Koftemontering med rillestrikkede knappestolper

Jeg har i lang tid hold på med Oddvars Peneste Kofte fra Kofteboken. Jeg har kommet frem til monteringen av knappestolpene, her også har jeg bestemt meg for å gjøre noen egne krumspring. 

Jeg begynner etterhvert å bli en erfaren koftemontør og har tidligere har jeg skrevet om andre måter å montere kofter på:

Montering av kofte med doble stolper

Montering av kofte med sandwich-stolper med rullekant

Montering av kofte med enkle stolper

Montering av enkle horisontale stolper

Men nå vil jeg prøve meg på enda en variant!

Jeg får en del spørmål ang. dette med oppklippsmasker. Selv bruker jeg 4 masker og syns dette er nok i massevis. Klippekantene skal uansett gjemmes under ett belegg eller inni stolpen, og da er det ikke noe poeng å ha mange oppklippsmasker, som uansett må klippes vekk. Da vil jeg heller bruke garnet som blir til overs på noe gøy!

Hvordan strikker jeg oppklippsmaskene? Jeg strikker dem med vrange masker. Dette sørger for at det blir en klar kontrast mellom kofta og der jeg skal sy fast stolpene for hånd når jeg monterer. Det er viktig å få med alle mønsterfargene inn i disse 4 maskene. Jeg strikker konsekvent de 2 ytterste oppklippsmaskene i samme farge som knappestolpene skal være i, og de 2 andre strikker jeg i mønsterfargen(e). (Skulle ikke stolpene bli sydd nøye nok i, vil det ikke stikke opp en kontrastfarge mellom knappestolpe og kofte, og dette er en skjønnhetsfeil som vil bli veldig lite synlig.) Har jeg flere farger enn 2, prøver jeg fortsatt å strikke de 2 ytterste maskene i knappestolpefargen, så langt det lar seg gjøre, mens jeg begynner på ny omgang på maske nr. 3 og avslutter omgangen på oppklippsmaske nr. 2. Altså fargebytte midt foran. 

Jeg feller som regel av oppklippsmaskene når før jeg kommer til halskanten. Da feller jeg 2 masker, med å legge den ene over den andre, andre over den tredje, uten å strikke disse maskene. Så sitter jeg igjen med 2 masker. Da tar jeg den fjerde masken over den tredje, og sitter igjen med en løs maske sånn ca midten. Denne holder jeg fast på med en sikkerhetsnål. Denne maska vil bli midt mellom sømmene jeg syr før jeg klipper kofta, og vil dermed bli sikret og ikke rakne. Slik påvirker ikke fellinga hverken den ene eller den andre siden av knappestolpene og garnet vil være igjen på rett side for å strikke halskanten med. 

Sy 6 sømmer, 3 på hver side av midten med rettsøm, stinglengde ca 1,5. Jeg begynner bestandig nederst på kofta og syr meg opp mot halsen. Vær nøye med å sy helt ned og helt opp når sømmene festes. Veldig greit når de ytterste maskene på hver side er i stolpefargen og de 2 på midten er i mønsterfargen, så er det enkelt å sy beine sømmer langs fargebytte. Slik er det nok plass til å sy fast stolper og få en passe bred klippekant.

Jeg vet det er flere som foretrekker å sy sikksakk eller trestingssikksakk, men personlig syns jeg dette blir for brede sømmer, så jeg bruker alltid rettsøm. Slik blir kantene som skal legges under belegget smale og plagget blir mindre klumpete. 

Legg noe mellom for og bakstykke, f.eks. en avis, skjærefjøl, en bok, og klipp mellom sømmene. Husk å flytt det som legges mellom oppover etterhvert som kofta klippes, om det du legger mellom ikke er like langt som kofta. Slik er det lett å unngå at saksa hekter seg fast i trådene på bakstykket og klipper tråder som ikke skal klippes.

Knappestolpene i oppskriften skal strikkes på pinner nr. 3. 

Rillestrikk og glattstrikk har ulik lengde, selv om de strikkes over samme antall pinner. Det glattstrikkede belegget vil bli en del lengre enn selve knappestolpen i rillestrikk. Dette er sikkert noe som vil jevne seg ut en del nå denne stolpen dampes, men dette vil da føre til at  det som er rillestrikket må strekkes en hel del for å bli like langt som belegget. Dette lar seg gjøre med litt løs strikkefasthet. So far so good. 

Men noe som er strukket ut så langt som det går, har ikke like god spenst som noe som er i sin opprinnelig form. Og som mange har fått med seg, jeg liker ikke spinkle og slarkete knappestolper, spesielt utsatt er stolper med tynt garn. Jeg byttet like godt til pinner nr. 2 for å se om jeg likte strikkefastheten, og det gjorde jeg! Men hva nå? Hvordan får jeg rillestrikk og glattstrikk til å bli like langt? Jo, med forkorta pinner så klart!

Dett er en veldig allsidig og kjekk teknikk å kunne og helt ypperlig til å forme plagg med!
 

 
okzHQMKYrlo
Og her er en video til som utfyller den over. 
 
 
 

Jeg har lag opp 13 masker med long tail cast on, som jeg bruker som vanlig opplegg om jeg ikke vil oppleggskanten skal ha noen spesielle kvaliteter. Jeg har begynt å strikke fra vrangsiden, som jeg vil bruke som rettside. Høyre stolpe 9 masker rett og 4 vrang, venstre stolpe 4 vrang og 9 masker rett. Første maske har jeg tatt løst av fra rillesiden og strikker den første masken fra beleggsiden.  

 

Over er det bilde av et diagram som skal forestille stolpene. Nederste rad er opplegget

Pinne nr 1: ta 1 m løst av og 8 rett og 4 vrang

Pinne nr. 2: 13 rett

Pinne nr. 3: ta 1 m løst av og 8 rett og 4 vrang

Pinne nr. 4: 13 rett

Pinne nr. 5: ta 1 m løst av og 8 rett og 1 kast rund første maska på det glattstrikket belegget

Pinne nr. 6: snu og strikk 9 rett

Pinne nr. 7: Ta 1 m løst av og 8 rett, plukke opp kastet og 4 vrang.

Gjenta pinne 2-7 til knappestolpen har ønsket lengde. 

Med å legge opp med denne oppleggskanten og strikke slik jeg beskriver blir oppleggskanten på baksiden av stolpen og det vil bare bli riller, helt ned, på stolpen. Når jeg har felt av stolpen har jeg felt fra vrangside. Da vil også fellekanten helle mot baksiden, og heller ikke den vil bli synlig. 

Jeg har satt maske markører ved hver forkorta pinne med kast. Kastene blir veldig lite synlig når de plukkes opp og strikkes, så for å holde tellinga måtte jeg sette merke. Dette er før damping og rillepartiet og belegget med glattstrikk er ganske så like lange.

Jeg har brukt teknikken forsterka knapphull for å få usynlige knapphull og holdbare knapphull. Knapphullene har jeg strikka fra rettsiden, og jeg har funnet ut at disse ble mest mulig usynlig når de ikke er i bruk.

Jeg har felt av 3 masker til knapphull, noe som passer fint til knapper med 20 mm diameter. Selv om rillebiten på knappestolper er 9 masker og dette skulle være fint og dele på 3 og få 3 like intervaller (3 masker inn mot kofta, 3 masker til knapphull og 3 masker ut mot åpningen) har jeg valgt å løse dette på en litt annen måte. Jeg delte heller opp 2 masker inn mot kofta/belegget, 3 masker til knapphull og 4 masker ut mot åpningen. Som regel vil det ikke se ut som fordelingen er riktig, når jeg deler intervallene like og knapphullene har en tendens til å bue ut av stolpen. Dessuten er knappestolpen meg stabil inn mot kanten som er sydd fast i kofta. 

Damp belegget. Snu stolpene på vrangsiden og sy i en merketråd langs kanten av belegget, i overgangen mellom rillestrikk og glattstrikk. 

Denne merketråden sørger for at det bli enkelt å sy i en rett linje fra rettsiden, der rillestrikk og vrangmasker går litt i et. 

Knappene kan fint syes i før knappestolpen syes til selve kofta.

Så var det dette med hvilken side knappene skal være på til manne- og dameplagg. Jeg oppdaget til min forskrekkelse når kofta var nesten ferdig at jeg har satt knappene og knapphullene på feil side. 

Menn skal altså ha knappene på høyre side og damene på venstre. Hvorfor er det slik? For lenge lenge lenge siden så kledde mennene på seg selv, mens damene fikk hjelp av tjenestefolket. Og siden de fleste menn og tjenere var høyrehendte passet denne plasseringen best. Selv om jeg er dame, høyrehendt og kler på meg selv kan jeg absolutt argumentere for at denne knappeplaseringen min passer meg best og da er vel resten strengt tatt ikke så fryktelig nøye. Så neste gang dette blir et tema er det kanskje mer relevant å spørre mottaker av kofta er høyre- eller venstrehendt i stedet for mann eller dame? Og skulle det bli noen diskusjon så er det mannestandarden som blir brukt på unisex-klær. Så det så!

Nål fast stolpene og sjekk samtidig at knapphull og knapper er i lik høyde, og at mønsteret på hver side av knappestolpene er i lik høyde. Jeg nåler med sikkerhetsnåler, i motsetning til knappenåler som forsvinner både inn og ut av strikkeplagget, holder sikkerhetsnålene seg på plass. Plagget kan fint flyttes på, om det skulle være nødvendig.

Jeg syr alltid knappestolper på med madrassting. 

46IUyefCkXA

Dette er en stingtype som er veldig grei å lære seg med en gang. Jeg bruker den også når jeg skal sy i ermer, både tradisjonelle og forsydde.

Nå kommer merketråden til sin rett!

Fjern merketråden og damp belegget på plass. Sy med små kastesting ned belegget.

Dette blir både rent og ryddig på inn- og utside. 

Nå håper jeg bare at disse knappestolpene står til forventningene. Jeg har i alle fall gjort mitt for å gjøre dem mer faste og stabile!


 

#kofter #monterekofter #rillestrikk #kofteboken

Lik strikkepikens facebookside og bli jevnlig oppdatert på strikkestoff!

10 kommentarer
    1. Tusen tusen takk for at du lager så gode og nøye forklaringer. Så mange fine tips. Nå blir det Channel Island opplegskant og fine knappehull på kofta til mannen min. Fine knappestolper og sømmer også. Takk takk takk 🙏🏼😊

    2. Christel: Oy, dette var en veldig hyggelig kommentar og få! 🙂 Så gøy at du utvider strikkehorisonten din, for noe av de morsomste jeg vet er å inspirere andre, så takk for en flott kommentar! 😀

    3. Flott blogg. Du er god på montering. Jeg bruker nesten alltid den med doble stolper. Du forklarer veldig godt. Ha en riktig god helg 🙂

    4. Åshild: Takk og takk 🙂 Ja, jeg liker også doble stolper best, men disse rillestrikkede stolpene har også blitt veldig fornøyd med. Det er fint med litt variasjon 🙂

      En flott helg ønskes i retur 🙂

    5. Har vært inne på bloggen din flere ganger og hentet mange tips. Er imponert over alt du kan, og måten du deler kunnskapen på. Nå skal jeg strikke Nancy kofte nr. 2, og bruke dine instruksjoner for montering.

    6. Tusen takk for veldig inspirerende blogg 🙂 jeg fikk mange særdeles nyttige tips mht montering av bunadjakka mi 🙂 tusen tusen takk !

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg