hits
Norsk tradisjonsstrikk

Kofta Stjerneruter i PT2 fra Kofteboken

Høstens største og mest kompliserte strikkeprosjekt er fullført. Det har vært mye mønster og mye montering, men resultatet er jeg strålende fornøyd med. Nesten så fornøyd at jeg har begynt å tenke nytt om slike tradisjonelle isydde armer i primærsnitt, som jeg egentlig ikke liker. Og jeg konstaterte noe overrasket at jeg ble i overkant komfortabel i denne kofta...!

Kofta er strikket i PT2 fra Rauma, som er 100% norsk ull, i fargene naturhvit nr. 00 og turkis nr. 28. Garnet er veldig likt Finullgarn fra Rauma, men oppleves en smule grovere. Det er i likhet med Finullgarnet litt ujevnt spunnet. Helt ok å strikke med.

Denne kofta er strikket på pinner nr. 3 og nr. 3,5. Dette med strikkefastheten var spesielt viktig på denne kofta, siden denne størrelsen og størrelsen under hadde likt maskeantall. Da er det bare strikkefastheten som skiller dem, for at størrelsene skal bli ulike. Da er det etter min mening ingen selvfølge at garnvalget burde bli likt på disse ulike størrelsene. For selv om strikkefastheten stemmer med oppskriften trenger det derimot ikke bli en god strikkefasthet av den grunn. Her har erfaring og personlige preferanser en hel del og si. Men her kommer ofte restegarnet til sin rett, for slikt er ypperlig til å strikkeprøvelapper og sjekke strikkefastheten, uten å ta hull på et nytt nøste!

Jeg har lagt opp med metoden Italian tubular cast on - elastisk og usynlig opplegg for 1 r og 1 vr. Dette gir en fin kant uten noen definert begynnelse eller slutt.

Jeg har økt med økinger som heller både mot venstre og høyre. Dette blir det absolutt fineste og mest usynlige. Midtmaska under armen har jeg strikket i mønsterfargen, dette for å stramme opp inntrykket og rydde litt.Det er viktig å riste løs litt når en begynner å bli stiv i maska og frossen i skrotten under fotografering!

Skuldersømmen har jeg sydd med mønsterfargen, dette for å hente opp detaljen under armene med midtmaska i mønsterfargen. Siden det er umulig å få et slikt mønster til å stemme i en skuldersøm, valgte jeg kontrastfargen for å sette en strek. Jeg har tidligere skrevet om hvordan få fine skuldersømmer på kofter?

Armene ble derimot sydd i med hvitt garn. Dette fordi jeg ville at denne sømmen skulle bli lite synlig. Jeg har tidligere skrevet om Hvordan sy i armer på strikkejakker?

Jeg har benyttet meg av teknikken Halsforming på kofte uten felling, søm og klipping - men med forkorta pinner. Dette blir det en flott hals av uten hakk eller fellingskant som strammer på baksiden. 

Jeg har felt av kofta med Tubular bind off. En flott metode som gir en avslutning som ruller over kanten, elastisk er den også. Den krever riktignok en del ekstra arbeid, men jeg mener det er vel verdt det. Dessuten er den veldig lik oppleggsmetoden jeg har brukt, og det skaper en fin helhet.

Knappene har fine snøkrystaller!

Kofta er montert med enkle horisontale stolper. Dette er de stolpene jeg egentlig liker minst å strikke, fordi de er så mange og korte pinner, men noen kofter kommer de virkelig til sin rett.

Jeg har benyttet med av teknikken forsterka knapphull, som er fine og faste knapphull.

På ryggen vises mønsteret spesielt godt!

Jeg har festet tråder på vrangbordene med denne måten, i begynnelse og slutten av prosjektet. Noen ytterst få tråder ble festet på glattstrikk på denne måten. Men mest av alt har jeg brukt teknikken spyttspleising for å slippe å festetrådene når jeg byttet til nytt nøste.

Kofta uten en forstyrrende modell inni...

Jeg har blitt veldig glad i teknikken strikke mønster med 2 tråder på venstre pekefinger. Nå som jeg mestrer denne måten å strikke på mener jeg det er lettere å få plagget jevn, både på rett- og vrangsiden. Denne kofta strikkes i all hovedsak rundt, med rette masker, men når jeg begynner med halsformingen må jeg strikke dette komplekse mønsteret frem og tilbake. Jeg har tidligere skrevet om mønsterstrikk frem og tilbake. Og det er merkelig hva en kan mestre med litt øvelse!

For å unngå surr i trådene har jeg brukt et smart tips, og nøster 2 farger i ett nøste.

Det er utfordrende å få tatt flotte koftebilder på denne mørke årstiden. Vi var heldige og fikk med oss noe dagslys, men da måtte vi ta til takke med minusgrader og vind. Jeg hadde pakka meg inn i ullundertøy fra topp til tå, uten at det var i nærheten av å bli varmt nok av den grunn. I tillegg hadde jeg faktisk ordnet meg riktig så fin på håret denne dagen, men vinden må ta på seg skylden for kråkereiret på hodet... 


 

#stjerneruter #kofteboken #PT2

Lik strikkepikens facebookside og få jevnlig oppdateringer om koftestrikk, tips og kreative sprell!

22 fine kommentarer

Liv T gjesdal

09.12.2015 kl.17:18

Veldig fin kofte

Strikkepiken

09.12.2015 kl.18:06

Liv T gjesdal: Takk for det :)

Inna

10.12.2015 kl.07:40

Your knitwork is very professional.

It?s so wonderful and amazing.

Bozena

10.12.2015 kl.13:51

Hej :-) Otroligt fint, så genomtänkta detaljer! Jag uppskattar verkligen att du visar teknikerna och hur du har använt dem. Jag stickar på en Valldall nu, det där med en ledande maska på ärmarna och axelsömmarna i mönsterfärgen snor jag rakt av från dig nu, så snyggt! :-D

Eli

10.12.2015 kl.14:41

Helt nydelig som alltid! Er imponert over hvor plettfritt det du strikker alltid blir - og at det tross det fortsatt ser ut som ekte håndarbeid.

Strikkepiken

10.12.2015 kl.14:53

Inna: Thank you! :)

Strikkepiken

10.12.2015 kl.14:57

Bozena: Hei og mange takk :)

Det sitter nok en del igjen etter mange år med skolegang der kreative prosesser skulle dokumenteres og evalueres, men jeg liker jo egentlig veldig godt denne måten å arbeide på. Så er det jo veldig kjekt å lære bort, spesielt når jeg får slike flotte tilbakemeldinger om at lesere finner det nyttig og inspirerende!

Lykke til med kofta de :)

Strikkepiken

10.12.2015 kl.14:59

Eli: Takk! Det var virkelig lotte ord å få :D

Stine S

10.12.2015 kl.23:16

Gratulerer med nok en flott kofte. Hærregu for en bra jobb du har lagt i den. Den ble bare kjempe fin!! God advendtstid videre. Hilsen fra Stine.

Strikkepiken

11.12.2015 kl.00:20

Stine S: Takk og takk :) Var deilig å bli ferdig ;)

Flott adventstid ønskes i retur :)

Birgitte

11.12.2015 kl.20:13

Et flott stykke arbeid du viser frem! Nydelig kofte!

Strikkepiken

11.12.2015 kl.20:14

Birgitte: Takk! :)

Hege

12.12.2015 kl.14:37

Nydelig kofte!

Syns det er så inspirerende å stikke innom og lese bloggen din.

Du har så mange gode tips og triks :)

Strikkepiken

13.12.2015 kl.13:47

Hege: Mange takk :)

Så kjekt at du trives her inne :) vi ble veldig drilla på dette med å dokumentere hele den kreative prosessen og hvordan vi arbeider, når jeg gikk på skolen. Så det henger nok litt i. Men det er veldig kjekt for min egen del, for da kan jeg gå tilbake til hvert prosjekt å se i detalj hva jeg har gjort :P

Ina Helen

15.12.2015 kl.13:11

Wow - for en nyyyydelig kofte! Denne står høyt på min ønskeliste også. Kjempefint fargevalg!

Strikkepiken

15.12.2015 kl.13:45

Ina Helen: Takk og takk :) Fargene ble spreke, sterke kontraster egner seg godt til mønsterstrikk, det er min erfaring :)

Barbro

15.12.2015 kl.23:00

Så mye fint du lager! Nyydelige farger på kofta :)

Strikkepiken

16.12.2015 kl.01:08

Barbro: Tusen takk :)

anneemargrethe

21.12.2015 kl.23:29

Fin kofte i fine farger som du kler veldig godt. Morsomt at du beskriver denne halsfellingen - den har jeg ofte "jukset" med, men i stillhet - det letter jo så mye, og blir mye finere - helt enig :-)

Strikkepiken

22.12.2015 kl.00:31

anneemargrethe: Takk og takk :)

Det er jo ikke juks, bare en annen måte å gjøre det på ;) så den i en strikkebok så den er i høyeste grad "lovlig" :P

Beate

03.01.2016 kl.18:37

Den ble kjempe flott! Likte fargene du har valgt!!

Strikkepiken

03.01.2016 kl.20:21

Beate: Takk :) Ikke jeg som har plukket fargene ut, men jeg liker dem veldig godt ;)

Kjempefint om du kommenterer :)

Strikkepiken

Strikkepiken

30, Saltdal

Jeg er en kreativ sjel som liker å holde på med litt av hvert. Alt fra å lage kort, fikse på klær, hekle, pusle med potteplantene mine eller katta. Men først og fremst strikker jeg, hele tiden, masse! Dessuten har jeg en spesiell interesse for knapper. Nemlig!

Kontakt

Strikkepiken på Facebook

strikkepiken@gmail.com


Søk i bloggen


Kategorier

Arkiv