og det så ut til å fungere helt fint!

Knappene er sydd i med hals, hvorfor er denne halsen viktig? Jo, da blir det plass til tøyet som tres inn på knappen, under knappen og dem holder jakka bedre igjenkneppet. Jeg har tidligere skrevet om Hvordan sy i en 2- og 4-hullsknapp? 

Kofta er i hovedsak strikket i to farger, men den er piffet litt opp med å broderte maskesting i tillegg til litt bling.

Forøvrig har jeg skøytet alle nye nøster på med teknikken spyttspleising og festet de resterende trådene på glattstrikk. Alltid når jeg strikker for andre legger ved relevante råd om vask og stell, jeg har tidligere skrevet en fyldig bloggpost om nettopp dette HER, for den som måtte være interessert.

Jeg har aldri noen sinne montert noe så omfattende, men vell blåst likevel!


#Morgendiskofta #SidselHoivik

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig kreativt påfyll og tips om teknikker!

 

17 kommentarer
  1. Hvor er din trøje bliver super flot. Jeg skal igang med at strikke den i løbet af efteråret og jeg glæder mig til det. Sjovt at læse, hvordan du har gjort og på baggrund af det, så vil jeg nok også gøre nogen at tingene anderledes end der står i opskriften.

  2. Hei, jeg har også kjøpt strikkepakken for å strikke koften til mitt barnebarn, men ser at jeg har tatt meg vann over hodet. Lurer defor om du tar imot strikking og kan tenke deg å strikke den for meg?

  3. Mange takk skal du ha 🙂

   Dette var et veldig spennende prosjekt, så jeg skjønner godt at gleder deg!

   Veldig hyggelig å høre at du finner glede i det jeg skriver 🙂

  4. Hei! Beklager denne koftene blir det nok bare en av. For det har det liten nyhetsverdi her inne på bloggen å strikke to identiske plagg.

   Du kan ikke dra nytte av det jeg forklarer og viser her inne? Ta en ting i gangen? Nå skal det jo sies at noen av teknikkene jeg har brukt er litt mer kompliserte enn hva de trenger å være, så de er jo bare å hoppe over.

   Håper du prøver deg på kofta likevel, masse masse lykke til 🙂

  5. Hei ! Takk for mange gode tips og forklaringer 😊 Skal begynne på kofta nå ,og kommer til å bruke dine tips å veiledninger fremover , ble litt mindre avskrekkende med grundig veiledning .

  6. Hei og takk for god tilbakemelding!! 🙂 Jeg har filosofien – lærer en seg optimale teknikker først som sist, blir resultatet mye flottere uten at en opplever at en har strevd mer enn nødvendig 🙂

  7. Denne må være den fineste kofte du har strikket! Jeg fikk så lyst til å strikke denne til meg selv:))

  8. Så extremt skicklig du är. Imponerande monteringsarbete och vackert resultat.
   Dessutom lärorikt för alla oss stickare som följer din blogg. Så många bra tips och trix du delar med dig av. Tack för det👍😊🌻
   Passar på att undra hur det går med osterkoften😊 Ser fram mot kommande uppdatering om den
   Bästa hälsningar
   Christina i Sverige

  9. Christina: Takk for en fantastisk flott kommentar! <3

   Osterjakken vokser den, og det kommer snart en oppdateringsbloggpost om den. Kan avsløre at jeg er veldig fornøyd så langt 🙂

   Ønsker deg en flott dag! 🙂

  10. Den var virkelig flott. Og med så mange detaljer og forklaringer, veldig fint at du viser frem hva du gjør og bidrar til at andre også kan få det til. Det er mye jobb i å lage slike blogginnlegg også, så takk!

  11. Huldr: Tusen takk! 🙂 Vi lærte på skolen at dokumentering er viktig, og dette er en ting jeg har tatt til meg og har fortatt med etter jeg ble ferdig med skolebenken også. Tenker det er viktig å ta vare på vår kulturarv og gjøre teknikker tilgjengelig i et medium som mange behersker.

   Ja, det ligger ganske så mange timer bak å skrive og fotografere et slikt innlegg, for ikke snakke om “produksjon” av selve plagget. Gøy er det, men det er veldig kjekt å få tilbakemelding på at lesere verdsetter det jeg gjør og trives her inne på bloggen! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg