Mine favoritt-strikkebøker

Når det kommer til bøker er jeg rimelig kresen, og det er et lite antall som blir med meg hjem og får plass i bokhylla mi. Jeg lar meg langt fra alltid påvirke av trender og er mer på jakt etter fordypningsstoff enn oppskrifter, selv om det også er kjekt. Jeg er derimot ikke kresen på språket bøkene står på. Så her er det både norsk, svensk og engelsk. 

Her er mine 6 favorittbøker. Det er salig blanding av oppskrifter, teknikker og historie.

Dette er Bonniers store bok om stickning. Dette er en helt super svensk allrounder som har svar på det meste. Den er super som oppslagsverk, eller bare interessant lesning. Jeg har skrevet flere innlegg ut fra hva jeg har lært i denne boka og flere blir det sikkert.

Hvordan sjekke om garnet holder fargen?

Bruke opprekksgarn på nytt? – Helt klart!

Halsforming på kofte uten felling, søm og klipping – men med forkortede pinner

Dobbel halskant i glattstrikk med usynlig søm – på strikkekofter

Cast in Bind off er en rimelig smal bok på engelsk, dog veldig kjekt for en smal strikkenerd som meg selv. Boka gjennomgår 33 ulike oppleggsmetoder og 21 typer avfellinger. Det sies at et hvert prosjekt har en egnet opplegg og avfelling og jeg prøver etter beste evne å leve/strikke etter den filosofien. Den har inspirert til flere innlegg her på bloggen. 

Oppleggsmetodene deles inn i kategoriene: Basic, strechy, dekorative, sirkelformede, dobbelst-sidede, multicolor, midlertidige, tubular og Möbius.

Avfellingsmetodene desel inn i kategoriene: Basic, stretchy, dekorative og sydde. 

Channel Island- opplegg

Restehansker med 3-farget opplegg

Midlertidig opplegg

Judy’s magic cast on, opplegg som kan strikkes fra to sider

Italian tubular cast on – elastisk og usynlig opplegg for 1 r og 1 vr

Tubular bind off – (nesten) usynlig avfelling

Avfelling med picot-kant

Westernkaktus med 3-needle bind off

Sock knitting master class er en veldig grundig bok, riktignok på engelsk. Den tar for seg sokker ovenfra og ned, nedenifra og opp, ulike hæl og tåfellinger, ulike hæl og tåøkninger, ulike oppleggskanter og flere andre smarte triks. 

Jeg har strikket flere par fra denne boka. Alle er riktignok ovenfra og ned, men med ulike mønstre, hæler og tåfellinger. 

Asymetriske kabelsokker

Happy-go-lucky booth socks til meg selv

Happy-go-lucky boot socks i blåfarger

Mock cables and lace – funksjonelle og fine sokker

Fanatrøyer er en hel bok om yndlingskofta mi. Her fortelles det om mange ulike varianter det finnes av denne flotte kofta. Den inneholder flust med mønsterdiagrammer som kan settes sammen etter eget ønske, og mange bilder av de ulike koftene. Det finnes flere oppskrifter på de variantene av koftene, i tillegg til at den inneholder også en god porsjon strikkehistorie. Boka tar også for seg montering, veving av bånd og knapper.

Jeg har skrevet mange innlegg etter inspirasjon etter denne boka, og det er kanskje den boka som har inspirert meg mest i hele min strikke-karriere.  

Historien bak fanatrøya

Min helt egen Fanatrøye/kofte med rundfelling

Fanatrøye med tvinnarand

Teksturerte Fanaruter

Kofteboken har med en svært stor konsentrasjon oppskrifter som appellerer til meg. Det er ganske mange av koftene jeg godt kunne tenke meg, og jeg ser ikke bort fra at denne kommer til å bli et hyppig innslag i strikkekurven min fremover. Og jeg starter friskt med frontside-kofta Bøvertun med rundfelling.

Jeg liker også svært godt alle bildene i boka, og titter til stadighet for å få inspirasjon til egne bilder eller bare for å få fram godfølelsen.

Ren ull er teknisk sett ikke en strikkebok, men den omhandler ull, strikkehistorie og vedlikeholdstips og mye mer. Jeg har tidligere skrevet en fyldig bloggpost om hvordan vaske og ta vare på ullplagg. Jeg har tidligere skrevet en hel bloggpost om boka ren ull og den har fått meg til å bli mer bevisst og patriotisk når det kommer til garnvalg.

Den som leter skal finne, og her er da altså mine skatter!

12 kommentarer
  1. Det er alltid spennende å se hva folk har i bokhylla – og særlig når det gjelder strikkebøker. Jeg har flere av disse bøkene selv, pluss en del andre. Og siste tilskudd er den nye boka til Annemor Sundbø – den gleder jeg meg til å lese 🙂

  2. Kofteboken er helt fantastisk!! Jeg gleder meg til jeg får tid til egostrikk. Da blir det ett utvalg fra den boken 😀 Ellers er de andre bøkene her fine de også 😀

  3. Hei! Ville bare takke for tipset om ‘Cast on, bind off’ og ‘Sock knitting master class’. Herregud for noen bra bøker!
   Har nå Førstnevnte bok fysisk, sistnevnte digitalt, ‘Kofteboken’ fra før av, ‘Fanakofter’ reservert på biblioteket, og ‘Bonniers store bok om stickning’ på vei i posten. (Ullboka blir muligens litt for nisje for meg). Har en haug strikkebøker fra før av, men disse skilte seg virkelig ut. Igjen, tusen takk!

  4. Eli: Så gøy da! 🙂 Jeg er av den oppfatning av at bøker må være verd plassen i bokhylla, ellers kan jeg låne den på biblioteket og ha litt mer plassbesparende og tidsbegrenset glede av dem 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg